Oare chiar funcționează postul intermitent? Un scurt ghid să vedeți dacă se merită să-l testați...

O farfurie cu tacâmuri alături de un ceas și luminițe - foto de  Jonathan Borba - unsplash.com

De ani de zile ni s-a spus că este important să mâncăm micul dejun în decurs de o oră de la trezire, ca să ne revitalizăm metabolismul și să începem ziua corect. Doar că o tendință mai recentă, postul intermitent, aruncă această înțelepciune pe fereastră. Tehnica se bazează pe restrângerea consumului de mâncare la orele stabilite și alternarea între festin și post.


Postul intermitent permite corpului să aibă o perioadă prelungită de odihnă fără aport de calorii”, a explicat Dr. Adam Perlman, internist la Duke Center for Integrated Medicine din Durham, Carolina de Nord.


Dr Luiza Petre - foto preluat de pe www.luizapetremd.comSusținătorii postului intermitent spun că este mai puțin o dietă decât un stil de viață. ”Ceea ce face ca postul intermitent să fie diferit de o dietă este că faci reglări legat de momentul când mănânci, nu de ceea ce mănânci”, a spus Dr. Luiza Petre (foto alăturat), cardiolog și specialist în managementul greutății, care urmează ea însăși principiile. Cu toate acestea, a spus ea, limitarea ferestrei de luat masa ”nu vă oferă o scuză pentru a mânca în exces, mai ales în cazul alimentelor nesănătoase, atunci când nu postești pentru că nu veți vedea beneficiile”.


Deci, care sunt beneficiile acestei practici? Și ar trebui să o faci? Avem defalcarea de la experți. Iată ce trebuie să știți:


Cum funcționează?


Există diferite moduri prin care o persoană poate încorpora postul intermitent în rutina zilnică. Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare tehnici.


Metoda 16:8: Această structură implică consumul meselor într-o fereastră de opt ore și oferirea corpului tău o pauză de mâncare pentru următoarele 16 ore. ”Dormiți în cea mai mare parte a perioadei de post, ceea ce face ca aceasta să fie o dificultate medie în comparație cu alte variante”, a declarat Dr. Petre pentru HuffPost într-un e-mail. ”Metoda 16:8 este de asemenea, cel mai comun mod de post intermitent și a câștigat cea mai mare atenție din partea mass-media”.


Dieta 5:2: Cunoscută de asemenea sub numele de ”Dieta rapidă”, acest tip de post intermitent include două zile neconsecutive ale unei diete stricte de 500 de calorii și cinci zile de alimente normale și sănătoase. ”Această metodă se potrivește cu profilul persoanelor care au vieți de familie ocupate sau angajamente sociale care le-ar face dificil să se țină de un regim zilnic”, a spus Dr. Petre. Un avertisment, din partea Dr. Perlam, este că acest program de mâncare ”poate avea un impact asupra somnului, stării de spirit și nivelului de energie al unei persoane”.


Post după fiecare zi alternativă: Acesta, potrivit cu Dr. Petre, devine un mod popular de a începe pierderea în greutate. Practica implică postul alternativ (adică o zi da, o zi nu), dar să mănânci orice vrei în zilele fără post. Persoanele care urmează această tendință mănâncă de obicei 500 de calorii în zilele lor de post și apoi nu numără calorii în celelalte zile.


Un studiu publicat în iulie 2017 în JAMA Internal Medicine a concluzionat că această metodă de post nu s-a dovedit a fi mai eficientă decât o dietă cu calorii restrânse. ”Este cel mai puțin durabil dintre toate metodele de post pe termen lung și și este asociat cu o cantitate mai mare de mâncare în zilele fără post”, a spus Dr. Petre.


Mănânci Stop Mănânci: Această metodă implică doar consumul de băuturi non-calorice timp de 24 de ore, de una până la două ori pe săptămână. Așadar, de exemplu, dacă ziua ta de post urma să fie marți, ai înceta să mănânci după ce ai terminat o masă luni și nu ai mai mânca nimic până la aceeași masă a doua zi.


Rezultatele potențiale pot fi benefice pentru unii ...


Potrivit cu Dr. Perlman, beneficiile potențiale ale postului intermitent includ pierderea în greutate și creșterea masei musculare. "În timpul stării de post, corpul arde mai multe grăsimi stocate pentru energie", a spus el.


Postul intermitent poate îmbunătăți și metabolismul, a spus el, permițându-vă să utilizați mai eficient alimentele pentru energie.


Studiile au arătat, de asemenea, că postul intermitent are efecte asupra florei intestinale, ceea ce ar putea explica, de asemenea, unele dintre efectele sale asupra metabolismului”, a spus Dr. Perlman. El a adăugat că pot exista efecte pozitive asupra sensibilității la insulină și a diferiților hormoni din organism, ceea ce poate duce la efecte precum scăderea poftei de mâncare și niveluri îmbunătățite de energie.


Întregul meu corp pare mai eficient”. – Jazmine Giovanni, o scriitoare din Los Angeles care practică postul intermitent


Întregul meu corp pare mai eficient”, a spus Jazmine Giovanni, o scriitoare din Los Angeles, despre experiența ei cu postul intermitent. ”Cu digestia limitată la acele câteva ore, rezervele de energie ale corpului meu sunt concentrate în altă parte în restul timpului, făcând vindecarea și recuperarea mai rapide. Sunt mai concentrată și am mai multă amabilitate."


Studiile au arătat că postul intermitent poate reduce inflamația din organism și poate îmbunătăți tensiunea arterială și ritmul cardiac. S-a afirmat de asemenea că postul intermitent poate duce la îmbunătățirea funcției creierului și la scăderea riscului de cancer și Alzheimer, dar aceste afirmații au mai puține dovezi care să le susțină, a spus Dr. Perlman.


Erin Wathen, consilieră în domeniul dependenței alimentare și autoare a cărții Why Can’t I Stick To My Diet (De ce nu pot să mă țin de dieta mea), spune că, în general, practica este o modalitate excelentă de a oferi o pauză sistemului digestiv. ”În fond, se reduce numărul de oportunități în care doar mâncăm, astfel încât corpul nostru nu trebuie să proceseze în mod constant alimentele”, a spus ea. ”Acesta este un beneficiu uriaș pentru tractul gastrointestinal, controlul apetitului, somnul și chiar dinții, care vor beneficia de reducerea frecvenței în care cerem organismului nostru să metabolizeze alimentele.


Doar că... postul intermitent nu este cu siguranță pentru toată lumea


La cel mai de bază nivel, postul intermitent poate fi dificil pentru programul tău. Antrenorul de fitness și nutriție, Ivana Chapman, avertizează că oamenii ar putea avea dificultăți în a pune postul intermitent în viața lor socială, de exemplu. Dacă prietenii tăi vor să ia masa la ora 19:00, dar ultima ta masă trebuie luată până la ora 18:00, aceasta ar putea fi o problemă.


Și atunci când oamenii rup postul, exagerează adesea cu porțiile. ”Mesele mai mari pot fi mai dificile pentru sistemul digestiv și pot declanșa reflux de acid gastric la persoanele sensibile”, a spus Chapman.


Lisa Cooper, dietetician la Orlando Health, a menționat că postul poate veni cu unele efecte secundare inițiale, precum ”foamea crescută, scăderea zahărului din sânge, cefaleea, iritabilitatea, hipoglicemia / scăderea zahărului din sânge, amețeli, delirări, oboseală, greață și stare de istovire”.


Și practica aceasta poate fi deosebit de periculoasă pentru persoanele cu anumite condiții de sănătate.


Unele femei, în special cele care sunt deja slabe și care sunt active, pot întâmpina probleme hormonale dacă reduc aportul de calorii și țin post intermitent zile întregi sau pur și simplu prea des”, a spus Josh Axe, nutriționist clinic și autor al cărții The Real Food Diet Cookbook (Cartea de bucate reală pentru dieta alimentară). ”Aceste femei pot beneficia de pe urma postului intermitent doar câteva zile pe săptămână, mai degrabă decât în fiecare zi, și acordând o atenție deosebită modului în care răspunde corpul lor”. El a subliniat, de asemenea, că femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să evite postul intermitent.


Persoanele cu anumite diagnostice, care necesită calorii sau stabilesc un timp de masă, cum ar fi cele cu diabet zaharat, hipoglicemie sau subponderal, ar trebui să evite postul, împreună cu persoanele care necesită alimente pentru a fi luate cu medicamentele.” – Lisa Cooper, dietetician la Orlando Health


Cooper a spus că postul nu ar fi adecvat în circumstanțele în care oamenii au nevoie de calorii sau de nutrienți suplimentari pentru creștere și dezvoltare, cum ar fi în copilărie sau adolescență, sau când se alăptează. ”Persoanele cu anumite diagnostice care necesită calorii sau stabilesc calendarul mesei, cum ar fi cele cu diabet, hipoglicemie sau subponderal, ar trebui să evite postul, împreună cu persoanele care necesită alimente pentru a fi luate cu medicamentele”, a spus ea.


Și oricine are antecedente de tulburări alimentare ar trebui să renunțe la practică. Dr. Perlman a spus că pentru persoanele cu un astfel de istoric, orice tip de dietă sau program de restricție a alimentelor ”riscă să crească accentul pe alimente și să exacerbeze o relație deja dificilă, dacă nu chiar nesănătoasă, cu propria dietă”.


Axe a menționat că tulburările de alimentație, inclusiv anorexia și bulimia, ”pot duce la malnutriție, care are o varietate de efecte negative asupra echilibrului hormonal și asupra metabolismului cuiva”. Postul intermitent poate agrava aceste probleme dacă cineva deja se subalimentează și se luptă să producă suficienți hormoni.


Postul poate face practic toate tipurile de simptome asociate cu tulburările de alimentație mai severe, mai ales dacă cineva este deja subponderal sau foarte activ”, a spus Axe.


Ce trebuie să știți înainte de a încerca postul intermitent?


Mulți experți susțin practica postului intermitent, atâta timp cât este efectuată corect și în siguranță. O parte din aceasta înseamnă să continuați să respectați un plan de alimentație sănătoasă, indiferent de momentul în care vă consumați caloriile.


Am văzut unii oameni trecând orice limită cu mâncarea în timpul ferestrei de hrănire”, a spus Sunny Brigham, nutriționist clinic și integrator certificat de bordul medical din Texas. Ea a subliniat că obiectivul este să menții o cantitate sănătoasă de calorii pentru corpul tău, nu să ”dai mâncatul înapoi”.


Dacă este încorporat postul intermitent, acesta ar trebui inclus ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate și a schimbării stilului de viață și sub supravegherea unui furnizor de servicii medicale.” – Lisa Cooper


Concluzia, a spus Cooper, este că ”dacă se ia în considerare postul intermitent, acesta ar trebui inclus ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate și a schimbării stilului de viață și sub supravegherea unui furnizor de servicii medicale”.


Pentru cei care încep acum, Dr. Petre a sugerat implementarea unei ferestre de post de 12 ore / mâncare de 12 ore și construirea unei secvențe de acolo, găsind în cele din urmă programul care funcționează cel mai bine pentru tine. Ea a subliniat, de asemenea, importanța de a-ți rupe postul cu alimente întregi proaspete, neprelucrate, bogate în nutrienți, prioritizând sursele sănătoase de proteine și nu cu nebunia cu mâncarea de gunoi, deoarece acest lucru ar nega beneficiile.


Notă: Materialul de mai sus este scris de Nicole Pajer pe 3 iulie 2018, apărut inițial în HuffPost, secțiunea Wellness, de unde a fost preluat. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim și să păstrați toate link-urile din el. Mulțumesc.

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.