8 lucruri uimitoare care se întâmplă atunci când ne rugăm pentru alții

grup de tineri care se roagă unul pentru celălalt - foto de Rosie Fraser, unsplash.comExistă o concepție greșită cum că doar anumite persoane sunt chemate sau înzestrate să fie oameni ai mijlocirii, care se luptă în rugăciune. Există oameni în cadrul bisericilor noastre și în viața noastră, cu siguranță, care au această conexiune intimă cu Dumnezeu. Ei sunt neînduplecați atunci când vine vorba să se roage pentru alții. Adevărul e că noi toți suntem chemați să ne rugăm pentru alții.

În Ezechiel 22:30 (”Am căutat printre ei un om care să zidească zidul și să stea în spărtură înaintea Mea pentru țară, ca să nu o nimicesc, dar nu am găsit nici unul”, citat din versiunea NTR), Dumnezeu îi caută pe cei care să stea în spărtură, să mijlocească pentru alții. Invitația aceasta este pentru toți creștinii de a sluji prin intermediul rugăciunii de mijlocire. A ne ruga pentru alții nu este o alternativă; este privilegiul nostru.

Fie că noi credem sau nu aceste lucruri, noi toți suntem echipați spre a fi luptători în rugăciune pentru alții. Noi suntem moștenitori împreună cu Hristos. Suntem fii și fiice adoptate și prin urmare deținem aceiași putere și acces la Dumnezeu de care se bucură și Mântuitorul nostru. Putem șopti sau putem striga și putem oferi cererile noastre către Tatăl nostru ceresc, și El ne aude. Fiind părtași ai moștenirii lui Isus, noi suntem chemați preoți înalți cu o conexiune directă față de Dumnezeu, și avem o oportunitate de a oferi rugăciuni în dreptul familiei, a prietenilor, a vecinilor, a oficialilor de guvern și a națiunii noastre. Cuvintele nu trebuie să fie perfecte, ele trebuie doar să fie rostite în dragoste și încredere într-un Dumnezeu care aude și răspunde.

Te întrebi dacă rugăciunea pentru alții face vreo diferență în jur? Iată mai jos 8 lucruri uimitoare care se întâmplă atunci când tu te rogi pentru alții:

1. Atunci când ne rugăm, noi participăm la lucrarea lui Dumnezeu

Există multe persoane în viețile noastre care au nevoie de rugăciune. Uneori nevoile lor sunt clare. În alte dăți poate nu știm ceea ce trebuie să ne rugăm. Indiferent de caz, atunci când ne rugăm pentru alții, noi ne alăturăm lucrării lui Dumnezeu din viețile acestor persoane. Dacă nu ești sigur ce ar trebui să te rogi, urmează modelul din 1 Timotei 2:1-4: ”Înainte de toate, te îndemn să faci cereri, rugăciuni, mijlociri și mulțumiri pentru toți oamenii, pentru împărați și pentru toți cei ce sunt în poziții înalte, ca să putem duce o viață pașnică și liniștită, cu toată evlavia și demnitatea. Acest lucru este bun și bine primit înaintea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru, Care dorește ca toți oamenii să fie mântuiți și să vină la cunoașterea adevărului” (citat din versiunea NTR).

2. A te ruga pentru alții înseamnă să-l imiți pe Isus

În Evanghelia după Luca îl descoperim pe Isus că se ruga destul de frecvent. El mergea înaintea Tatălui Său în rugăciune încă de la începutul slujirii Sale. Isus se roagă în timpul ispitelor, și s-a rugat pentru tărie și ușurare atunci când se apropia de cruce. El se retrăgea departe de oameni ca să se roage și se ruga dis de dimineața. El ne-a învățat și pe noi cum să ne rugăm (Luca 11:2-4).

Așa cum vedem clar în Scriptură, Isus s-a rugat cu privire la toate lucrurile. A aduce petiții de rugăciune pentru alții înseamnă să-l imităm pe Salvatorul nostru.

Nu vă îngrijorați de nimic, ci, în orice lucru, prin rugăciune și cerere, cu mulțumire, faceți cunoscute cererile voastre înaintea lui Dumnezeu. Iar pacea lui Dumnezeu, care depășește orice înțelegere, vă va păzi inimile și gândurile în Cristos Isus” (Filipeni 4:6-7, NTR).

3. Când ne rugăm pentru alții noi împărtășim poverile lor

În epistola către Filipeni, Pavel ne amintește să-i punem pe alții înaintea nevoilor noastre și să luăm în considerare nevoile altora ca fiind mai importante decât ale noastre proprii. Natura noastră este predispusă să facă exact opusul acestui lucru. Primul nostru gând este să ne rugăm pentru poverile noastre să fie ridicate sau șterse în totalitate. Umilința este cea care ne permite să ne rugăm pentru alții cu toată convingerea. Și prin a oferi rugăciuni pentru alinarea altora și a împărtăși poverile lor, poverile noastre par a fi mai ușoare.

Nu faceți nimic din ambiție egoistă, nici din îngâmfare, ci, în smerenie, considerați-i pe alții mai presus decât voi înșivă. Fiecare dintre voi ar trebui să fie preocupat nu doar de interesele lui, ci și de ale altora” (Filipeni 2:3-4, NTR).

4. Prin a ne ruga pentru alții noi ne alăturăm slujbei de reconciliere

Pavel scrie în 2 Corinteni 5 că Dumnezeu a făcut relația noastră cu Sine prin Hristos, și apoi ne dăruiește slujba de reconciliere, sau a lucra spre a-i ajuta pe alții să-l cunoască pe Isus, mântuirea și dragostea lui Dumnezeu (”Dumnezeu este Autorul tuturor acestor transformări. El ne-a împăcat cu Sine prin Cristos și ne-a dat misiunea de a-i sluji pe alții în vederea împăcării lor cu El” - 2 Corintieni 5:18, BVA). Prima noastră unealtă este rugăciunea. A ne ruga pentru alții ne pune pe noi înșine în mijlocul lucrării lui Dumnezeu de a aduce pe toți către Sine. Prin a ne ruga pentru alții noi suntem slujitori părtași în lucrarea de salvare, deschizând evanghelia către cei care îi pomenim în rugăciunile noastre. Dumnezeu vrea ca toți să fie mântuiți și noi suntem invitați să fim parte a acestei lucrări.

Acest lucru este bun și bine primit înaintea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru, Care dorește ca toți oamenii să fie mântuiți și să vină la cunoașterea adevărului” (1 Timotei 2:3-4, NTR).

5. Când ne rugăm pentru alții noi învățăm să ne încredem în Dumnezeu

Dacă noi ne bazăm pe tăria și abilitățile noastre, nu putem realiza voia lui Dumnezeu. Doar atunci când ne predăm lui Dumnezeu El poate să lucreze prin noi să realizeze dorințele Sale în rugăciunile noastre pentru alții. Atunci când aducem rugăciuni de mijlocire, când pledăm înaintea lui Dumnezeu pentru cei dragi nouă sau pentru prietenii noștri, noi de fapt ne încredem în abilitatea Lui de a răspunde și El o face. Noi renunțăm la capabilitățile noastre de a răspunde și depindem de Dumnezeu să-și țină promisiunile Sale de a răspunde la rugăciunile noastre. Atunci când ne rugăm pentru alții, Dumnezeu va răspunde.

Cereți și vi se va da; căutați și veți găsi; bateți și vi se va deschide!” (Matei 7:7, NTR)

6. Când ne rugăm pentru alții și noi suntem schimbați

Pastorul Oswald Chambers scria o dată că ”Rugăciunea nu este o chestiune de schimbare a lucrurilor exterioare, ci una de a înfăptui miracole în natura interioară a unei persoane”. În timp ce noi ne rugăm pentru alții, noi pledăm cu Dumnezeu să mijlocească în viețile lor, poate să aducă vindecare sau tărie în momentele dificile. Însă atunci ne deschidem și inimile noastre pentru schimbare. Atunci când ne rugăm pentru alții, noi ne conectăm cu Cel care are puterea de a transforma inimile altora și de a aduce schimbare circumstanțelor în care se află aceștia. Și în același timp, acest gest corectează inimile noastre.

Și mă rog ca Dumnezeul Domnului nostru Isus Hristos, Tatăl slavei, să vă dea un duh de înțelepciune și de descoperire, în cunoașterea Lui, și să vă lumineze ochii inimii ca să pricepeți care este nădejdea chemării Lui, care este bogăția slavei moștenirii Lui în sfinți și care este față de noi, credincioșii, nemărginita mărime a puterii Sale, după lucrarea puterii tăriei Lui” (Efeseni 1:17-19, VDCC).

7. A ne ruga pentru alții Îl glorifică pe Dumnezeu

Atunci când practicăm rugăciunea de mijlocire, noi Îl glorificăm pe Cel care poate răspunde rugăciunilor. Rugăciunile noastre arată încrederea în Dumnezeu, credința noastră în Hristos, iar atunci când rugăciunile sunt răspunse, noi Îl lăudăm pentru credincioșia Sa. Rugăciunile noastre îl glorifică pe Dumnezeu. Rugăciunea nu este doar o conversație. Rugăciunea este laudă pentru lucrarea pe care Dumnezeu o va face prin rugăciunile noastre. El ne-a scăpat dintr-o primejdie de moarte și tot El ne va scăpa din nou.

Și orice veți cere în Numele Meu, voi face, pentru ca Tatăl să fie proslăvit în Fiul” (Ioan 14:13, NTR)

8. Dumnezeu răspunde atunci când ne rugăm pentru alții

În calitate de creștini, rugăciunile noastre nu se lovesc doar de tavan sau se disipă precum ceața. Dumnezeu aude atunci când ne rugăm pentru alții și El răspunde. Răspunsul poate că nu va veni rapid, sau poate că răspunsul nu va fi ceea ce ne-am fi așteptat noi. Sau, pentru că Dumnezeu este plin de har, noi primim mai mult decât am cerut. Oricare ar fi situația, Dumnezeu răspunde rugăciunilor noastre atunci când ne rugăm pentru alții. Rugăciunile noastre sunt puternice, și Dumnezeul nostru iubitor vrea ca noi să știm - prin răspunsul adus de El la cererea noastră - că El are puterea și autoritatea de a răspunde orice am solicita.

Și aceasta este îndrăzneala pe care o avem înaintea Lui: dacă cerem ceva după voia Lui, El ne ascultă. Iar dacă știm că ne ascultă, atunci orice Îi cerem, știm că avem lucrurile pe care le-am cerut de la El” (1 Ioan 5:14-15, NTR).

Rugăciunea de mijlocire este o oportunitate fără de sfârșit prin care să ne alăturăm lui Dumnezeu în lucrarea Sa, în timp ce aceasta ne va oferi totodată o șansă de a ne transforma inima și circumstanța în care ne aflăm noi. Efeseni 6:18 spune: ”Rugați-vă întotdeauna în Duhul, cu tot felul de rugăciuni și cereri”. Având aceste lucruri în minte, fiți alerți și continuați întotdeauna să vă rugați pentru toți oamenii Domnului. Nu sunt doar câțiva care să fie chemați să se roage pentru alții; noi suntem cu toții chemați să ne rugăm fără încetare pentru toți oamenii lui Dumnezeu. Autorul și pastorul E. M. Bounds spunea despre rugăciune: ”Rugăciunea nu ar trebui să fie privită ca o datorie ce trebuie îndeplinită, ci mai degrabă un privilegiu de care să ne bucurăm, o rară încântare care revelează întotdeauna câte o frumusețe nouă”.

Tamela TurbevilleNOTĂ: Materialul de mai sus este o adaptare a unui articol postat de Tamela Turbeville (foto alăturat) în site-ul CrossWalk.com. Ea motivează pe fiecare femeie cu un trecut dificil să-l cunoască pe Dumnezeu, care le iubește și au valoare în ochii Săi. Este căsătorită cu Richard și au trei copii, îi place să studieze Cuvântul lui Dumnezeu și postează pe site-ul Living One Word, o puteți găsi de asemenea pe Facebook și Instagram. Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării lui, adică acest blog. Mulțumesc.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.