Ce este postul intermitent – explicat în termeni umani

O masă plină cu diferite feluri de mâncare - foto de Louis Hansel - unsplash.comUn fenomen numit postul intermitent este în prezent una dintre cele mai populare tendințe de sănătate și fitness din lume, așa cum am menționat într-o postare anterioară în care vă promiteam că voi reveni cu alte câteva materiale importante despre acest fenomen.


Acest fenomen implică alternarea ciclurilor de post și mâncare.


Multe studii arată că acest lucru poate provoca scăderea în greutate, îmbunătățirea sănătății metabolice, protejarea împotriva bolilor și, poate, vă ajută să trăiți mai mult (1, 2 - sursă verificată).


Acest articol explică ce este postul intermitent și de ce ar trebui să vă pese.


Ce este postul intermitent?


Postul intermitent este un model de mâncare în care te afli într-un ciclu între perioadele de mâncare și post.


Acest post nu spune nimic despre ce alimente să mănânci, ci mai degrabă perioada de timp când ar trebui să le consumi.


Există mai multe metode diferite de post intermitent (așa cum am discutat și în articolul anterior), toate care împart ziua sau săptămâna în perioadele de mâncare și perioadele de post.


Majoritatea oamenilor deja ”postesc” în fiecare zi, în timp ce dorm (probabil că nu mulți v-ați gândit la acest aspect până acum). Postul intermitent poate fi la fel de simplu ca extinderea acestui post cu un pic mai mult. Puteți face acest lucru sărind peste micul dejun, mâncând prima masă la prânz și ultima masă la ora 20:00. Apoi, postești – tehnic vorbind – 16 ore în fiecare zi și îți restrângi perioada de alimentație la o fereastră de 8 ore. Aceasta este cea mai populară formă de post intermitent, cunoscută sub numele de metoda 16/8 (în postarea anterioară am menționat-o doar pe scurt, aici am și detaliat-o).


În ciuda a ceea ce ați putea crede, postul intermitent este de fapt destul de ușor de urmat. Mulți oameni declară că se simt mai bine și că au mai multă energie în timpul unui post.


Foamea nu este de obicei o problemă atât de mare, deși poate fi o problemă la început, în timp ce corpul tău se obișnuiește să nu mănânce pentru câteva perioade mai extinse de timp.


Nu este permisă mâncarea în perioada de post (în acele 16 ore, mai precis, vorbim strict de postul intermitent aici, nu de post negru, sau alte tipuri de post), dar puteți bea apă, cafea, ceai și alte băuturi non-calorice.


Unele forme de post intermitent permit cantități mici de alimente cu conținut scăzut de calorii în perioada de post. Luarea suplimentelor este, în general, permisă în timpul postului, atâta timp cât nu există calorii în ele.


De reținut: Postul intermitent este un model de alimentație în care circulați între perioadele de mâncare și cele de post. Este o tendință de sănătate și fitness foarte populară, cu cercetări care o susțin.


De ce repede?


Oamenii au postit de fapt de mii de ani. Uneori se făcea din necesitate, când pur și simplu nu existau alimente disponibile. În alte cazuri, s-a făcut din motive religioase (așa cumam discutat în articolul despre postul general). Diferite religii, inclusiv islamul, creștinismul și budismul, impun o anumită formă de post.


Oamenii și alte animale, de asemenea, adesea postesc instinctiv atunci când sunt bolnavi.


Evident, nu există nimic ”nenatural” în ceea ce privește postul, iar corpurile noastre sunt foarte bine echipate pentru a face față perioadelor îndelungate de a nu mânca.


Tot felul de procese din corp se schimbă atunci când nu mâncăm o vreme, și aceasta pentru a permite corpurilor noastre să se învigoreze în timpul unei perioade de foamete. Are legătură cu hormonii, genele și procesele importante de reparare celulară (3).


Atunci când postim, obținem reduceri semnificative ale nivelului de zahăr din sânge și insulină, precum și o creștere drastică a hormonului de creștere uman (sursa 4 verificată, sursa 5 verificată).


Mulți oameni urmează postul intermitent pentru a pierde în greutate, deoarece este o modalitate foarte simplă și eficientă de a restricționa caloriile și de a arde grăsimile (6, 7, 8). Alții o fac pentru beneficiile metabolice pentru sănătate, deoarece pot îmbunătăți diferiți factori de risc și marcatorii de sănătate (1).


Există de asemenea unele dovezi că postul intermitent vă poate ajuta să trăiți mai mult. Studiile efectuate pe rozătoare arată că poate prelungi durata de viață la fel de eficient ca și restricția de calorii (sursa 9 verificată, 10).


Unele cercetări sugerează, de asemenea, că poate ajuta la protejarea împotriva bolilor, inclusiv a bolilor de inimă, a diabetului de tip 2, a cancerului, a bolii Alzheimer și altele (11, sursa 12 verificată).


Altor persoane le place pur și simplu comoditatea postului intermitent.


Este un ”hack de viață” eficient care vă simplifică viața, îmbunătățind în același timp sănătatea. Cu cât aveți nevoie de mai puține mese pentru a le planifica, cu atât vă va fi mai simplă viața.


Faptul că nu trebuie să mănânci de 3-4, sau de mai multe ori pe zi (cu pregătirea și curățarea implicate) economisești de asemenea timp. Mult timp.


De reținut: Oamenii sunt bine adaptați la post din când în când. Cercetările moderne arată că are beneficii pentru pierderea în greutate, sănătatea metabolică, prevenirea bolilor și chiar vă poate ajuta să trăiți mai mult.


Tipuri de post intermitent


Postul intermitent a devenit foarte la modă în ultimii ani și au apărut mai multe tipuri / metode diferite.


Iată câteva dintre cele mai populare (pe care le-am menționat și în articolul anterior):


Metoda 16/8: Postești 16 ore în fiecare zi, de exemplu, mâncând numai între prânz și ora 20:00.

Mănânci-Stop-Mănânci: O dată sau de două ori pe săptămână, nu mâncați nimic de la cină într-o zi, până la cină a doua zi (un post de 24 de ore).

 • Dieta 5:2: Pe parcursul a 2 zile din săptămână, mâncați doar aproximativ 500-600 de calorii.


Apoi, există multe alte variații.


De reținut: Există multe metode diferite de post intermitent. Cele mai populare sunt metoda 16/8, Mănânci-Stop-Mănânci și dieta 5:2.


Concluzii


Atâta timp cât vă țineți de alimentele sănătoase, restricționarea ferestrei de a mânca și postul din când în când poate avea unele beneficii foarte impresionante pentru sănătate. Este o modalitate eficientă de a pierde grăsimi și de a îmbunătăți sănătatea metabolică, simplificându-vă în același timp viața.


Kris Gunnars - foto preluat de pe healthline.comMaterialul de mai sus a fost scris de Kris Gunnars (foto alăturat) pe 4 iunie 2017 în site-ul HealthLine, folosit cu permisiunea în scris din partea editorilor. Kris Gunnars este cercetător nutritionist licențiat în medicină. El este fondatorul site-ului Authority Nutrition, pe care ulterior l-a vândut la Healthline în 2017. Nutriția bazată pe evidențe este una din pasiunile sale. Materialul acesta este oferit cu scopuri informative. Dacă citați sau folosiți acest articol în altă parte, vă rog să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim și să păstrați toate link-urile din el. Mulțumesc.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.