Zece caracteristici ale (așa ziselor) sectelor creștine

elementele împărtășaniei creștine - foto de James Coleman - unsplash.comLa fiecare colț de stradă la care te întorci dai de un grup de sectanți. Nu știu cum e la voi în oraș, dar la noi sunt din ce în ce mai multe persoane care sunt tot mai bine îmbrăcați, au reviste și standuri de cărți frumos colorate... și care sunt parte a unor secte eretice. Inițial am crezut că erau unii care promovau un stil de viață vegetarian (că în grabă am văzut că aveau și ceva cărțulii despre alimentație), însă pe spatele standurilor lor era afișat - negru pe alb - sigla ”turnului de veghe” și link la site-ul lor. Mă refeream la Martorii lui Iehova, în plasa cărora mulți le cad victime... datorită lipsei de discernământ.

Deși la noi în țară nu au ajuns așa de multe secte creștine, multe din grupările ”creștine sectante” - nu știu de ce le mai numesc creștine, deși ei au incluse sau nu în titlurile lor numele de Isus Hristos pe undeva, sau pomenesc ceva de El (indiferent de poziția care o au față de El - salvator, profet, eretic, etc.) - menirea acestui articol este de a ajuta pe părinți, familiile și prietenii acestora să identifice semnele și caracteristicile sectelor religioase - și să-și păzească copii și pe ei înșiși de ereziile lor.

Este adevărat că oricare grup ce se identifică pe sine a fi ”Creștin” și biblic nu va recurge la tacticile extreme folosite de aceste secte pentru a recruta urmași din bisericile principale (pentru că Duhul Sfânt și bisericile adevărate nu se angajează în a folosi practici coercitive de manipulare a oamenilor).

Recent a apărut o ”sectă” nouă care se numește ”Biserica Internațională a lui Hristos” - International Church of Christ (nu intrăm în detalii despre ei, puteți găsii un documentar despre ei în limba engleză pe acest link, posibil să nu mai fie disponibil ulterior; apropo, nu are nici o legătură cu denominația creștină ”Biserica lui Hristos”, sau sub forma ”Church of Christ” din America și alte țări...)

Iată mai jos zece caracteristici ale acestor secte:

1. Ei prădează pe tinerii vulnerabili.
Adesea, sectele au strategii de misiune mobile în campusurile sau colegiile unde studiază tinerii cu scopul de a țintii pe cei speriați, nesiguri, care sunt în căutarea unei identități și a unei comunități de prieteni pentru stabilitate emoțională.

Strategia de misiune este mobilă sau tranzitorie deoarece oficialii colegiilor sunt adesea alertați cu privire la tacticile lor sectante care nu se comportă cu taberele din campusurile tradiționale (religioase de obicei) - ei trebuie să fie mereu într-o mișcare continuă ca să nu fie prinși și închiși!

2. Se manifestă ca o bombă de dragoste.
Termenul de ”dragoste bombă” este folosit aici spre a descrie efortul inițial al sectelor care îl au cu potențialii lor convertiți prin a utiliza o legătură emoțională puternică cu ei. Aceasta include arătarea de atenție, afecțiune, rostirea de cuvinte afirmative și aruncarea peste tot în jur a cuvintelor de genul ”comunitate” și ”dragoste”.

Scopul, de sigur, este de a face din potențialul convertit să adopte acest grup nou drept identitatea sa familială - și astfel să înlocuiască familia lor biologică și spirituală sau chiar biserica lor cu care sunt afiliați ei.

3. Izolarea socială.
După ce noii convertiți sunt inițiați în comunitatea religioasă, ei sunt încărcați cu activități numeroase și întruniri religioase pentru a se asigura că ei nu vor avea timp pentru oricare altă activitate sau afiliere.

Acestora li se desemnează totodată și un mentor sau un lider spiritual care să-i descurajeze de la oricare altă implicare exterioară cu scopul unei izolări totale față de alte relații din afara noii lor comunități.

4. Controlul minții și programarea ei.
Printre toate întrunirile lungi, activitățile neîncetate, micro-administrarea vieții lor sociale, tacticile de excludere socială și îndoctrinare constantă, rezultatul este acela de a forma un control al minții și programarea socială.

5. Ei pretind că comunitatea lor religioasă (sau biserica lor) este singura biserică adevărată.
Acesta este probabil cel mai mare steag de avertizare inițial. Atunci când o biserică sau vreun grup - în special acelea fără nici o amprentă istorică din cadrul primelor secole ale Creștinismului - pretinde să fie singura biserică adevărată, ea trebuie să demonstreze inducerea în eroare și decepția cu fondatorii presupusului grup religios, din moment ce Isus își zidește adevărata Sa biserică de mai bine de 2000 de ani de la învierea Sa.

6. Nu au nici o considerație față de istoria bisericii.
Alături de punctul anterior, sectele religioase adesea au o vedere sucită cu privire la istoria bisericii care nu poate fi susținut de vreo erudiție respectabilă creștină, de istorie de linie principală.

7. Au doctrina falsă.
În mod invariabil, majoritatea sectelor nu doar că au practici aberante de control al minții, dar și adoptă anumite forme de doctrine eretice cu privire la mântuire, divinitatea lui Hristos, persoana Duhului Sfânt, existența iadului și alte doctrine biblice primare.

Multe secte precum Martorii lui Iehova cred că Isus este o ființă creată și că nu este Dumnezeu Fiul. Ei cred că Duhul Sfânt este o forță și nu a treia persoană a Dumnezeului triunic, că sufletele pierdute sunt anihilate în iad și că mântuirea este prin fapte bune (prin a merge de la ușă la ușă și a mărturisii că ei sunt cei aleși care merg în ceruri).

8. Liderul este idolatrizat.
Adesea liderul unei secte religioase - fie că e decedat sau încă în viață - este aproape adulat și idolatrizat drept mare profet sau sfânt.

9. Numeroși foști membrii au împărtășit relatări traumatice de abuz.
Un lucru comun la majoritatea sectelor religioase este că există numeroase mărturii disponibile pe rețelele de socializare, pe YouTube și materiale tipărite cu mărturii din partea unor foști membrii care vorbesc despre controlul minții, izolarea socială, abuzul mintal și/sau spiritual, precum și alte practici manipulatoare, care au dus la experiențe traumatice.

10. Lipsa transparenței financiare.
Sectele religioase sunt învăluite într-o tăinuire cu privire la forma lor de guvernare, înregistrările de membrii, protocoalele de conducere și cheltuielile financiare.

Multe secte divulgă rareori felul cum sunt cheltuite donațiile primite de ei. Majoritatea bisericilor legitime au întruniri anuale administrative care arată membrilor dedicați felul cum sunt cheltuiți banii lor.

În concluzie, rugăciunea mea este ca acest articol să îi ducă pe mulți urmași ai lui Hristos la discernământ așa încât tot mai mulți să-și poată ajuta prietenii și familia lor să scape de robia sectelor și să ajungă la libertatea spirituală al adevăratului trup al lui Hristos.

Notă: Materialul de mai sus este o adaptare după un articol scris de Dr. Joseph Mattera (foto alăturat) pe 16 noiembrie 2018 în secțiunea The Pulse a site-ului Charisma News. El este un autor cunoscut internațional, interpret al culturii și activist/teolog a cărui misiune este de a influența liderii care influențează națiunile. Este președintele organizației The United Coalition of Apostolic Leaders (Coaliția Unită a Liderilor Apostolici - uscal.us) și poate fi urmărit pe site-ul său la adresa josephmattera.org. Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.