Președintele Universității Columbia demisionează pe fondul criticilor legate de protestele Israel-Gaza

Președintele Universității Columbia, Minouche Shafik, depune mărturie în fața Comitetului pentru Educație și Forță de Muncă al Camerei din Washington, D.C., pe 17 aprilie 2024. | Captură de ecran: Comisia pentru educație și forța de muncă a Camerei Reprezentanților/YouTube

Președintele Universității Columbia, Minouche Shafik (foto alăturat), a demisionat pe fondul reacțiilor negative pe care le-a primit în legătură cu gestionarea incidentelor antisemite și a taberelor anti-israeliene din campusul din New York.


Într-un anunț de miercuri, Shafik a spus că demisionează "cu tristețe" pe fondul "unei perioade de tulburări în care a fost dificil să depășim opiniile divergente din comunitatea noastră".


"Această perioadă a avut un impact considerabil asupra familiei mele, la fel ca și pentru alții din comunitatea noastră", a declarat ea. "În timpul verii, am putut reflecta și am decis că trecerea mea în acest moment ar permite cel mai bine Columbia să treacă peste provocările viitoare."

"Am încercat să navighez pe o cale care susține principiile academice și tratează pe toată lumea cu corectitudine și compasiune. A fost dureros – pentru comunitate, pentru mine ca președinte și la nivel personal – să mă găsesc pe mine, colegii și studenții subiectul amenințărilor și abuzurilor."


Shafik, care a fost numită președinte al universității în 2023, a spus că este "optimistă că diferențele pot fi depășite prin schimbul onest de opinii, ascultarea cu adevărat și – întotdeauna – tratându-ne unii pe alții cu demnitate și respect".


"Chiar dacă tensiunea, diviziunea și politizarea ne-au perturbat campusul în ultimul an, misiunea și valorile noastre de bază dăinuie și vor continua să ne ghideze în îndeplinirea provocărilor viitoare", a adăugat ea.

Katrina Armstrong, director executiv al Centrului Medical Irving al Universității Columbia și vicepreședinte executiv pentru sănătate și științe biomedicale pentru Columbia, va ocupa funcția de președinte interimar.


Ca și multe alte universități publice din Statele Unite, Columbia a fost examinată pentru modul în care gestionează activitățile antisemite din campus pe fondul protestelor pro-palestiniene și a taberelor în opoziție cu războiul Israel-Hamas.


La Columbia, demonstrațiile anti-Israel și ocupația distructivă a Hamilton Hall i-au determinat pe parlamentarii federali și pe alți spectatori să facă presiuni asupra școlii pentru a lua măsuri decisive.


Rabinul Elie Buechler, directorul Uniunii Ortodoxe a Inițiativei de Învățare Evreiască a campusului, le-a spus studenților evrei în aprilie să evite campusul și să se întoarcă acasă "cât mai curând posibil" până când condițiile se îmbunătățesc.


Jurnalista Neria Kraus a distribuit un videoclip pe X în care o studentă a spus că ea și studenții evrei au fost amenințați de protestatari în campus pentru că una dintre prietenele ei purta un colier cu Steaua lui David.


Când a depus mărturie în fața Comitetului pentru Educație și Forță de Muncă al Camerei Reprezentanților din SUA în aprilie, Shafik a denunțat unele dintre retoricele mai extreme și a spus că universitatea ia măsuri pentru a aborda antisemitismul, cum ar fi crearea unui grup de lucru și organizarea de sesiuni de audieri pentru studenți "de ambele părți ale problemei".


Congresmenul republican Elise Stefanik din New York a contestat răspunsul lui Shafik la revolta din campus, argumentând într-o scrisoare trimisă în aprilie că președintele Columbia se angajează în "aplicarea laxă a politicii și standarde duble clare".


"Eșecul dumneavoastră de a aplica regulile în campus a creat un mediu în care studenții și agitatorii externi știu că pot opera cu impunitate și fără nicio responsabilitate", se arată în scrisoare.


"În timp ce putregaiul este sistemic, responsabilitatea stă direct pe umerii tăi. Este timpul ca Universitatea Columbia să întoarcă pagina acestui capitol rușinos. Acest lucru se poate face numai prin restabilirea ordinii și demisia voastră promptă."


Shafik a chemat poliția în campus de două ori pentru a dispersa protestatarii, ceea ce a dus la o rezoluție de neîncredere a facultății în mai, acuzând-o de încălcarea drepturilor studenților.


"Aceste infracțiuni au culminat cu o acțiune a poliției care a dăunat comunității noastre și reputației noastre", se arată în rezoluție. "Zile întregi după aceea, profesorii, personalul și studenții au fost blocați în laboratoarele, birourile și bibliotecile noastre. La fel de dăunătoare sunt planurile de expulzare a protestatarilor, anunțate înainte ca procesul disciplinar să-și încheie cursul".

Material publicat inițial pe 16 august 2024 în Christian Post (de unde a fost preluat), scris de Michael Gryboski.


Un produs Blogger.