Biserica Gateway revocă calitatea de membru a unei credincioase critice; gărzile înarmate ale bisericii o alungă de pe proprietate

Biserica Gateway a revocat calitatea de membru a Valentinei Hansen, 47 de ani, pe 6 septembrie 2024. | Facebook/Valentina Hansen

O fostă membră a Bisericii Gateway, căreia i s-a revocat calitatea de membru și care ar fi fost forțată să părăsească proprietatea bisericii de către gărzi înarmate pentru că a criticat public mega-biserica din Texas pentru presupusa lipsă de transparență și responsabilitate, în contextul acuzațiilor de abuz sexual asupra copiilor formulate împotriva fondatorului Robert Morris, vorbește acum deschis.


“Voi spune acest lucru: în cei 47 de ani de viață ai mei, nu mi s-a revocat niciodată calitatea de membru al bisericii, nu am fost concediată, cum au vrut ei să o numească”, a declarat Valentina Hansen, locuitoare din Grapevine și fostă membră și voluntară a Gateway Church, într-un interviu acordat marți publicației The Christian Post. “Niciodată nu mi-au fost respinse oportunitățile de voluntariat”.


Morris a demisionat din funcția de pastor principal al Gateway Church pe 18 iunie 2024, după ce bunica Cindy Clemishire, în vârstă de 54 de ani, a raportat că Morris a început să o abuzeze sexual pe 25 decembrie 1982, când avea doar 12 ani, și a continuat abuzurile timp de patru ani și jumătate după aceea. Acțiunile presupuse ale lui Morris au avut loc când acesta era un tânăr slujitor bisericesc înainte de a fonda Biserica Gateway.


Hansen a dezvăluit pe Facebook, pe 22 august 2024, că ea, împreună cu alte persoane, s-a întâlnit cu Tra Willbanks, un lider al Bisericii Gateway, care a făcut actualizări la amvon de la demisia lui Morris, și cu Lorena Valle, pastorul campusului Southlake al Bisericii Gateway, pentru a discuta despre gestionarea cazului lui Clemishire.


Tra Willbanks, lider al Bisericii Gateway care nu face parte din personal, își cere scuze victimelor abuzurilor, duminică, 23 iunie 2024. | YouTube/ Biserica Gateway


Ea l-a acuzat pe Willbanks că a afirmat în mod fals că avocații Gateway Church au comunicat cu avocatul lui Clemishire, Boz Tchividjian, cu privire la restituirea prejudiciului pentru trauma suferită ca urmare a presupusului abuz al lui Morris și a tratamentului inițial aplicat de Gateway Church.


Ea a susținut, de asemenea, că Willbanks a fost înșelător și evaziv în timpul întâlnirii atunci când a pus întrebări cu privire la finanțele bisericii. Ea a declarat că Willbanks a asigurat-o că situația financiară a bisericii este în ordine și că Gateway Church are active în valoare totală de 500 de milioane de dolari.


Hansen a precizat că Stephen Wilson, infractor sexual înregistrat, se pare că lucrează încă la Gateway Church, iar Willbanks i-a apărat angajarea. Wilson a petrecut un an în închisoare pentru tentativă de indecență sexuală cu un copil în 2002, iar în prezent este șeful departamentului de slujire cu închisorile din cadrul Gateway Church.


“În timpul întâlnirii noastre, a fost confirmat faptul că Stephen Wilson rămâne angajat de Gateway Church în ciuda îngrijorărilor. Tra Willbanks a declarat: “Există o mulțime de linșaj după Steven Wilson, iar eu nu voi permite acest lucru”. El a împărtășit o poveste despre Steven Wilson, care contrazicea articole de ziar arhivate”, a declarat Hansen.


“Biserica Gateway nu are nicio intenție de a-și face publice înregistrările financiare din 2000 până în 2024. Ei se alătură ECFA și au un activ total de 500 de milioane de dolari. Tra Willbanks, un CPA (contabil autorizat), a susținut că situația lor financiară este în ordine”, a adăugat ea în postarea de pe Facebook.


Într-o scrisoare datată 6 septembrie 2024, a cărei copie a fost împărtășită cu Christian Post, consiliul de lideri al Bisericii Gateway a acuzat-o pe Hansen că a semănat “discordie și conflict”, ceea ce a justificat revocarea calității ei de membru, conform Tit 3:10. Scriptura afirmă: “Avertizați o persoană care provoacă dezbinare o dată, iar apoi avertizați-o a doua oară. După aceea, nu mai aveți nimic de-a face cu ei”.


“Ultimele trei luni au fost cele mai dificile din istoria Bisericii Gateway și au fost o perioadă de îngrijorare pe deplin de înțeles și de interogare adecvată și serioasă a conducerii Bisericii de către membrii săi. În timp ce recunoaștem că trebuie să ne bazăm pe puterea lui Hristos pentru a ne ghida fiecare dintre acțiunile noastre, Consiliul Liderilor crede că a făcut și continuă să facă tot posibilul pentru a fi receptiv și empatic la preocupările membrilor actuali”, a scris Consiliul Liderilor Gateway în scrisoarea către Hansen.


Liderii au sugerat că nu au avut de ales decât să îi retragă calitatea de membru lui Hansen, deoarece aceasta a refuzat să promoveze “înțelegerea și reconcilierea”.


“În calitate de credincioși, toți membrii comunității Gateway sunt legați de poruncile Bibliei, chiar și în vremuri dificile. În ciuda încercărilor noastre sincere de a merge cu dumneavoastră pe calea înțelegerii și a reconcilierii, Consiliul consideră că ați încălcat cerințele biblice continuând să semănați discordie și conflict”, a scris Consiliul.


Cindy Clemishire. | Screengrab/YouTube/NBC News


“Ținând cont de înțelepciunea din Tit 3:10 și în conformitate cu rolurile noastre ca cea mai înaltă autoritate ecleziastică a Bisericii Gateway, așa cum se prevede în Statutul Bisericii, vă informăm cu inima strânsă că, în consecință, credem că este necesar să luăm decizia dificilă de a vă concedia din calitatea de membru al bisericii și din serviciile de voluntariat în acest moment.”


Consiliul s-a oferit să continue să se roage și să aibă grijă de “creșterea spirituală continuă” a lui Hansen și i-a urat toate cele bune la următoarea sa biserică.


Biserica Gateway nu a răspuns marți unei solicitări din partea CP de a comenta revocarea calității de membru a lui Hansen.


În mai multe e-mailuri împărtășite și cu CP, Hansen a contestat decizia consiliului de bătrâni al Bisericii Gateway și afirmațiile acestora că ea semăna discordie în biserică.


“Nu am fost niciodată contactată sau nu am vorbit cu vreun membru al conducerii în legătură cu aceste preocupări. Nu am primit niciun avertisment, niciun sfat și nicio îndrumare cu privire la modul de rezolvare a oricăror probleme percepute. Acest lucru este în contradicție directă cu principiile subliniate în Tit 3:10, care subliniază importanța abordării comportamentului de dezbinare prin conversație directă și avertismente”, a scris Hansen într-unul dintre e-mailurile împărtășite cu CP.


La o zi după ce a primit scrisoarea de revocare a calității de membru din partea consiliului de bătrâni al Bisericii Gateway, Hansen s-a înregistrat încercând să intre în biserică pentru a discuta cu liderii, dar a spus că a fost rugată să părăsească proprietatea de către agenții de securitate înarmați sub supravegherea ofițerilor de la Departamentul de Poliție Southlake.


“A fost jenant pentru că foarte mulți oameni de la biserică mă cunosc. ... Mi-a fost rușine pentru ei că au acționat într-un mod atât de grav. Adică, am 1.80 m. Am o greutate de 130 de kilograme. Sunt doar un lider”, a spus Hansen. “Cinci bărbați în toată firea s-au apropiat de mine la intrarea principală a unei biserici spunându-mi: “Nu poți intra aici”, iar trei dintre ei aveau arme la șold. Apoi mă întorc să plec și văd Departamentul de Poliție South Lake.”


Înainte de 6 septembrie, Hansen a declarat că a fost membră a Bisericii Gateway timp de trei ani, dar a frecventat biserica în mod intermitent timp de opt ani înainte de aceasta.


Ea a spus că a fost atrasă de biserică datorită comunității.


“Ceea ce m-a atras și ceea ce m-a ținut acolo a fost comunitatea, cursurile, grupurile, cursurile de auto-ajutorare. Există atât de multe resurse excelente disponibile, dar au existat și lucruri care m-au făcut să-mi pun întrebări”, a declarat Hansen pentru CP.


Ea a spus că vorbește din cauza multor oameni care au plecat pur și simplu de la Gateway Church “fără luptă” după ce scandalul lui Morris a ieșit la iveală.


“Știi, roata care scârțâie, atrage atenția, dar uneori, știi, .... pentru cel mai lung timp, am fost o voce pentru atât de mulți oameni care s-au temut să vorbească împotriva Gateway Church. Mă simt onorată să mi se acorde această încredere în poveștile oamenilor, dar știam că va veni cu un preț, și am fost de acord cu asta”, a spus Hansen.


Anunțând demisia lui Morris în iunie, liderii Bisericii Gateway au declarat că au angajat firma de avocatură Haynes & Boone, LLP, “pentru a efectua o revizuire independentă, completă și profesională a raportului privind abuzurile din trecut, pentru a se asigura că avem o înțelegere completă a evenimentelor din perioada 1982-1987”.


Nu este clar când vor fi gata rezultatele acestei investigații sau dacă acestea vor fi făcute publice.


În ciuda faptului că a fost dată afară din biserică, Hansen spune că încă mai crede că Biserica Gateway poate fi minunată, dar influența negativă a lui Morris trebuie să fie complet înlăturată din echipa de conducere.


“Voi spune acest lucru: există încă posibilitatea ca Gateway să fie o biserică mare. Cu toate acestea, oamenii care sunt încă acolo, care au fost implementați de Robert Morris, există un efect de scurgere, sau un efect de undă care încă afectează acea biserică într-un mod foarte negativ”, a spus Hansen. “Și este o cultură care s-a perpetuat din cauza lui Robert Morris.”


Material scris de Leonardo Blair în cadrul publicației Christian Post (de unde a fost preluat și adaptat) pe 24 septembrie 2024.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "implicit" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.