Să-ți iubești inteligența artificială? - Inteligența artificială și agentul moral

Un timp care ține un card galben pe care scrie inițialele A. I. (Artificial Intelligence) - foto de Hitesh Choudhary - unsplash.com

Ideea unei inteligențe artificiale senzitive, cu o personalitate, a fost mult timp o temă centrală a science-fiction-ului. Filmul "Her", premiat cu Oscar în 2013, cu Joaquin Phoenix și vocea lui Scarlett Johansson, spunea povestea unei relații între un bărbat singuratic și o inteligență artificială numită Samantha.


Pe micul ecran, roboții senzitivi sunt vedetele serialului "Westworld" de la HBO. De fapt, protagonistele serialului, Dolores și Maeve, abia dacă se disting, dacă se deosebesc, de oamenii care le-au brutalizat în mod repetat de la crearea lor, inclusiv în ceea ce privește propria lor capacitate de brutalitate. Cea mai mare diferență este că publicul este menit să scuze, sau cel puțin să înțeleagă, brutalitatea roboților.


Ceea ce atinge o altă temă a SF-ului: Care sunt obligațiile noastre etice, dacă există, față de mașinile inteligente pe care le construim?


Având în vedere că ceea ce este descris în cărți și pe ecran a fost cu ani lumină mai avansat decât realitățile actuale ale inteligenței artificiale, astfel de întrebări filozofice au rămas în domeniul science fiction.


Luați în considerare, de exemplu, faptul că, în urmă cu șaptezeci de ani, matematicianul Alan Turing a propus ceea ce astăzi se numește "Testul Turing". În loc să răspundă la întrebarea "poate o mașină să gândească?", care presupune o definiție convenită a termenului "gândire", "Testul Turing" încearcă să determine cât de bine poate o mașină să imite o persoană. De exemplu, ar putea o mașină să păcălească pe cineva care îi pune o serie de întrebări nesemnate să creadă că este o persoană.


Turing a crezut că o mașină ar putea trece testul. Șaptezeci de ani mai târziu, nici o mașină nu a reușit, iar cea mai optimistă estimare spune că va mai dura cel puțin încă un deceniu.


De aceea, un articol recent din Aeon, care sugera că inteligența artificială ar trebui să beneficieze de aceleași considerații etice și morale acordate animalelor de laborator, pare, ca să spunem așa, prematur.


Unul dintre principalele motive pentru care simțim o obligație morală față de animalele pe care le avem în grijă este faptul că acestea pot suferi și simți durere și ne pot anunța acest lucru.


O mașină nu poate face nimic din toate aceste lucruri. Dacă o persoană lovește un câine cu piciorul, acesta va țipa, iar cruzimea persoanei va fi clară. Distruge-ți MacBook-ul pentru că ești supărat pe Siri, iar singurul care va suferi vei fi tu, deoarece aceste lucruri costă peste 1000 de dolari.


De fapt, tot ceea ce numim în prezent "inteligență artificială" seamănă mult mai mult cu software-ul de pe laptopurile noastre decât cu una dintre "gazdele" din Westworld. Acest lucru va fi probabil valabil pentru un viitor nedeterminat.


Așadar, o întrebare mai potrivită nu este ce vom face noi inteligenței artificiale, ci ce ne va face inteligența artificială pe care o vom crea? Această întrebare a fost cea care a determinat o declarație recentă publicată de Comisia pentru Etică și Libertate Religioasă a Convenției Baptiste Sudice. Intitulată "Inteligența artificială: O declarație de principii evanghelice", declarația oferă liniile directoare necesare pentru a aborda provocările IA înainte ca tehnologia să devină un fapt împlinit. Mi-am pus rapid semnătura pe declarație.


Deși niciunul dintre noi nu știe cu certitudine ce direcție va lua această tehnologie, știm ce principii etice ar trebui să guverneze crearea și implementarea unor tehnologii precum IA.


Primul și cel mai important este că niciunei tehnologii nu ar trebui "să i se atribuie un nivel de identitate umană, valoare, demnitate sau agenție morală". Doar oamenii sunt creați după chipul lui Dumnezeu și nu ar trebui să permitem niciodată ca tehnologia să submineze acest statut exaltat. Mașinile nu vor fi niciodată oameni.


S-ar putea să vă dați ochii peste cap că am crezut că este necesar să spun asta. Trebuie să o spunem - cu voce tare și unii altora - din cel puțin două motive. În primul rând, se vorbește foarte mult despre AI și alte tehnologii care se vor contopi cu biologia umană pentru a crea un nou tip de specie. În timp ce acest lucru este cu siguranță încă un subiect de science-fiction, chiar și discutarea acestei posibilități este genul de subversiune împotriva căruia Declarația ne avertizează.


În al doilea rând, la nivel personal, IA amenință deja să înlocuiască oamenii reali în multe dintre viețile noastre. Lumile, conversațiile și prietenii artificiali ne distrag prea des atenția de la cei reali și, pentru unii, pot deveni chiar înlocuitori ai celor reali.


Merită să repetăm, daunele pe care ni le poate face tehnologia noastră sunt mult mai grave decât tot ceea ce îi putem face noi. Și, din nou, mașinile nu sunt oameni.


Acest material a fost scris în rubrica BreakPoint pe 21 mai 2019 de John Stonestreet și Roberto Rivera în site-ul Christianity.com (de unde a fost preluat). BreakPoint este un program al Colson Center for Christian Worldview. Comentariile BreakPoint oferă un conținut incisiv pe care oamenii nu îl pot găsi în altă parte; un conținut care trece prin ceața relativismului și a ciclului de știri cu adevăr și compasiune. Fondat de Chuck Colson (1931 - 2012) în 1991 ca emisiune radiofonică zilnică, BreakPoint oferă o perspectivă creștină asupra știrilor și tendințelor actuale. Astăzi, o puteți obține în format scris și într-o varietate de formate audio: pe web, la radio sau pe aplicația dvs. preferată de podcast în mișcare.

John Stonestreet este președintele Centrului Colson pentru viziune creștină asupra lumii și gazda emisiunii radiofonice BreakPoint, un program radiofonic național zilnic care oferă comentarii provocatoare asupra evenimentelor actuale și a problemelor de viață dintr-o perspectivă biblică. John are diplome de la Trinity Evangelical Divinity School (IL) și Bryan College (TN) și este coautor al cărții Making Sense of Your World: A Biblical Worldview (Dă sens lumii tale: O viziune biblică asupra lumii).



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "implicit" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.