Misiunea creştină - o altfel de abordare

Cartea "Revolution in World Mission" (Revoluţie în misiunea mondială, foto al[turat) - o carte pe care o recomand din toată inima fiecărui pastor, evanghelist, laic, creştin de orice vârstă, din orice biserică, oricare denominaţie - disponibilă în limba engleză în mod gratuit de la această adresă, precum şi în format audio şi/sau PDF de la această adresă (nu ştiu dacă a fost tradusă sau nu în limba română, sau este în desfăşurare...) este o carte pe care am reuşit să pun mâna anul trecut, am primit-o gratuit în poştă, împreună cu o scrisoare de recomandare din partea autorului, Dr. K. P. Yohannan. Am ascultat versiunea mp3 a cărţii şi pot să spun că această carte pune punctul pe "i", în adevăratul sens al cuvântului, în ceea ce priveşte misiunea.

Sunt multe tipuri de misiuni în lumea aceasta, cartea de faţă le prezintă pe câteva, cu multe exemple şi întâmplări clare, însă nu toate tipurile de misiuni sunt şi biblice. Unii fac lucrare socială şi confundă predicarea Cuvântului lui Dumnezeu cu o slujbă pentru care sunt plătiţi de sponsori, donatori, voluntari, fără ca cineva să le ceară socoteală exactă de ceea ce fac ei cu banii primiţi. Aţi donat vreodată bani unui misionar român sau străin? L-aţi întrebat vreodată ce face cu banii tăi? V-a răspuns?

Sunt sigur că aţi întâlnit cel puţin o dată în viaţă un misionar extern pe care l-aţi analizat, studiat, verificat, şi iar analizat, şi aţi observat că el / ea nu seamănă deloc cu voi, cu cultura voastră, cu mentalitatea voastră, cu biserica voastră şi aşa mai departe. Unii dintre ei au maşini mai bune decât orice alt conaţional, au apartamente mai luxoase decât parlamentarii, au mâncare mai bună decât orice restaurant... şi lista ar putea continua la nesfârşit. Îmi amintesc ceea ce spunea un misionar american despre părerea românilor legată de lucrarea lor, citez cu aproximaţie spusa lui, "Nu avem nevoie de voi, plecaţi, dar lăsaţi-ne banii voştri!"

Ceea ce e dureros de trist pentru fiecare naţiune este faptul că noţiunea biblică de misiune a fost abandonată, uitată, neglijată, şi s-au introdus în schimb programe, acţiuni sociale, şcoli de instruire, şi toate cu rezultate dezamăgitoare. Îmi amintesc cum relata autorul în unul din capitolele sale despre lucrarea de misiune a unei femei, care a fost trimisă într-o ţară să facă misiune; ea se ocupa acolo de un magazin de cărţi creştine, şi prin acest magazin intenţiona să aducă pe oameni la Hristos. După mulţi ani de activitate fără rezultate, fără rod, fără nici un convertit, femeia a fost dezamăgită şi a plecat definitiv din acea ţară. Fiind contactată de autor pentru a o întreba dacă mai are acel magazin pentru a-l da unui lucrător creştin din acea ţară, această femeie a răspuns că a vândut toate cărţile la preţ de nimic şi apoi a plecat de unde venise. Este un caz tulburător, dezamăgitor şi frustrant. Ea a venit acolo cu o idee din occident şi încerca să câştige o naţiune de oameni unde nu s-a putut adapta, unde lucrarea ei nu producea nimic.

Aş putea spune multe lucruri din această carte foarte captivantă. Vă las pe voi să o citiţi, să vi-o comandaţi, să o studiaţi. Dacă ar fi costat vreun ban, merita fiecare cent. Cred că este cel mai simplu ghid de misiune. Ceea ce scrie în carte sunt realităţile tulburătoare cu care se confruntă biserica de astăzi: misiune în termeni umanişti, nu termeni biblici. Dacă vrem să vedem o schimbare în lumea misionară, trebuie să înţelegem importanţa implicării personale, individuale, indigene, fiecare cu casa lui, cu ţara lui. Suntem răspunzători de fiecare persoana pe care Dumnezeu ne-a îngăduit şi ne va îngădui să îi slujim pe acest pământ. Şi poate singura Biblie pe care o vor citi unii dintre ei este doar viaţa noastră. Ce facem noi cu ea?




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.