8 lideri carismatici proeminenți îl declară pe Mike Bickle "nepotrivit" pentru lucrare

Fondatorul Casei Internaționale de Rugăciune din Kansas City, Mike Bickle. | YouTube/Mike Bickle Oficial

Opt lideri carismatici proeminenți, inclusiv teologul și personalitatea media Michael Brown, l-au declarat pe fondatorul Casei Internaționale de Rugăciune din Kansas City (IHOPKC), Mike Bickle, "nepotrivit" pentru lucrare, avertizând că lucrarea de rugăciune 24/7 are unele "tendințe periculoase asemănătoare unei secte" care trebuie abordate.


Într-o declarație comună publicată joi (7 martie 2024) pe site-ul programului său radio sindicalizat "Line of Fire", Brown, împreună cu liderii din cadrul mișcării carismatice – Jack DeereDan JusterPatricia KingJoseph MatteraSam StormsMichael Sullivant și Terri Sullivant – l-au declarat pe Bickle "nepotrivit" pentru slujirea publică.


Ei au citat tot mai multe dovezi, inclusiv rapoarte și mărturii publice despre abuzurile sexuale ale clerului lui Bickle. Aceste mărturii includ Tammy Woods, care a susținut luna trecută că Bickle a mângâiat-o și a abuzat-o sexual în anii 1980, când avea doar 14 ani.


"În primul rând, suntem profund îndurerați pentru cei care au depus mărturie că au fost manipulați și abuzați sexual de Mike Bickle. Ne putem gândi la puține păcate mai dăunătoare și mai distructive decât cel al abuzului sexual manipulator, clerical, cu atât mai mult în cazul unui minor", au scris liderii enunțați anterior.


"Suntem, de asemenea, profund îndurerați pentru cei a căror credință personală a fost zdruncinată și ale căror lumi au fost întoarse cu susul în jos din cauza presupuselor evenimente agonizante. Aceasta este o tragedie spirituală de proporții internaționale, care afectează milioane de credincioși din întreaga lume și aduce o mare dezonoare numelui lui Isus, precum și rușine reputației Duhului", au adăugat ei.


"După ce am luat în considerare rapoartelor pe care le-am analizat, trebuie să afirmăm categoric că este, din păcate, nepotrivit pentru a conduce o biserică. Chiar și cu pocăință deplină și restaurare personală în Domnul, el este descalificat din slujirea publică. (Restaurarea la părtășie deplină este, desigur, posibilă.) Mike însuși, în declarația sa din 12 decembrie 2023, a recunoscut că demisia sa din slujire ’poate fi lungă și poate fi chiar permanentă’ și asta a fost chiar înainte ca cele mai grave acuzații împotriva lui să fi fost ridicate."


Cu doar câteva ore înainte ca Tammy Woods să susțină într-un interviu pentru The Kansas City Star că Bickle a abuzat-o în anii 1980, când avea doar 14 ani, fostul ei pastor i-ar fi cerut sfatul pe fondul acuzațiilor tot mai mari de abuz din partea mai multor femei.


În postările evidențiate atât pe X (fostul Twitter), cât și pe Facebook, fostul angajat al IHOPKC, Ben Anderson, a distribuit o copie a unui scenariu pe care Bickle intenționa să-l folosească pentru el și soția sa, Diane, pentru a crea un videoclip pe 30 ianuarie.


Videoclipul ar fi răspuns acuzațiilor că el, de exemplu, le-a spus în mod obișnuit presupuselor sale victime că soția sa va muri tânără, sugerând că va putea avea un viitor cu ele la un moment dat.


Folosind numele ei de fată, Woods a declarat pentru The Kansas City Star că Bickle a abuzat-o în St. Louis, unde a păstorit o biserică înainte de a se muta în Kansas City și de a începe IHOPKC în 1999.


Woods a spus că Bickle a abuzat-o în mașina lui, la ea acasă, în biserică și în biroul său. Ea a spus că abuzul, care a început când a început să aibă grijă de cei doi fii ai săi, a implicat contact sexual, dar nu act sexual.


"Îmi săruta gâtul, îmi săruta obrajii, îmi săruta fruntea", a spus Woods, amintindu-și prima dată când Bickle a sărutat-o romantic la ea acasă, când avea doar 14 ani. "Primul gest de genul «sărut» a fost în casa mea. M-a cam tras în baie la mine. Și m-a sărutat așa cum un bărbat sărută o femeie."


Povestea lui Woods a apărut după ce un raport independent a fost lansat publicului pe 31 ianuarie 2024 și pregătit de avocatul Rosalee McNamara. În acel raport, Bickle a mărturisit că s-a angajat în "contact sexual consensual" cu o femeie conectată la lucrarea de rugăciune 24/7, pe lângă o relație mărturisită anterior cu o Jane Doe, care a susținut că a fost femeia lui ținută timp de mai mulți ani.


O altă femeie, identificată ca "TH", a adăugat, de asemenea, la presupusul model al lui Bickle de a abuza fete minore atunci când a declarat pentru The Roys Report că Bickle a început să o mângâie și să o abuzeze sexual când avea 15 ani, iar el era un stagiar bisericesc de 20 de ani la mijlocul anilor 1970. TH a spus că este fosta soție a autointitulatului "profet" Bob Hartley de la Hartley Hope Ministries, care a fost recent interzis din camera de rugăciune 24/7 a IHOPKC după ce a fost acuzat de agresiune sexuală și un model de comportament prădător care afectează mai multe presupuse victime de sex feminin.


"Spunem acest lucru cu agonie de inimă, deoarece Mike a fost un prieten drag pentru unii dintre noi și un coleg respectat de ani de zile și este greu de crezut că omul pe care l-am cunoscut a fost capabil să ducă o viață atât de dublă", se arată în declarația de joi a liderilor mișcării carismatice. "Cu toate acestea, nu putem nega dovezile care se întind pe mai multe decenii și care continuă să se acumuleze, dintre care unele au fost confirmate, iar altele așteaptă o investigație oficială și judecarea unui grup de lideri."


Declarația a menționat că, deși există mulți susținători sinceri ai IHOPKC, "recunoaștem că dovezile indică unele tendințe periculoase asemănătoare sectelor, care au apărut de-a lungul anilor și care trebuie abordate și ajustate".


"A existat, de asemenea, o lipsă a unei structuri formale de responsabilitate pentru cei care servesc în diferite funcții la IHOPKC, supravegheată de bătrânii locali, ceea ce a dus la eșecul de a trata în mod corespunzător păcatele sexuale grave și nu doar cele referitoare la Mike", au spus ei.


Nu negăm că schița generală a istoriei IHOPKC a fost credibilă, dar se pare că, într-un fel, a trecut în zone de elitism spiritual. IHOPKC a recunoscut, de asemenea, că structura sa a fost extrem de deficitară în gestionarea acuzațiilor grave de păcat și acum pretinde că își schimbă întreaga structură pentru a aborda acest lucru.


Liderii au cerut o structură mai formală de responsabilitate în lumea mai largă a bisericii carismatice independente și speră să o abordeze cu un "efort unit, bazat pe Biblie, condus de Duhul Sfânt" în timp.


"Acestea fiind spuse, deplângem exaltarea oamenilor și a personalităților. Nu există superstaruri în Trupul lui Hristos, ci doar servitori. Și indiferent cât de multă faimă sau influență publică ar putea avea oricare dintre noi, suntem cu toții niște nenorociți în afara harului transformator al lui Dumnezeu și nu există nici un lucru pe care să-l putem face de valoare eternă care să nu fi fost născut și împuternicit de Duhul. Fără Domnul, nu putem face nimic și nu suntem nimic (Ioan 15:5; 1 Corinteni 3:5-9)", au scris liderii creștini.


Una este să dai onoare și respect conducătorilor spirituali care umblă demni de chemarea înaltă a lui Dumnezeu. Este un alt lucru să-i transformi pe slujitori în celebrități și să-i privești ca și cum ar fi într-o categorie diferită de restul Trupului. Acest lucru nu este doar periculos, ci este o altă formă de idolatrie spirituală.


Material apărut în site-ul Christian Post (de unde a fost preluat) pe 7 martie 2024, scris de Leonardo Blair, reporter senior.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.