Violența împotriva creștinilor din Mexic a atins apogeul, avertizează un raport

Steagul Mexicului - foto de Israel Bernal - pexels.com

Violența împotriva creștinilor din Mexic a atins “apogeul”, deoarece liderii religioși s-au confruntat cu asasinate și atacuri țintă, în timp ce sute de catolici s-au confruntat cu amenințări și șantaj în ultimii șase ani, potrivit unui nou raport.


Aproape 900 de membri asociați cu slujirea Bisericii Romano-Catolice s-au confruntat cu șantaj sau amenințări între 2018 și 2024, se arată în raportul publicat săptămâna aceasta de Centrul Multimedia Catolic (CMC) și distribuit de organismul de supraveghere Christian Solidarity Worldwide din Marea Britanie. Între timp, 26 de clădiri religioase au fost atacate în acea perioadă.


În timpul mandatului fostului președinte Andres Manuel Lopez Obrador (2018-2024), 10 preoți romano-catolici și un student de seminar au fost uciși, adaugă raportul, menționând, de asemenea, că în mandatul său șapte episcopi și alți șapte preoți au supraviețuit atacurilor violente. Uciderea unui alt preot a avut loc sub actualul președinte, Claudia Sheinbaum, care a preluat funcția în octombrie.


“Ca niciodată în istoria Mexicului, violența a atins apogeul”, se arată în raport. “Într-un fel sau altul, am fost martori sau, mai rău, am fost șocați de oroarea violenței, care în anumite regiuni și orașe a ajuns la punctul de a destabiliza total aspecte ale vieții economice, sociale și ale sistemului social și economic”.


Directorul de advocacy al CSW, Anna Lee Stangl, a declarat că raportul prezintă o “îngrijorare profundă”.


“CMC a documentat această tendință de aproape 35 de ani și este profund îngrijorător faptul că atacurile asupra preoților și liderilor religioși au crescut și au rămas constant ridicate în ultimele trei administrații prezidențiale, fără niciun semn real de îmbunătățire”, a spus Stangl într-un comunicat.


“Suntem solidari cu CMC și facem apel la comunitatea internațională, în colaborare cu guvernul mexican, să abordeze în mod eficient diverșii factori, inclusiv impunitatea, corupția și proliferarea grupurilor criminale organizate violente implicate în traficul internațional de ființe umane, arme și droguri, care au făcut din Mexic una dintre cele mai periculoase țări din lume pentru a lucra ca preot catolic”.


Constatările nu sunt “o surpriză” pentru Pablo Vargas, directorul național al Impulso18, care a participat la lansarea raportului.


“Liderii religioși, în special cei care lucrează cu cei mai marginalizați și vorbesc împotriva corupției și în favoarea drepturilor omului și a păcii, sunt adesea identificați de grupurile criminale organizate ca probleme care trebuie reduse la tăcere sau eliminate cu totul”, a spus Vargas. “Facem apel la președintele Sheinbaum să colaboreze cu guvernele statelor pentru a combate o cultură a impunității și să implementeze mecanisme eficiente pentru a proteja apărătorii drepturilor omului, inclusiv liderii religioși, care sunt amenințați”.


Asasinarea în octombrie a părintelui Marcelo Pérez Pérez, un preot și activist pentru drepturile omului din dieceza San Cristóbal de las Casas, a fost un atac direct asupra activității sale pentru drepturile omului, mai degrabă decât o daună colaterală, a subliniat raportul.


Crimele împotriva liderilor religioși din Mexic sunt adesea sub-raportate din cauza unei culturi predominante a fricii, lăsând multe victime reticente în a depune plângeri oficiale. Combinat cu aplicarea ineficientă a legii, raportul avertizează că acest mediu perpetuează ciclul de violență și intimidare cu care se confruntă cei care servesc în roluri religioase.


Nu există incidente înregistrate de agresiune sau atacuri împotriva femeilor religioase, inclusiv a femeilor consacrate implicate în activism social și muncă pastorală în zone dificile ale țării. Cu toate acestea, rămâne sigur că au suferit astfel de daune, a adăugat raportul.


Evanghelicii din Mexic s-au confruntat și ei cu persecuții în ultimii ani. În primăvară, peste 150 de creștini protestanți au fost strămutați forțat din comunitățile lor din statul Hidalgo din Mexic și au fost presați să semneze un acord despre care susținătorii spun că încalcă protecția drepturilor omului în conformitate cu legislația mexicană și le restricționează libertatea religioasă.


Acest material a fost compilat de Anugrah Kumar pe 12 decembrie 2024 în cadrul publicației Christian Post (de unde a fost preluat și adaptat).




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "implicit" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.