De ce are nevoie biserica ta de un website?

Pentru cei care nu sunt foarte familiarizaţi cu termenul de site web, vă redau mai jos o definiţie preluată de pe wikipedia:
"Noțiunea site web provine din expresia engleză web site și desemnează o grupă de pagini web multimedia (conținând texte, imagini fixe, animații ș.a.), accesibile în Internet în principiu orișicui, de obicei pe o temă anume, și care sunt conectate între ele prin așa-numite hiperlinkuri. Diversele site-uri web pot fi create de către o organizație, o persoană particulară, instituții publice etc. Inițial noțiunea apărea în limba română scrisă sub trei forme : sit web, site (ca în limba engleză) și sait web (propusă de lingvistul prof. George Pruteanu).
De obicei un site web este administrat (creat, întreținut și actualizat) de către un așa-numit webmaster, dar există și alte posibilități:
- site-ul web se actualizează automat și permanent pe baza unei baze de date;
- paginile sale se creează în mod dinamic și automat în funcție de acțiunea utilizatorului în cadrul unei aplicații web;
- site-ul web se creează și e administrat chiar de către utilizatorii săi - vezi Web 2.0.
Una din provocările care a început după această descoperire a internetului a fost de a vedea de ce este el în stare. La acea dată existau anumite motoare de căutare şi internetul putea fi accesat din centre speciale unde, contra unei sume (au fost unii care au reuşit să facă o afacere din aceasta, şi umpleau centrele de "internet-cafe-uri" cu tot felul de persoane) se putea accesa... internetul. Apoi a început să apară internetul pentru utilizatorii casnici prin linia telefonică, mai jos este un clip scurt cu sunetul care îl auzeam atunci când computerul se conecta la internet prin linia telefonică.
Apoi a apărut internetul prin cablu, fibră optică, wireless, etc. În fine, nu vroiam să ajung la o istorie a apariţiei internetului în România, şi a felului cum am dat eu de el; vroiam să spun că un site web are o valoare mare acum pentru lumea întreagă şi vreau să vă descriu motivele pentru care o biserică poate avea un impact în lumea digitală prin deţinerea unei pagini de internet.
Există biserici care nu au (încă) o pagină de internet proprie; există pastori şi conducători de biserică la care internetul a ajuns ca un virus şi ca un virus o să-l privească până vor muri. Ei au computer(e) acasă, îl (le) folosesc, dar biserica nu are un site al ei şi nu are nevoie de unul (cel puţin aşa ar spune ei acum, poate după ce vor citi acest articol se vor deschide mai multe site-uri de biserici).
Îmi amintesc că acum 10-15 ani în urmă exista un site unde se puteau găsi bisericile din România (biserici.ro, care momentan nu mai există, probabil că acest proiect a fost abandonat). Erau acolo adresele fizice de la biserici, telefoane de contact de la cineva din biserica respectivă, şi un program al acelei biserici. Cine avea şi site sau adresa de email de contact... era oferita şi această informaţie. Ţin minte că în dreptul bisericii unde mergeam pe acea vreme apăreau nişte informaţii eronate şi numele persoanei de contact de acolo apărea că este un pastor, dar nu era pastor... Atunci ştiu că am vorbit cu alţii din biserică să începem proiectul de deschidere a unui site al bisericii locale. Zis şi făcut, nu s-a aprobat nimic, nu a făcut nimeni nimic, până la această dată acea biserică nu are pagina proprie de internet - şi nu cred că dă doi bani pe ideile care le voi scrie eu mai jos, însă le voi scrie spre folosul celor care vor să ia în considerare ideea deschiderii unui site pentru o biserică.
Un site web al bisericii poate aduce vizitatori fără să mergi tu la ei să le zici de biserică. E un fel de evanghelizare fără să faci investiţii prea mari în logistică. Nu trebuie să angajezi predicator, nu trebuie să programezi nici o formaţie creştină să cânte, nu trebuie să închiriezi nici o sală din oraş - trebuie doar să ai site-ul bisericii şi acesta să fie descoperibil. Ce înseamnă "descoperibil"? Înseamnă că atunci când cineva caută pe internet un cuvânt cheie, să ajungă la site-ul bisericii tale (fie că vorbim de consiliere, muzică creştină, programe tineret, activităţi copii, educaţie creştină, studiu biblic, biserică, închinare, etc. acestea sunt doar câteva care se pot include spre găsirea site-ului acelei biserici). Şi dacă ajunge persoana la site-ul bisericii, ajunge la pagina de contact unde trebuie să fie o adresă, o hartă a locaţiei bisericii, programul slujbelor, ce programe oferă biserica, cine o conduce, etc. Şi într-o zi o să vină şi la biserică. Sunt foarte multe şanse să se întâmple acest lucru, este o chestiune studiată înainte de alţii...
Un site web al bisericii prezintă celor care nu vin la biserică ceea ce se întâmplă la acea biserică. Oamenii au concepţii greşite cu privire la bisericile creştine din România (şi nu numai). Dacă site-ul bisericii nu are o prezentare multimedia care să deschidă ochii celor care cred în mituri şi minciuni bisericeşti, ei nu vor ştii niciodată ce se întâmplă în cadrul bisericii tale. Site-ul bisericii, de fapt mai bine zis este să folosim "este obligatoriu" înaintea acestor cuvinte, să conţină fotografii, filmari din cadrul slujbelor şi programului bisericii. Trebuie să aibă fotografii cu cei din bordul de conducere al bisericii, etc. Pe oameni îi interesează cine sunt cei care conduc biserica, ce crede acea persoană, ce studii are, ce experienţă are, cine este el în societate, etc. Nu, nu este nevoie de personalităţi VIP, e nevoie doar să fie o poză şi o scurtă biografie cu cei care fac parte din bordul acelei biserici. E un fel de a spune, "aceasta este familia noastră în care eşti bine venit!"
Un site web al bisericii este cartea de vizită pentru acea biserică. Asigură-te că ceea ce este pe site este şi în realitate. Dacă la secţiunea de viziune a bisericii de pe site este scris una, ar fi bine ca şi în realitate să fie la fel! Sau misiunea, sau crezul, sau scopurile principale. Un site web de biserică făcut la un nivel excepţional trebuie să reprezinte o biserică în care mediocritatea nu este prezentă, nu este învăţată, nu este acceptată! O biserică trebuie să fie dinamică şi deschisă în acelaşi timp. Una din uşile ei este un site web - acolo văd cei care poate nu au fost niciodată la o biserică ce este, ce cred şi cum se manifestă cei de la biserica respectivă.


Lăsaţi un mesaj mai jos dacă aţi decis să faceţi un site pentru biserica din care faceţi parte, şi lăsaţi un link de la adresa de web a bisericii, ar fi o experienţă interesantă să vedem cum apar mai multe biserici şi online. Fiţi binecuvântaţi!
Notă: Imaginea de la începutul acestei postări este preluată de pe site-ul www.bluelotustribe.org, iar cea cu logo-urile este preluată de pe site-ul rightnowmedia.org. Dacă citaţi acest material pe alt site, rog să păstraţi şi această notă de final şi să oferiţi sursa de unde l-aţi citat, adică acest blog.