Am interpretat greșit termenul de 'cap' din Efeseni 5?

o femeie la un gard de lemn - imagine preluată de pe charismamag.com Cuvântul grecesc pe care Apostolul Pavel îl folosește pentru ”cap” în Efeseni 5:23 este kephale, care a fost folosit în mod obișnuit ca referindu-se la capul fizic de pe umerii cuiva. De fapt, dintre cele 59 de apariții ale termenului kephale găsite în Noul Testament, de 44 de ori este folosit, literalmente, cu privire la capul fizic al cuiva.

Doar că la mijloc este chestiunea care privește înțelesul termenului kephale atunci când acesta este folosit în mod figurativ. Este acesta precum termenul englezesc ”head” (conducător, sau președinte) ca referindu-se la cineva care este în control, cum ar fi în exprimarea ”head” of General Motors (adică președintele firmei General Motors)?

Aceasta a fost presupunerea până când a apărut un studiu de reper al Dr. Berkley și Alvera Michlesen intitulat ”Capul Epistolelor” (link la articol în limba engleză), care a fost publicat în numărul din 20 februarie 1981 a revistei Christianity Today. Ei au examinat și au comparat felul cum traducătorii evrei a Septuagintei grecești au tradus cuvântul rosh, cuvântul evreiesc pentru ”cap” în limba greacă. Descoperirile lor au răsturnat complet părerea tradițională și au dus pe mulți tradiționaliști la dezordine.

Ei au descoperit că atunci când se folosea termenul rosh în mod literar ca referindu-se la capul fizic al cuiva, aceștia au folosit kephale. Când rosh era folosit figurativ ca referindu-se la sursa sau originea a ceva sau cuiva, ei foloseau din nou tot kephale. Totuși, ei au descoperit că atunci când se folosea rosh în mod figurativ ca să se refere la o persoană sau la autoritate, traducătorii Septuagintei evitau kephale și foloseau archon (conducător) sau un cuvânt similar.

Aceasta arată faptul că atunci când Pavel spune în Efeseni 5:23 că soțul este kephale al soției sale, punctul său nu e cu privire la autoritate și conducere. Dacă el dorea să stabilească o structură autoritară pentru căsnicie, el ar fi putut-o face foarte ușor prin a folosi cuvinte precum archon (conducător), despot (stăpân) sau time (unul de rang și onoare). Oricare dintre acestea ar fi comunicat fără echivoc idea rangului superior și al autorității.

În schimb, Pavel evită aceste cuvinte și vorbește despre soț drept kephale, sau sursă a soției. Făcând astfel el se referă la relatarea din Geneza a creației unde, în locul creării unei creaturi separate din pământ pentru a face femeia, Dumnezeu a luat o parte din persoana pe care El deja o crease din țărână, și a construit din acea parte pe femeie. Comentariul evreiesc popular cunoscut sub numele de The Chumash spune:

”Spre deosebire de bărbat, trupul femeii nu a fost luat din țărână. Dumnezeu a construit dintr-o partea a bărbatului pe femeie - așa încât singura ființă umană a devenit de fapt două, prin urmare demonstrând în mod irefutabil egalitatea bărbatului și a femeii.” (Hyatt, Paul, Women and Church, 85)

Acest lucru a fost important deoarece învățătura antică, păgână spunea că femeia ar fi fost făcută dintr-o sursă diferită și inferioară decât bărbatul, ceea ce a devenit baza pentru superioritatea masculină și subordonarea feminină. Tot aceasta a devenit și baza pentru homosexualitate, după cum declara Plato, ”adevăratul suflet nobil este masculin și prin urmare va căuta un altul de parte bărbătească drept obiect al dragostei sale”, deoarece ei sunt asemenea și din aceiași substanță.

Folosirea termenului kephale de către Pavel purta cu sine conotații de reciprocitate dintre bărbat și femeie și submina argumentul antic pentru homosexualitate. Acesta a contribuit totodată și la chemarea lui Pavel spre dedicare și intimitate în cadrul relației de căsnicie prin a sublinia originea comună a sexelor.

Comentând cu privire la folosirea termenului kephale din Noul Testament, Dr. David Scholer, fost Profesor de Noul Testament de la Fuller Theological Seminary, a declarat că ultimile cercetări ”nu susțin părerea tradiționalistă sau complementară a conducerii masculine și a supunerii feminine”. El continuă să spună că ”aceste date susțin o nouă înțelegere în Hristos prin care bărbații și femeile sunt văzute într-o relație de susținere reciprocă, de supunere”.

Materialul de mai sus este adaptat din ultima carte a Dr. Eddie Hyatt, Paul Women and Church (foto alăturat), disponibilă pe site-urile Amazon și site-ul său eddiehyatt.com

Dr. Eddie Hyatt este un autor, istoric și cercetător biblic. Cărțile sale din domeniul istoriei bisericii, ordinii bisericești și trezire spirituală sunt disponibile pe Amazon și pe site-ul său eddiehyatt.com. Materialul de mai sus a fost preluat din site-ul Charisma Magazine (de unde este și fotografia de la început). Dacă citați sau folosiți acest material pe alt site, vă rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării, adică acest site.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.