Baticul - forma legalismului sau forma religiei? (dezbatere în serial)
Tocmai mi-am adus aminte că trebuie să discutăm despre un alt subiect care se interpretează, se interpune şi se impune în multe biserici evanghelice din cadrul ţării noastre, în principal la pocăiţii penticostali. Dacă o femeie nu poartă batic pe cap ea este văzută a fi o femeie destrăbălată, sau mai bine spus, că e "din lume". Toţi suntem în lume, inclusiv cei care impun o astfel de mentalitate. Ceea ce m-a deranjat, şi continuă să mă deranjeze, cel mai mult este că un formalism religios impus de nişte minţi înguste din cadrul bisericilor noastre ridică "baticul" la nivelul pocăinţei, a sfinţeniei sau a evlaviei. Fie că eşti penticostal sau nu, evanghelic sau nu, dacă eşti creştin şi nu ai avut niciodată vreo impunere de a purta batic pe cap (şi aici mă refer la femei) atunci acest articol este doar un studiu de caz pentru tine. Dacă mergi la o biserică evanghelică şi baticul pe cap este "ţinuta obligatorie" atunci acest articol îţi va spulbera etica cu privire la acest simbol pe cap.
La o biserică penticostală 3 copii - fete - dintr-un grup de la Şcoala Duminicală (Şcoala Duminicală la penticostali nu este Şcoala Duminicală de la alte culte evanghelice, este pur şi simplu o împărţire pe categorii de vârste a copiilor, unde ei sunt instruiţi de către cineva în ale creştinismului - mă rezum la această definiţie pentru că nu vreau să discut aici despre Şcoala Duminicală, fie că e cu litere mari, fie că e cu litere mici scrisă; din respect am lăsat cu litere mari) au avut un program în biserică şi aceştia nu aveau batic pe cap. Personal nu cred că cineva a fost ofensat de acest aspect. La alte biserici doar femeile căsătorite poartă batic pe cap, şi aceasta nu este o impunere la ei, se poate ca şi cele căsătorite să nu poarte nimic pe cap, şi totuşi să fie femei credincioase, pocăite şi evlavioase.
Se pare că neacoperirea capului acestor trei copii (fete, cum am mai menţionat, folosesc termenul de "copii" pentru că nu vreau să le spun că erau "trei puştoaice", că lumea din biserică te judecă dacă scrii că un pastor e homosexual sau dacă scrii că un pastor e pedofil, mai bine scrii că e un pastor cu probleme şi aşa eşti acoperit şi tu - nu cu batic, să fim clar înţeleşi, bine?) a fost şi a devenit o problemă. Aceasta a dus la convocarea comitetului educatorilor de la această biserică penticostală... şi pastorul a impus educatorilor să oblige şi ei la rândul lor ca toţi copiii, de parte femeiască, care participă la orele de Şcoală Duminicală, să aibă batic pe cap. Nu am aflat de această "convocare" decât târziu, de la un amic de al meu din biserică; problema e că între timp am simţit pe pielea mea cum "cineva fără minte" impunea copilului meu să vină la biserică cu un batic pe cap, iar eu nu am fost niciodată întrebat dacă sunt sau nu de acord cu această practică.
Ok, baticul acela a devenit cordeluţă, pămblicuţă şi ulterior o sfoară de prins părul la unii, dar gestul acesta de a impune cuiva această ţinută pe mine m-a deranjat. Eu nu citesc în Scriptură faptul că femeia trebuie să aibă batic pe cap, ci că părul ei i-a fost dat ca o învelitoare pentru capul ei.
Aici deja intru în polemică cu cei care au probleme de interpretare a Bibliei. În primul rând purtarea de batic nu este o doctrină biblică şi menţiunea despre acoperirea capului la femei este făcută în Biblie o singură dată, deci nu are valoare egală cu alte ordonanţe din cadrul bisericii, de genul Împărtăşaniei, a Botezului, etc. Faptul că femeile dintr-o cultură aveau părul şi capul acoperit nu înseamnă că şi cultura noastră trebuie să se adapteze acelei culturi pentru că un pastor a înţeles greşit Scriptura. Eronat complet!
Atâta timp cât o femeie se îmbracă decent şi are capul descoperit ea nu poate fi o provocare în biserică pentru nimeni. Dacă există bărabaţi care consideră că părul sau capul unei femei este o ispită pentru el, acel bărbat are probleme cu pofta şi cu înfrânarea poftelor, şi problema este la el, nu la femeie. Oare nu e acelaşi lucru când femeia este la locul ei de muncă şi poate nici nu o saluţi, poate o eviţi, sau te evită, poate sunteţi sau nu colegi de muncă, iar la biserică doar o saluţi numai când are "ceva" pus pe cap? E o prostie mare asta, aş spune acum.
O creştină din Iordania a experimentat pe pielea sa ce înseamnă să respecţi un ritual religios comparat cu "punerea de batic" de la pocăiţii noştri, care este o convingere personală a unora, şi nu o ordonanţă biblică, nici măcar o poruncă a Mântuitorului.
Timp de 25 de ani ea a lucrat la o bancă din Iordania şi în anul 2011 s-a schimbat conducerea băncii... a fost preluată de o bancă arabă - logic, aveau cei mai mulţi bani din zonă. Lucrul bizar întâmplat ei este că a fost concediată de noul "boss" pentru că ea a refuzat să poarte baticul la lucru, deşi i s-a mai impus să poarte şi fustă de la brâu şi până la călcâie, lucru cu care s-a conformat şi i s-a părut ok.
"Sunt o creştină, de ce să port ceva ce nu este dictat de religia mea?" a declarat această femeie, Vivian Salameh, 45 de ani. "Nu suntem în Iran, ci în Iordania, şi trebuie să continuăm să ne bucurăm de libertatea personală şi religioasă, aşa cum este stipulat de constituţia noastră", a mai spus ea; Vivian a ocupat postul de asistent manager în cadrul băncii. Deci poziţia ei nu a fost una cu privilegii atunci când a ajuns la această alegere.
În Iordania creştinii formează aproximativ 4 procente din cei 6 milioane de locuitori.
Purtătorul de cuvânt al băncii a spus că Vivian a fost concediată pentru că ea "a refuzat să se supună termenilor contractului ei, care stipulează faptul că toţi angajaţii trebuie să respecte regulile de management şi ordinea interioară a băncii".
"Suntem o organizaţie islamică - Jordan Dubai Islamic Bank este numele nou al băncii, am uitat să menţionez acest aspect - şi codul de îmbrăcăminte este o reflecţie a tradiţiilor şi valorilor conservative musulmane", a declarat Vivian. (Notă: numele vechi al băncii, până să fie preluat de noua bancă, era "Jordan's Industrial Development Bank".)
Vivian a refuzat să poarte baticul acesta pe cap pentru că viola crezurile sale religioase, şi la timpul când ea a semnat contractul de muncă nu i s-a impus un anumit cod de îmbrăcăminte. Drept urmare, ea a dat în judecată banca, pentru mai multe detalii legate de acest caz interesant, citiţi articolul sursă de aici (în limba engleză).
Avem un contrast aici. O biserică evanghelică ce impune unor persoane, care nici măcar nu au ajuns la vârsta adolescenţei, să poarte o formă de tradiţie religioasă a bisericii, şi o organizaţie bancară, care impune angajaţilor săi o uniformă nouă - în care e inclus şi acest batic - pentru că s-a schimbat conducerea băncii şi este condusă de un om ce vrea să impună cultura musulmană în viaţa publică, personală a angajaţilor săi.
Chiar dacă privim aceste două cazuri din unghiuri diferite, ambele impuneri pentru mine se par a fi o încălcare a dreptului constituţional al fiecăruia; despre interpretarea pasajului din 1 Corinteni 11:2-16, care vorbeşte despre "acoperirea capului la femei" vom discuta cu siguranţă într-un alt articol, însă impunerea în sine nu are o bază obiectivă, în nici unu din cazuri. Spunem la nişte copii să poarte batic pe cap pentru că aşa fac pocăiţii, unii au adus purtarea de batic la o tradiţie sfântă în bisericile penticostale - şi nu numai - şi facem acelaşi lucru şi la locul de muncă, sau pe plajă, la piscină... ca să vadă lumea că noi suntem "pocăiţi"? Ce rost are să fii cu batic în cap la piscină când eşti cu costum de baie? Ce rol are baticul acolo? Arată sfinţenia şi pocăinţa ta? Mă îndoiesc.
În cazul lui Vivian purtarea de batic impusă ei era un ritual conservativ musulman; din moment ce ea era creştină şi nu musulmană, făcea ceea ce îi dicta conştiinţa ei curăţită prin jertfa Mântuitorului nostru, Isus Hristos. O respect pe Vivian pentru decizia ei matură din acest caz.
Fie că acceptăm sau nu purtarea de batic pe cap, în oricare cadru am fi, acest lucru nu denotă nimic pentru lumea exterioară. Nu este o aureolă deasupra capului nostru, şi nu ne face să fim mai sfinţi; în părerea mea, o mască de ipocrizie sau un batic pe cap pus duminica la biserică, în repezeală, este cam acelaşi lucru. Sper ca în scurt timp să vă aduc şi interpretarea biblică a pasajului de care am spus mai devreme, pentru ca ceea ce am scris aici să prindă un contur şi ca minţile multora să fie luminate de adevăr, realitate şi libertate: cine este în Hristos este o făptură nouă!
Notă: Fotografia din partea de sus a acestei postări este preluată de pe site-ul commons.wikimedia.org. Dacă citaţi acest material în altă parte, vă rog să oferiţi sursa şi să includeţi şi această notă de la final.
La o biserică penticostală 3 copii - fete - dintr-un grup de la Şcoala Duminicală (Şcoala Duminicală la penticostali nu este Şcoala Duminicală de la alte culte evanghelice, este pur şi simplu o împărţire pe categorii de vârste a copiilor, unde ei sunt instruiţi de către cineva în ale creştinismului - mă rezum la această definiţie pentru că nu vreau să discut aici despre Şcoala Duminicală, fie că e cu litere mari, fie că e cu litere mici scrisă; din respect am lăsat cu litere mari) au avut un program în biserică şi aceştia nu aveau batic pe cap. Personal nu cred că cineva a fost ofensat de acest aspect. La alte biserici doar femeile căsătorite poartă batic pe cap, şi aceasta nu este o impunere la ei, se poate ca şi cele căsătorite să nu poarte nimic pe cap, şi totuşi să fie femei credincioase, pocăite şi evlavioase.
Se pare că neacoperirea capului acestor trei copii (fete, cum am mai menţionat, folosesc termenul de "copii" pentru că nu vreau să le spun că erau "trei puştoaice", că lumea din biserică te judecă dacă scrii că un pastor e homosexual sau dacă scrii că un pastor e pedofil, mai bine scrii că e un pastor cu probleme şi aşa eşti acoperit şi tu - nu cu batic, să fim clar înţeleşi, bine?) a fost şi a devenit o problemă. Aceasta a dus la convocarea comitetului educatorilor de la această biserică penticostală... şi pastorul a impus educatorilor să oblige şi ei la rândul lor ca toţi copiii, de parte femeiască, care participă la orele de Şcoală Duminicală, să aibă batic pe cap. Nu am aflat de această "convocare" decât târziu, de la un amic de al meu din biserică; problema e că între timp am simţit pe pielea mea cum "cineva fără minte" impunea copilului meu să vină la biserică cu un batic pe cap, iar eu nu am fost niciodată întrebat dacă sunt sau nu de acord cu această practică.
Ok, baticul acela a devenit cordeluţă, pămblicuţă şi ulterior o sfoară de prins părul la unii, dar gestul acesta de a impune cuiva această ţinută pe mine m-a deranjat. Eu nu citesc în Scriptură faptul că femeia trebuie să aibă batic pe cap, ci că părul ei i-a fost dat ca o învelitoare pentru capul ei.
Aici deja intru în polemică cu cei care au probleme de interpretare a Bibliei. În primul rând purtarea de batic nu este o doctrină biblică şi menţiunea despre acoperirea capului la femei este făcută în Biblie o singură dată, deci nu are valoare egală cu alte ordonanţe din cadrul bisericii, de genul Împărtăşaniei, a Botezului, etc. Faptul că femeile dintr-o cultură aveau părul şi capul acoperit nu înseamnă că şi cultura noastră trebuie să se adapteze acelei culturi pentru că un pastor a înţeles greşit Scriptura. Eronat complet!
Atâta timp cât o femeie se îmbracă decent şi are capul descoperit ea nu poate fi o provocare în biserică pentru nimeni. Dacă există bărabaţi care consideră că părul sau capul unei femei este o ispită pentru el, acel bărbat are probleme cu pofta şi cu înfrânarea poftelor, şi problema este la el, nu la femeie. Oare nu e acelaşi lucru când femeia este la locul ei de muncă şi poate nici nu o saluţi, poate o eviţi, sau te evită, poate sunteţi sau nu colegi de muncă, iar la biserică doar o saluţi numai când are "ceva" pus pe cap? E o prostie mare asta, aş spune acum.
O creştină din Iordania a experimentat pe pielea sa ce înseamnă să respecţi un ritual religios comparat cu "punerea de batic" de la pocăiţii noştri, care este o convingere personală a unora, şi nu o ordonanţă biblică, nici măcar o poruncă a Mântuitorului.
Timp de 25 de ani ea a lucrat la o bancă din Iordania şi în anul 2011 s-a schimbat conducerea băncii... a fost preluată de o bancă arabă - logic, aveau cei mai mulţi bani din zonă. Lucrul bizar întâmplat ei este că a fost concediată de noul "boss" pentru că ea a refuzat să poarte baticul la lucru, deşi i s-a mai impus să poarte şi fustă de la brâu şi până la călcâie, lucru cu care s-a conformat şi i s-a părut ok.
"Sunt o creştină, de ce să port ceva ce nu este dictat de religia mea?" a declarat această femeie, Vivian Salameh, 45 de ani. "Nu suntem în Iran, ci în Iordania, şi trebuie să continuăm să ne bucurăm de libertatea personală şi religioasă, aşa cum este stipulat de constituţia noastră", a mai spus ea; Vivian a ocupat postul de asistent manager în cadrul băncii. Deci poziţia ei nu a fost una cu privilegii atunci când a ajuns la această alegere.
În Iordania creştinii formează aproximativ 4 procente din cei 6 milioane de locuitori.
Purtătorul de cuvânt al băncii a spus că Vivian a fost concediată pentru că ea "a refuzat să se supună termenilor contractului ei, care stipulează faptul că toţi angajaţii trebuie să respecte regulile de management şi ordinea interioară a băncii".
"Suntem o organizaţie islamică - Jordan Dubai Islamic Bank este numele nou al băncii, am uitat să menţionez acest aspect - şi codul de îmbrăcăminte este o reflecţie a tradiţiilor şi valorilor conservative musulmane", a declarat Vivian. (Notă: numele vechi al băncii, până să fie preluat de noua bancă, era "Jordan's Industrial Development Bank".)
Vivian a refuzat să poarte baticul acesta pe cap pentru că viola crezurile sale religioase, şi la timpul când ea a semnat contractul de muncă nu i s-a impus un anumit cod de îmbrăcăminte. Drept urmare, ea a dat în judecată banca, pentru mai multe detalii legate de acest caz interesant, citiţi articolul sursă de aici (în limba engleză).
Avem un contrast aici. O biserică evanghelică ce impune unor persoane, care nici măcar nu au ajuns la vârsta adolescenţei, să poarte o formă de tradiţie religioasă a bisericii, şi o organizaţie bancară, care impune angajaţilor săi o uniformă nouă - în care e inclus şi acest batic - pentru că s-a schimbat conducerea băncii şi este condusă de un om ce vrea să impună cultura musulmană în viaţa publică, personală a angajaţilor săi.
Chiar dacă privim aceste două cazuri din unghiuri diferite, ambele impuneri pentru mine se par a fi o încălcare a dreptului constituţional al fiecăruia; despre interpretarea pasajului din 1 Corinteni 11:2-16, care vorbeşte despre "acoperirea capului la femei" vom discuta cu siguranţă într-un alt articol, însă impunerea în sine nu are o bază obiectivă, în nici unu din cazuri. Spunem la nişte copii să poarte batic pe cap pentru că aşa fac pocăiţii, unii au adus purtarea de batic la o tradiţie sfântă în bisericile penticostale - şi nu numai - şi facem acelaşi lucru şi la locul de muncă, sau pe plajă, la piscină... ca să vadă lumea că noi suntem "pocăiţi"? Ce rost are să fii cu batic în cap la piscină când eşti cu costum de baie? Ce rol are baticul acolo? Arată sfinţenia şi pocăinţa ta? Mă îndoiesc.
În cazul lui Vivian purtarea de batic impusă ei era un ritual conservativ musulman; din moment ce ea era creştină şi nu musulmană, făcea ceea ce îi dicta conştiinţa ei curăţită prin jertfa Mântuitorului nostru, Isus Hristos. O respect pe Vivian pentru decizia ei matură din acest caz.
Fie că acceptăm sau nu purtarea de batic pe cap, în oricare cadru am fi, acest lucru nu denotă nimic pentru lumea exterioară. Nu este o aureolă deasupra capului nostru, şi nu ne face să fim mai sfinţi; în părerea mea, o mască de ipocrizie sau un batic pe cap pus duminica la biserică, în repezeală, este cam acelaşi lucru. Sper ca în scurt timp să vă aduc şi interpretarea biblică a pasajului de care am spus mai devreme, pentru ca ceea ce am scris aici să prindă un contur şi ca minţile multora să fie luminate de adevăr, realitate şi libertate: cine este în Hristos este o făptură nouă!
Notă: Fotografia din partea de sus a acestei postări este preluată de pe site-ul commons.wikimedia.org. Dacă citaţi acest material în altă parte, vă rog să oferiţi sursa şi să includeţi şi această notă de la final.
Asa cum spune Biblia, femia trebuie sa aiba capul acoperit in adunare. Nu spune cu ce sau cum. Dar astazi s-a ajuns mult prea departe de Cuvant, femeile-in special tinerele-purtand o pamblicuta care nu acopera nimic.
RăspundețiȘtergereBuna Ruben!
RăspundețiȘtergereTe rog sa imi dai 2 referinte biblice unde scrie Scriptura ceea ce spui tu, adica: "Asa cum spune Biblia, femia trebuie sa aiba capul acoperit in adunare". Nu cita de 2 ori 1 Cor. 11 ca nu se pune. Specifica te rog si din ce biserica faci parte pentru ca acoperirea capului la femei este vazuta diferit in diferite biserici evanghelice si e bine sa stim cu cine discutam si ce spune biserica sa despre acest topic. Cum am mentionat, acest articol este doar introductiv, partea cu interpretarea urmeaza, probabil ca atunci o sa ai ceva mai consistent sa expui. Astept totusi replica ta. :) Toate cele bune!
Poate ca e vorba de litera si SPIRITUL legii, fie ca e vorba de vreo lege organica a statului cutare, sau in cazul de fata, de Cuvant. Cred ca basmaua, baticul, clopul, panglica - ce o fi, e de fapt o interdictie impusa femeii de a veni in biserica despletita, atragatoare din p.d.v. carnal etc. Nu toti din biserica au aceeasi putere de a se concentra la slujba in sine, nu toti au o viata conjugala grozava etc - iar atentia poate fi lesne distrasa. Personal, cred ca femeile ar trebui sa se acopere de bunavoie si cu constiinciozitate atunci cand merg la biserica, nicicum sa fie admonestate sau chiar sa se ajunga la certuri pe tema asta - si tocmai din aceasta perspectiva, poate ca nici nu e nevoie sa scrie expres in Biblie de subiectul asta.
RăspundețiȘtergereCristian, cred ca aceasta are de a face si cu cultura din care face parte fiecare. Nu poti cere batic pe cap la indienii din India, sau la francezii din Canada. Cred ca si occidentul si capitalismul are amprenta sa in tinuta multora la biserica acum...
RăspundețiȘtergereLa o discutie te angajezi cand ai ceva de zis si ai si o baza, nu spui din "traditie" ca sa prostesti lumea.
RăspundețiȘtergereDupa cutremurul din Nepal - unde lumea necrestina a fost zguduita ca sa vada ca este un Dumnezeu sus in ceruri, si se pare ca l-au ignorat in continuare - biserica este urmatoarea care va fi zguduita. Unul din lucrurile care vor face valuri este si aceasta stupida ideologie a purtatului de batic pe care unii au transformat-o in sacrilegiu. Halal asa credinciosi!