Când ar trebui să “mâncăm, să bem și să fim veseli” (Eclesiastul 8:15)?

Oameni în jurul unei mese pline cu bucate - foto de fauxels - pexels.comAi fost vreodată într-un parc de distracții cu farfurii colorate - de parcă ar fi cești de ceai de dimensiuni umane - care te fac să te amețești? Nu mă bucur de ele. Poate că este antipatia mea generală pentru că am amețit, dar mai mult ca sigur este conexiunea cu cea mai veche memorie a mea. Nu-mi amintesc nimic despre prima mea călătorie în Disneyland, în afară de acele cești imense. Îmi amintesc pur și simplu estomparea fețelor și a culorii care se roteau în jurul meu, în timp ce muzica din Alice în Țara Minunilor se auzea în fundal. În timp ce ieșeam din această învârteală, am căutat să-mi restabilesc privirea. Până în ziua de azi, nu mai văd nici un chip, lumea era doar o învârtire - scăpată de sub control și dezordonată. De atunci, mi-am petrecut o mare parte din viață încercând să opresc ceața asta: căutând controlul și ordinea și încercând să scap de amețeala slabă. Poate că ați experimentat-o ​​și voi - simțind că exact când lucrurile încep să meargă bine, apare o ceață și vă înnorează capacitatea de a corecta lucrurile. Multă vreme, m-am întrebat de ce eforturile mele de a ține viața sub control au fost fără roadă, dar după ce am pătruns prin ceață, cartea Eclesiastului mi-a oferit speranță acolo unde viața mea s-a simțit răsturnată.

Ce înseamnă să “mâncăm, bem și să fim veseli” în Eclesiastul 8:15?
Cartea Eclesiastul este cunoscută drept literatură a înțelepciunii în Biblie. Vorbește despre sensul vieții, al morții și al nedreptății de pe pământ, lăsându-ne în același timp o perspectivă răcoritoare pentru a mânca, a bea și a fi veseli. Principala temă repetată a Eclesiastului vine din cuvântul ebraic Hevel, în care predicatorul afirmă în Eclesiastul 1:2:


”O, deșertăciune a deșertăciunilor! zice oratorul. O, deșertăciune a deșertăciunilor! Totul este deșertăciune!” (NTR)


Deși cuvântul ebraic Hevel este tradus prin “lipsit de sens” sau “deșertăciune”, unii cercetători susțin că nu tocmai asta intenționa autorul. O imagine mai clară ar fi traducerea “vapori”. Predicatorul din această carte își oferă înțelepciunea afirmând că toată viața este un abur. El descrie viața ca și cum ai încerca să sticlești ceața sau să captezi fum. Este o enigmă - misterioasă și incapabilă de a fi înțeleasă. Prin urmare, când ne îndeamnă să “mâncăm, să bem și să fim veseli” în Eclesiastul 8:15, el aruncă lumină asupra bucuriei vieții, în ciuda modului său confuz, incontrolabil și nedrept.


Predicatorul înțelege lumea coruptă în care trăim. El se uită la dorința umană de control, străduindu-se spre succes și fericire și numește totul aburi - o goană după vânt. Indiferent de etica noastră de lucru, de bunăstare sau de alegerile sănătoase, predicatorul știe că “ceașca de ceai” nu încetează să se învârtă (Eclesiastul 8:16). El descrie viața de pe pământ ca atare:


Apoi m-am întors și am văzut că, sub soare, nu cei sprinteni câștigă alergarea și nu cei viteji câștigă războiul; nu cei înțelepți câștigă pâinea, nu cei iscusiți câștigă bogății și nu cei cunoscători au parte de bunăvoință, ci toate țin de vreme și de împrejurări. Omul nu-și cunoaște nici măcar ceasul morții: la fel cum sunt prinși peștii în nada înșelătoare și precum sunt prinse păsările în laț, tot așa sunt trași în capcană și fiii oamenilor, atunci când vremea nenorocirii cade peste ei pe neașteptate.” (Eclesiastul 9:11-12, NTR)


Din acest punct de vedere, predicatorul oferă o soluție la amețeala lumii noastre:


Atunci am lăudat veselia, căci nu este nimic mai plăcut omului sub soare decât să mănânce, să bea și să se bucure, iar bucuria îl va însoți în osteneala sa în toate zilele vieții sale, pe care le-a primit de la Dumnezeu sub soare.” (Eclesiastul 8:15, NTR)


În loc să ne permită anxietățile și presiunile acestei lumi să ne bată, Eclesiastul 8:15 ne cheamă să ne bucurăm de darurile simple pe care ni le-a dat Dumnezeu în ciuda circumstanțelor noastre.


Trebuie să “mâncăm, să bem și să fim veseli” tot timpul?
Eclesiastul 8:15 ne învață să fim bucuroși în toate împrejurările. În mijlocul unei pierderi de sarcină spontane, a unei prietenii eșuate sau a unei pierderi de loc de muncă, predicatorul ne-ar reaminti că “există un timp pentru toate” (Eclesiastul 3:18) și să experimentăm bucuria darurilor lui Dumnezeu, în ciuda temeliilor lumii. Aceasta nu este o respingere a suferinței sau a tragediei noastre. Dumnezeu ne vede în durerea noastră și ne amintește că El este cu noi (Romani 8:38-39). Mai degrabă, acesta este un îndemn de a fi pur și simplu prezent în darurile lui Dumnezeu pentru omenire.


"Înțeleg că pentru oameni nu este nimic mai bun, decât să se bucure și să facă ce este bine în viață. În plus, faptul că cineva poate mânca, poate bea și poate duce un trai bun de pe urma întregii lui osteneli este un dar de la Dumnezeu.” (Eclesiastul 3:12-13, NTR)


În timp ce toată omenirea se abate de la “ceașca de ceai” sub efectele căderii din Geneza 3, Dumnezeu oferă temelia fermă a bucuriei acelora pe care El i-a chemat conform scopului Său (Romani 8:28).


Nu există alt bine pentru om decât să mănânce, să bea și să-și sature sufletul cu tot ce este bun din agoniseala lui. Am înțeles că și aceasta vine din mâna lui Dumnezeu. Căci cine poate mânca și cine se poate bucura fără El? Într-adevăr, omului care este plăcut înaintea Lui, El îi dă înțelepciune, cunoștință și bucurie...” (Eclesiastul 2:24-26, NTR)


Faptul că avem gusturi pentru a savura o cafea cu gust bogat, mere dulci confiate și nachos delicioase este un cadou. Dumnezeu ne dă timpul să ne bucurăm de lucrarea mâinilor noastre și de bucuria de a sta printre vechii prieteni. Căci “orice ni se dă bun și orice dar desăvârșit este de sus, coborându-se de la Tatăl luminilor” (Iacov 1:17).


Ce spune Biblia despre a te bucura de viață?
Deci, cum să ne bucurăm de viață într-o lume decăzută? Ne concentrăm doar asupra mâncării și băuturilor cu gust deosebit din fața noastră sau există ceva mai mult pentru noile îndurări pe care Dumnezeu pretinde că ni le dă în fiecare dimineață (Plângerile lui Ieremia 3:23)? Îndemnul Eclesiastului este să ne eliberăm sentimentul perceput de control și să ne bucurăm de lotul pe care ni l-a dat Dumnezeu, indiferent de drumul pe care am ajuns să fim aruncați. Pentru a face acest lucru, nu putem pretinde pur și simplu că ne “bucurăm” de lucruri, ci trebuie să căutăm chiar ceea ce oferă bucurie în primul rând. Înțelegând în cele din urmă cine deține controlul (Proverbele 19:21), cine dă și ia (Iov 1:21) și ceea ce este cel mai satisfăcător te liniștește. Ne putem bucura de un măr confiat la târg, dar setea noastră de satisfacție finală nu va fi niciodată îmblânzită, iar lumea noastră neclară nu va deveni niciodată clară până nu ne supunem Dătătorului de toate lucrurile bune.


Isus ne spune că El este calea, adevărul și viața, că nimeni nu poate veni la Tatăl decât prin El (Ioan 14:6). În această predare a controlului, a identității și a vieții noastre către Isus primim de fapt bucuria satisfăcătoare pe tot parcursul vieții.


"Pe Care voi Îl iubiți, fără să-L fi văzut, în Care credeți, fără să-L vedeți acum, dar vă bucurați nespus cu o bucurie de nedescris și glorioasă, pentru că primiți, ca împlinire a credinței voastre, mântuirea sufletelor.” (1 Petru 1:8-9, NTR)


Dumnezeu, în înțelepciunea Sa infinită, ne-a dat darul suprem al bucuriei în Isus. El și-a trimis Fiul Său să trăiască viața pe care noi nu am putut să o trăim, să moară de o moarte pe care o merităm noi, și a înviat din mormânt învingând păcatul și pe Satana odată pentru totdeauna. Prin credința în El primim o bucurie inexprimabilă. Toate celelalte daruri - prietenia, apusurile de soare, mâncarea bună și umorul - sunt menite pur și simplu să ne îndrepte spre bucuria pe care o avem în El.


Cum sunt chemați creștinii să trăiască pe acest Pământ?
Ziua aceea petrecută în acele cești mari rămâne friptă în mintea mea. Îmi amintește de cine eram dar și de felul cum Dumnezeu mi-a transformat viața prin Isus. Cu cât am căutat mai mult să mă supun Bibliei și să trăiesc cu mâinile deschise, cu atât am trăit mai multă bucurie în lucrurile pe care le dă El și lucrurile pe care le ia tot El. Indiferent unde vă aflați astăzi, să ne amintim de 1 Petru 3:10-12:


Căci cel ce dorește să iubească viața și să vadă zile bune, să-și oprească limba de la rău, iar buzele lui să nu rostească înșelătoria! Să se întoarcă de la rău și să facă bine! Să caute pacea și s-o urmărească! Fiindcă ochii Domnului sunt peste cei drepți, iar urechile Lui iau aminte la rugăciunea lor. Dar fața Domnului este împotriva celor ce fac rele!” (NTR)


În calitate de creștini, suntem chemați să ne bucurăm de viață, păstrându-ne limba de rău, făcând bine altora și urmărind pacea cu toți. Bucurându-ne de viață în acest fel, căutăm să onorăm sângele prețios al lui Isus care a murit pentru a ne face viața posibilă. Fie că ai impresia că stai pe o ceașcă de ceai care se învârte, sau că te-ai blocat într-o ceață de amețeală, te încurajez să transmiți bucățile acelea de viață pe care le folosești. Cultivă o inimă recunoscătoare, apreciază darurile simple pe care Dumnezeu le-a dat și căută să te bucuri de viață prin cinstirea lui Isus și ascultarea poruncilor Sale.Căci Împărăția lui Dumnezeu nu este nici mâncare, nici băutură, ci dreptate, pace și bucurie în Duhul Sfânt” (Romani 14:17, NTR). Să nu trăim cu mentalitatea ‘YOLO’, că acțiunile noastre nu contează, ci să ne bucurăm de viață urmărind pacea și dreptatea și mulțumind lui Dumnezeu pentru harul Său din viețile noastre.


Materialul de mai sus a fost publicat de Stephanie Englehart pe 13 octombrie 2020 în site-ul CrossWalk, de unde a fost preluat și adaptat. Ea este din Seattle, soție de plantator de biserici, mamă și iubitoare a cafelei, a ieșirile în aer liber și a mâncărurilor fine (ușor de făcut). Stephanie este pasionată de a-i permite lui Dumnezeu să-și folosească gândurile și mărturisirile oneste pentru a aduce la viață aplicarea Evangheliei. Puteți citi mai multe despre ceea ce scrie pe blogul Ever Sing la stephaniemenglehart.com sau să o urmați pe Instagram @stephaniemenglehart. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.