9 feluri prin care închinarea s-a schimbat în decursul unui deceniu

Corurile de biserica par sa fie pe disparitie in aceste zile (foto: Lightstock)Dacă ai frecventat un serviciu de biserică în anul 1955 şi te-ai întoarce apoi la aceiaşi biserică în anul 1975, schimbările ar fi notabile, dar nu chiar dramatice. În acea perioadă de timp - 20 de ani - bisericile erau cam "încete" în privinţa schimbării.

Dacă, totuşi, ai fi frecventat un serviciu de închinare în anul 2000 şi apoi te-ai fi întors la aceiaşi biserică în anul 2010, sunt şanse mari că ai vedea schimbări dramatice în decursul acelui deceniu. Întrebarea care se pune acum este, care sunt cele mai semnificative schimbări? Daţi-mi voie să vă prezint câteva tendinţe din informaţii anecdotale, consultaţii bisericeşti şi cercetări obiective.

Ca observaţie aici, câteva din datele de mai jos sunt preluate din cercetarea bazată pe date a Duke University, "The National Congregations Study" (Studiul naţional al congregaţiilor, disponibil în limba engleză aici). Acest studiu, din fericire, este longitudinal, aşa că se poate observa în el schimbările în decursul a multor ani. Doar că studiul este şi datat, cu ultimele date fiind preluate în anul 2007.

Pentru aceste surse multiple, am adunat nouă schimbări care au apărut la un pas rapid în multe biserici. Vă rog să notaţi perspectiva prezentată - le ofer în calitate de cercetător, nu fac nişte aprecieri calitative. De asemenea, cu fiecare tendinţă ar putea exista mii de biserici care sunt o excepţie faţă de normă. Însă acestea sunt schimbări în majoritatea bisericilor din America de Nord:

1. Corurile dispar. Din 1998 şi până în 2007, procentajul bisericilor cu coruri a scăzut de la 54% la 44%. Dacă acest ritm continuă până în acest an, procentajul  bisericilor care mai au un cor în cadrul lor este de numai 37%.

2. Îmbrăcămintea este mult mai ocazională. În multe biserici, dacă un bărbat poartă cravată la o slujbă de închinare este de acum printre puţinii din majoritate. În timp ce gradul de îmbrăcăminte ocazională este contextual, tendinţa trece dincolo de toate liniile geografice şi demografice.

3. Ecranele sunt universale. Poate că unii dintre voi vă amintiţi de acele zile când a face o proiecţie la o slujbă de închinare era considerat un sacrilegiu. Acum majoritatea bisericilor au ecrane. Şi dacă au cărţi de imnuri / cântări, acestea sunt în mare parte ignorate şi cei ce fac parte din congregaţie se uită cu toţii pe ecran(e).

4. Predicarea este mai lungă. Sunt în procesul de a aduna aceste date pentru a face sigur că această cercetare obiectivă confirmă şi informaţia anecdotală.

5. "Multi" este normativ. Majoritatea celor din congregaţiile de acum 20 de ani frecventau o slujbă de închinare de duminică dimineaţa acolo unde nu erau disponibile alte alternative la seriviciile de duminică dimineaţa. Astăzi, majoritatea participanţilor frecventează un serviciu care este parte dintr-o alternativă numeroasă: multi-servicii, multi-campusuri, multi-locaţii şi multi-cartiere.

6. Participanţii sunt mult mai diverşi. Studiul celor de la Duke a notat tendinţa scăderii în numărul congregaţiilor în totalitate de albi.

7. Conflictul nu este în creştere. Într-o postare recentă (disponibilă aici în limba engleză, sub titlul "Three Signs Worship Wars May Be Ending" - "Trei semne că războiul legat de închinare se încheie") am notat frecvenţa în scădere din cadrul războaielor legate de închinare. Studiul celor de la Duke a notat faptul că conflictul general din biserică nu a crescut în această privinţă în perioada de 20 de ani.

8. Mai mulţi frecventează bisericile mai mari pentru închinare. Bisericile cu o frecvenţă de peste 400 de persoane reprezintă 90% dintre toate slujbele de închinare ce sunt frecventate. Şi bisericile care au sub 400 de participanţi au doar 10% din frecventatori la închinare.

9. Slujbele de duminică seara sunt pe cale de dispariţie. Această chestiune a stârnit ceva discuţii în ultimii ani. Urmează să dezbat acest lucru într-o postare viitoare.

Am încercat, aşadar, să prezint mai sus aceste schimbări dintr-o perspectivă de cercetare în loc să insuflu opiniile sau preferinţele mele. Evident, am şi cele proprii, dar mi-ar plăcea să le aud pe ale voastre mai întâi.

Vezi aceste tendinţe în congregaţia locală din care faci parte? Ce ai adăuga tu la lista de mai sus?

NOTĂ: Articolul de faţă este o adaptare/traducere a unui articol apărut iniţial în site-ul thorainer.com, publicat de Charisma Magazine pe 15 mai 2014, de unde a fost preluată şi imaginea de la început. Articolul este scris de Thom S. Rainer (foto alăturat) care este preşedintele şi CEO al LifeWay Christian Resources. Anterior implicării sale în cadrul LifeWay, el a slujit pentru doisprezece ani la Seminarul Teologic Sudic Baptist în calitate de decan fondator al secţiei Billy Graham School of Missions and Evangelism. Tradus şi folosit cu permisiunea în scris din partea autorului.

Dacă citaţi acest articol în altă parte, rog să păstraţi toate link-urile din el, inclusiv nota de la final și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "implicit" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.