Câţi "necuraţi" ai la biserica ta?

Mâini murdare - imagine preluată de pe site-ul fieldservice.comÎmi aduc aminte că am fost o dată cu nişte prieteni la o biserică locală din oraşul nostru şi pastorul acelei biserici era de meserie... dentist. I-am avertizat pe prieteni, înainte de începerea slujbei, practic înainte de a intra în localul unde era biserica, să aibă grijă cum zâmbesc în timpul slujbei... pentru că pastorul era dentist şi... a doua zi se trezeau cu o programare la cabinetul său... :)

A fost o întâmplare amuzantă atunci - şi reală - şi nu, nu am rânjit nici unul dintre noi la acel pastor, deşi a venit să dea mâna cu noi şi să ne salute şi să întrebe de unde suntem, scopul şi durata vizitei. Nu vroiam să lăsăm vreo impresie neplăcută pe acolo, însă această întâmplare hazlie mi-a adus aminte de o impresie groaznică pe care o lasă mulţi în biserici.

Te-ai întrebat vreodată dacă persoana lângă care stai în biserică este o persoană "curată"? Nu mă refer neapărat la aspectul fizic exterior, deşi acesta contează foarte mult la biserică. Nu poţi să stai la o slujbă în biserică atunci când persoana de lângă tine pute a transpiraţie, a hoit sau poate chiar a ceva şi mai greu de suportat din punct de vedere al mirosului (nu intrăm în detalii).

Legat de chestiunea aceasta, îmi amintesc de un alt caz când la o biserică unde mergeam acum câţiva ani în urmă am avut de a face cu un astfel de tip de oameni. O femeie care puţea a urină şi a nespălat şi a transpiraţie - un fel de "3-in-1" în materie de atac chimic la persoană, sau cum am putea să numim o astfel de fiinţă - era prezentă la acea biserică şi acest lucru a creat un mare disconfort în zona în care se afla. Au început enoriaşii din jur să se plângă către cel care era cu ordinea la uşă să... îi facă vânt afară la persoană, că începea lumea să vomite la slujba de biserică. Dacă deschidea cineva geamu... începeau toţi din jur să urle că "e curent", şi oricum cu o gură de aer în plus sau minus nu ieşea putoarea din "femeia bombă-chimică". Aşa că femeia a fost dată afară şi a ajuns în holul principal al acelei biserici unde din întâmplare eram atunci şi eu pe acolo. Ea începu să se scuze cu "texte biblice" (nu ştiu de unde le ştia, dar cred că cineva a pus-o să joace teatru acolo şi teatrul ei avea un scop precis, nu venise ea doar să împută pe ceilalţi din jur) cum că "Domnul Isus nu a dat pe nimeni afară!" Asta da, e drept, El nu a dat pe nimeni afară decât pe cei care spurcau Casa de Rugăciune ce devenise o peşteră de tâlhari! (vezi Matei 21:13 şi întregul context)

Era o scuză stupidă pentru o persoană care ştia - şi i s-a şi spus - că toţi ceilalţi din jurul ei când vin la biserică vin curaţi, cu hainele şi corpul spălat, să nu creeze disconfort în jurul lor. Chestia asta cu spălatul, cu săpunul cu mirosul neplăcut nu intra la ea în cap deloc. Ea avea scopul ei şi scopul acesta nu a fost atins, bomba ei a explodat în mintea ei, când de fapt trebuia să explodeze în biserică, probabil. Cel mai probabil cred că vroia ca la final să ajungă să bage mâna în banii de colectă, sau să prostească pe careva din conducerea bisericii că ea este amărâtă, că nu ştiu ce şi că nu ştiu cum.

În Vechiul Testament avem foarte multe instanţe în care Cuvântul lui Dumnezeu ne spune că atunci când cineva se atingea de ceva necurat, devenea şi el/ea necurat. Practic o atingere îţi definea felul cum erai văzut în acea zi - dacă nu urmai paşii de curăţare, purificare specificaţi în Vechiul Testament. De fapt paşii de curăţare erau parte din ritualul de purificare exterioară şi acesta avea un scop bun. Dacă ai atins un animal mort care era infectat de vreo plagă, tu avea să ai asupra ta acea infecţie şi apoi să o dai şi altora, SAU puteai să opreşti tot ciclul acesta vicios acolo prin a urma paşii de curăţare, purificare, eliminare a ceea ce este necurat de pe tine, de pe corpul tău, din jurul tău.

Sunt multe instanţe din Vechiul Testament care numeşte pe cineva "necurat", nu vreau să intrăm în detalii pentru că ar trebui să parcurgem cel puţin 220 de texte, sau cel puţin atâtea am găsit eu pe resursecreştine.ro. Mi-a sărit mai târziu în ochi numărul acestor rezultate. 220 este numărul pe care îl trecem deasupra prizelor de curent din clădiri, apartamente. E un fel de avertizare: aici este curent puternic, nu te faci necurat, ci şi de neînviat dacă îţi bagi nasul unde nu îţi fierbe oala!

Ce bine era dacă am putea pune un astfel de semn pe spatele şi în faţa oamenilor din jurul nostru care sunt necuraţi! Măcar nu am mai fi nevoiţi să-i mirosim şi să ne facem stări de vomă stând în jurul lor, dar numai prin evitarea lor nu am rezolva nimic! Cineva trebuie să le spună cum să se scape de "necurăţia" lor.

Am văzut mai demult o reclamă într-o staţie de metrou din Bucureşti care suna cam aşa, "Dacă nu foloseşti deodorant îi amendezi pe cei din jur. Dacă nu foloseşti cartela de călătorie te amendezi singur!" Nu ştiu dacă era exact în această ordine, însă sunt sigur că aţi înţeles ideea. Nu era doar un slogan al unui tip de deodorant, era un fel de reclamă cu avertisment, mergi cu metroul, dar ai grijă să fi curat să nu trebuiască să te miroasă toţi sub pământ, pe unde trecea metroul, şi unde nu era aer aşa de mult şi nici spaţiu unde să fugi să scapi de unul care pute în jurul tău!

Există categorii de oameni la care nu îţi poţi da seama dacă sunt curaţi sau necuraţi pentru că au necurăţia în interiorul lor. Aici cred că este punctul şi zona cea mai sensibilă la care vroiam de fapt să ajungem. Câţi "necuraţi" ai la biserica ta? Mai poţi să îi numeri acum? Mai poţi să îi scoţi afară din biserică să-i trimiţi să se spele, să îşi schimbe hainele, să îşi tundă părul lung şi jegos, să arunce ciorapii puturoşi de pe ei, etc.? Mai poţi să le spui că prezenţa lor în cadrul bisericii este neplăcută pentru că sunt "necuraţi"?

Probabil că ar trebui să existe la intrarea în fiecare biserică detectoare care să scaneze pe cei care intră; un fel de detector care să arate ce fel de om este cel care păşeşte pe pragul bisericii. Cuvântul lui Dumnezeu spune, tot în Vechiul Testament, "Păzeşte-ţi piciorul când intri în Casa lui Dumnezeu şi apropie-te mai bine să asculţi, decât să aduci jertfa nebunilor, căci ei nu ştiu că fac rău cu aceasta." (Eclesiastul 5:1). În alt pasaj din Vechiul Testament (Amos 6:1) este scris "Vai de cei ce trăiesc fără grijă în Sion..." referindu-se la aceia din poporul lui Dumnezeu care făceau silnicii şi lucruri necurate înaintea lui Dumnezeu şi credeau că pot să vină la Casa lui Dumnezeu că nimeni nu ştia de "necurăţia" lor. Nimeni decât ei... şi Dumnezeu!!!!!

Vă redau mai jos un scurt pasaj din Isaia 1:10-20, care cred că este un mesaj valabil pentru generaţia de astăzi, în special pentru aceia care vin la biserică cu "necurăţia lor" şi de care nu ştiu alţii - pentru că necurăţia lor nu miroase şi nici nu se vede cu ochii fizici, ci cu cei spirituali:

"10 Ascultați cuvântul Domnului, căpetenii ale Sodomei! Ia aminte la Legea Dumnezeului nostru, popor al Gomorei
11 „Ce-Mi trebuie Mie mulțimea jertfelor voastre, zice Domnul. Sunt sătul de arderile de tot ale berbecilor și de grăsimea vițeilor; nu-Mi place sângele taurilor, oilor și țapilor
12 Când veniți să vă înfățișați înaintea Mea, cine vă cere astfel de lucruri, ca să-Mi spurcați curțile? 
13 Nu mai aduceți daruri de mâncare nefolositoare, căci Mi-e scârbă de tămâie! Nu vreau luni noi, Sabate și adunări de sărbătoare, nu pot să văd nelegiuirea unită cu sărbătoarea! 
14 Urăsc lunile voastre cele noi și praznicele voastre; Mi-au ajuns o povară, nu le mai pot suferi. 
15 Când vă întindeți mâinile, Îmi întorc ochii de la voi; și oricât de mult v-ați ruga, n-ascult, căci mâinile vă sunt pline de sânge! 
16 Spălați-vă deci și curățați-vă! Luați dinaintea ochilor Mei faptele rele pe care le-ați făcut! Încetați să mai faceți răul! 
17 Învățați-vă să faceți binele, căutați dreptatea, ocrotiți pe cel asuprit, faceți dreptate orfanului, apărați pe văduvă! – 
18 Veniți totuși să ne judecăm, zice Domnul. De vor fi păcatele voastre cum e cârmâzul, se vor face albe ca zăpada; de vor fi roșii ca purpura, se vor face ca lâna. 
19 De veți voi și veți asculta, veți mânca cele mai bune roade ale țării
20 dar de nu veți voi și nu veți asculta, de sabie veți fi înghițiți, căci gura Domnului a vorbit.”" (sublinierile din text îmi aparţin)

Ce concluzii putem trage citind aceste versete de mai sus? Este foarte simplu. Dumnezeu vede necurăţia din inima oamenilor (fie că e vorba de homosexualitate şi căsătoria dintre persoane de acelaşi sex - Sodoma şi Gobora - fie că e vorba de religie şi închinare la lucruri spurcate, la mortociuni şi la oasele acestora - care întinează Casa lui Dumnezeu - fie că e vorba de tradiţii şi obiceiuri - nu pot să văd nelegiuirea unită cu sărbătoarea - sau rugăciunile repetate în vânt şi fără sens şi fără sinceritate, SAU avortul, pruncuciderea - mâinile pline de sânge) şi El vine cu soluţia: spălaţi-vă şi curăţiţi-vă! Luaţi dinaintea ochilor faptele rele şi încetaţi să mai faceţi răul! Căutaţi dreptatea! Dacă veţi asculta veţi mânca cele mai bune roade ale ţării, dacă nu, va veni judecata peste voi!

"Nu vă înşelaţi: „Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit.” Ce seamănă omul, aceea va şi secera." (Galateni 6:7)

Acesta este principiul semănatului şi al secerişului. Dacă am semănat "necurăţie" în interiorul nostru, nu vom putea semăna curăţie în exterior. Dacă nu văd cei din jur ceea ce avem noi necurat în interiorul nostru nu înseamnă neapărat că noi suntem drepţi. Doar noi şi Dumnezeu ştim cine suntem noi de fapt. Şi dacă eşti în categoria celor "necuraţi", fă-ne la toţi un favor, curăţeşte-te! Nu ne fă să strigăm după tine "NECURAT! NECURAT!" pentru că trebuie să verificăm dacă nu cumva nu ne-ai întinat şi pe noi cumva, cu ceva.

Câţi "necuraţi" ai la biserica ta? A sosit vremea să pui mâna pe mătură şi să faci curat în viaţa ta şi dacă eşti conducător de biserică, şi în biserica unde ai fost pus să fi lider. Dacă nu eşti conducător de biserică, nu te băga să curăţeşti tu pe alţii, tu nu ai fost chemat la aceasta, ci pastorul bisericii are această responsabilitate. Despre aceasta însă vom vorbi într-un alt articol curând.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.