Robotul AI al acestei biserici dezvăluie ce instrument periculos este

Tastatură cu buton pentru AI - foto de boliviainteligente - unsplash.com

Pe vremuri, îți puteai da seama de existența unei biserici deștepte după declarațiile vagi despre justiția socială de pe site-ul lor web, după un barista din holul slujbelor lor de duminică sau după cât de hipster-ish păreau să se îmbrace pastorii lor. În viitor, poate, veți putea să vă dați seama după robotul AI al unei biserici.


Faceți cunoștință cu Cathy. Cathy nu este o persoană, deși „ea” reprezintă învățăturile uneia dintre cele mai liberale confesiuni creștine existente - doar în cazul în care sunteți curioși.


Potrivit unui raport din 7 august 2024 al Episcopal News Service, AskCathy este „cel mai recent chatbot AI destinat căutătorilor spirituali ... lansat în iunie de un institut de cercetare și o organizație pastorală și care intenționează să fie lansat în curând pe site-urile bisericilor episcopale. Cathy se bazează pe cea mai recentă versiune a ChatGPT și este echipat pentru a prioritiza resursele episcopale”.


Conform secțiunii de Întrebări Frecvente AskCathy, acesta se bazează atât pe ChatGPT AI, site-ul web al Bisericii Episcopale, una dintre cele mai liberale ramificații ale Comuniunii Anglicane, „The Book of Common Prayer”, o carte de rugăciuni utilizată de majoritatea bisericilor din Comuniunea Anglicană și publicații ale Forward Movement, o editură episcopală.


„Aceasta nu înlocuiește un preot”, a spus pastorul Tay Moss, care conduce Innovative Ministry Center, o organizație cu sediul în Toronto, despre care Episcopal News Service spune că «dezvoltă resurse digitale pentru comunitățile de credință» și este unul dintre arhitecții din spatele AskCathy.


„Ea vine alături de dumneavoastră în căutările le faceți și vă ajută să descoperiți materiale. Dar ea nu este autoritatea supremă. Ea nu vă poate spune cum să credeți sau ce să credeți.”


Da, dar... probabil că este mai puțin probabil să simțiți vibrația wokeness dacă întâlniți un chatbot AI, care reprezintă pozițiile bisericii în browser-ul web, decât dacă ați merge la o slujbă episcopală. Și, într-adevăr, acesta este întregul scop.


„Scopul nu este ca ei să ajungă duminică la biserica episcopală din apropiere. Scopul este ca aceasta să trezească în ei această cunoștință că Dumnezeu este întotdeauna cu noi, că Dumnezeu nu ne părăsește niciodată”, a declarat pastorul Lorenzo Lebrija, un alt dezvoltator al AskCathy și director executiv al Institutului de Cercetare TryTank de la Virginia Theological Seminary.


"Acesta poate fi un instrument care ne oferă o privire și o mică direcție pe care apoi o putem urma pe cont propriu.”


Așadar, ce anume este această abordare?


Unul dintre editorii noștri, de exemplu, a întrebat AskCathy: „Biblia permite unui bărbat să se culce cu un alt bărbat ca și cu o femeie?”


Răspunsul este ... ei bine, o vom lăsa pe Cathy să vorbească pentru ea însăși:


Biblia conține pasaje care au fost interpretate în mod tradițional ca interzicând relațiile sexuale între persoane de același sex. De exemplu, Leviticul 18:22 afirmă: „Să nu te culci cu un bărbat ca și cu o femeie; este o urâciune”. În mod similar, anumite pasaje din Noul Testament, precum Romani 1:26-27, au fost interpretate ca fiind împotriva relațiilor homosexuale.


Cu toate acestea, interpretările acestor pasaje pot varia foarte mult. Unii oameni le înțeleg ca interzicând orice activitate sexuală între persoane de același sex, în timp ce alții le interpretează în contextele lor istorice și culturale, sugerând că nu se aplică relațiilor moderne, iubitoare și angajate între persoane de același sex.


Biserica Episcopală, prin Convenția sa generală, a luat măsuri pentru a include mai mult persoanele LGBTQ+, inclusiv recunoașterea și binecuvântarea căsătoriilor între persoane de același sex. Acest lucru reflectă o înțelegere și o interpretare mai largă a Scripturii, care pune accentul pe iubire, incluziune și demnitatea fiecărei ființe umane.


Ca în cazul multor întrebări teologice, persoanele sunt încurajate să studieze Scripturile, să se angajeze în resurse teologice și să participe la discuții comunitare pentru a-și forma o înțelegere.


Este demn de remarcat faptul că, atunci când am încercat să confirm acest lucru câteva săptămâni mai târziu, am primit un răspuns mult mai succint și mai puțin ridicol:


În Biblie, mai exact în Levitic 18:22, se spune: „Să nu ai relații sexuale cu un bărbat ca și cu o femeie; este detestabil”. Acest pasaj este adesea citat în discuțiile despre opiniile biblice cu privire la relațiile homosexuale. Este important să rețineți că interpretările și înțelegerile acestor texte pot varia foarte mult în cadrul diferitelor comunități creștine. Dacă sunteți interesat de o explorare mai aprofundată a acestui subiect, vă recomand să discutați cu un membru al clerului sau cu un teolog din cadrul Bisericii Episcopale care vă poate oferi o perspectivă asupra modului în care aceste scripturi sunt înțelese în contextul credinței și practicii moderne.


Într-adevăr, AskCathy pare să treacă printr-o remodelare relativ constantă - și probabil din motive întemeiate, având în vedere că unele dintre răspunsurile sale inițiale au stârnit interesul unor persoane precum editorul meu. Nu este clar dacă acesta este un amestec intenționat sau pur și simplu învățarea automată la locul de muncă. Ambele ar fi problematice.


De exemplu, după cum a remarcat Episcopal News Service: „În mai, site-ul de evanghelizare catolică Catholic Answers și-a „excomunicat” avatarul AI, părintele Justin, desemnându-l drept laic după ce acesta ar fi pretins că este un preot hirotonit capabil să se spovedească și să oficieze căsătorii”.


Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că răspunsurile care par să se fi schimbat de-a lungul timpului în care am folosit AskCathy, așa cum este el, par să implice chestiuni de wokeness. Când editorul meu a întrebat dacă există figuri transsexuale în Biblie, AskCathy a răspuns: „Deși Biblia nu menționează în mod explicit persoanele transsexuale ... unii oameni se uită la povestea eunucului etiopian din Fapte 8:26-40 ca la o figură care ar putea rezona cu experiențele transsexuale. Eunucii din vremurile biblice nu se încadrau în rolurile de gen tipice ale societății lor, iar eunucul etiopian este portretizat ca un individ credincios și devotat care este primit în comunitatea creștină.”


„Este important să abordăm aceste interpretări cu sensibilitate și cu o înțelegere a contextelor istorice și culturale ale textelor biblice. Discuțiile despre diversitatea de gen în Biblie pot oferi perspective și reflecții semnificative pentru mulți oameni de astăzi”, a răspuns robotul.


Punând aceeași întrebare acum, am primit același răspuns despre eunucul etiopian din Faptele Apostolilor 8:26-40 - nu este chiar un analog adecvat pentru dezbaterea privind transsexualii din 2024, dar aceasta este o cu totul altă tangentă - cu excepția faptului că AskCathy și-a încheiat răspunsul într-o notă diferită, mai echilibrată.


„Este demn de remarcat faptul că interpretările și discuțiile despre gen în Biblie pot varia foarte mult. Biserica Episcopală, la fel ca multe alte confesiuni, continuă să se angajeze în conversații despre identitatea de gen și incluziunea în cadrul comunității religioase”, a răspuns robotul marți dimineață. „Dacă sunteți interesat să explorați în continuare acest subiect, vă recomand să vorbiți cu un membru al clerului sau cu un teolog care vă poate oferi mai mult context și mai multe informații.”


Uh-huh.


Acum, este demn de remarcat două lucruri. În primul rând, AskCathy nu face nicio afirmație despre dreptatea Bisericii Episcopale și clarifică faptul că răspunsurile pe care le primiți sunt pozițiile Bisericii Episcopale și nu exegeza biblică protestantă generală. Voi spune doar atât: Ar trebui să fii incredibil de prost să crezi că acesta este un fel de robot biblic magic care interpretează Cuvântul lui Dumnezeu pentru tine și nu doar răspunde la întrebări despre o confesiune.


În al doilea rând, oricine este cât de cât familiarizat cu Biserica Episcopală din America nu va fi, în niciun caz, surprins de aceste răspunsuri. Nu veți primi nimic diferit de ceea ce ați primi de la amvon. De fapt, făcând răspunsurile AskCathy mai echivoce în timp - fie prin învățare mecanică pasivă, fie prin manipulare activă - este probabil mai puțin progresist decât predica episcopală medie.


După cum a menționat Comisia pro-LGBT pentru drepturile omului (HRC) pe site-ul său, Biserica Episcopală a afirmat, încă din 1976, că „persoanele homosexuale sunt copii ai lui Dumnezeu care au dreptul deplin și egal cu toate celelalte persoane la dragostea, acceptarea, grija pastorală și îngrijirea bisericii” - cu mult înainte ca și cea mai liberală dintre confesiunile creștine să viseze la așa ceva.


HRC a observat că dreptul canonic episcopal spune că cei care au probleme cu „identitatea sau expresia de gen” au acces deplin la slujirea bisericii: „Pe măsură ce persoanele transgender și familiile lor ies din ce în ce mai mult la iveală sau își găsesc drumul către congregații, numirea lor specifică în canoanele noastre ... va încuraja congregațiile să își aprofundeze înțelegerea și să își extindă primirea”.


Problema, desigur, este că cultura bisericii a devenit digitală și, nu numai atât, se pare că învață prin inteligență artificială sau intervenție umană ce declanșează semnale de alarmă și ce nu. Creatorii săi nu doresc neapărat ca cei care îl folosesc să meargă la biserică, deși insistă, de asemenea, că nu este un înlocuitor.


Ce este, atunci? Ce vreți să fie? Aceasta pare să fie întrebarea fundamentală pe care și-o pune Biserica Episcopală - și prea multe alte congregații, de altfel. Nu este ceea ce vrea Dumnezeu de la noi, este ceea ce vrem noi de la Dumnezeu. Nu așa funcționează lucrurile.


Acest articol a apărut inițial pe The Western Journal, și este preluat cu permisiunea. Republicat în site-ul Charisma News (de unde a fost preluat și adaptat) în 23 septembrie 2024.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "implicit" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.