8 obiceiuri care-ţi distrug creativitatea

creativitatea fara limite - imagine preluată de pe site-ul www.profitalist.comDacă crezi că unii oameni sunt născuţi creativi şi tu nu eşti în această categorie, atunci mai gândeşte-te o dată.

Ceea ce îi face pe anumiţi oameni să fie mai creativi decât alţii este că ei îşi alimentează creativitatea. De fapt, experţii spun că creativitatea este o îndemânare învăţată; şi oricare altă îndemânare pe care vrei să o înveţi necesită o implicare din partea ta: muncă grea şi efortul personal.

Nu este destul doar să fi creativ - e nevoie de o dedicare zilnică pentru a te pune pe tine însuţi în cadrul gândurilor şi a ideilor expresive. Şi, de prea multe ori, cel mai mare obstacol care ne stă în faţă ar fi propriile tale obiceiuri.

Mai jos aveţi o listă cu opt dintre cei mai mari criminali ai creativităţii. Dacă-i recunoşti în viaţa ta... elimină-i!

1. Judecata prematură. Pentru a fi creativ este nevoie să poţi să generezi idei şi să inovezi în mod liber şi fără judecată. Dacă-ţi judeci propriile idei prea devreme în cadrul acestui proces... o să ajungi să fi pe o treaptă mai jos şi să creezi ceva mai diminuat. Separă cele două procese şi lasă-ţi cursul de idei să curgă fără întrerupere. Va fi timp ulterior să selectezi şi să lustruieşti ceea ce este mai bun.

2. Lipsa curajului. Dacă ţi-e teamă să rişti, ţi-e frică să te aventurezi pe drumuri noi, eşti timid atunci când vine vorba să mergi pe un drum pe care nu ai mai călătorit, vei descoperi că este dificil chiar să de aventurezi de la drumurile principale, cunoscute. Creativitatea necesită să rişti şi să fi curajos. Frica este cel mai mare duşman al creativităţii.

3. Evitarea eşecului. Nu poţi fi îndrăzneţ şi creativ atunci când fugi de eşec. Dacă ţelul tău este să eviţi eşecul şi greşelile... o să fi într-un rol conservativ şi tăcut. Creativitatea înseamnă să-ţi asumi riscul şi să mergi uneori pe drumuri care se termină undeva. O să realizezi ulterior că marile idei care le-ai avut o dată sunt mai valoroase decât greşelile buimace.

4. Compararea ta cu alţii. Atunci când te compari cu alţii tu de fapt te furi pe tine însuţi de inovaţia şi imaginaţia unică din interiorul tău. Pune-ţi standarte de creativitate şi nu te compara cu nimeni. Crează şi fi diferit. Singura contribuţie unică pe care o poţi face vreodată în această lume va fi născută din creativitatea ta.

5. Disconfortul incertitudinii. Mulţi oameni se tem de ambiguitate; ei vor să ştie că lucrurile au sens. Doar că creativitatea necesită acel curaj de a da drumul la certitudine. În cadrul acesta, de a fi neînfricat, plin de curaj, se naşte creativitatea. Creativitatea este un obicei, şi cea mai bună creativitate este rezultatul obiceiurilor bune care îţi permit să-ţi foloseşti imaginaţia şi inovarea. Pentru a fi într-adevăr creativ, trebuie să scapi de teama de a fi greşit.

6. Luarea criticismului în mod personal. Feedback-ul este mereu bun şi criticismul este în regulă atunci când nu-l luăm în mod personal. Fiecare dintre noi are nevoie de cineva care să ne dea un feedback - acesta este felul prin care ne putem îmbunătăţii. A te teme de criticism înseamnă să te temi de creştere.

7. Lipsa încrederii. Un anumit nivel de incertitudine însoţeşte fiecare act creativ, şi o măsură de auto-îndoială este sănătos, dar dacă nivelul lipsei tale de încredere este copleşitor şi de mare durată, ţi-ar putea afecta abilităţile în mod costisitor. Cel mai bun fel de a crea ceva este să faci legătura cu încrederea în tine însuţi.

8. Paralizia analizei. Această condiţie teribilă te face incapabil în a lua o decizie datorită supraîncărcării de informaţie. Fiecare persoană creativă înţelege faptul că a gândi prea mult asupra unei idei poate fi cel mai mare duşman al creativităţii.

Dacă vrei să creezi ceva, aminteşte-ţi următoarele lucruri: Cu cât îţi alimentezi mai mult iscusinţa de creativitate, cu atât mai bun vei fi în această zonă. Aşa că opreşte obiceiurile proaste care îţi distrug creativitatea ta.

NOTĂ: Materialul de mai sus este o adaptare a unui material postat iniţial de Lolly Daskal (foto alăturat) în site-ul INC.com pe 20 mai 2016. Lolly Daskal este preşedintele şi CEO al organizaţiei Lead From Within (Condu din interior), o organizaţie de consultanţă care se specializează în leadership şi dezvoltare antreprenorială. Programele lui Daskal dinamizează clienţii în a realiza ce-i mai bun pentru ei, prin a-i ajuta să accelereze şi să îşi transmită ţelurile lor profesionale şi obiectivele de afacere. Lead From Within este o organizaţie de consultanţă cu un scop global, iar clienţii lui Daskal preţuiesc dedicarea ei excepţională către excelenţă, integritate şi rezultate. Ea poate fi urmărită pe Twitter la @LollyDaskal. Dacă citaţi acest material în altă parte, rog să oferiţi sursa şi să păstraţi toate link-urile de mai sus.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.