Predarea “Evangheliei prosperității” îi face pe pastori să fie falși învățători?: Dezbaterea cercetătorilor biblici (partea 2)

Vindecătorul prin credință și tele-evanghelistul Benny Hinn. sursa foto: Facebook

Lideri creștini din diferite medii teologice au luat cuvântul cu privire la complexitatea televiziunii creștine și la controversata evanghelie a prosperității, ca parte a unei discuții mai ample despre rolul critic al discernământului în slujire.


În cadrul unei mese rotunde de patru ore, Justin Peters, liderul Justin Peters Ministries, și Jim Osman, autor și pastor al Bisericii Comunitare Kootenai, au discutat această problemă cu Michael Brown, gazda podcastului “Line of Fire”, și Sam Storms, pastor emerit al Bisericii Bridgeway din Oklahoma City. Citiți prima parte a discuției lor aici.


Unul dintre punctele cheie ridicate a fost natura rețelelor de televiziune creștine precum Trinity Broadcasting Network și Daystar, Osman menționând: “Este doar o simplă funcție a cererii și ofertei. ... Oricare ar fi cererea, asta vor oferi”.


Nu vezi expozanți. ... Motivul pentru care Word Faith, NAR domină televiziunea creștină este pentru că asta este cererea. Dacă ar exista o cerere pentru expunere, ați vedea expozanți. Nu există cerere pentru asta; cererea este pentru toate aceste gunoaie”, a spus el.


Această observație a declanșat o reflecție mai amplă asupra stării Bisericii americane “slabe” din punct de vedere teologic, cu îngrijorări exprimate cu privire la profunzimea acesteia în diverse confesiuni, nu doar în cadrul cercurilor carismatice.


Justin și cu mine deplângem starea de slăbiciune a bisericii în America, absolut”, a spus Osman.


Evanghelia prosperității, cu accentul pus pe bogăție și sănătate ca semne ale credinței, a fost criticată în unanimitate. Cu toate acestea, discuția a evidențiat diversitatea credințelor din cadrul mișcării carismatice, Storms remarcând “diferite nuanțe ale mesajului prosperității”.


Nu este monolit”, a spus el. “Există persoane care pun un mare accent pe generozitate. Și iau lucruri pe care le-a spus Pavel despre cum Dumnezeu îți va da sămânță pentru semănat, și înțeleg greșit că este pentru ca tu să poți da mai mult, nu pentru ca să o poți păstra pentru tine, dar tot găsesc texte care cred că o susțin. Și totuși, în același timp, dacă ai sta vizavi de ei și i-ai întreba: ’Ce i-ai spune unei persoane neregenerate cum să fie mântuită?’. Și dacă ei ar spune orice altceva decât să te pocăiești de păcatele tale și să te încrezi în suficiența vieții, morții și învierii lui Hristos, atunci avem o problemă reală. Nu cred că ar spune: ’Trebuie să faci toate astea și, apropo, dacă scoți carnetul de cecuri și donezi pentru slujba mea, te va ajuta puțin în ochii lui Dumnezeu’.


Cu toate acestea, Peters a subliniat: “Ori de câte ori spui că mântuirea este prin har prin credința în Hristos plus ceva, tot ceea ce urmează după acel plus primește toată atenția.


Evanghelia se pierde, tot ceea ce urmează după acel plus primește toată atenția, iar Evanghelia se pierde”, a spus el.


Osman a fost de acord că mesajul prosperității “umbrește și adaugă” la mesajul Evangheliei.


Ați vorbit despre principii de generozitate și principii de prosperitate; le-ați menționat pe amândouă”, a spus el, adresându-se lui Brown. “Le-ați combinat foarte repede, dar eu le văd ca pe două lucruri complet diferite. Nu aș avea nicio problemă dacă Randy Alcorn ar preda prospectului problemele legate de generozitate. Cei de la Hobby Lobby Lobby au fost generoși. Fondatorii Chick-fil-A au fost generoși. Există oameni cărora Dumnezeu le dăruiește averi extraordinare pentru ca ei să poată dărui cu generozitate pentru lucrarea Domnului. ... Nu asta face Benny Hinn”.


În momentul în care începe să se strecoare în mesajul în sine, devine mijloc și scop. Pune în umbră Evanghelia, caz în care, atunci, spunem că este un învățător fals și că nu trebuie să știu nimic altceva”, a adăugat el.


Liderii au împărtășit îngrijorarea cu privire la potențialul de înșelăciune și de prejudiciu pe care îl reprezintă învățăturile false și au subliniat importanța fundamentării credinței și practicii creștine pe o doctrină sănătoasă. Cu toate acestea, ei au cerut, de asemenea, har și răbdare în abordarea dezacordurilor teologice.


Ceea ce Michael și cu mine încercăm să spunem este că vedem ceva mai multe nuanțe. Vedem diferite nuanțe de angajament față de [așa-numitul] mesaj al prosperității, cei care trec o linie - și poate că nici măcar nu suntem capabili să scriem, să trasăm linia pe această masă. Cei care trec linia în așa fel încât compromit, subminează centralitatea și supremația lui Hristos în lucrarea Sa mântuitoare, da, [acesta este] un învățător fals”, a spus Storms.


O parte semnificativă a dialogului s-a axat pe responsabilitatea liderilor creștini de a discerne și de a aborda învățăturile false. Deși a existat un consens asupra necesității de a confrunta erorile teologice, Brown și Storms au avertizat împotriva etichetării rapide a indivizilor ca fiind învățători falși.


Deci, dacă mesajul cu care pleci este: ’Tipul ăsta predică prosperitatea’, asta nu este Evanghelia, 100% nu este Evanghelia, este periculos, înșelător, eretic, etc.”, a spus Brown. “Dacă o parte a mesajului de echipare a Corpului în anumite moduri este învățarea principiilor de generozitate, pentru asta sunt cunoscuți, dar sunt clari, sunt evangheliști și știu clar care este Evanghelia, atunci nu i-aș plasa în această tabără.


“Așa că, cred că [ceea ce] vom ajunge este că vom fi mai lenți în a face această ultimă afirmație despre învățătorul fals, chiar dacă spunem că este cu siguranță o învățătură periculoasă”, a adăugat el.


Conversația s-a încheiat cu un apel la mai mult discernământ și responsabilitate în rândul liderilor creștini și al consumatorilor de media.


Fiecare dintre noi are motivele sale”, a spus Brown, îndemnând comunitatea creștină să evalueze critic învățăturile pe care le întâlnește și să susțină centralitatea Evangheliei în toate formele de slujire.


Dacă cineva vă propovăduiește o altă Evanghelie decât cea pe care o propovăduiesc eu, să fie blestemat”, a spus Osman, citând Galateni 1:8. “Aceasta, cred, este o perie largă, și aceasta este peria cu care sunt dispus să pictez.


NOTĂ: Acest material a fost scris de Leah MarieAnn Klett, redactor șef adjunct la Christian Post (de unde a fost preluat), publicat în 21 martie 2024.


Partea inițială a acestei dezbateri o puteți găsi aici, Partea 1 aici. Partea 3 a acestei serii apare pe 21 aprilie 2024.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.