9 semne ale unei biserici abuzive

Clădirea unei biserici cu vitralii - foto de Johny Vino - unsplash.com

Biserica ar trebui să fie un loc unde poți merge să fii ucenic și zidit în umblarea ta cu Domnul. Unii chiar l-au numit spital pentru cei răniți. Dacă acest lucru este adevărat, iar biserica ar trebui să fie un loc de vindecare, ultimul lucru la care te-ai aștepta să se întâmple în biserică este să ajungi într-un mediu abuziv. Cu toate acestea, acest lucru se întâmplă în biserică și poate se întâmplă mai des decât vrem să recunoaștem.


Din păcate, tipul de abuz nu este de obicei fizic, ci spiritual, mental și emoțional. Efectele acestui abuz i-au făcut pe unii să se îndepărteze complet de biserică, iar pe alții chiar să se îndepărteze de Domnul. Deși aceste lucruri sunt tragedii, cred că este posibil să identifici o biserică abuzivă și, sperăm, atunci când o faci, vei fugi de acel tip de biserică și o vei face repede. Trebuie să fiu clar că nu toate bisericile sunt abuzive, dar există câteva mere putrede în grămadă. Rugăciunea mea simplă este să recunoști semnele unei biserici abuzive, pentru că dacă ești într-una, te rănesc mai mult decât îți dai seama.


Iată nouă semne ale unei biserici abuzive:


1. Conducere autoritară
Un semn major al unei biserici abuzive este atunci când există un lider care deține controlul deplin. De obicei, în aceste tipuri de biserici, nu există verificări și echilibre. Ceea ce vrea pastorul, pastorul primește. De fapt, de multe ori ești făcut să te simți ca și cum ai fi acolo pentru a sluji capriciilor și nevoilor pastorului în loc ca pastorul să te slujească. Aceste tipuri de lideri nu au inimi de slujitori, iar caracterul lor rareori reflectă inima și compasiunea lui Isus. De multe ori, în aceste biserici, pastorul este tratat ca și cum ar fi pe un plan spiritual mai înalt și are o relație cu Dumnezeu pe care nimeni din congregație nu o poate aborda sau replica vreodată.


Liderii autoritari au un mod de a te face să te simți diminuat sau mic dacă nu vezi lucrurile așa cum le văd ei. Doamne ferește să nu fiți de acord cu “omul lui Dumnezeu”, prietenii mei, acestea sunt steaguri roșii mari și ar trebui să vă spună că ceva nu este în regulă. Chiar dacă liderii au o responsabilitate mai mare, aceasta ar trebui să vină și cu mai multă umilință.


Dar între voi nu va fi așa! Dimpotrivă, oricine vrea să fie mai mare între voi va fi slujitorul vostru, iar cel ce vrea să fie primul între voi va fi sclavul vostru, tot așa cum și Fiul Omului a venit nu ca să fie slujit, ci ca să slujească și să-Și dea viața ca răscumpărare pentru mulți” (Matei 20:26-28, NTR).


2. Pastori nesiguri care îți suprimă darurile
Un alt semn al unei biserici abuzive este unul care îți înăbușă darurile. Acest lucru devine mai ușor de recunoscut atunci când pastorii și liderii sunt conștienți de darurile tale. Cu toate acestea, în loc să vă încurajeze să creșteți în darul vostru, aceste biserici îl pot suprima. Este exacerbată și mai mult atunci când există pastori cărora le este frică de oameni care ar putea fi mai înzestrați decât ei într-o anumită zonă. Acest lucru poate crea nesiguranță, deoarece pastorul își poate face griji pentru oamenii care le-ar putea “fura strălucirea”, așa că fac tot ce pot pentru a-i sufoca. Un astfel de mediu nu este împuternicitor și este o formă de abuz mental. Oamenii care se află în aceste situații sfârșesc adesea prin a fi descurajați și frustrați și de obicei părăsesc biserica.


Ca niște buni administratori ai harului felurit al lui Dumnezeu, fiecare să-i slujească pe alții potrivit cu darul pe care l-a primit” (1 Petru 4:10, NTR).


3. Manipulare spirituală
Manipularea spirituală se întâmplă atunci când un lider încearcă să folosească “tactici” spirituale pentru a te determina să faci lucrurile pe care le dorește. Acest lucru se poate aplica atunci când încearcă să te convingă să dăruiești, să slujești sau orice altceva. Uneori vor folosi un limbaj de genul: “Domnul mi-a spus...” sau “Duhul Sfânt spune...” Ei simt adesea că dacă îl ascund în acest limbaj, nu ai cum să-l pui la îndoială vreodată și te-ai simți mai obligat să faci ceea ce vor ei.


Cu mulți ani în urmă, am fost la o biserică unde pastorul a spus că Dumnezeu i-a arătat că sunt zece oameni în cameră care ar trebui să dea 1000 de dolari în seara respectivă. Doar asta este manipulator. Apoi a spus că dacă ești unul dintre cei zece oameni, ridică-te. Când a spus asta, doar patru oameni s-au ridicat. În mod clar, el nu a fost mulțumit de asta pentru că le-a amintit mulțimii că Dumnezeu i-a spus zece oameni. După ce a mai așteptat puțin, a spus: “Știu că sunt zece și nu mă lăsa să iau un cuvânt de cunoaștere și să te chem...” Odată ce a spus asta, încă câțiva oameni s-au ridicat și și-a luat zece oameni. Acest “pastor” (urăsc să-l numesc așa) a folosit amenințarea de a folosi un dar spiritual pentru a manipula oamenii să dăruiască. Dacă vreun lider din vreo biserică te manipulează să faci ceva, acesta este abuz și ar trebui să pleci de acolo. 


Să nu vă nedreptățiți unul pe altul, ci să vă temeți de Dumnezeul vostru. Eu sunt DOMNUL, Dumnezeul vostru” (Levitic 25:17, NTR).


4. Control asupra vieții personale
Un alt indicator al abuzului este atunci când biserica încearcă să-ți controleze viața personală. Când se întâmplă acest lucru, conducerea bisericii își depășește limitele. Ei pot încerca să vă spună cu cine să vă căsătoriți, unde să lucrați sau să locuiți sau să încerce să exercite control asupra multor decizii personale pe care le luați. În loc să se roage cu tine pentru a te ajuta să determini cum te conduce Dumnezeu, ei îți vor spune ce să faci pentru că se aliniază cu ceea ce își doresc. Se acordă puțină atenție la ceea ce vrea Dumnezeu.


Da, biserica ar trebui să vă instruiască cum să trăiți o viață evlavioasă și chiar să luați decizii înțelepte. Aș adăuga că este biblic și înțelept să primești sfaturi evlavioase atunci când te gândești la unele decizii de viață. Cu toate acestea, să urmezi orbește pe cineva doar pentru că a spus că asta ar trebui să faci nu este biblic sau înțelept. Chiar dacă ei spun: “Așa vorbește Domnul”.


Am avut un pastor care a spus cuiva că Dumnezeu îl cheamă să fie un lider de închinare. Tipul nu avea abilități muzicale. Nu putea cânta pe note și avea un ritm tremurat în cel mai bun caz, iar eu sunt politicos. Partea tristă este că tipul l-a crezut fără să pună întrebări și a încercat să fie cântăreț și a eșuat lamentabil. Ceea ce dorea cu adevărat pastorul era ca el să rămână în biserica sa și a folosit acest lucru ca mijloc de a-l controla. Acest lucru este rușinos, dar când se întâmplă, știi că ești într-un mediu abuziv.


Nu disprețuiți profețiile, însă cercetați toate lucrurile și păstrați ce este bun” (1 Tesaloniceni 5:20-21, NTR).


5. O cultură a fricii
De multe ori, bisericile abuzive conduc cu frică. Unii pastori sunt de obicei legaliști care consideră că îl prezintă pe Dumnezeu ca pe un judecător furios, gata să te lovească la prima greșeală pe care o faci. Pentru a menține această cultură a fricii, care este o altă formă de control, ei îți pot spune lucruri precum: “Nu există altă biserică ca aceasta” sau “Nu vei putea să-ți împlinești chemarea dacă părăsești acest loc” sau “Suntem singurul loc care îți va spune adevărul”. Preferata mea dintre toate este “Dacă părăsești această biserică, îți lași acoperirea”.


Niciunul dintre aceste lucruri nu este adevărat. Dumnezeu nu are doar o biserică într-un singur loc, ci există o mulțime de biserici în care oamenii Îl caută pe Dumnezeu și fac voia Lui. Orice pastor care folosește frica pentru a controla oamenii nu lucrează în Duhul Sfânt, pentru că Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică.


Căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste și de stăpânire de sine” (2 Timotei 1:7, NTR).


6. Izolarea de alți credincioși
O altă practică a bisericilor abuzive, care se amestecă bine cu cultura fricii, este izolarea. Pur și simplu nu vor să ai părtășie cu oameni din afara grupului. Acesta este un mare semnal de alarmă nu doar al unei biserici abuzive, ci și al comportamentului de sectă/cult. Dacă faci parte din trupul lui Hristos, ar trebui să găsești bucurie în părtășia cu toți membrii trupului, indiferent cine sunt sau unde se închină. Bisericile care nu încurajează acest lucru sau care se izolează sau se distanțează de alții vor deveni de obicei extreme și, uneori, chiar periculoase.


Iată ce bine și ce plăcut este când frații locuiesc împreună, în unitate!” (Psalmul 133:1, NTR).


7. Lipsa de transparență
Bisericile abuzive sunt lipsite de transparență. Rareori vei ști cum se iau deciziile și puterea este de obicei în mâinile unuia sau a câtorva dintr-un comitet. Ca membru, nu știi câți bani vin, unde se duc și cine decide asta. Pe cât de mult o biserică este o entitate spirituală, este și una legală. Dacă contribuiți la o biserică, care este o entitate caritabilă legală, aveți dreptul să știți cum sunt cheltuiți acești bani. Atunci când bisericile devin puțin dubioase cu împărtășirea acestor informații, acesta nu este de obicei un semn bun.


Căci nu este nimic ascuns, care nu va fi dezvăluit, și nimic tăinuit, care să nu fie făcut cunoscut și care să nu iasă la iveală” (Luca 8:17, NTR).


8. Nepotism
În unele cercuri, biserica nu este altceva decât afacerea familiei. Mi se pare puțin suspect când întreaga familie a pastorului lucrează la biserică. Ar putea fi pastorul, soția pastorului, copiii lor, soții copiilor lor, nepoții lor și așa mai departe. Voi numi asta “abuz de oportunitate” pentru că oamenii care au calificări mai bune pot fi trecuți cu vederea pentru că nu au numele de familie potrivit. În timp ce Dumnezeu poate chema oameni din aceeași familie la lucrare, doar pentru că crești în aceeași casă sau ai același nume de familie nu înseamnă că ești chemat automat.


Nu pentru că suntem capabili, prin noi înșine, să gândim ceva ca fiind de la noi. Dimpotrivă, competența noastră vine de la Dumnezeu” (2 Corinteni 3:5, NTR).


9. Are grijă mai mult de serviciul tău decât de dezvoltarea ta spirituală
Ultimul semn pe care să-l împărtășesc cu tine este atunci când bisericilor le pasă doar de cât de mult poți sluji. Aceste biserici încearcă să te convingă că nevoile bisericii ar trebui să fie cea mai importantă prioritate din viața ta. Nu contează că slujești în cinci lucrări diferite, că ești în clădire șase zile pe săptămână sau că neglijezi alte responsabilități în viața ta.


Toate acestea sunt bune pentru că nevoile bisericii sunt pe primul loc. Ele nu se preocupă prea mult de dezvoltarea ta spirituală sau de relația ta cu Isus, pentru că atâta timp cât ești în clădire și slujești, totul este în regulă. Acestea sunt tipurile de biserici care te vor folosi adesea până când nu mai ai nimic de oferit. Odată ce ești epuizat, te scuipă pentru a face loc următoarei persoane. Din păcate, acest ciclu nu se termină niciodată.


Apostolii s-au adunat la Isus și I-au istorisit tot ce făcuseră și tot ce-i învățaseră pe oameni. Isus le-a zis: „Veniți cu Mine într-un loc pustiu, doar voi singuri, și odihniți-vă puțin!”. Căci erau mulți care veneau și plecau, iar ei n-aveau timp nici măcar să mănânce.” (Marcu 6:30-31, NTR).


Încurajare finală
Cu toate aceste lucruri pe care le-am împărtășit, vă rog să știți că nu sunt împotriva bisericii locale. Sunt un mare fan și susținător al bisericii locale. Cred că a face parte dintr-o biserică locală este un aspect important al umblării tale creștine. Dumnezeu nu a intenționat niciodată să umblăm în izolare, ci în părtășie și comunitate. Vă încurajez ca, chiar dacă durează ceva timp să găsiți una, să vă conectați la o biserică locală. Știu că găsirea unei biserici sănătoase nu este întotdeauna ușoară, dar când găsești una, va merita.


Acest articol a fost scris de Clarence L. Haynes Jr. pe 17 decembrie 2024 pe site-CrossWalk.com (de unde a fost preluat și adaptat).




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "implicit" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.