Se poate face rambursare la "zeciuiala" dată la o biserică?

Un tip cu un teanc de dolari în buzunar - foto de cottonbro studio - pexels.com

Cu ceva timp în urmă am postat o serie de articole despre niște evenimente mai puțin neplăcute din cadrul bisericii Gateway din Texas. Se pare că tot mai multe persoane sunt afectate de cele întâmplate acolo. Dacă nu ați citit articolele anterioare, vă recomand să accesați această postare inițială, și apoi această postare despre o persoană care a devenit "critică" în cadrul bisericii legat de evenimentele nefaste întâmplate. 


Apoi, zilele trecute văd o postare interesantă a celor de la CharismaNews, care puneau pe pagina lor de Facebook o întrebare mai puțin obișnuită: Se poate face rambursarea la zeciuială? 

Iată ce spunea materialul publicat de ei:

Biserica Gateway, o mega-biserică proeminentă din Southlake, Texas, se confruntă cu o nouă provocare juridică după ce patru membri au intentat un proces colectiv în care susțin că banii din zecime au fost folosiți în mod necorespunzător.

Procesul, intentat de Katherine și Garry Leach, împreună cu Mark și Terri Browder, susține că Biserica Gateway, sub conducerea fondatorului căzut în dizgrație Robert Morris și a altor lideri de vârf, nu a respectat promisiunile de transparență și responsabilitate privind fondurile bisericii. În special, membrii susțin că biserica nu a alocat 15% din zeciuială misiunilor globale și partenerilor de slujire evrei, așa cum s-a afirmat anterior.

Procesul îi acuză pe liderii Gateway Church, inclusiv pe Morris, pe fostul pastor executiv Tom Lane și pe actualul pastor executiv global Kevin Grove, de fraudă, declarații false și încălcarea contractului. Reclamanții susțin că, în ciuda asigurărilor date de Morris că membrii nemulțumiți ar putea primi o rambursare a zeciuielilor lor, aceste promisiuni nu au fost respectate. Documentul juridic afirmă: "Acest proces este despre transparență, intentat de membri a căror preocupare nu este banii din buzunare, ci mai degrabă administrarea biblică".

Cazul evidențiază, de asemenea, preocupările cu privire la fondul Global Ministries al Gateway, despre care biserica susținea că va primi 15% din banii din zeciuială. Cu toate acestea, reclamanții susțin că Gateway nu a reușit să demonstreze că aceste fonduri au fost distribuite așa cum s-a promis, iar încercările de a obține transparență au fost "respinse de liderii Gateway".

Ca răspuns la acuzații, purtătorul de cuvânt al Bisericii Gateway, Lawrence Swicegood, a refuzat să comenteze detaliile procesului, invocând litigiul în curs. El a subliniat angajamentul bisericii față de practicile financiare etice, spunând: "Fondurile donate bisericii noastre sunt sacre și este important să ne ținem de cele mai înalte standarde biblice de etică și integritate".

După cum a raportat The Christian Post, "Membrii bisericii susțin că, în ciuda promisiunilor repetate ale lui Morris și ale altor lideri că congregații vor primi o rambursare a zeciuielii lor dacă nu sunt mulțumiți de rezultatele donațiilor lor, liderii Gateway Church au refuzat să onoreze această promisiune."

Acest proces vine într-un moment dificil pentru Biserica Gateway, care se confrunta deja cu consecințele demisiei lui Morris în iunie 2024. Morris a demisionat după ce s-a aflat că a abuzat sexual de un copil în anii 1980, Cindy Clemishire, care avea 12 ani în momentul în care a început abuzul, adăugându-se la provocările tot mai mari ale bisericii.

Pe măsură ce lupta legală se desfășoară, vă îndemn să aduceți comunitatea Bisericii Gateway în rugăciune. Rugați-vă pentru vindecare și claritate pentru biserică, în timp ce comunitatea lor se confruntă cu o altă situație dureroasă, și pentru ca voia Domnului să fie făcută în toate lucrurile.

Material adaptat după o postare scrisă de James Lasher în site-ul CharismaNews, publicat pe 8 octombrie 2024. 


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "implicit" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.