Pastorii sau preoții care pot beneficia de șomaj tehnic

scaune goale dintr-o biserică, foto de Kelly Sikkema - unsplash.comSunt sigur că mulți dintre voi v-ați pus întrebarea aceasta. De fapt am făcut și eu căutare pe internet să văd dacă știe careva, ceva. Dacă pot pastorii sau preoții dintr-o biserică să beneficieze de șomaj tehnic pe perioada aceasta de izolare și/sau de întrerupere a activităților ca urmare a efectelor epidemiei de coronavirus. Mulți au dat numele acestui virus folosind titlul ”noul corona-virus”. Astăzi am auzit de o ”interpretare”, pentru că o țară din Africa a avut ”tangență” cu virusul doar în acest an... i-au dat numele ”epidemia covid 20” (de la terminația anului 2020, anul curent).

Probabil că mulți o să o ia în râs sau poate chiar o să se pună pe hohote când vor citi ce idee trăsnită mi-a venit mie astăzi în cap. Luăm în considerare evenimentele și situația curentă prin care trece acum nu doar o singură țară, nu doar un continent, ci o planetă întreagă. Știu că sunt unii care cred că ar fi virusul și pe alte planete, nu știu ce sa zic, dacă să îi credem sau nu. :)

Acum vorbim despre pastori, preoți, lucrătorii spirituali din biserici. Și ei sunt afectați acum! Adică probabil că ei ar fi cei mai afectați. Unii poate nici nu aveau tangență cu ”online-ul” și poate nici smartphone nu au... cum își mai desfășoară ei slujbele, cum mai predică ei, cum mai slujesc ei comunității? Doar din aceste lucrări erau ei susținuți, plătiți, remunerați, cum vreți voi să îi spuneți.

Am primit chiar recent poezii de la cunoștințe, cineva se plângea ”vreau biserica înapoi”. Cred și eu. După atâta timp de stat acasă, îți dai seama acum care era importanța bisericii, a părtășiei, a închinării corporative, etc.

O să spună unii că mulți dintre ei sunt plătiți de stat. La fel ca și profesorii și educatorii din școli, acestora poate că nu li s-a aprobat să intre în șomaj tehnic, pentru că au lucrat de acasă, din izolare, cu copiii, cu elevii, cu cei de care răspundeau ei. Trebuia să dea cineva lecții și teme și proiecte la copiii care cred că vacanța a venit brusc pe 11 martie 2020 și ține până după Paști!

Dar cu lucrătorii bisericești cum rămâne? Pe ei unde să îi putem încadra?

Ca să lămurim puțin lucrurile, vom răspunde la câteva întrebări simple, am ales să mă inspir din site-ul ejobs.ro, unde am găsit informațiile pe scurt, și punctate destul de bine. După ce parcurgeți acestea, tragem câteva concluzii.

Ce înseamnă șomaj tehnic?
Șomajul tehnic intervine atunci când o companie își întrerupe sau își reduce activitatea din cauza motivelor economice, tehnologice, structurale sau similare. Acest lucru implică suspendarea contractelor individuale de muncă ale angajaților. Pe această durată, angajații care nu își pot desfășura activitatea beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii.

Care sunt condiții pentru șomaj tehnic?
Pentru ca angajații să obțină indemnizația pentru șomaj tehnic, angajatorii acestora trebuie să îndeplinească o singură condiție. Mai exact, să reducă sau să întrerupă temporar activitatea ca urmare a efectelor epidemiei de coronavirus, conform unei declarații pe propria răspundere. Condițiile inițiale pentru acordarea indemnizației, din OUG nr.30/2020 au fost înlocuite de condiția precizată anterior. Nu se mai condiționează acordarea indemnizației de lipsa capacității financiare de a achita plata tuturor salariilor.

Ce acte sunt necesare pentru șomajul tehnic?
Intrarea în șomaj tehnic este din inițiativa angajatorului, iar acesta trebuie să depună o listă de acte necesare. Mai exact, o cerere, o listă cu angajații trimiși în șomaj tehnic și cu salariile lor de bază brute, dar și o declarație pe proprie răspundere în care precizează că este nevoit să-și întrerupă total sau să-și reducă activitatea ca urmare a efectelor pandemiei coronavirus.

Care este modul de calcul pentru șomajul tehnic?
Pe durata reducerii sau a întreruperii temporare a activității unei companii pentru motive economice, tehnologice sau similare, angajații vor beneficia de o indemnizație de 75% din salariul de bază corespunzător jobului pe care îl ocupă. Valoarea indemnizației de șomaj însă nu poate depăși 75% din salariul mediu brut pe economie.

Ce spune de fapt ordonanța de șomaj tehnic din 2020?
Noua ordonanță de urgență 32/2020 prevede schimbările în ce privește acordarea indemnizației pentru șomaj tehnic angajaților din companiile afectate de situația economică provocată de pandemia coronavirus. Mai exact, aceasta presupune că persoanele fizice autorizate, cei cu întreprinderi individuale, cei cu drepturi de autori, lucrătorii din cooperație și liber-profesioniștii vor avea indemnizație de șomaj tehnic fixă suportată de stat. Angajații însă vor avea un ajutor de șomaj plătit de stat în funcție de salariul pe care îl au în contractul de muncă.

CONCLUZII
Parcurgând cu atenție aceste informații esențiale prezentate anterior, am ajuns la concluzia că... activitatea suspendată pe motivul crizei epidemice prezente duce la suspendarea contractelor de muncă și la întreruperea activității. Vorbind strict despre biserici, ele au activitatea suspendată, deci s-ar include în acest punct, nu? Dar mergem mai departe și ne întrebăm despre modul cum operează acum bisericile pe perioada aceasta de ”criză”.

Unii au trecut pe online și au participări chiar mai mari decât aveau în clădirile fizice!

Alții nu au nimic online! Își trimit unu de la altul mesaje, îndemnuri. Cei cu smartphone-uri mai pot trimite și înregistrări audio/video către enoriași. Sau materiale care să le urmărească.

A doua concluzie este că preoții/pastorii îndeplinesc condițiile pentru șomaj tehnic, nu? Au închis biserica la îndemnul și decizia fermă a autorităților de a proteja societatea din jur și s-au conformat. Da, știu că mai sunt unii care au făcut excepții, chiar azi citeam de o biserică unde nu s-au putut să nu aibă slujbă în duminica după ce au primit mesaj din partea autorităților că nu au voie să se țină întâlniri publice cu mai mult de 10 persoane. Scuzele lor nu își au rostul aici (deși au fost interpretați, bârfiți, răstălmăciți de toți), ei nu s-au adunat să sfideze ordinele guvernamentale, ba chiar și-au dotat biserica cu aparatură mai bună, mai scumpă și mai sofisticată decât și-ar putea-o permite un spital decent!

Bun. Ce fac pastorii/preoții în această situație menționată la punctele de mai sus? Închid biserica, declară că au închis, că nu mai au activitate și gata! Și gata și cu finanțele lor? Nu luăm în considerare pe cei care sunt plătiți ”de stat”. Ne gândim la acele biserici autohtone, sau cele care poate nu aparțin nici unui cult, denominație sau organizație mondială, națională, județeană sau cum doriți voi să îi spuneți. Dacă aceștia au trecut totuși pe online... activitatea lor nu s-a suspendat. Din contra, ei au mai mult de muncă acum pentru că nu au fost pregătiți pentru astfel de momente la școala, la institutul sau la universitatea unde au studiat ei. Dar pastorii care nu au nici o educație, dar care au totuși opțiunea de a merge pe online... nu ar intra tot aici? Adică, să îmi ziceți mie acum, care dintre cele două categorii au fost vreodată prin evenimente similare cu cele care le trăim acum? Să vorbim strict de epidemia cu coronavirus, nu de alte momente, gen primul sau al doilea război mondial, unde nu exista nici o opțiune de online!

Acei preoți sau pastori care au descoperit că slujba se poate ține totuși online au nevoie de echipament, de alți oameni în spate care să-i susțină, de acces la internet, de aparatură cât-de-cât adecvată să poată transmite ceva ”decent” celor din biserică, sau a celor care au decis să-i urmărească de acasă, din izolare, online. Și cu siguranță că o astfel de biserică ar fi trebuit să aibă și un site web ca să poată arăta și altora unde se pot uita, de ce sunt ușile închise la biserica fizică, ce se întâmplă cu programul bisericii, etc.

Probabil că mulți dintre pastori/predicatori/preoți s-au gândit și la efectul financiar pe care îl resimt ei ca urmare a crizei epidemice. Oamenii din cadrul slujirii lor poate au rămas fără locuri de muncă, unii poate au intrat în șomaj tehnic, dar ei, pastorii/preoții, deși au biserica închisă – biroul lor, altarul lor, practic locul lor de muncă – trebuie să nu rămână izolați, nu?

De ei are nevoie societatea când toți din jur inspiră doar teamă, îngrijorare, neliniște, isterie. Dar nu o admit toți. Ce-i drept, nu mulți văd momentele prezente ca o oportunitate de a căuta mai mult pe Dumnezeu, de a se apropia de El, de a se ruga mai mult, de a căuta fața Lui. Și cine altcineva ar putea motiva mai bine și mai corespunzător populația decât... cei care conduc bisericile?

Da, dar acum bisericile sunt închise! Cum își mai fac ei salariile? Cum ...???

Nu vă faceți probleme în privința banilor. Imediat după ce s-a instituit starea de urgență și s-a oprit accesul în biserici, am văzut tot mai multe biserici cum postează ”modalități noi de a dona”. Alții, ca să fie mai diferiți, au pus ”modalități de a sluji”. Interesant este că și unii și alții nu și-au întrerupt activitatea.

Deci aici undeva, cam pe la mijloc... parcă șomajul tehnic pentru preoți/pastori nu prea se leagă. Să vă uitați la statisticile bisericilor care au întâlniri online câte persoane au urmărit slujbele, câți oameni le-au scris, câți au decis să se întoarcă la Dumnezeu, câți au văzut aceste momente ca un timp în care Dumnezeu le oferă o a doua șansă. Sunt multe de spus și de scris doar la capitolul statisticilor de moment.

Dar să luăm în considerare pe cei care nu au posibilitatea de a ține slujbe online. Cum adună ei donații, zeciuială, bani de la enoriași? Îi cheamă pe rând la biserică să depună în cutia milei sau în cutia de donații? Păi și ce scriu ei pe declarația pe proprie răspundere? Că nu apare nicăieri în aceasta de o astfel de ”urgență”. Le dă mesaj părintele/pastorul să meargă la bancă să depună bani în nu știu ce cont? Și cu ăia susceptibili ce face? Că sunt încă persoane între noi care nu au conturi bancare, nu vor să aibă card bancar, și că tot ce are cip e de la diavolul, în concepția lor! Ei știau doar modalitatea aia simplă, duminica, după ora de rugăciune, un coș trecea pe lângă ei... și puneau și ei acolo ceva, ce au decis în inima lor, fără să știe stânga ce face dreapta.

Sau poate părintele/pastorul face un efort și își face o adeverință... cum că el merge la muncă. Adică merge pe ”teren”. Da, dar aici credem că ar încălca principiul impus de autorități de distanțare socială. Îl strigi pe om de la poartă, ”Bine măi Ioane, am venit după colectă, arunci și tu sacul ăla cu bani să te trec în catastif pentru luna asta?

Sau poate ajunge la unu care stă la bloc, și îl sună la interfon și auzim următoarea conversație, ”Pacea Domnului, frate Ion! Sunt fratele X, de la biserică, știi dumneata; am venit să vă colectez zeciuiala. Cum facem, urc eu la tine, sau cobori tu?” Și poate Ion se face atunci că... nu este acasă și răspunde la interfon... ”ați greșit numărul la interfon, domnule!

Hopa! Dar ordonanța 32/2020 se referă la ”companii”, ați observat din textul de mai sus afirmația?

Deși biserica nu este o ”companie” care să producă ceva, există în lumea aceasta biserici unde se strâng mai mulți bani decât în companiile cele mai de succes din societate! Oare ele nu ar fi îndreptățite acum să beneficieze de această ordonanță... că...?

Răspundem singuri: NU. Biserica este exclusă. Biserica are scutiri de tot felul. Preoții/pastorii au salarii pe care doar ei le știu. Mulți au salarii mai mari decât noi. Dacă ar fi să intre ei în șomaj tehnic, cred că după ce s-ar termina perioada de izolare nu s-ar mai întoarce la altar/amvon, ci și-ar căuta o slujbă normală ca toți ceilalți.

De ce să intre preoții/pastorii în șomaj tehnic?

Cine o să ne mai adoarmă la slujbe după ce se termină perioada asta de distanțare socială și de stat acasă care deja este prea mult pentru noi?

Au ajuns unii dintre noi să se obișnuiască cu slujbele online. Deja și acolo întârzie. Unii vin cu pantaloni scurți, alții în pijamale. Alți nici nu s-au mai spălat pe dinți. Unii cu blidul de mâncare după ei, sau cu cănile de cafea și ceai în jur.

Și dacă o să intre în izolare internetul ce o să facă atunci cei care sunt pe online? La asta v-ați gândit? Ce o să facă bisericile care acum sunt online, care au un dinamism de celebrități TV, urmate de mesajele promo cu modalități de donații de bani, susținere financiară, mai mulți bani, mai mulți bani...???

Dacă ar intra internetul în izolare și ar fi în continuare și distanțarea socială activă... o să mai vedem noi atunci ce fel de implicare vor avea preoții/pastorii din orașul nostru!

Vor avea atunci motiv să pună pe declarațiile pe proprie răspundere că, da, și-au întrerupt activitatea, că nu pot desfășura slujbele pentru că tehnologia este... ”la pământ”... și să ceară mila statului și a autorităților, a căror buzunare au umplut atâția ani declarând veniturile și plătind taxele pentru a putea beneficia și ei cândva de o pensie.

Un pastor spunea că el nu vrea să iasă niciodată la pensie. Cred că avea salariul puțin mai bun. Mă întreb ce salariu are el acum, cu coronavirus în jur, și să spunem că s-ar închide de mâine și internetul. Restul concluziilor... mai trageți-le și voi. Eu am scris deja destule.

Vă doresc multă sănătate!



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.