Inteligența artificială: O declarație evanghelică de principii
NOTĂ: Aceasta este o DECLARAȚIE publicată de Comisia pentru Etică și Libertate Religioasă a Convenției Baptiste Sudice în aprilie 2019, când încă subiectul Inteligenței Artificiale nu luase așa mare amploare ca în prezent. Vă redau mai jos textul în limba română.
Preambul
În calitate de urmași ai lui Hristos, suntem chemați să ne implicăm în lumea din jurul nostru cu mesajul evanghelic neschimbător al speranței și al reconcilierii. Instrumente precum tehnologia sunt capabile să ne ajute în acest demers. Știm că ele pot fi, de asemenea, concepute și utilizate în moduri care Îl dezonorează pe Dumnezeu și îi devalorizează pe semenii noștri purtători de imagine. Creștinii evanghelici țin cu tărie la Cuvântul inerant și infailibil al lui Dumnezeu, care afirmă că fiecare ființă umană este făcută după chipul lui Dumnezeu și, prin urmare, are o valoare și o valoare infinită în ochii Creatorului lor. Acest mesaj dictează modul în care Îl privim pe Dumnezeu, pe noi înșine și instrumentele pe care Dumnezeu ne-a dat capacitatea de a le crea.
În lumina întrebărilor existențiale puse din nou de tehnologia emergentă a inteligenței artificiale (AI), afirmăm că Dumnezeu ne-a dat înțelepciunea de a aborda aceste probleme în lumina Scripturii și a mesajului Evangheliei. Creștinii nu trebuie să se teamă de viitor sau de orice dezvoltare tehnologică, deoarece știm că Dumnezeu este, mai presus de toate, suveran asupra istoriei și că nimic nu va suplini vreodată chipul lui Dumnezeu în care au fost create ființele umane. Recunoaștem că inteligența artificială ne va permite să atingem posibilități fără precedent, recunoscând în același timp potențialele riscuri pe care le prezintă inteligența artificială dacă este folosită fără înțelepciune și grijă.
Dorim să echipăm biserica pentru a se implica în mod proactiv în domeniul IA, mai degrabă decât să reacționăm la aceste probleme după ce acestea au afectat deja comunitățile noastre. În lumina acestei dorințe și a acestei speranțe, oferim următoarele afirmații și negații cu privire la natura umanității, la promisiunea tehnologiei și la speranța pentru viitor.
Articolul 1: Imaginea lui Dumnezeu
Afirmăm că Dumnezeu a creat fiecare ființă umană după chipul Său, cu o valoare intrinsecă și egală, cu demnitate și agenție morală, distinctă de întreaga creație, și că creativitatea umanității este menită să reflecte modelul creativ al lui Dumnezeu.
Negăm că orice parte a creației, inclusiv orice formă de tehnologie, ar trebui să fie folosită vreodată pentru a uzurpa sau submina stăpânirea și administrarea care au fost încredințate exclusiv umanității de către Dumnezeu; nici nu ar trebui să se atribuie tehnologiei un nivel de identitate, valoare, demnitate sau agenție morală umană.
Geneza 1:26-28; 5:1-2; Isaia 43:6-7; Ieremia 1:5; Ioan 13:34; Coloseni 1:16; 3:10; Efeseni 4:24
Articolul 2: Inteligența artificială ca tehnologie
Afirmăm că dezvoltarea inteligenței artificiale este o demonstrație a capacităților creative unice ale ființelor umane. Atunci când IA este folosită în conformitate cu voința morală a lui Dumnezeu, aceasta este un exemplu de ascultare a omului față de porunca divină de a administra creația și de a-L onora. Credem în inovație pentru gloria lui Dumnezeu, de dragul prosperării umane și al iubirii aproapelui. Deși recunoaștem realitatea Căderii și consecințele acesteia asupra naturii umane și a inovației umane, tehnologia poate fi folosită în societate pentru a susține demnitatea umană. Ca parte a naturii noastre creative date de Dumnezeu, ființele umane ar trebui să dezvolte și să valorifice tehnologia în moduri care să conducă la o mai mare prosperitate și la reducerea suferinței umane.
Negăm faptul că utilizarea inteligenței artificiale este neutră din punct de vedere moral. Ea nu este demnă de speranța, închinarea sau dragostea omului. Deoarece numai Domnul Isus poate ispăși păcatele și împăca omenirea cu Creatorul său, o tehnologie precum IA nu poate satisface nevoile ultime ale omenirii. Mai mult, negăm bunătatea și beneficiul oricărei aplicații a IA care devalorizează sau degradează demnitatea și valoarea unei alte ființe umane.
Geneza 2:25; Exodul 20:3; 31:1-11; Proverbe 16:4; Matei 22:37-40; Romani 3:23
Articolul 3: Relația dintre IA și umanitate
Afirmăm utilizarea inteligenței artificiale pentru a informa și a ajuta raționamentul uman și luarea deciziilor morale, deoarece este un instrument care excelează în procesarea datelor și în luarea de decizii, ceea ce adesea imită sau depășește capacitatea umană. În timp ce IA excelează în calculul bazat pe date, tehnologia este incapabilă să posede capacitatea de acțiune sau responsabilitate morală.
Negăm că oamenii pot sau ar trebui să cedeze responsabilitatea sau răspunderea noastră morală oricărei forme de inteligență artificială care va fi creată vreodată. Doar umanitatea va fi judecată de Dumnezeu pe baza acțiunilor noastre și a celor ale instrumentelor pe care le creăm. În timp ce tehnologia poate fi creată având în vedere o utilizare morală, ea nu este un agent moral. Doar oamenii poartă responsabilitatea de a lua decizii morale.
Romani 2:6-8; Galateni 5:19-21; 2 Petru 1:5-8; 1 Ioan 2:1
Articolul 4: Medicina
Afirmăm că progresele legate de inteligența artificială în tehnologiile medicale sunt expresii ale harului comun al lui Dumnezeu prin și pentru oamenii creați după chipul Său și că aceste progrese vor spori capacitatea noastră de a oferi diagnostice medicale și intervenții terapeutice îmbunătățite, în timp ce încercăm să avem grijă de toți oamenii. Aceste progrese ar trebui să se ghideze după principiile de bază ale eticii medicale, inclusiv beneficența, non-maleficența, autonomia și dreptatea, care sunt toate în concordanță cu principiul biblic al iubirii aproapelui nostru.
Noi negăm că moartea și boala - efecte ale Căderii - pot fi în cele din urmă eradicate în afara lui Isus Hristos. Aplicațiile utilitariste privind distribuirea asistenței medicale nu ar trebui să prevaleze asupra demnității vieții umane. Mai mult, respingem viziunea materialistă și consecvențialistă a lumii care înțelege aplicațiile medicale ale IA ca un mijloc de îmbunătățire, schimbare sau completare a ființelor umane.
Matei 5:45; Ioan 11:25-26; 1 Corinteni 15:55-57; Galateni 6:2; Filipeni 2:4
Articolul 5: Prejudiciul
Afirmăm că, în calitate de instrument creat de oameni, IA va fi în mod inerent supusă unor prejudecăți și că aceste prejudecăți trebuie să fie luate în considerare, minimizate sau eliminate prin supraveghere și discreție umană continuă. IA ar trebui să fie proiectată și utilizată în așa fel încât să trateze toate ființele umane ca având valoare și demnitate egale. IA ar trebui să fie utilizată ca un instrument pentru a identifica și elimina prejudecățile inerente procesului decizional uman.
Negăm că IA ar trebui să fie proiectată sau utilizată în moduri care încalcă principiul fundamental al demnității umane pentru toți oamenii. De asemenea, IA nu ar trebui să fie utilizată în moduri care să consolideze sau să promoveze orice ideologie sau agendă care urmărește să subjuge autonomia umană sub puterea statului.
Mica 6:8; Ioan 13:34; Galateni 3:28-29; 5:13-14; Filipeni 2:3-4; Romani 12:10
Articolul 6: Sexualitatea
Afirmăm bunătatea proiectului lui Dumnezeu pentru sexualitatea umană, care prescrie ca uniunea sexuală să fie o relație exclusivă între un bărbat și o femeie în cadrul legământului pe viață al căsătoriei.
Negăm faptul că urmărirea plăcerii sexuale este o justificare pentru dezvoltarea sau utilizarea IA și condamnăm obiectificarea oamenilor care rezultă din utilizarea IA în scopuri sexuale. Inteligența artificială nu ar trebui să se amestece sau să înlocuiască exprimarea biblică a sexualității dintre un soț și o soție, în conformitate cu planul lui Dumnezeu pentru căsătoria umană.
Geneza 1:26-29; 2:18-25; Matei 5:27-30; 1 Tesaloniceni 4:3-4
Articolul 7: Munca
Afirmăm că munca face parte din planul lui Dumnezeu pentru ca ființele umane să participe la cultivarea și administrarea creației. Modelul divin este unul al muncii și al odihnei în proporție sănătoasă una față de cealaltă. Viziunea noastră asupra muncii nu trebuie să se limiteze la activitatea comercială; ea trebuie să includă, de asemenea, numeroasele moduri în care ființele umane se slujesc reciproc prin eforturile lor. IA poate fi folosită în moduri care să ne ajute în munca noastră sau să ne permită să ne folosim mai deplin darurile noastre. Biserica are responsabilitatea, împuternicită de Duhul Sfânt, de a ajuta la îngrijirea celor care își pierd locurile de muncă și de a încuraja indivizii, comunitățile, angajatorii și guvernele să găsească modalități de a investi în dezvoltarea ființelor umane și de a continua să aducă contribuții vocaționale la viața noastră împreună.
Noi negăm faptul că valoarea și demnitatea umană sunt reductibile doar la contribuțiile economice ale unui individ la societate. Omenirea nu ar trebui să folosească inteligența artificială și alte inovații tehnologice ca un motiv pentru a se îndrepta spre vieți de pură distracție, chiar dacă o bogăție socială mai mare creează astfel de posibilități.
Geneza 1:27; 2:5; 2:15; Isaia 65:21-24; Romani 12:6-8; Efeseni 4:11-16
Articolul 8: Date și confidențialitate
Afirmăm că viața privată și proprietatea personală sunt drepturi și alegeri individuale întrepătrunse care nu ar trebui să fie încălcate de guverne, corporații, state-națiune și alte grupuri, chiar și în căutarea binelui comun. Deși Dumnezeu cunoaște toate lucrurile, nu este nici înțelept, nici obligatoriu ca fiecare detaliu al vieții cuiva să fie deschis societății.
Refuzăm utilizarea manipulatoare și coercitivă a datelor și a inteligenței artificiale în moduri care nu sunt în concordanță cu dragostea lui Dumnezeu și cu dragostea față de aproapele. Practicile de colectare a datelor ar trebui să se conformeze unor orientări etice care să susțină demnitatea tuturor oamenilor. De asemenea, negăm faptul că consimțământul, chiar și consimțământul în cunoștință de cauză, deși necesar, este singurul standard etic necesar pentru colectarea, manipularea sau exploatarea datelor personale - individual sau în ansamblu. Inteligența artificială nu ar trebui să fie folosită în moduri care denaturează adevărul prin utilizarea aplicațiilor generative. Datele nu ar trebui să fie manipulate greșit, utilizate în mod abuziv sau abuzate în scopuri păcătoase pentru a consolida prejudecățile, pentru a-i întări pe cei puternici sau pentru a-i înjosi pe cei slabi.
Exodul 20:15, Psalmul 147:5; Isaia 40:13-14; Matei 10:16 Galateni 6:2; Evrei 4:12-13; 1 Ioan 1:7
Articolul 9: Securitatea
Afirmăm că IA are aplicații legitime în domeniul polițienesc, al informațiilor, al supravegherii, al investigațiilor și al altor utilizări care sprijină responsabilitatea guvernului de a respecta drepturile omului, de a proteja și de a păstra viața umană și de a urmări dreptatea într-o societate înfloritoare.
Negăm că IA ar trebui să fie utilizată pentru aplicații de siguranță și securitate în moduri care urmăresc dezumanizarea, depersonalizarea sau vătămarea semenilor noștri. Condamnăm utilizarea IA pentru a suprima libertatea de exprimare sau alte drepturi fundamentale ale omului acordate de Dumnezeu tuturor ființelor umane.
Romani 13:1-7; 1 Petru 2:13-14
Articolul 10: Războiul
Afirmăm că utilizarea IA în război ar trebui să fie guvernată de dragostea față de aproapele și de principiile războiului just. Utilizarea IA poate atenua pierderile de vieți omenești, poate oferi o mai mare protecție a necombatanților și poate informa o mai bună elaborare a politicilor. Orice acțiune letală desfășurată sau facilitată în mod substanțial de IA trebuie să fie supravegheată sau examinată de oameni. Toate aplicațiile de inteligență artificială legate de apărare, cum ar fi datele de bază și procesele decizionale, trebuie să facă obiectul unei examinări continue de către autoritățile legitime. Atunci când aceste sisteme sunt implementate, agenții umani poartă întreaga responsabilitate morală pentru orice acțiune întreprinsă de sistem.
Negăm faptul că agenția umană sau vinovăția morală în război poate fi delegată AI. Nicio națiune sau grup nu are dreptul de a folosi IA pentru a comite genocid, terorism, tortură sau alte crime de război.
Geneza 4:10; Isaia 1:16-17; Psalmul 37:28; Matei 5:44; 22:37-39; Romani 13:4
Articolul 11: Politica publică
Afirmăm că scopurile fundamentale ale guvernului sunt de a proteja ființele umane de rău, de a-i pedepsi pe cei care fac răul, de a susține libertățile civile și de a-i lăuda pe cei care fac binele. Publicul are un rol în formarea și elaborarea politicilor privind utilizarea inteligenței artificiale în societate, iar aceste decizii nu ar trebui să fie lăsate în seama celor care dezvoltă aceste tehnologii sau a guvernelor pentru a stabili norme.
Negăm că IA ar trebui să fie folosită de guverne, corporații sau orice altă entitate pentru a încălca drepturile omului date de Dumnezeu. IA, chiar și într-o stare foarte avansată, nu ar trebui să i se delege niciodată autoritatea de guvernare care a fost acordată de un Dumnezeu atot-suveran doar ființelor umane.
Romani 13:1-7; Faptele Apostolilor 10:35; 1 Petru 2:13-14
Articolul 12: Viitorul inteligenței artificiale
Afirmăm că IA va continua să fie dezvoltată în moduri pe care nu ni le putem imagina sau înțelege în prezent, inclusiv IA care va depăși cu mult multe dintre abilitățile umane. Numai Dumnezeu are puterea de a crea viața și niciun progres viitor în domeniul IA nu Îl va uzurpa pe El ca și Creator al vieții. Biserica are un rol unic în proclamarea demnității umane pentru toți și în solicitarea utilizării umane a IA în toate aspectele societății.
Negăm faptul că IA ne va face mai mult sau mai puțin umani sau că IA va obține vreodată un nivel egal de valoare, demnitate sau valoare față de purtătorii de imagine. Progresele viitoare ale IA nu vor îndeplini în cele din urmă dorințele noastre de a avea o lume perfectă. Deși nu suntem capabili să înțelegem sau să cunoaștem viitorul, nu ne temem de ceea ce va urma, deoarece știm că Dumnezeu este omniscient și că nimic din ceea ce vom crea nu va putea să zădărnicească planul Său răscumpărător pentru creație sau să suplinească umanitatea ca purtători ai chipului Său.
Geneza 1; Isaia 42:8; Romani 1:20-21; 5:2; Efeseni 1:4-6; 2 Timotei 1:7-9; Apocalipsa 5:9-10
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*Vă rugăm să rețineți că titlul și instituția enumerate pentru fiecare semnatar sunt folosite doar în scopuri de identificare și nu constituie în mod necesar o aprobare oficială din partea instituției.
Russell Moore
Președinte
Comisia pentru etică și libertate religioasă
Matthew Anderson
Cercetător postdoctoral
Institutul Baylor pentru Studii de Religie
Vincent Bacote
Director al Centrului pentru etică creștină aplicată
Colegiul Wheaton
Hunter Baker, J.D.
Decan al Facultății de Arte și Științe
Universitatea Union
Bart Barber
Pastor
Prima biserică baptistă Farmersville, Texas
Phillip Bethancourt
Vicepreședinte executiv
Comisia pentru etică și libertate religioasă
Darrell Bock
Director executiv pentru implicare culturală și
Profesor cercetător principal de Noul Testament
Seminarul Teologic din Dallas
Denny Burk
Președinte
Consiliul pentru bărbăție și feminitate biblică
Matt Chandler
Pastor principal
The Village Church, Flower Mound, Texas
Hee Yeal Cho
Personal executiv
Biserica Grace Covenant
Mike Cosper
Fondator
Harbor Media
Michael A. Covington
Cercetător științific senior emerit (pensionat)
Institutul pentru Inteligență Artificială
Universitatea din Georgia
Daniel Darling
Vicepreședinte al departamentului de comunicare
Comisia pentru etică și libertate religioasă
Jim Daly
Președinte
Focus on the Family
Dan DeWitt
Profesor asociat de apologetică
Universitatea Cedarville
David S. Dockery
Președinte
Trinity International University și Trinity Evangelical Divinity School
Erick Erickson
Editor
The Resurgent
Jason G. Duesing
Prorector și profesor asociat de teologie istorică
Seminarul Teologic Baptist din Midwestern și Colegiul Spurgeon
John Dyer
Decan al serviciilor de înscriere și tehnologie educațională
Seminarul Teologic din Dallas
Albert Erisman
Președinte
Institutul pentru afaceri, tehnologie și etică
Nathan A. Finn
Prorector și decan al facultății universitare
Universitatea North Greenville
Ronnie Floyd
Președinte și director executiv
Comitetul executiv al Convenției Baptiste Sudice
Micah Fries
Pastor senior
Biserica Baptistă Brainerd
Mark J. Galli
Redactor-șef
Christianity Today
J.D. Greear
Pastor, The Summit Church
Președinte, Convenția Baptistă de Sud
Wayne Grudem
Profesor cercetător de teologie și studii biblice
Seminarul Phoenix
Daniel R. Heimbach
Profesor principal de etică creștină
Seminarul Teologic Baptist din sud-estul țării
Casey B. Hough
Pastor senior
Prima biserică baptistă din Camden
Michael Horton
Profesor
Westminster Seminary California
Johnny Hunt
Pastor, Prima Biserică Baptistă Woodstock
Vicepreședinte, North American Mission Board
Dean Inserra
Pastor principal
City Church, Tallahassee, Florida
Scott James, medic
Bătrân
Biserica de la Brook Hills
Richard Land
Președinte
Seminarul evanghelic din sud
Heath Lambert
Pastor senior
Prima biserică baptistă Jacksonville
Mark Liederbach
Decan al studenților și profesor de teologie, etică și cultură
Seminarul Teologic Baptist din sud-estul țării
Fred Luter
Pastor principal
Biserica Baptistă Franklin Avenue
Ken Magnuson
Profesor de etică creștină
Seminarul Teologic Baptist de Sud
Katie McCoy
Profesor asistent de teologie în domeniul studiilor pentru femei
Seminarul Teologic Baptist de Sud-Vest
James Merritt
Pastor principal
Cross Pointe Church Duluth, Georgia
Paul Miller
Cercetător asociat
Comisia pentru etică și libertate religioasă
Matthew C. Millsap
Profesor asistent de studii creștine
Seminarul Teologic Baptist din Midwestern
C. Ben Mitchell
Profesor Graves de filosofie morală
Universitatea Union
Richard J. Mouw
Profesor de credință și viață publică
Seminarul Teologic Fuller
Philip Nation
Director de promovare și impact global al bisericilor
Alianța Mondială Baptistă
Trillia Newbell
Director de sensibilizare a comunității
Comisia pentru etică și libertate religioasă
Samuel W. Oliver
Președinte
Universitatea Union
Esther O'Reilly
Scriitoare
Ray Ortlund
Pastor
Biserica Immanuel
Tripp Parker
Manager senior, Managementul programelor tehnice
Amazon
Jackie Hill Perry
Autor și vorbitor
Matthew Pinson
Președinte
Colegiul Welch
Vance Pitman
Pastor senior
Biserica Hope din Las Vegas
Karen Swallow Prior
Profesor de limba engleză
Universitatea Liberty
Rhyne Putman
Profesor asociat de teologie și cultură
Seminarul Teologic Baptist din New Orleans
Tony Reinke
Autor
Jim Richards
Director executiv
Convenția Baptiștilor de Sud din Texas
Jeffrey Riley
Profesor de etică și decan asociat al programelor de doctorat în cercetare
Seminarul Teologic Baptist din New Orleans
Rev. Gabriel Salguero
Președinte
Coaliția evanghelică națională latino-americană
Jimmy Scroggins
Pastor
Family Church, West Palm Beach, Florida
Jacob Shatzer
Profesor asistent de studii teologice
Universitatea Union
Colin J. Smothers
Director executiv
Consiliul pentru bărbăție și feminitate biblică
John Stonestreet
Președinte
Colson Center for Christian Worldview
Jason Thacker
Cercetător asociat și lider de proiect
Comisia pentru etică și libertate religioasă
Mark Tooley
Președinte
Institutul pentru religie și democrație
AB Vines
Prim-vicepreședinte
Convenția Baptistă de Sud
Todd Wagner
Pastor principal
Biserica comunitară Watermark
Andrew T. Walker
Senior Fellow în etica creștină
Comisia pentru etică și libertate religioasă
Keith S. Whitfield
Decan al studiilor postuniversitare
Seminarul Teologic Baptist de Sud-Est
K. Marshal Williams, Sr.
Pastor principal, Biserica Baptistă Nazarineană
Fost președinte, National African American Fellowship, SBC
Malcolm B. Yarnell, III
Profesor cercetător
Seminarul Teologic Baptist de Sud-Vest
Hershael W. York
Decan al Facultății de Teologie
Seminarul Teologic Baptist de Sud
Christopher Yuan
Speaker, autor, profesor de Biblie
Purtătorul de Hristos Ministries
Material preluat și tradus din site-ul Comisiei pentru Etică și Libertate Religioasă a Convenției Baptiste Sudice, publicat pe 11 aprilie 2019.[no-sidebar]
Niciun comentariu:
Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "implicit" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)