Am fost la Cetatea Fortificată din Prejmer

Cetatea Fortificată din Prejmer - foto colecția personală

După jumătatea lunii octombrie 2024 am reușit să îmi iau și eu un scurt concediu și să călătoresc alături de bunul meu prieten, Caius Octavian Obeada (cu care mă știu de cel puțin 20 de ani) în mai multe locații pe care nu le-am văzut niciunul dintre noi. Am dat întâi o fugă la Cetatea Fortificată din Prejmer, care se află la aproximativ 16 km de Brașov.



Cetatea Prejmerului (foto alăturat) este o fortăreață medievală care are în centrul ei o biserică evanghelică veche, iar în jurul ei este un zid mare care, prin interior are camere de locuit (nelocuibile în prezent, desigur), iar în spatele lor un culoar de apărare. Fiecare ușă a locașurilor din interior are o gaură de aerisire și unele dintre uși mai aveau și o gaură în formă de pătrat în partea de jos a ușii. Inițial am crezut că este o fostă închisoare și că pe acolo se dădea de mâncare la prizonieri, însă prin bunăvoința unui localnic, care strângea frunzele din curtea interioară, am aflat de fapt care a fost istoria acelui loc. 

Ca să începem cu începutul, trebuie să vă spun că în cetate se poate intra după ce vă achiziționați bilet de la un automat (unde se poate plăti cu card sau cash); este recomandat să vă păstrați bonul (care are un cod pe el) pentru că la circa 100 de metri de cetatea este și toaleta, unde accesul se face doar pe baza acestui bilet de intrare în cetate.

Intrarea în cetate este prin niște uși mari, iar apoi sunt niște bariere de trecere similare cu cele de la metroul din București: scanezi biletul de intrare și poți intra. Imediat după intrare, este un mic culoar deschis, unde în partea dreaptă sunt câteva magazine de suveniruri ale unor localnici, unde puteți găsi tot felul de cadouri, ceaiuri, produse lucrate manual, etc. Unul dintre magazine acceptă și plata cu cardul, așadar nu o să aveți nevoie de cash. În schimb, al doilea magazin de suveniruri (care are și obiecte de artă, chestii lucrate manual), nu acceptă plata cu cash. 

Din acest culoar în partea stângă se urcă pe niște scări spre un muzeu la etajul superior, iar dacă o luați înainte este un tunel prin care puteți ajunge la biserica din mijlocul cetății. Biserica este destul de mare și impunătoare. Pe unul dintre pereți era și un chip al lui Martin Luther, dacă nu greșesc; este și o orgă cu tuburi, similară cu cea din Biserica Neagră din Brașov, bănci de lemn și mai este un turn unde puteți urca să vedeți mecanismul clopotului bisericii. 

Așa cum vă menționam anterior, imediat cum se iese din biserică, aveți pe circa 3 nivele locuințele persoanelor care se adunau acolo atunci când localitatea era asediată de dușmani. Există o școală în interior, ateliere de meșteșugărit, câteva camere cu obiecte de muncă de pe vremea respectivă. Scările și culoarele de intrare în aceste încăperi au încă scânduri din lemn pe acolo, atunci când treceți pe acolo să aveți mare grijă, unele scârțâie rău de tot, dând semne că ar fi imediat gata să cedeze. Culoarul din spatele camerelor este totul din piatră, mai există mici deschizături pe unde probabil se puneau ostași cu arme de luptă, care vegheau cetatea. 

Era cât pe ce să uit... locașurile în formă de pătrat din uși erau pentru pisicile localnicilor, nu era locul prin care se dădea mâncarea la întemnițați, așa cum am crezut inițial. Așadar, cetatea este un fel de mic orășel făcut într-un zid fortificat.

În muzeul de la intrare puteți găsi mai multe obiecte de pe vremea străveche, poate că mai multe informații despre acest muzeu și cetatea fortificată puteți găsi aici. Unul dintre motivele pentru care am ales să nu pun poze de la această locație este pentru că doresc să vă stârnesc curiozitatea să o vizitați. 

După ce am plecat de la Prejmer, am mers la Cetatea Fortificată din Hărman, care este localitatea imediată cum se vine spre Brașov. Vă redau mai jos câteva din fotografiile prietenului meu, care le-a pus pe Facebook. Despre această cetatea vă las pe voi să vă faceți impresiile: 



După ce am vizitat Hărmanul, am ajuns să vedem și Cetatea Brașovului, care a ajuns într-o stare destul de avansată de degradare. Vă las mai jos câteva poze de pe Instagram-ul meu de la această locație:



Deși am mai vizitat în trecut Cetatea Brașovului, vizita curentă a fost destul de dezamăgitoare, comparat cu celelalte 2 cetăți vizitate. Nu știu dacă cineva se va apuca să facă vreo renovare a ei, sau ce anume se are în plan. Singurul lucru care îl poți face de sus de pe cetate e să vezi centrul vechi al Brașovului, sau celelalte cartiere din jur. Și multe poze, desigur. 

Așadar, dacă aveți drum prin Brașov, vizitați aceste cetăți fortificate. Și nu mâncați clătite în centrul Brașovului că vă costa cam cât o noapte de cazare în oraș! :-)


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "implicit" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.