De ce va fi dificil redeschiderea bisericilor după Covid-19

Distanțare socială într-o biserică - foto de Kenny Luo - unsplash.comRedeschiderea bisericilor din țara noastră nu va fi un lucru ușor. Majoritatea organizațiilor se confruntă cu provocări semnificative determinate de acest virus. Proprietarii de afaceri se simt copleșiți și traumatizați emoțional. Adevărul este că provocarea aceasta nu s-a terminat încă. Statul Texas a emis câteva linii călăuzitoare în faza de deschidere a bisericilor – în acest articol voi discuta strict bazat pe ”modelul” prezentat de ei. Provocarea aceasta este deja într-o ascendență pentru că biserica este la nivelul acestei provocări și ea va înflorii din nou. Se presupune că majoritatea statelor din America vor folosi acest model – posibil să fie aplicabil și pentru bisericile din România, de aceea îl voi și prezenta mai jos.

Directivele din Texas
Guvernatorul Texasului a emis un ”ordin executiv” cu o listă de directive, care vor fi prezentate mai jos. După ce le-am parcurs am realizat că cineva ne-a pus în față deja ceea ce avem noi de lucru. Doar că mai sunt și unii pastori care nu sunt pregătiți. Majoritatea pastorilor cred că va fi mai ușor să stea închiși. Problema redeschiderii bisericii va fi ușoară dacă ar coopera toți.

Doar că nu toți vor face aceasta și vă prezint mai jos câteva motive.

Distanțarea socială
Practicați distanțarea socială prin a menține o distanță adecvată între oameni.

Distanțarea socială este un sfat excelent și sunt de acord cu aceasta. Dar, Houston, avem o problemă de biserică aici! Creștinii nu sunt deprinși în acest obicei de practicare a distanțării sociale. Aceasta se datorează faptului că distanțarea socială este contra tuturor instinctelor naturale ale creștinilor, pentru că se știe că creștinii se îmbrățișează reciproc și se țin de mâini atunci când se roagă.

Ăia mai ciudați se salută între ei cu o sărutare sfântă.

A-i face pe creștini să respecte distanțarea socială s-ar putea să fie cel mai mare miracol pe care în va experimenta biserica vreodată. Dar și dacă ei vor onora distanțarea socială în cadrul clădirii bisericii, ei vor încălca regula în cadrul parcării.

Sunt două probleme aici. Unii vor refuza să onoreze distanțarea socială și vor merge la sora Sfânta Suzana să o îmbrățișeze. Asta este o problemă. Un alt membru va merge să o îmbrățișeze pe sora Suzana Nesociabilă, și ea nu dorește o îmbrățișare... pentru că ea este tipul de persoane care respectă regulile. Acest aspect va fi destul de interesant de administrat pentru că bisericile sunt pline de oameni care încalcă reguli și oameni care le țin. Distanțarea socială este o provocare pentru ambele categorii.

Cei peste 65 de ani
Încurajați toți participanții de la vârsta de 65 de ani în sus să stea acasă și să urmărească slujbele online, sau oferiți un ”serviciu divin pentru seniori” unde să poată participa personal doar cei de la 65 de ani în sus.

Lupta bisericilor aici este subiectul spațierii. A menține 2 metrii de distanțare socială între persoane va face din capacitatea locurilor să scadă la o treime.

De exemplu, o biserică de 600 de locuri va putea găzdui – în aceste condiții mai sus menționate – șase slujbe.

Un serviciu exclusiv pentru seniori este o idee bună, dar apare problema spațiului și adăugarea altor slujbe în calendar. Și aici apare o problemă. Dacă e să păstrăm distanțarea socială, de ce să mai adăugăm un serviciu divin exclusiv pentru seniori? Distanțarea socială se aplică la toate slujbele doar, nu?

Trebuie să luăm în considerare faptul că distanțarea socială funcționează pentru toate grupele de vârstă. Dacă ne vom supune regulilor de distanțare socială, nici un serviciu divin exclusiv nu va fi garantat. Și aceasta se referă atât la seniori cât și la copii pentru că bisericile nu sunt constituite în așa fel încât să poată respecta regulile CDC (prescurtat de la englezescul Center for Disease Control and Prevention - Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor) cu privire la copii.

Luați în considerare închiderea spațiului de îngrijire a copiilor, dacă spațiul casei de închinare nu se poate alinia cu regulile CDC în ceea ce privește facilitățile pentru îngrijirea copiilor.

Doar că a nu mai avea camerele pentru îngrijirea copiilor este de fapt o problemă pentru biserici. Majoritatea bisericilor sunt orientate spre familie și sunt prietenoase cu copiii. Această regulă îi forțează pe părinți să își lase copii acasă, când de fapt copiii trebuie să fie cu părinții la slujbele de biserică.

Majoritatea copiilor au fost crescuți în ”biserica pentru copii” (sau ”școala duminicală”, cum sunt denumite grupele pentru copii din cadrul unor biserici române). În acest stadiu de redeschidere a bisericilor probabil că cei mai mulți părinți vor alege să stea acasă, și copiii vor fi cu ei, așadar.

Alte directive din partea Statului Texas:
  • Dezinfectați mâinile tuturor celor care frecventează serviciile bisericii.
  • Cereți tuturor participanților care prezintă condiții de sănătate cu risc, angajaților bolnavi cât și voluntarilor infectați să stea acasă și să urmărească slujbele bisericii online.
  • Luați în considerare oprirea transmiterii coșurilor/farfuriilor pentru colectă/donații/zeciuială și să folosiți în schimb cutii centrale de colectă plasate în cadrul clădirii, sau încurajați donațiile/zeciuielile online.
  • Luați în considerare felul cum sunt administrate sacramentele fără ca persoanele prezente să atingă aceleași suprafețe sau obiecte.
  • Mențineți o bună igienă și spălați-vă mâinile frecvent, folosiți dezinfectant de mâini, folosiți cotul pentru a vă acoperi gura atunci când tușiți pentru a nu vă atinge fața.
  • Echipați ușierii și cei care sunt la echipa de bun venit cu măști și mănuși care să le poarte pe toată perioadă serviciului bisericii.
  • Implementați practici de curățare/purificare a sălii (mediul de desfășurare al slujbelor bisericii).
  • Curățați și dezinfectați frecvent zonele de lucru.

Regulile sau liniile călăuzitoare de mai sus sunt utile. Bisericile au urmat aceste practici pentru mulți ani. Virusul adaugă practic o dimensiune nouă acum la menținerea unui spațiu mai curat al bisericii.

Clerul ar trebui să dea drumul la participanți prin a ieși pe unități familiale, menținând distanțarea socială.

S-a notat faptul că doar membrii de familie pot sta unul lângă altul. Și aceste familii vor părăsi încăperea bisericii pe unități familiale, unul câte unul. Dar să privim la restul experienței solicitate de aceste linii călăuzitoare:
  • Stați doar cu familia.
  • Nu salutați pe nimeni în mod fizic.
  • Nu îmbrățișați pe nimeni.
  • Nu atingeți pe nimeni.
  • Se părăsește sala biserici în unitățile de familie.
  • Mergeți direct acasă.

Concluzia pe care o putem trage acum este: care este scopul real de a mai merge atunci la biserică? Putem face toate aceste lucruri acasă, nu? Punctele cu a nu atinge pe nimeni, a nu saluta pe nimeni, a nu îmbrățișa pe nimeni se pot debifa de aici.

De ce să mai mergem la biserică?

Există un avantaj
Anumiți oameni ne fac să ne simțim mai bine doar prin simplul fapt că îi vedem. Anumite persoane adaugă un zâmbet în viețile noastre. Toți acei fluturași sociali vor apărea în ziua redeschiderii. Și pastorilor le place fluturașii sociali. Ei fac funcțională munca bisericii. Suporterii sociali iubesc o experiență de biserică în viața reală. Introvertiții sunt cei care se bucură de o experiență digitală în casele lor.

Doar că experiența digitală are limitări. Un serviciu de biserică pe un ecran de computer nu este comparabil cu o întâlnire față către față. Da, o slujbă de biserică disponibilă la un click este ceva convenient, dar nu poate înlocui beneficiile conectării fizice, atunci când vezi în persoană pe cineva din biserică pe care nu ai mai văzut-o de mult timp.

Scriptura sugerează cu tărie credincioșilor să se adune laolaltă. Adunarea aceasta are un avantaj nevăzut.Să nu renunțăm să ne adunăm laolaltă, așa cum obișnuiesc unii, ci să ne încurajăm unii pe alții, cu atât mai mult cu cât vedeți că Ziua se apropie!” (Evrei 10:25, NTR).

Ar trebui să ne adunăm? Da.

Ai mai auzit vreodată că ar trebui să fii acolo?

Atunci, fii acolo.

Notă: Materialul de mai sus este o adaptare personală a unui articol scris de Thomas McDaniels pe 29 aprilie 2020 în site-ul Charisma News. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, rog să păstrați link-urile din el și să oferiți sursa citării lui, adică acest blog. Mulțumesc.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.