"Renașterea creștină este în curs de desfășurare în Marea Britanie", afirmă un lider religios

Londra, Marea Britanie - foto de Benjamin Davies - unsplash.com

Un cunoscut autor și podcaster din Marea Britanie spune că el crede că țara sa ar putea trece printr-o renaștere și că atât cercetările, cât și anecdotele îi susțin afirmația.


Justin Brierley, autorul cărții "The Surprising Rebirth of Belief In God" (Renașterea surprinzătoare a credinței în Dumnezeu) și gazda unui podcast cu același nume, afirmă într-o nouă rubrică pentru The Spectator că "o renaștere creștină este în curs de desfășurare în Marea Britanie". Brierley a fost anterior gazda popularului podcast Unbelievable?


El a citat mai multe anecdote și povești de credință de profil înalt din întreaga lume.


"Scriitorul și poetul Paul Kingsnorth și-a surprins cititorii când și-a anunțat convertirea în 2021", a scris Brierley. "Russell Brand se numește acum creștin și spune că plănuiește să se boteze. [Fostul nou ateu] Ayaan Hirsi Ali spune că a îmbrățișat Creștinismul după ce și-a dat seama că era "falimentar din punct de vedere spiritual". Pionierul în domeniul tehnologiei Jordan Hall a făcut recent publică convertirea sa la Creștinism. În mod semnificativ, atât Ayaan Hirsi Ali, cât și Jordan Hall au menționat influența tezei [autorului] Tom Holland potrivit căreia Creștinismul este fundația pe care se află etica Occidentului."


Mai mult, persoane influente precum "Joe Rogan și Douglas Murray vorbesc din ce în ce mai mult despre valoarea credinței creștine și despre pericolele de a se lepăda de ea", a scris Brierley.


"Luptătoarea pentru drepturile femeilor Louise Perry a pledat pentru o întoarcere la moralitatea creștină tradițională încă de când a scris cartea sa "The Case Against The Sexual Revolution"", a scris el. "Biologul evoluționist Bret Weinstein descrie adesea religia ca fiind "metaforic adevărată". Psihologi seculari precum Jonathan Haidt și John Vervaeke au scris pe larg despre valoarea credinței în mijlocul unei 'crize de sens' în Occident.


"O altă voce semnificativă care vorbește despre valoarea Creștinismului este cea a psihologului Jordan Peterson. În noiembrie am participat la o prelegere a acestuia la O2 Arena", a adăugat el. "Așa cum face adesea, el a indicat publicului său vast, format în principal din bărbați tineri, înapoi la Biblie ca sursă de înțelepciune profundă despre condiția umană."


Brierley a făcut referire la o slujbă religioasă de seară "Evensong" la care a participat împreună cu Holland la St Bartholomew the Great, cea mai veche biserică din Londra.


"În contrast cu demograficul îmbătrânit obișnuit al multor biserici anglicane, congregația de la St Bart's pare să fie formată în principal din tineri profesioniști, atât bărbați, cât și femei", a scris el. "Am observat un politician celebru printre credincioșii adunați și mi s-a spus că un cunoscut star rock melancolic frecventează de asemenea biserica în ultima vreme."


Pentru a fi corect, Brierley a remarcat că Peterson și alții nu cred că Biblia este adevărată. Dar Brierley spune că a văzut semne că Dumnezeu "se mișcă în mințile și inimile intelectualilor seculari".


"Mulți dintre ei recunosc faptul că umanismul secular a eșuat și, împotriva tuturor așteptărilor lor, par a fi pe punctul de a îmbrățișa în schimb credința", a scris el.


Holland însuși este acum deschis la credință și atribuie rugăciunii dispariția cancerului din corpul său.


Brierley recunoaște că majoritatea datelor nu susțin afirmația sa privind renașterea. Dar el citează o cercetare din Finlanda care arată că "participarea la biserică în rândul bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani a crescut de peste două ori între 2011 și 2019".


"Aceeași creștere este valabilă și pentru obiceiurile lor de rugăciune și credința în Dumnezeu. Statisticile ar putea fi doar o anomalie ciudată (acest lucru nu a fost înregistrat în alte țări nordice), sau poate fi un canar în mina de cărbune."


Dumnezeu, a scris el, "se mișcă în moduri misterioase".


"În calitate de creștin, cred că lucrurile care sunt moarte pot reveni la viață", a scris Brierley. "Până la urmă, acesta este scopul poveștii. Așa cum a scris G.K. Chesterton: "Creștinismul a murit de multe ori și a înviat din nou; pentru că avea un Dumnezeu care știa calea de ieșire din mormânt"."


Material scris de Michael Foust pe 3 aprilie 2024 în publicația Christian Headlines (de unde a fost preluat).


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.