De unde ştiu că David şi Ionatan nu erau homosexuali?

David şi IonatanDeşi nu este unul dintre cele mai favorite mesaje care le adresez pe acest blog - şi am adresat o dată de la amvon un subiect "tabu" legat de homosexualitate şi ulterior am fost "apostrofat" de un presbiter care dorea ca subiectele "tabu" să nu fie menţionate în biserică - dar prefera să bârfească în alte cercuri despre acestea (ce ciudat, nu?) - articolul de faţă descrie în modul cel mai simplu, direct şi real un adevăr care este atât de des interpretat greşit în lumea de astăzi: prietenia dintre doi bărbaţi din Biblie.

Se întâmplă faptul că pe un forum de discuţii de pe internet se trata subiectul homosexualităţii, şi un cititor a postat un comentariu ce sugera că Regele David din Biblie şi prietenul său Ionatan erau iubiţi, homosexuali. După ce alţi cititori au pus sub semnul întrebării această interpretare, un alt cititor a repetat revendicarea. "Biblia este clară asupra faptului că David şi Ionatan erau iubiţi fizici, sexual, homosexuali", a scris această persoană în mod autoritativ - fără să citeze măcar un capitol sau verset (din Biblie).

Majoritatea creştinilor evanghelici ar pune botul în nedumerire dacă ar fi confruntaţi cu o astfel de teorie ciudată. Însăşi oamenii cu cunoştinţă minimă a Vechiului Testament ştiu că (1) David era căsătorit cu sora lui Ionatan, Mical - şi mai avea şi alte soţii, şi (2) cea mai mare gafă a lui David a fost relaţia sa adulteră cu Batşeba - o femeie pe care a văzut-o de pe acoperişul casei lui, că se băia. Dumnezeu nu a fost fericit cu privire la pofta lui David, sau cu decizia acestuia de a-l avea pe soţul Batşebei ucis, ca el să-şi poată ascunde păcatul.

Este ceva ilogic să citeşti homosexualitate în cadrul povestirii despre David şi Ionatan deoarece nici tradiţia evreiască şi nici cea creştină nu susţine vreodată sexul în afara legăturilor de căsătorie heterosexuale. Dacă citeşti Biblia de la Geneza la Apocalipsa, nu vei găsi niciodată o descriere a unei relaţii gay, niciodată. Nici nu vei găsi homosexualitatea afirmată. Nu poţi jongla în jurul faptului că Biblie spune că sexul gay este 100% greşit.

Asta nu înseamnă că oamenii nu vor încerca să schimbe înţelesul Scripturii. "Teologi" din cadruri catolice şi protestante au scris cărţi ce pretind că diferite caractere din Biblie erau gay. Ei au sugerat că Rut şi Naomi erau iubite lesbiene; că sutaşul roman din Matei 8 avea relaţii homosexuale cu slujitorul lui, şi că ucenicul Ioan avea o relaţie homoerotică cu Isus.

Teologii afirmatori ai homosexualităţii/lesbianismul au sfredelit şi povestirea despre David şi Ionatan. Ei indică cuvintele lui David din 2 Samuel 1:26, atunci când el l-a elogiat pe Ionatan şi Saul: "Mă doare după tine, frate Ionatane! Tu erai plăcerea mea; dragostea ta pentru mine era minunată: mai presus de dragostea femeiască."

Deci, cum interpretăm acest verset? Trebuie să avem în minte următoarele puncte:

1. Moralitatea Vechiului Testamant nu s-a schimbat. Cultura noastră de astăzi redefineşte sexualitatea. Am ajuns să facem din uciderea pruncilor un drept, sărbătorim adulterul şi suntem pe o plonjare nebună de a legitimiza căsătoriile dintre gay. Însă cu toate legăturile, sucirile şi redefinirile legale, noi nu putem schimba ceea ce a fost scris în Bible cu mii de ani în urmă. E prostesc să spunem că Biblia implică ceva ce ea nu a spus niciodată. Şi este ridicol să sugerăm că David, autorul a mulţi psalmi - şi figura biblică care reprezintă cel mai bine un adevărat închinător al unicului Dumnezeu adevărat - ar fi transformat ca fiind într-o relaţie gay.

Evreii conservativi din ţara noastră sunt de acord cu aceasta. Conciliul Rabinic American (CRA), cea mai mare organizaţie naţională de evrei ortodocşi, a reafirmat recent dedicarea lor faţă de moralitatea Vechiului Testament. CRA a declarat, "Torah şi tradiţia evreiască, în cei mai clari termeni, interzic practica homosexualităţii. Uniunile dintre persoane de acelaşi sex sunt atât împotriva literei cât şi a spiritului legii evreieşti, care aprobă doar uniunea unui bărbat şi a unei femei în căsătorie". Preoţii evrei din vremea lui David şi Ionatan au susţinut aceleaşi păreri.

2. David şi Ionatan au avut o prietenie model. Scriptura spune că Ionatan îl iubea pe David "ca pe sine însuşi" (1 Samuel 18:3). Dragostea lui Ionatan era altruistă şi eroică. Deşi el era în linie următorul care să fie rege al Israelului, el a recunoscut că David va păşi în acel rol - şi Ionatan nu doar că a celebrat pe prietenul său în calitate de rege justificat, dar l-a şi protejat de excesurile de furie ale tatălul său, când arunca suliţa după el.

Dragostea lui Ionatan nu era poftă. Era punctul decisiv al sacrificiului său. El şi-a lăsat drepturile sale pentru ca prietenul său să poată fi promovat. El s-a opus ambiţiei îndărătnice a tatălul său, şi a afirmat în schimb faptul că David ar trebui să fie regele adevărat. Ionatan ne-a arătat tuturor cum să fim un prieten adevărat. Comentariul lui David că dragostea prietenului său era "mai minunată decât dragostea de femei" nu era unul sexual; el lăuda loialitatea şi devoţiunea frăţească a lui Ionatan.

3. Ar trebui să încurajăm prieteniile sănătoase dintre bărbaţi în loc să le sexualizăm. În cultura noastră lipsită de taţi, bărbaţii sunt înfometaţi după afirmare şi încurajare. Dumnezeu i-a proiectat pe bărbaţi să aibă nevoie de prieteni apropiaţi, însă puţini dintre noi suntem voitori să zidim acele tipuri de relaţii datorită insecurităţii, inferiorităţii sau mândriei. Mulţi bărbaţi sunt singuri, izolaţi şi se tem să admită că au nevoie de ajutor. Unii poate se luptă cu confuzie sexuală, cu toate acestea ei pot găsi vindecare printr-o combinaţie de puterea Duhului Sfânt şi legătură sănătoasă dintre bărbaţi. Biserica de astăzi ar trebui să facă tot posibilul pentru a încuraja prieteniile dintre bărbaţi.

Este o ticăloşie incredibilă - ca să nu mai menţionăm şi blasfemiatoare - de a sugera că ceva sexual avea loc între David şi Ionatan. Cu toate acestea suspectez faptul că liderii din mişcarea de biserică ce-i afirmă pe gay vor continua să apară cu multe exemple bizare de suciri ale Scripturii, pentru a-şi promova agenda lor. Noi nu le putem permite să deturneze puritatea evangheliei.

J. Lee Grady Notă: Articolul de mai sus este o adaptare dintr-un articol scris de J. Lee Grady pe 5 iunie 2013 pe site-ul Charisma News. J. Lee Grady este fostul editor al Charisma şi directorul misiunii Mordecai Project (themordecaiproject.org). El poate fi urmărit pe Twitter la @leegrady. J. Lee Grady este autorul cărţii "The Holy Spirit Is Not for Sale" ("Duhul Sfânt nu este de vânzare"), şi alte carţi şi articole. Tradus şi folosit cu permisiunea autorului.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "implicit" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.