Cercetătorii Bibliei se ciocnesc asupra definiției de “profet fals”, nu sunt de acord cu clasificarea lui Benny Hinn, Sid Roth (partea 1)

FOTO: Justin Peters, liderul Justin Peters Ministries și Jim Osman, autor și pastor al Bisericii Comunitare Kootenai, discută și dezbat punctele de vedere dintre carismatici și cesaționiști, inclusiv preocupările legate de pastorii NAR și Word of Faith cu Michael Brown, gazda podcastului “Line of Fire” și Sam Storms, pastor emerit al Bisericii Bridgeway din Oklahoma City. | Screengrab/American Gospel/YouTube

FOTO: Justin Peters, liderul Justin Peters Ministries și Jim Osman, autor și pastor al Bisericii Comunitare Kootenai, discută și dezbat punctele de vedere dintre carismatici și cesaționiști, inclusiv preocupările legate de pastorii NAR și Word of Faith cu Michael Brown, gazda podcastului “Line of Fire” și Sam Storms, pastor emerit al Bisericii Bridgeway din Oklahoma City. | Screengrab/American Gospel/YouTube


Cercetători biblici din diferite medii teologice s-au angajat într-o dezbatere viguroasă cu privire la definiția biblică a unui “învățător fals” și a unui “profet fals” - și dacă evangheliști controversați precum Benny Hinn, Mike Bickle și Sid Roth fac parte sau nu dintr-o astfel de categorie.


În cadrul unei mese rotunde de patru ore, Justin Peters, liderul Justin Peters Ministries și Jim Osman, autor și pastor al Bisericii Comunitare Kootenai, au dezbătut această problemă cu Michael Brown, gazda podcastului “Line of Fire” și Sam Storms, pastor emerit al Bisericii Bridgeway din Oklahoma City.


Prima oră a dezbaterii a început cu un accent pe criteriile biblice pentru a cataloga pe cineva drept învățător sau profet fals, toți participanții fiind de acord că un învățător fals promovează erezii care sunt în mod fundamental în contradicție cu doctrinele de bază ale Creștinismului, cum ar fi dumnezeirea lui Hristos, mântuirea prin har prin credință și învierea.


Cu toate acestea, conversația a intrat rapid într-un teritoriu mai controversat, cei patru bărbați analizând dacă persoanele care au făcut erori semnificative în învățăturile lor, dar care s-au pocăit ulterior, pot fi considerate în continuare învățători falși.


O parte semnificativă a discuției s-a concentrat în jurul lui Hinn, care a fost cercetat pentru aderarea sa la teologia prosperității, învățăturile despre profeție și vindecarea supranaturală.


Atât Brown, cât și Storms s-au referit la Hinn ca la un “frate” despre care au spus că a făcut erori semnificative în învățăturile sale, dar care ulterior s-a pocăit. Cei patru bărbați au dezbătut eficiența unei astfel de pocăințe, Peters și Osman susținând că adevărata pocăință trebuie să fie însoțită de o încetare completă a activității de slujire și de restituire. Cu toate acestea, Brown și Storms au sugerat o abordare mai nuanțată, care permite posibilitatea unei schimbări autentice și a continuării activității de slujire în condițiile unei responsabilități.


Vorbind personal ... sunt reticent în a judeca starea veșnică a sufletului unui individ, atâta timp cât acel individ nu neagă în mod deschis și explicit adevărurile fundamentale, biblice fundamentale ale Evangheliei”, a spus Storms.


Ei pot fi excentrici în ceea ce privește personalitatea lor. Pot fi manipulativi în ceea ce privește stilul lor de slujire. Pot avea o viziune distorsionată asupra banilor. Toată evanghelia prosperității, cred că suntem cu toții de acord, este abominabilă. Dar mulți dintre cei care o afirmă cred că au temeiuri biblice pentru ea; ei chiar cred în inima și în sufletul lor că acesta este planul lui Dumnezeu pentru modul în care trebuie să trăiască creștinii. ... Nu am de gând să-l trimit [pe Hinn] în iad până când nu voi vedea explicit imoralitatea neîmpăcată, idolatria și negarea fundamentelor cu credință.



Osman a subliniat că Hinn nu s-a pocăit niciodată în mod public pentru că a predat erezia “divinității cu nouă membri” în urmă cu câteva decenii și continuă să folosească evanghelia prosperității pentru a-i înșela pe cei săraci, ceea ce, potrivit lui, îl califică drept un învățător fals.


Credeți că Benny Hinn este un om care îl iubește pe Isus, îl iubește pe Hristos”, a spus Osman, adresându-se lui Storms. “Aș vrea să vă spun că orice om care face profeții false, nu-i pasă suficient de mult de Dumnezeu pentru a pune în gura Lui cuvinte pe care El nu le spune, care aduce ocara lui Dumnezeu, care, cu bună știință, pune în scenă miracole false, semne și minuni false, face asta cu bună știință, în mod intenționat și, timp de zeci de ani, le spune oamenilor săraci și bolnavi: “Dați-mi bani și Dumnezeu vă va binecuvânta” - acela nu este, în cartea mea, cineva care Îl iubește pe Hristos. Acela este cineva care Îl urăște pe Hristos. Este cineva care Îl urăște pe Hristos din Biblie. Poate că îl iubește pe un Isus pe care l-a creat după propria imagine, dar nu îl iubește pe Isus din Biblie. Unde este convingerea Duhului Sfânt în acest om? Unde este corecția?


Conversația a abordat, de asemenea, pericolele judecării extreme în cadrul comunității creștine. Storms și Brown și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că termenul “învățător fals” este uneori aplicat prea larg, condamnând potențial indivizi care au opinii diferite, dar neeretice, cu privire la chestiuni secundare, cum ar fi escatologia sau funcționarea darurilor spirituale. Acest lucru, au argumentat ei, ar putea duce la diviziuni inutile și ar putea împiedica misiunea bisericii.


Brown a mutat conversația la Martin Luther, figura de referință a Reformei protestante. Brown a întrebat dacă scrierile antisemite ale lui Luther și apelurile la un tratament dur împotriva evreilor, care au fost folosite mai târziu pentru a alimenta propaganda nazistă, l-ar putea clasifica drept un învățător fals, în ciuda contribuțiilor sale fundamentale la teologia protestantă.


A promovat lucruri care subminează Evanghelia”, a spus Brown. “Mulți evrei cred că Creștinismul este mizerabil și demn de dispreț din cauza lui Martin Luther... există, cel puțin din perspectiva noastră... un dublu standard evident, o măsură inegală a greutății, iar Dumnezeu urăște greutățile și măsurile inegale.


Peters a răspuns că, deși nu se consideră un “apologet al lui Luther” și nu este de acord cu regretatul teolog într-o serie de probleme, nu crede că acesta a fost un “învățător fals”.


Judecând după învățăturile pe care le-a dat cu privire la Evanghelie, nu pot, pe baza acestora și a lucrurilor pe care le-a predat în aceste privințe, să-l numesc un învățător fals”, a spus el.


Discuția s-a îndreptat apoi către liderii creștini contemporani, inclusiv Mike Bickle de la Casa Internațională de Rugăciune din Kansas City (IHOPKC). La șase luni după ce a fost filmată această masă rotundă, Bickle a fost acuzat de abuz sexual, acuzație pe care Brown și Storms au recunoscut-o într-o declarație comună împărtășită în acest videoclip.


Afirmațiile lui Bickle cu privire la experiențele supranaturale și asocierea sa cu figuri controversate au ridicat întrebări cu privire la discernământ și validarea experiențelor profetice în cadrul comunității creștine. Peters, Osman, Storms și Brown au discutat despre provocările legate de verificarea unor astfel de experiențe și despre importanța dovezilor empirice și a alinierii biblice în evaluarea profeților și învățătorilor din zilele noastre.


Cred că Mike Bickle a mințit în legătură cu o serie de lucruri. De fapt, și nu în ultimul rând, el susține că a fost în Rai de cel puțin două ori. Eu nu cred asta”, a spus Osman.


Storms, luându-i apărarea lui Bickle, a evidențiat complexitatea discernerii învățăturilor adevărate de cele false în contextul experiențelor carismatice. El a indicat cazuri în care s-a spus că experiențele profetice ale lui Bickle au fost verificate empiric, subliniind necesitatea unei abordări atente și nuanțate a discernământului, care să ia în considerare atât conținutul învățăturilor, cât și caracterul învățătorului.


Mike Bickle este probabil cel mai bun prieten al meu din lume”, a spus Storms. “Când aud oameni spunând că ei cred că Mike Bickle este un învățător fals, mă înfurie. Chiar o face, pentru că îl cunosc pe individ. Nu vorbim doar despre a privi slujba. Îl cunosc personal pe om”.


Cei patru au discutat și despre cazul lui Roth, gazda emisiunii de televiziune “It's Supernatural”. Brown, deși a recunoscut că îl cunoaște de mult timp pe Roth, l-a apărat împotriva acuzațiilor de a fi un învățător fals, subliniind integritatea personală a lui Roth, stilul de viață și angajamentul său de a se extinde.


Îl cunosc pe Sid... de aproape 40 de ani. Niciodată nu a avut măcar o singură dată o acuzație de imoralitate, nici măcar o singură dată, cu atât mai puțin a trăit într-un păcat nepocăit. Nu s-a îmbogățit de pe urma Evangheliei de-a lungul deceniilor. Niciodată nu a negat vreun element fundamental al credinței și nici nu a predat vreo erezie fundamentală, din câte știu eu, în toți anii petrecuți cu el. Îl iubește pe Domnul, face în mod constant acțiuni de evanghelizare”, a spus Brown.


Cu toate acestea, Osman și Peters și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Roth a promovat persoane cu învățături îndoielnice și cu pretenții de experiențe supranaturale, sugerând că fie discernământul lui Roth, fie intențiile sale au fost problematice.


Roth a spus de multe, multe, multe ori că Dumnezeu i-a spus lucruri care, din punct de vedere teologic, sunt de netăgăduit și, sincer, nu trec nici măcar testul bunului simț”, a spus Osman. “Nu mă îndoiesc de faptul că Sid Roth este un tip de treabă, pare un tip foarte plăcut, pare să fie un tip amuzant uneori. Dar aș spune că este absolut, complet necalificat pentru a fi în orice fel de slujitor”.


În ciuda dezacordurilor, cei patru bărbați au exprimat un angajament comun față de discernământ, fidelitate biblică și căutarea adevărului și au demonstrat dorința de a se angaja într-un dialog constructiv.


Haideți să încercăm să lucrăm împreună, să vedem partea bună și putem avea diferențele noastre biblice”, a spus Brown.


Mă voi bate cu oricine de pe planetă. ... Mi-ar plăcea să avem conversații... să vorbim împreună, în loc să fim atât de descurajați de diferențe. Nu încerc să fiu naiv sau prea simplist, dar cred că există lucruri pe care fiecare dintre noi le avem și de care avem nevoie, și spun cu umilință că există lucruri pe care voi, fraților, le aveți și care sunt importante ... și cred că este la fel și în cealaltă direcție, iar Corpul ar fi atât de ajutat de acest lucru.


NOTĂ: Acest material a fost scris de Leah MarieAnn Klett, redactor șef adjunct la Christian Post (de unde a fost preluat), publicat în 19 martie 2024.


Partea inițială a acestei serii o puteți citi aici. Partea următoare a acestui material apare pe 14 aprilie 2024.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.