Este Todd White un “șarlatan” care “păcălește” oamenii cu “miracole de vindecare”? Dezbaterea cercetătorilor (partea 4)

Sam Storms, pastor emerit al Bisericii Bridgeway din Oklahoma City, și Michael Brown, gazda podcastului “Line of Fire”, discută opiniile dintre carismatici și cesaționiști, inclusiv preocupările legate de pastorii NAR și Word of Faith cu Jim Osman, autor și pastor al Bisericii Comunitare Kootenai, și Justin Peters, lider al Justin Peters Ministries. | Screengrab/American Gospel/YouTube

Liderul Lifestyle Christianity Todd White și “minunile sale de vindecare” au fost subiectul unei dezbateri între cercetători biblici de renume, ca parte a unei conversații mai ample despre complexitatea navigării între credință și scepticism în domeniul fenomenelor supranaturale.


White a fost subiectul convertirii în timpul încheierii unei mese rotunde de patru ore între Justin Peters de la Justin Peters Ministries și Jim Osman, autor și pastor al Bisericii Comunitare Kootenai, și Michael Brown, gazda podcastului “The Line of Fire”, și Sam Storms, pastor emerit al Bisericii Bridgeway din Oklahoma City.


Citiți mai multe despre această discuție aici, aici, aici și aici


Peters și Osman cred în încetarea anumitor daruri miraculoase, cum ar fi profeția și vindecarea, în timp ce Brown și Storms cred în continuarea acestor daruri.


Nu aș vedea nicio diferență între numărul de oameni care poartă ochelari și numărul de oameni în cârje în bisericile carismatice și cel din bisericile cesaționiste”, a început Peters, punând la îndoială autenticitatea vindecărilor supranaturale.


Peters a îndreptat apoi conversația spre metodele lui White, în special spre faimosul său miracol de “alungire a picioarelor”, care a fost dezmințit ca fiind o punere în scenă. De asemenea, White a fost criticat pentru promovarea evangheliei prosperității, care învață în parte că credincioșii au dreptul la binecuvântările sănătății și ale bogăției.


Este o înșelăciune intenționată”, a spus Peters, adăugând că White “nu vorbește niciodată despre păcat... nu vorbește niciodată despre mânia lui Dumnezeu”.



Storms a replicat subliniind că, deși nu-l cunoaște personal pe White, știe de la “martori credibili că a condus sute de oameni [la] credința mântuitoare în Hristos”.


Brown, care l-a avut pe White ca invitat în trecut la podcastul său “Line of Fire”, a fost de acord că l-a auzit pe evanghelist “strigând clar păcatul” în mesajele sale live și crede că are o pasiune autentică pentru vindecarea persoanelor bolnave.


În spatele scenei, de câte ori vorbeam, era întotdeauna despre Isus, despre iubirea lui Dumnezeu, despre Cuvântul lui Dumnezeu... avea o emoție extraordinară în legătură cu rugăciunea pentru bolnavi. ... Cunoștințele mele despre Todd sunt că, în spatele scenei, el fiind la fel de crud și deschis, tot ceea ce a făcut este sincer. ... Dacă el a înșelat de bunăvoie toți acești oameni, atunci cum se face că atât de mulți au atestat, după aceea, vindecări durabile?”.


Storms a sugerat că, în loc să folosească incidente precum acțiunile lui White ca hrană pentru batjocură sau scepticism, oamenii ar trebui să se concentreze pe respectarea poruncilor biblice, cum ar fi rugăciunea pentru cei bolnavi. El a criticat tendința de a face paradă de astfel de cazuri pentru a crea cinism, în loc să se adreseze direct “șarlatanilor” cu dovezi.


Se simte ca și cum acest lucru este defilat pentru a batjocori și pentru a crea o mentalitate cinică și sceptică în oameni, în loc să se spună: Știți, există șarlatani acolo, păcat. Haideți să îi demascăm atunci când avem dovezi în acest sens. Dar, între timp, să ascultăm de Cuvântul lui Dumnezeu, să dorim cu seriozitate darurile spirituale... pentru că, dacă nu o faci, păcătuiești”.


În replică, Osman a spus că tacticile lui White fac “batjocură de adevăratul dar al vindecării și de adevărul lui Dumnezeu de a vindeca”.


Cred că tipii ăștia sunt cei care își bat joc de ea”, a spus el. “Aceștia sunt oameni care își bat joc de ceea ce credeți voi.


Să spui că Todd White îl iubește pe Dumnezeu, că îi iubește pe oameni, aș spune că nu, nu-i iubește. Adică, dacă iubesc pe cineva și dacă îl iubesc pe Dumnezeu, nu mă duc acolo să înșel oamenii în mod intenționat”, a fost de acord Peters.


Brown a argumentat împotriva respingerii slujbei lui White doar pe baza scepticismului, îndemnând la o abordare echilibrată care să evite perpetuarea stereotipurilor negative despre Creștinismul carismatic.


White, a spus el, este “cineva care petrece ore și ore în prezența lui Dumnezeu în fiecare zi”, împărtășește “Evanghelia zi și noapte”, îi îndeamnă “pe tineri să se întoarcă de la păcat” și “predică împotriva păcatului sexual și a altor lucruri în termenii cei mai puternici posibil”.


Am oameni care au ieșit pe stradă cu el și mi-au spus ce au văzut făcând Dumnezeu”, a spus el. “Nu am de gând să spun doar: Știu unde face trucuri ieftine de salon”.


Subminează celelalte lucruri... imaginea pe care o au oamenii este că aceasta este norma carismatică, este 'sunt o adunătură de șarlatani și escroci și nu poți avea încredere în niciun miracol raportează aceasta'. Aceasta produce un fruct negativ de scepticism și cinism. Nu este o roadă a Duhului, așa cum credulitatea nu este o roadă a Duhului.


Scepticismul vostru în privința acestor dovezi este același cu scepticismul nostru în privința dovezilor voastre”, a spus Osman. “Sunteți sceptici în legătură cu acest lucru, noi suntem sceptici în legătură cu dovezile pe care le oferiți pentru unele dintre miracole. Există scepticism de ambele părți ale mesei. Este vorba doar de ceea ce suntem sceptici”.


În 2020, White, un fost dependent de droguri devenit evanghelist, a susținut că a trecut printr-un sezon de “tăiere” dureroasă în care Dumnezeu i-a imprimat importanța predicării pe tema păcatului și a nevoii de un Mântuitor.


Simt că nu am predicat întreaga Evanghelie. Și mă pocăiesc. Mă căiesc. Nici nu aveți idee. Nu voi fi responsabil. Cred că atunci când predic sângele oamenilor este pe mâinile mele”, a declarat el la acea vreme.


Dezbaterea privind practicile lui White a făcut parte dintr-o conversație mai amplă între cei patru bărbați despre criteriile biblice pentru a cataloga pe cineva drept învățător sau profet fals.


Toți participanții au fost de acord că un învățător fals promovează erezii care sunt în mod fundamental în contradicție cu doctrinele de bază ale Creștinismului, cum ar fi divinitatea lui Hristos, mântuirea prin har prin credință și învierea.


Cu toate acestea, ei nu au fost de acord cu privire la faptul că persoane - precum Benny Hinn și Sid Roth - care au făcut erori semnificative în învățăturile lor, dar care ulterior s-au pocăit, ar putea fi considerate în continuare învățători falși.


Vorbind personal ... sunt reticent în a judeca starea veșnică a sufletului unui individ, atâta timp cât acel individ nu neagă în mod deschis și explicit adevărurile fundamentale, biblice fundamentale ale Evangheliei”, a spus Storms.


Ei pot fi excentrici în ceea ce privește personalitatea lor. Pot fi manipulativi în ceea ce privește stilul lor de slujire. Pot avea o viziune distorsionată asupra banilor. Toată evanghelia prosperității, cred că suntem cu toții de acord, este abominabilă. Dar mulți dintre cei care o afirmă cred că au temeiuri biblice pentru ea; ei chiar cred în inima și în sufletul lor că acesta este planul lui Dumnezeu pentru modul în care trebuie să trăiască creștinii. ... Nu am de gând să îl trimit [pe Hinn] în iad până când nu voi vedea explicit imoralitatea nepocăită, idolatria și negarea fundamentelor cu credință.


Cu toate acestea, Osman a subliniat că Hinn nu s-a pocăit niciodată în mod public pentru că a predat erezia “divinității cu nouă membri” cu câteva decenii în urmă și continuă să folosească evanghelia prosperității pentru a-i înșela pe cei săraci, ceea ce, potrivit lui, îl califică drept un învățător fals.


Credeți că Benny Hinn este un om care îl iubește pe Isus, îl iubește pe Hristos”, a spus Osman, adresându-se lui Storms.


Aș vrea să vă spun că orice om care face profeții false, nu se îngrijește suficient de Dumnezeu pentru a pune în gura Lui cuvinte pe care El nu le spune, aduce ocară asupra lui Dumnezeu, care cu bună știință pune în față minuni false, semne și minuni false, face asta cu bună știință, în mod intenționat, și timp de zeci de ani le spune oamenilor săraci și bolnavi: ’Dați-mi bani și Dumnezeu vă va binecuvânta’ - acela nu este cineva care, după părerea mea, Îl iubește pe Hristos. Acela este cineva care Îl urăște pe Hristos. Este cineva care Îl urăște pe Hristos din Biblie. Poate că îl iubește pe un Isus pe care l-a creat după chipul său, dar nu îl iubește pe Isus din Biblie. Unde este convingerea Duhului Sfânt în acest om? Unde este corecția?


Acest material a fost scris dee Leah MarieAnn Klett, redactor-șef adjunct la The Christian Post (de unde a fost preluat), publicat pe 26 martie 2024.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.