Opriți-vă! Ați făcut din vaccin noua voastră evanghelie!?

Persoană cu mănuși ține o siringă înfiptă într-o doza de vaccin - foto de Mufid Majnun, unsplash.comPot spune fără nici o remușcare că mulți dintre voi ați luat-o pe ”arătură” de când a apărut vaccinul contra covid-19. Anul trecut am fost definiți toți de felul cum am văzut un nenorocit de virus care a decimat zeci de vieți, a lăsat pe mulți pe drumuri și a distrus multe afaceri. Nu știu dacă cineva sau ceva a orchestrat toate acestea; eu nu sunt aici să iau partea nimănui. Eu vreau să spun lucrurilor pe nume. Și asta pentru că mulți creștini - și în special predicatori și pastori - au început să predice din afara Evangheliei! 


Mă gândeam dacă acești predicatori enunțați mai sus au primit vreo ”idee” sau vreo schiță de mesaj de la vreo mare companie farmaceutică, sau poate ”tendința” vremii actuale i-a determinat să purceadă spre un nou stil de predicare. Am auzit de predica textuală - unde se rostește o prelegere dintr-un text biblic - de predica topică - unde se predică pe o anumită tematică tot dintr-un text sau o grupă de texte biblice - și de predica expozitivă - care este după mine cea mai eficientă modalitate de a transmite un mesaj din Sfânta Scriptură folosind tehnici care se învață pe băncile institutelor biblice. Dar nu am auzit până acum de predica pandemică. Asta pentru că vremurile noi probabil că necesită și... modificări noi. 


Unii dintre noi ne facem renovări prin case și este un lucru bun. Mai dăm un fel de ”refresh” la locul în care stăm, să schimbăm puțin felul cum arată camera sau locuința unde stăm. Fie punem o vopsea nouă, o podea nouă, lumini noi, becuri noi, mobilier nou, sau poate facem ce ne trece prin cap și născocim ceva... depinde de bugetul fiecăruia. Chestia asta de ”refresh” au înțeles-o unii la biserică puțin diferit. Cât am fost toți închiși în case nu mai avea voie lumea să vină la biserică. Au scăzut finanțele și a scăzut și bugetul. Nu puteai cere la transmisiile online fonduri de la enoriași pentru că... acum e o vreme bună de renovare - deși anumite biserici au făcut aceasta atunci și cred că fac și acum. Unii oameni au rămas fără locul de muncă, și sunt sigur că mulți pastori au descoperit aceasta. Probabil că și salariul lor a fost afectat, într-un fel sau altul.


Faza e că unii pastori nu au înțeles că e mai bine să facă un ”refresh” la interiorul sau exteriorul bisericii, ci la... mesajul predicat. Dacă tot suntem în perioade tulburi... predicăm mesaje tulburi, nu? Dacă în jur sunt oameni cu mască și oameni pro și contra măștii, facem predici despre semnul măștii, despre tăcerea impusă peste biserică, peste creștini în general - nu neapărat în țara noastră cât și la nivel global. Și dacă încep să crească la unii numărul de vizualizări la slujbele online, începem și noi să facem ceva! Abia acum s-au deșteptat anumite biserici și au luat aparatură și au înțeles că pot să se folosească de tehnologia de acum ca să... aducă mesajul Bibliei în cât mai multe case - locul unde am fost oarecum restricționați să stăm datorită acestei pandemii. Alții nu au făcut nimic. Absolut nimic. Au lăsat ca lucrurile să curgă de la sine... să nu ia vreo amendă, să nu consume tehnologia... care știau ei că e de la diavolul. Spre uimirea noastră a tuturora, o să vă minunați să vedeți că acei pastori și predicatori care au decis să nu aibă slujbe online pentru enoriași... au descoperit modalități noi prin care ”să se facă auziți”. Unii și-au creat canale de podcasturi, alții videoclipuri săptămânale, alții doar mesaje audio și text pe aplicațiile mai puțin costisitoare și accesibile celor din jur. Pentru alții... a fost mai important ce zicea cultul din care făceau parte, așa că au executat ordinele, sau au fost excomunicați (ați citit și ați auzit probabil de N cazuri din țara noastră și din alte țări pe această temă, nu mai trebuie să aprofundez eu acum acest capitol dureros).


Mai sunt și enoriași care nu au smartphone-uri, poate nici măcar internet sau televizor unde să urmărească măcar un canal religios cu emisiuni, mesaje, cântece și ... cam ceea ce s-ar face la o biserică. 


Au apărut totuși, așa cum menționam anterior, o oarecare tendință nouă. Se mișcă lucrurile puțin acum. Au fost predici despre votare, despre politică - deși nu știu care a fost rolul pastorilor să se implice în politică, dacă nu au această chemare (am mai scris despre asta în acest articol) - despre viață, despre moarte, despre nu mai știu ce... 


Cel mai mult au ieșit acum în evidență mesajele despre vaccin și despre semnul fiarei. Atâtea mesaje am văzut online pe acest subiect că mi s-a ridicat părul în cap. Ziceam că anul trecut - 2020 - oamenii ne-au definit după felul cum am perceput noi pandemia (despre care am scris în acest articol). În acest an oamenii sunt definiți pe de-o parte după felul cum au interpretat evenimentele anului trecut, dacă a ieșit sau nu Trump președintele Americii (despre care am scris în acest articol, care sunt sigur că l-ați citit deja) și, mai nou, despre ”leacul pentru covid-19”.


Auzisem la un show video că anumiți pastori au și spus deja la enoriașii lor că... dacă vor accepta vaccinul... nu li se va mai da împărtășania, sau vor fi excluși din biserică. Am discutat cu cineva care lucrează în domeniul protecției muncii despre acest aspect și apoi s-a crucit persoana. Nu știa ce să mai zică - bineînțeles, nu am dat nume, nu am spus despre cine este vorba, nu am lăsat să se sub-înțeleagă ceva. Probabil că în mintea acestei persoane se ridicau multe semne de întrebare, dacă nu chiar concluzii bizare și greu de rostit în public.


Nu am nimic cu nimeni. Nici cu vaccinurile. Am văzut că unul din marii conducători ai unui mare cult religios din România a început să facă o campanie pentru a se vaccina oamenii, iar apoi chiar dumnealui a declarat că... el nu se vaccinează că... e alergic. Ăsta da Iuda, mi-am zis eu. A primit pliante și finanțe de pe undeva să zică la lume despre un nenorocit de vaccin... pentru că el era un om influent. Influent dar independent de vaccin și efectele sale.


Așa de influent a fost și un pastor medic din Anglia care a postat recent un video după ce s-a vaccinat... și toți, dacă nu chiar majoritatea creștinilor, l-au anatemizat. L-au anatemizat pentru că el spunea că ”e o binecuvântare”, pe când toți ceilalți îl numeau ”blestem”. Și mai nou este și semnul fiarei, nu? 


Am urmărit stupefiat cum au reușit unii ”oameni ai lui Dumnezeu” să devieze de la chemare și locul unde i-a pus Dumnezeu și au început să o ia pe căi... străine. Au început să facă mesaje despre un virus, în loc să predice la oameni despre mântuirea în Isus Hristos. Au început să predice că un vaccin este menit să aducă instaurarea antihristului, în loc ca ei să proclame Împărăția lui Dumnezeu, neprihănirea și să cheme pe oameni la pocăință


Au uitat să mai predice despre cruce, despre calvar, despre păcat... pentru că noua corectitudine politică religioasă este vaccinul!
 

Opriți-vă! De ce ați pornit pe această cale greșită? Dacă ați crezut atâta timp - și ați predicat - că Domnul poate totul, că El este vindecătorul, că El poartă de grijă... de ce acum instaurăm frica în inimile oamenilor prin a predica despre... un lucru făcut de mâna omului? Spunea bine David că ”Unii se bizuiesc pe carele lor, alții, pe caii lor, dar noi ne bizuim pe Numele Domnului Dumnezeului nostru” (Psalmii 20:7). Pentru că tendința oamenilor de acum este să nu mai se bazeze și nici să nu se mai încreadă în Dumnezeu, ci pe lucrurile făcute de ei, sau chiar pe lucrurile făcute de Dumnezeu. Și dacă ceva nu merge bine, dăm vina pe El, că e mai simplu, nu? 


De unde până unde ați dedus că menirea noastră - în calitate de creștini și ucenici ai lui Hristos - este ca noi să fim de partea unui virus sau de partea unui vaccin, ori contra lui? Ce are asta de a face cu suveranitatea lui Dumnezeu, cu identitatea noastră, cu ceea ce suntem noi? De ce ne-am schimbat focusul pe niște lucruri pieritoare? Spunea bine apostolul Petru ceva despre menirea și rostul nostru în această viață - și vă redau mai jos cuvintele lui, care sper să se întipărească profund în inima voastră de predicatori, pastori, sau orice ați fi:


Căci știți că nu cu lucruri pieritoare, cu argint sau cu aur, ați fost răscumpărați din felul deșert de viețuire pe care-l moșteniserăți de la părinții voștri, ci cu sângele scump al lui Hristos, Mielul fără cusur și fără prihană. El a fost cunoscut mai înainte de întemeierea lumii și a fost arătat la sfârșitul vremurilor pentru voi, care, prin El, sunteți credincioși în Dumnezeu, care L-a înviat din morți și I-a dat slavă, pentru ca credința și nădejdea voastră să fie în Dumnezeu. Deci, ca unii care, prin ascultarea de adevăr, v-ați curățit sufletele prin Duhul ca să aveți o dragoste de frați neprefăcută, iubiți-vă cu căldură unii pe alții din toată inima, fiindcă ați fost născuți din nou nu dintr-o sămânță care poate putrezi, ci dintr-una care nu poate putrezi, prin Cuvântul lui Dumnezeu, care este viu și care rămâne în veac. Căci orice făptură este ca iarba și toată slava ei, ca floarea ierbii. Iarba se usucă și floarea cade jos, dar Cuvântul Domnului rămâne în veac. Și acesta este Cuvântul care v-a fost propovăduit prin Evanghelie. (1 Petru 1:18-25)

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.