Este darul spiritual al vindecării activ în Biserica de astăzi? Cercetători biblici de frunte își dau cu părerea (partea 3)

O femeie care face mișcări în fața unui geam - foto de Elia Pellegrini - unsplash.com

Lideri de opinie creștini de frunte au aprofundat diviziunea teologică dintre cesaționism și continuism, precum și rolul darurilor spirituale, în special al vindecării, în Biserica de astăzi și dacă lipsa vindecării rezultă din credința insuficientă a unui individ sau din păcat.


În cadrul unei mese rotunde de patru ore, Justin Peters de la Justin Peters Ministries și Jim Osman, autor și pastor al Bisericii Comunitare Kootenai, au dezbătut pe Michael Brown, gazda podcastului “The Line of Fire”, și Sam Storms, pastor emerit al Bisericii Bridgeway din Oklahoma City.


Cei patru bărbați au dezbătut dacă daruri precum vindecarea și profeția, așa cum sunt descrise în Noul Testament, în special în 1 Corinteni 12, continuă să funcționeze în biserica modernă.


Citiți prima parte a discuției lor aici și partea a doua aici.


Cesationiștii, precum Peters și Osman, susțin că anumite daruri spirituale au încetat odată cu epoca apostolică sau odată cu finalizarea canonului Noului Testament. În schimb, continuatorii, printre care Brown și Storms, susțin că aceste daruri sunt încă active și accesibile credincioșilor de astăzi.


Nu există nimic în Scriptură care să indice că Dumnezeu a intenționat vreodată să opereze doar 50 sau 60 de ani în viața bisericii”, a declarat Brown, subliniind credința în perenitatea darurilor spirituale.


Am văzut viețile atâtor oameni transformate prin extinderea harului lui Dumnezeu prin intermediul unuia dintre aceste daruri sau prin vindecare”, a spus el. “Și pe măsură ce Evanghelia este predicată, mai ales în lume, mai ales acolo unde merge pentru prima dată, este foarte, foarte obișnuit ca Evanghelia să fie urmată [de] semnele și minunile care sunt însăși mărturia Domniei lui Isus, care îi atrag pe oameni să recunoască faptul că El este singurul și unicul Dumnezeu, singurul și unicul Domn. Așa că nu văd această teologie abstractă, ci o văd ca fiind foarte importantă în ceea ce privește faptul că Dumnezeu face lucruri reale în viețile noastre într-un mod continuu.


Este un mod minunat de a-L glorifica pe Dumnezeu. Este un mod minunat pentru El de a-și manifesta dragostea în moduri tangibile. Și este ceva ce ar trebui să urmărim ca parte a operațiunii pline de har a Duhului, iar noi pierdem dacă nu o facem. Așa că eu cred că este important din punct de vedere scriptural, dar și practic.


Storms a adăugat că mulți dintre cei care renunță la vindecare “înțeleg greșit” și ceea ce cred carismaticii despre vindecare, adăugând: “Pavel nu putea să vindece după bunul plac... vindecarea este întotdeauna supusă voinței lui Dumnezeu, iar momentul și scopul Său nu se referă la un anumit individ care pretinde că are acest dar”.


Osman, deși a recunoscut posibilitatea intervenției lui Dumnezeu în vindecare, și-a exprimat scepticismul față de ideea că anumite persoane dețin astăzi o ungere specială pentru vindecare.


Am văzut și ne-am rugat pentru oameni care nu au fost vindecați și au sfârșit prin a muri”, a împărtășit el, subliniind complexitatea și misterul voinței lui Dumnezeu în astfel de chestiuni.


Noi credem că Dumnezeu încă vindecă”, a spus Osman. “Ne-am rugat în congregația noastră pentru ca Dumnezeu să vindece oameni și Dumnezeu i-a vindecat. Și uneori acest lucru a fost inexplicabil. Am avut alte momente în care s-a întâmplat prin intermediul medicinei sau prin momente în care Dumnezeu a acordat vindecarea în loc să ia viața cuiva... ceea ce voi numiți un dar, eu aș numi pur și simplu actul suveran al lui Dumnezeu și aducerea vindecării cuiva.


Dialogul a abordat, de asemenea, problema controversată a “Evangheliei prosperității” și a accentului pus de aceasta pe credință ca o condiție prealabilă pentru vindecare. Osman și Peters au criticat învățăturile dăunătoare asociate cu anumite curente ale teologiei carismatice care dau vina pe indivizi pentru lipsa de vindecare.


Peters, care are un handicap fizic, a contrazis opinia lui Brown că vindecarea este “întotdeauna voința lui Dumnezeu”, adăugând: “Văd prea multe exemple în Vechiul și Noul Testament de slujitori credincioși ai lui Dumnezeu care au fost bolnavi și care, din câte știm, nu au fost niciodată vindecați.


Uneori, când îi place lui Dumnezeu să o facă, El vindecă oameni și am văzut câteva exemple care sunt foarte convingătoare pentru mine și cu care nu am nicio problemă”, a continuat el. “Dar nu vreau și nu pot, pentru că nu sunt convins din Scripturi, sunt convins altfel din Scripturi, că întotdeauna este voia lui Dumnezeu să fie vindecat, pentru că asta pune povara asupra celui bolnav.


Dacă pornești de la premisa că este întotdeauna voia lui Dumnezeu să fii vindecat și o persoană se roagă pentru acea vindecare timp de zile, săptămâni, luni, ani, unii oameni timp de zeci de ani, iar vindecarea nu vine, atunci trebuie să ne întrebăm: “A cui este vina?”. Și, prin definiție, nu poate fi vina lui Dumnezeu. Așa că singurul altcineva la care trebuie să ne uităm este cel care este bolnav. E vina lui, e vina ei. ... Aș putea să vă dau mii de exemple în care tocmai acest lucru este predat de predicatori proeminenți ai Cuvântului de credință al prosperității”, a spus el.


Storms a fost de acord că există “multiple motive” pentru care o persoană nu este vindecată.


Păcatul nemărturisit și nepocăit poate fi un obstacol în calea vindecării fizice a cuiva. Lipsa de credință, ar putea fi o prezență demonică”, a spus el. “Femeia din Luca 13, care a fost ținută în robie de Satana timp de 18 ani, avea un duh de infirmitate. Așa că există multiple motive... este un mister. Nu putem înțelege voia lui Dumnezeu și scopul Său”.


Peters a criticat învățăturile care plasează povara rugăciunilor de vindecare fără răspuns asupra persoanelor însele, sugerând că este vorba de un eșec în credința sau disciplina lor spirituală. El a menționat că, în 2022, Beni Johnson, soția pastorului principal al Bisericii Bethel, Bill Johnson, a murit în urma unei lupte cu cancerul, în ciuda credinței pastorului în vindecarea supranaturală.


 ”Ceea ce predau ei nici măcar nu funcționează pentru ei”, a spus Peters.


În ciuda diferențelor, a existat un consens că, indiferent de poziția fiecăruia cu privire la continuarea darurilor spirituale, obiectivul principal al Bisericii ar trebui să fie proclamarea Evangheliei și îngrijirea celor aflați în nevoie, inclusiv rugăciunea pentru cei bolnavi cu compasiune și sensibilitate.


Peters a spus că a fost la conferințele lui Joyce Meyer, la Lakewood Church, la întâlnirile lui Benny Hinn și Kenneth Copeland și nu vede “absolut nicio diferență în ceea ce privește cantitatea de boală și de suferință pe care o văd în aceste cercuri, față de ceea ce văd în orice biserică cesaționistă la care merg”.


Nu există o mai mică proeminență a bolii și a bolii în cercurile Cuvântului de credință... decât în cercurile de încetare”, a spus el. “Nu există nicio diferență. Nu cred că Dumnezeu vindecă mai mulți oameni în acele cercuri decât în cercurile noastre. Pur și simplu nu cred asta. Nu văd nicio dovadă în acest sens”.


Acest material a fost scris pe 22 martie 2024 de Leah M. Klett în site-ul Christian Post (de unde a fost preluat).


Partea inițială a acestei dezbateri o puteți găsi aici, Partea 1 aici, Partea a 2 a aici, iar Partea 4 (ultima) a acestei serii apare pe 28 aprilie 2024.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.