Încrederea americanilor în oamenii de știință în 2024: O analiză detaliată a percepțiilor și rolului lor în politicile publice

un om de știință la un microscop - foto de Pixabay - pexels.com

Un sondaj recent al Pew Research Center dezvăluie o schimbare pozitivă a încrederii americanilor în oamenii de știință, marcând o abatere de la declinul observat în timpul pandemiei COVID-19. Realizat în octombrie 2024, sondajul evidențiază faptul că majoritatea americanilor au acum încredere în oamenii de știință pentru a acționa în interesul publicului.


Creșterea nivelului de încredere
Sondajul, care a inclus 9.593 de adulți din SUA, arată că 75% dintre americani au încredere în oamenii de știință, în creștere de la 73% în octombrie 2023. Această creștere oprește tendința descendentă observată în timpul pandemiei, reflectând o încredere reînnoită în comunitatea științifică.


Încredere comparativă
Oamenii de știință continuă să se bucure de rate de încredere mai mari în comparație cu alte grupuri proeminente, cum ar fi oficialii aleși, jurnaliștii și liderii de afaceri. Această poziție relativă subliniază respectul de durată al publicului pentru profesia științifică.


Percepția onestității și a muncii în echipă
Aproximativ două treimi dintre americani văd oamenii de știință ca fiind onești și pricepuți să lucreze în echipă. Cu toate acestea, doar 45% îi descriu ca fiind buni comunicatori, indicând un domeniu de îmbunătățire a implicării publice.


Implicarea în politicile publice
Americanii sunt împărțiți în ceea ce privește implicarea oamenilor de știință în dezbateri de politici publice. În timp ce 51% cred că oamenii de știință ar trebui să joace un rol activ, 48% cred că ar trebui să se concentreze pe stabilirea unor fapte științifice solide și să evite dezbaterile politice.


Diferențe partizane
Sondajul dezvăluie un decalaj partizan semnificativ în încredere. O majoritate mai mare a democraților (88%) decât a republicanilor (66%) își exprimă încrederea în oamenii de știință. Cu toate acestea, încrederea republicanilor a crescut cu 5 puncte procentuale față de anul trecut.


Opinii rasiale și etnice
Încrederea în oamenii de știință este relativ consistentă între grupurile rasiale și etnice, adulții asiatici exprimând cele mai înalte niveluri de încredere. Diferențele de încredere sunt mai pronunțate atunci când se ia în considerare afilierea partizană în cadrul acestor grupuri.


Influența educațională
Încrederea în oamenii de știință variază în funcție de nivelul de educație, absolvenții de facultate arătând o încredere mai mare decât cei fără diplomă. Acest decalaj este deosebit de evident în rândul democraților, evidențiind influența educației asupra încrederii în știință.


Trăsături pozitive și critici
Americanii asociază oamenii de știință cu inteligența, onestitatea și concentrarea pe problemele din lumea reală. Cu toate acestea, ei percep oamenii de știință ca fiind stângaci din punct de vedere social și se simt superiori celorlalți, reflectând opinii mixte despre trăsăturile lor personale.


Rolul în politică și opinia publică
Publicul rămâne împărțit în ceea ce privește rolul oamenilor de știință în elaborarea politicilor și influența opiniei publice asupra politicii științifice. În timp ce unii cred că oamenii de știință iau decizii politice mai bune, alții consideră că judecățile lor sunt la fel de părtinitoare ca cele ale non-experților.


Sursa:  Sondaj Pew Research Center realizat în perioada 21-27 octombrie 2024.


Cum s-a făcut acest studiu?
Pew Research Center a efectuat acest studiu pentru a înțelege modul în care americanii văd oamenii de știință și rolul lor în elaborarea politicilor publice. Pentru această analiză, ei au intervievat 9.593 de adulți din SUA în perioada 21-27 octombrie 2024.


Toți cei care au participat la sondaj sunt membri ai Centrului American Trends Panel (ATP), un grup de persoane recrutate prin eșantionarea aleatorie națională a adreselor rezidențiale care au fost de acord să participe la sondaje în mod regulat. Acest tip de recrutare oferă aproape tuturor adulților americani o șansă de selecție. Sondajele au fost efectuate fie online, fie prin telefon cu un intervievator live. Sondajul este ponderat pentru a fi reprezentativ pentru populația adultă din SUA în funcție de sex, rasă, etnie, apartenență partizană, educație și alte categorii. Citiți mai multe despre metodologia ATP.


Iată întrebările folosite pentru acest raport, topul  și metodologia sondajului.




Un produs Blogger.