Pocăiții nu beau cafea? Un alt mit care nu vrea nimeni să-l clarifice...

Femeie care bea cafea dintr-o ceașcă - foto de Jakub Kapusnak - unsplash.comCu mulți ani în urmă am fost parte dintr-o biserică tradițională în care existau o serie de tradiții și restricții transmise verbal din generație în generație. Una care a fost cea mai haioasă a fost ”purtatul de cravată”… care, bineînțeles, indică spre jos, deci, nu e ”demnă de ucenicii lui Hristos” (deși unii au spus că indică spre iad). Există multe întâmplări cu predicatori din România și din afara ei care au purtat cravată într-o astfel de biserică ”ultra-tradițională” și a trebuit să… culeagă roadele purtării ei: ori stai pe banca din spate, ori pleci. O alta era purtatul de inele, sau cel puțin acela de a purta o verighetă - care nu este altceva decât un semn pentru ”lumea exterioară” că ești căsătorit. Unii au ales ca la biserică să nu se vină cu bijuterii de acest gen pe degete… pentru că adevărata bijuterie este smerenia sufletului… care trebuia arătată spre exterior (probabil că această ”restricție” este derivată din pasajul din 1 Petru 5:5: ”Tot așa și voi, tinerilor, fiți supuși celor bătrâni. Și toți, în legăturile voastre, să fiți împodobiți cu smerenie. Căci „Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar celor smeriți le dă har”, sublinierile din textul citat îmi aparțin.)

Și da, era să uit de ceea ce vroiam să subliniez în această postare. Cafeaua. Dacă erai pocăit - și te aflai în astfel de cercuri religioase tradiționale - băutul de cafea era văzut ca fiind ceva rău. Pocăiții nu beau cafea. Nu știu să vă spun de ce a apărut această restricție. Faza interesantă este că de interdicția de băut de vin, bere sau alte băuturi alcoolice nu spunea nimeni nimic în aceste cercuri… și exact astea se consumau mai mult. 


O dată, îmi amintesc că am fost la casa unui pastor cu un coleg de facultate, care făcea un studiu de caz despre începutul Mișcării Penticostale de la noi din oraș. El mi-a spus cam ce trebuie să scrie, pe cine trebuie să intervieveze și ce să scoată în evidență, sau ce informații cheie să adune de pe teren. Ulterior am pus la cale un plan, la cine să mergem în vizită, am programat întâlnirile respective și… ne-am văzut de treabă. La unul dintre ”eroii” mișcării de început a Penticostalismului de la noi din oraș când am fost acasă l-am prins… în stare de ebrietate. Cam de la 2 metrii distanță de el mirosea greu a alcool. E drept, nu mai slujea la biserică, dar încă era în viață atunci și toată lumea știa de el cine era, ce a făcut, și ce biserică reprezintă. E ciudat că vă scriu acum aceste rânduri… dar când ne-a văzut, sau cel puțin pe mine când m-a văzut - bănuiesc că m-a recunoscut, deși cred că i-am și spus cine sunt, cine e colegul meu și de ce ne aflăm la el în vizită - s-a umplut de rușine. Îl prinsesem în offside. Ne-a chemat să venim într-o altă zi. Și atunci era sobru. Probabil că băuse cafea. 


Oare așa să fie?


De ce să spui la oameni că băutul de cafea este rău? Adică de ce să faci o astfel de ”doctrină” și să tragi concluzia că dacă cineva bea ceva de culoare neagră… e culoarea care reprezintă întunericul. Atunci să se ia și de ceaiul negru, și de alte ceaiuri care deși pui ierburi uscate în apa fiartă… vezi cum se transformă într-un lichid de culoare neagră.


Îmi amintesc că pe vremea când trăia bunica mea… obișnuia să ne servească și pe noi, copiii, cu cafea. Era de cicoare. Avea un gust aparte, ne punea mai mult zahăr probabil în ceștile cu care ne servea… pentru că ea avea obiceiul să bea cafea cu alte prietene și vecine de-ale ei. Una dintre vecine avea și obiceiuri mai ciudate… să ghicească în zațul de la cafea - pe vremea aia nu avea oricine expressoare sau filtre de cafea cum sunt acum pe toate drumurile și la toate magazinele. Există aparate de cafea care costă mai mult decât o mașină!


Și dacă tot vorbim de cafea, vreau să mă mărturisesc și eu. Deși nu am băut până la vârsta de 22 de ani cafea deloc (deși m-au ispitit mulți să o fac)… atunci când am pus gura pe prima cană (era o cană mare, nu ceșcuță cum bea bunica pe vremuri) am spus că… ”de ce nu?” și am băut. Eram la o întâlnire de comitet de biserică. E drept, aia nu era o biserică ultra-tradițională… deși când ni s-a adus cafeaua eu am încercat să refuz și... cineva și-a amintit de ”tradiția de la pocăiții înguști”, și mi se pare că mi-a și zis, ”ce mă, ești pocăit de nu bei cafea?”. Așa că am luat și eu o cană și… în timp ce ascultam discuțiile la care am luat parte mai mult ca observator, trăgeam câte-o gură de cafea din cana aceea. Era o cafea instant în care cineva cred că a pus și ceva zahăr. A fost interesantă. Parcă și acum îmi aduc aminte de gustul ei. Așa că postarea de azi am să v-o încarc pozitiv cu ceva interesant despre băutul de cafea… ca să spulberăm o tradiție a unor oameni înguști la minte.


Vă redau 13 beneficii ale cafelei, și toate aceste beneficii sunt bazate pe știință, nu pe ”chestii de la pocăiți adunate”. Așa că e bine să luați notițe!


Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Datorită nivelurilor sale ridicate de antioxidanți și substanțe nutritive benefice, cafeaua pare să fie, de asemenea, destul de sănătoasă. Acum probabil că o să vă minunați de aceasta. Studiile arată că persoanele care consumă cafea prezintă un risc mult mai scăzut de apariție a mai multor boli grave. Și ca să vă convingeți de acestea, iată lista cu cele 13 beneficii ale cafelei pentru sănătate, informații documentate și verificate științific.


1. Cafeaua poate îmbunătăți nivelurile de energie și te poate face mai inteligent

Cafeaua poate ajuta oamenii să se simtă mai puțin obosiți și să crească nivelul de energie (1, 2). Acest lucru se datorează faptului că ea conține un stimulent numit cofeină - substanța psihoactivă cea mai frecvent consumată din lume (3). După ce bei cafea, cofeina este absorbită în fluxul sanguin. De acolo, se deplasează către creierul tău (4). În creier, cofeina blochează neurotransmițătorul inhibitor adenozină (Adenozina este o substanță chimică prezentă în toate celulele umane, care funcționează în creier ca un inhibitor. Acest lucru înseamnă că adenozina poate acționa ca un depresor al sistemului nervos central. În condiții normale, adenozina provoacă somnul și suprimă emoțiile prin încetinirea activității nervoase - sursă). Când se întâmplă acest lucru, cantitatea de alți neurotransmițători, cum ar fi norepinefrina și dopamina crește, ducând la arderea îmbunătățită a neuronilor (5, 6).


Multe studii controlate la om arată că băutul cafelei îmbunătățește diferite aspecte ale funcției creierului - inclusiv memoria, starea de spirit, vigilența, nivelurile de energie, timpul de reacție și funcția mentală generală (7, 8, 9).


2. Cafeaua vă poate ajuta să ardeți grăsimi

Cofeina se găsește în aproape fiecare supliment comercial de ardere a grăsimilor - și pentru un motiv întemeiat. Este una dintre puținele substanțe naturale dovedite că ajută la arderea grăsimilor. Mai multe studii arată că ea - cofeina - poate crește rata metabolică cu 3-11% (10, 11). Alte studii indică faptul că cofeina poate crește în mod specific arderea grăsimilor cu până la 10% la persoanele obeze și cu 29% la persoanele slabe (12). Cu toate acestea, este posibil ca aceste efecte să se diminueze la consumatorii de cafea pe termen lung.


3. Cafeaua poate îmbunătăți drastic performanța fizică

Cofeina vă stimulează sistemul nervos, semnalând celulele adipoase să descompună grăsimea corporală (13, 14). Dar, de asemenea, aceasta crește nivelurile de epinefrină (adrenalină) din sânge (15, 16). Acesta este hormonul de luptă sau fugă, care vă pregătește corpul pentru efort fizic intens. Cofeina descompune grăsimea corporală, făcând acizii grași liberi disponibili drept combustibil (17, 18). Având în vedere aceste efecte, nu este ceva surprinzător faptul că cofeina poate îmbunătăți performanța fizică cu 11-12%, în medie (19, 20). Prin urmare, este logic să beți o ceașcă puternică de cafea cu aproximativ o jumătate de oră înainte de a vă îndrepta spre sală.


4. Cafeaua conține nutrienți esențiali

Multe dintre substanțele nutritive din boabele de cafea se îndreaptă spre cafeaua preparată din cafea măcinată.


O singură ceașcă de cafea conține (21 - aceste informații sunt pentru o cană ce circa 240ml de cafea măcinată preparată cu apă doar):

• Riboflavină (vitamina B2): 11% din aportul zilnic de referință (prescurtat cu AZR).

• Acid pantotenic (vitamina B5): 6% din AZR.

• Mangan și potasiu: 3% din AZR.

• Magneziu și niacină (vitamina B3): 2% din AZR.


Deși acest lucru nu pare a fi o problemă mare, majoritatea oamenilor se bucură de mai multe căni pe zi - permițând ca aceste sume să se adune rapid.


5. Cafeaua vă poate reduce riscul de diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 este o problemă majoră de sănătate, care afectează în prezent milioane de oameni din întreaga lume. Se caracterizează prin niveluri ridicate de zahăr din sânge cauzate de rezistența la insulină sau de o capacitate redusă de a secreta insulină. Din anumite motive, consumatorii de cafea au un risc semnificativ redus de diabet de tip 2. Studiile observă că persoanele care consumă cea mai mare cantitate de cafea au un risc cu 23-50% mai mic de a suferi această boală. Un studiu a arătat o reducere de până la 67% (22, 23, 24, 25, 26). Conform unei analize ample a 18 studii efectuate la un total de 457.922 de persoane, fiecare ceașcă zilnică de cafea a fost asociată cu un risc redus cu 7% de diabet de tip 2 (27).


6. Cafeaua vă poate proteja de boala Alzheimer și de demență

Boala Alzheimer este cea mai frecventă boală neurodegenerativă și principala cauză de demență la nivel mondial. Această boală afectează de obicei persoanele cu vârsta peste 65 de ani și nu se cunoaște nici o cură pentru ea. Cu toate acestea, există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a preveni apariția bolii în primul rând. Aceasta include suspecții obișnuiți, cum ar fi să mănânci sănătos și să faci mișcare, dar și consumul de cafea poate fi extrem de eficient. Mai multe studii arată că consumatorii de cafea au un risc cu până la 65% mai mic de boală Alzheimer (28, 29).


7. Cafeaua vă poate reduce riscul de Parkinson

Boala Parkinson este a doua afecțiune neurodegenerativă cea mai frecventă, chiar în spatele bolii Alzheimer. Ea este cauzată de moartea neuronilor generatori de dopamină din creier. La fel ca în cazul Alzheimerului, nu se cunoaște nici un leac, ceea ce face mult mai importantă concentrarea asupra prevenirii. Studiile arată că consumatorii de cafea prezintă un risc mult mai redus de boală Parkinson, cu o reducere a riscului variind de la 32-60% (30, 31, 32, 33). În acest caz, cofeina în sine pare a fi benefică, întrucât persoanele care beau cafea decofeinizată nu prezintă un risc mai mic de Parkinson (34).


8. Cafeaua vă poate proteja ficatul

Ficatul tău este un organ uimitor care îndeplinește sute de funcții importante. Mai multe boli frecvente afectează în primul rând ficatul, inclusiv hepatita, boala ficatului gras și multe altele. Multe dintre aceste afecțiuni pot duce la ciroză, în care ficatul este în mare parte înlocuit de țesut cicatricial. Interesant este faptul că băutul cafelei poate proteja împotriva cirozei - persoanele care beau 4 sau mai multe căni pe zi au un risc cu până la 80% mai mic (35, 36, 37).


9. Cafeaua poate lupta împotriva depresiei și să te facă mai fericit

Depresia este o tulburare mentală gravă care cauzează o reducere semnificativă a calității vieții. Este foarte frecvent, deoarece aproximativ 4,1% dintre persoanele din SUA îndeplinesc în prezent criteriile pentru depresia clinică. Într-un studiu de la Harvard publicat în 2011, femeile care au băut 4 sau mai multe căni de cafea pe zi au avut un risc cu 20% mai mic de a deveni deprimate (38). Un alt studiu efectuat pe 208.424 de persoane a constatat că cei care au băut 4 sau mai multe căni pe zi au avut cu 53% mai puține șanse de a muri prin sinucidere (39).


10. Cafeaua poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces din lume. Se caracterizează prin creșterea necontrolată a celulelor în corpul dumneavoastră. Cafeaua pare a fi protectoare împotriva a două tipuri de cancer: cel de ficat și cancerul colorectal. Cancerul de ficat este a treia cauză principală de deces prin cancer în lume, în timp ce cancerul colorectal ocupă locul patru (40). Studiile arată că consumatorii de cafea au un risc cu 40% mai mic de cancer la ficat (41, 42). În mod similar, un studiu efectuat pe 489.706 de persoane a constatat că cei care au băut 4-5 căni de cafea pe zi au avut un risc cu 15% mai mic de cancer colorectal (43).


11. Cafeaua nu cauzează boli de inimă și poate reduce riscul de accident vascular cerebral

Se susține adesea că cofeina vă poate crește tensiunea arterială. Acest lucru este adevărat, dar cu o creștere de numai 3-4 mm / Hg, efectul este mic și, de obicei, se disipează dacă beți cafea în mod regulat (44, 45). Cu toate acestea, poate persista la unii oameni, așa că rețineți acest lucru dacă aveți tensiune arterială crescută (46, 47). Acestea fiind spuse, studiile nu susțin ideea că a bea cafea vă crește riscul de boli de inimă (48, 49). Dimpotrivă, există unele evidențe că femeile care consumă cafea prezintă un risc redus (50). Unele studii arată, de asemenea, că băutorii de cafea au un risc cu 20% mai mic de accident vascular cerebral (51, 52).


12. Cafeaua vă poate ajuta să trăiți mai mult

Având în vedere faptul că băutorii de cafea au mai puține șanse de a suferi de multe boli, este logic că aceasta te poate ajuta să trăiești mai mult. Mai multe studii observaționale indică faptul că consumatorii de cafea au un risc mai mic de deces. În două studii foarte ample, consumul de cafea a fost asociat cu un risc redus de deces cu 20% la bărbați și cu un risc scăzut cu 26% de deces la femei, cu peste 18-24 de ani (53). Acest efect pare deosebit de puternic la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Într-un studiu efectuat pe o durată de 20 de ani, persoanele cu diabet care au băut cafea au avut un risc de deces cu 30% mai mic (54).


13. Cafeaua are cea mai mare sursă de antioxidanți din dieta occidentală

Pentru persoanele care consumă o dietă occidentală standard, cafeaua poate fi unul dintre cele mai sănătoase aspecte ale dietei lor. Acest lucru se datorează unui fapt clar: cafeaua este destul de bogată în antioxidanți. Studiile arată că mulți oameni obțin mai mulți antioxidanți din cafea decât din fructe și legume combinate (55, 56, 57). De fapt, cafeaua poate fi una dintre cele mai sănătoase băuturi de pe planetă.


Ne apropiem de concluzii

Cafeaua este o băutură foarte populară în întreaga lume, care se mândrește cu o serie de beneficii impresionante pentru sănătate. Nu numai că acea ceașcă zilnică de cafea vă poate ajuta să vă simțiți mai energici, să ardeți grăsimi și să îmbunătățiți performanța fizică, dar vă poate reduce și riscul apariției mai multor afecțiuni, precum diabetul de tip 2, cancerul și boala Alzheimer și Parkinson. De fapt, cafeaua poate chiar crește longevitatea. Dacă vă place gustul și îi tolerați conținutul de cofeină, nu ezitați să vă turnați o ceașcă sau mai mult pe tot parcursul zilei.


Așa că… data viitoare când bei cafea și cineva se ia de tine că… pocăiții nu beau cafea, dă-i articolul acesta să-l citească. Cu siguranță că o să-și schimbe perspectiva cu privire le niște prejudecăți dintr-o tradiție a unor oameni care probabil aveau prea mult zel religios… și mai puțin timp să studieze și alte surse.


Articolul de mai sus este prelucrat după un material apărut în site-ul HealthLine pe 20 septembrie 2018, scris de Kris Gunnars. Acest material are rol informativ nu imperativ. Toate sursele citate în el sunt verificate științific. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să păstrați tote link-urile din el și să menționați că a fost preluat in Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.