STUDIU: Aproape 70% dintre creștinii din Scoția spun că s-au confruntat cu prejudecăți

Mai mult de două treimi dintre creștinii din Scoția raportează că au suferit o formă de prejudecată pentru credința lor, potrivit unui sondaj recent realizat de un grup de gândire creștin din Regatul Unit.
Logos Scotland a efectuat un sondaj pe 1.077 de respondenți creștini și necreștini din ianuarie până în aprilie, o copie a căruia a fost furnizată marți (30 iulie 2024) către The Christian Post.
La întrebarea dacă au „experimentat vreo formă de prejudecată”, aproape 70% dintre respondenți au răspuns fie că „sunt de acord” sau „total de acord”, în timp ce aproximativ 5% a selectat „dezacord puternic”.
Cu toate acestea, cei mai mulți dintre creștinii chestionați au raportat, de asemenea, că „pot fi deschiși în privința faptului de a fi creștini” atât în medii private, cât și în cele publice, cum ar fi serviciul, școala și între vecini.
Directorul executiv al Logos Scotland, Shona Haslam, a declarat pentru CP că, deși nu a fost „surprinsă” de rezultatele generale ale sondajului, este totuși „bine să colecteze datele”.
„Cred că am fost cel mai surprinși de cât de încrezători erau creștinii în a vorbi despre credința lor, în special în mediul privat, dar și în public”, a spus Haslam.
Haslam consideră că guvernul scoțian are obligația de a aborda descoperirile, spunând că statul ar trebui să „se gândească cu atenție la modul în care se implică cu creștinii”.
„Atât creștinii, cât și necreștinii au simțit că guvernul scoțian nu le-a înțeles preocupările, ceea ce este o problemă importantă pentru Scoția. Sperăm să ne întâlnim cu primul ministru pentru a discuta foarte curând”, a continuat ea.
Sondajul vine în contextul în care Kate Forbes, membru al Partidului Național Scoțian și prim-ministru adjunct al Scoției, a primit multe critici cu privire la credința ei creștină evanghelică și la opoziția ei religioasă față de căsătoria între persoane de același sex, în special din partea Partidului Verde Scoțian. În mai, Forbes, membru al Bisericii Libere din Scoția, a fost ales noul prim-ministru adjunct.
Prim-ministrul Scoției, John Swinney, și-a apărat selecția lui Forbes pentru post, declarând că a vrut să creeze o națiune care să fie primitoare pentru toți oamenii, indiferent de convingerile lor.
„Când spun că vreau să fiu primul ministru pentru toată lumea din Scoția, vreau să spun asta”, a declarat Swinney, citat de The Guardian în mai.
„Vreau să conduc o Scoție modernă, dinamică și diversă, un loc pentru toată lumea. Acolo unde toată lumea se simte acasă, în pace, că are un loc și că locul lor în societatea noastră este protejat de conducerea mea în această țară.”
O ușoară majoritate a scoțienii nu se identifică cu nicio afiliere religioasă, în timp ce aproximativ unul din cinci aparțin Bisericii Scoției, iar aproximativ 18% aparțin altor confesiuni creștine, potrivit unui raport recent de la National Records of Scotland citat de The Telegraph.
Acest material a fost scris de Michael Gryboski pe 30 iulie 2024 în site-ul Christian Post (de unde a fost preluat).