Există așa ceva numit Ucenicie Digitală?

culori in retea - foto de Shahadat Rahman - unsplash.comA face ucenici este sarcina lăsată de Hristos urmașilor Săi pe acest pământ. Acesta a fost mandatul lor atunci și încă este directiva de supra-extindere a bisericii de astăzi. Imperativul de ucenicizare din Marea Trimitere trebuie să fie accentul de aici.

Instrucțiunea finală a lui Isus către urmașii Săi a fost aceea de ”a face ucenici”. După ce i-a adunat laolaltă după învierea Sa, chiar înainte de a se înălța înapoi la cer, le-a dat porunca familiară găsită în pasajul Marii Trimiteri din Matei 28:19-20.

Sarcina lor era să ducă mai departe munca Sa, după ce El nu mai era fizic cu ei. El a petrecut trei ani cu cei 12 apostoli, sau ”cei trimiși într-o misiune”, și acum El îi lăsa pe pământ spre a face în mod activ și intenționat ceea ce El i-a instruit să facă.

În fond, toți cei care au fost în jurul lucrării bisericii de atunci au înțeles că imperativul bisericii este acela de a face ucenici. Totuși, subiectul ucenicizării a avut urcușurile și coborâșurile sale în cadrul listei de priorități a bisericii în decursul istoriei. Se prea pare acum că subiectul ucenicizării este o tendință care este precum o bulă ce iese la suprafață, într-un mod recurent, parcă cinic, mai ales în cronicile vieții bisericii.

Hristos nu a intenționat niciodată ca ucenicizarea să fie doar o altă tendință. El a modelat aceasta ca o metodă de instruire în slujire cu proprii Săi ucenici, și a făcut din ucenicizare concentrarea slujirii lor după ce El avea să plece la ceruri.

Ucenicizarea într-un timp de distanțare socială
De sigur, au existat alte vremuri din istoria bisericii când poporul lui Dumnezeu a trebuit să practice disciplina ”distanțării sociale”. Așa cum vedem acum, Covid-19 pare să fi mutat slujirea pe online, iar biserica lui Dumnezeu a început să folosească uneltele tehnologice precum Facebook Live și Zoom să se conecteze cu oamenii în timp ce adunările publice nu sunt încurajate.

Ucenicizarea, practica de a trăi viața cu un învățător influent, se pare că s-a mutat undeva în fundal. Planificarea, înregistrarea și transmisiile în direct ale slujbelor bisericii au devenit de acum prioritatea curentă a bisericii.

Liderii bisericii recunosc importanța punerii la dispoziție de slujbe de închinare către cel mai mare număr de oameni și fac din acest aspect cea mai mare prioritate a timpului și orarului lor.

Credincioșii pot fi recunoscători pentru abilitatea de a folosi tehnologia pentru slujirea bisericească. Internetul a oferit o oportunitate inestimabilă de a conecta pe oameni și în același timp să facă posibilă slujirea și misiunea chiar și în aceste vremuri de izolare virtuală de alți oameni.

Și totuși, mulți lideri de slujire au verbalizat experiența supraîncărcării tehnologice. Un scriitor făcea referire la ceea ce acum a devenit ”istoveala Zoom”, care poate fi definit prin stresul care apare atunci când te uiți sau participi în exces la anumite întâlniri online. Ultimul lucru de care ar avea nevoie oamenii lui Dumnezeu chiar acum e o altă cyber-întâlnire.

Este posibilă ucenicizarea digitală?
Liderii de slujire au o abundență de alegeri pe care le pot face atunci când vine vorba de modul cum să-și folosească timpul și energia lor în cadrul zilelor acestei pandemii, și vremea de distanțare socială. Unii, pe de-o parte, aleg să facă din slujbele de închinare și de predicare din weekend o prioritate, în timp ce alții decid să se concentreze pe dezvoltarea și îmbunătățirea relațiilor interpersonale. Având aceste lucruri în minte, multe biserici au profitat de slujirea din grupele mici de casă, știind că dezvoltarea spirituală individuală a oamenilor trebuiește accentuată.

În această privință, o întrebare se milogește să fie exprimată. Este posibil să ucenicizăm pe oameni în mod digital?

În cadrul Scripturii, conceptul de ucenicie, în special în lucrarea lui Hristos cu cei 12 și rolul Apostolului Pavel cu bărbații tineri (precum Ioan Marcu, Timotei, Sila și Tit), a fost văzut drept scop de instruire, unde indivizii erau selectați de învățător spre a petrece timp în a-i urma și a învăța de la ei, în timp ce viața mergea mai departe. Aceasta este în fond ideea din spatele cerinței lui Hristos către Simon Petru și Andrei din Marcu 1:17, când El le-a spus pur și simplu, ”Veniți după Mine”.

Ucenicizarea poate fi practicată în timpul acestei crize
A face ucenici este ceea ce a lăsat Hristos la urmașii Săi să facă pe pământ. Acesta a fost mandatul lor atunci și încă este directiva de supra-extindere a bisericii de astăzi. Indiferent care ar fi circumstanțele curente, imperativul ucenicizării din Marea Trimitere trebuie accentuat.

Există câteva principii universale de facere de ucenici în Biblie care pot fi implementate, indiferent de care ar fi circumstanțele din cultură. Cu alte cuvinte, ”DA” - este posibil să ucenicizăm pe oameni digital. Iată câteva gânduri pe care să le luăm în considerare.

1. Viziunea lui Isus pentru ucenicizare a fost clară. Probabil că în relatarea cea mai familiară a chemării lui Isus pentru ucenicii Săi din Luca 5:1-11, există prezentarea momentului când Hristos învăța din barca de pescuit a lui Petru, ca mai apoi să vedem felul cum i-a instruit pe ucenicii timpurii să ”meargă cu mrejele la ape adânci” pentru o incredibilă pescuire. Acolo a fost momentul când El a împărtășit cu ei viziunea Sa pentru ceea ce avea să devină noua lor responsabilitate, ”De acum înainte vei fi pescar de oameni”. Rezultatul a fost că ”ei au lăsat totul și au mers după El”.

Nu exista nici o ambiguitate acolo. Petru, Andrei, Iacov și Ioan au fost martori cum Domnul face ceva măreț, iar ei au răspuns pe măsură. Dacă Domnul putea face acest miracol, El putea să lucreze și la viețile lor de bărbați, cu siguranță. Aceasta e exact ceea ce își doreau ei, deci L-au urmat cu toată inima. Principiul de aici este că Isus a spus urmașilor acestora exact care era viziunea Lui pentru ei, și ei au răspuns în conformitate cu aceasta.

Ucenicii de astăzi ar trebui să implementeze și ei acest principiu. Hristos a motivat pe urmașii Săi prin a le oferi o viziune a ceva mult mai mare decât strădaniile lor lumești curente. Odată ce ei au înțeles care este imaginea mai mare, ei au fost dornici să părăsească îndeletnicirile lor normale de zi cu zi spre a fi implicați în această nouă inițiativă.

Liderii și învățătorii trebuie să facă acest lucru cu ucenicii lor de astăzi, de asemenea. Numai atunci vor vedea urmașii lor nevoia de a pune chestiunile obișnuite ale vieții în urmă, în favoarea a ceva ce contează pentru eternitate.

2. Ucenicizarea autentică necesită timp. A petrece timp împreună s-ar putea să fie marcajul cheie al ucenicizării autentice. Hristos a clarificat aceasta în partea timpurie a procesului Său de ucenicizare a celor 12. Marcu 3:13-14 spune ”În urmă, Isus S-a suit pe munte; a chemat la El pe cine a vrut, și ei au venit la El. A rânduit dintre ei doisprezece, ca să-i aibă cu Sine...”. Istoria înregistrează faptul că Isus a petrecut următorii trei ani ai vieții Sale cu acești bărbați în acest efort organizat și strategic de instruire.

Nu prea mai avem așa ceva în zilele de astăzi. Timpul trebuie să fie ingredientul cheie al oricărei relații de ucenicizare. Învățătorul trebuie să petreacă timp cu cei care învață - și fără îndoială că aceasta va fi frecușul de astăzi. Oamenii nu au prea mult timp de oferit, dar probabil că ordinul curent de a sta în casă - cu referire la situația coronavirusului - a alterat programarea umană spre punctul unde oamenii au mai mult timp de oferit.

Liderii trebuie să își coordoneze orarele lor pentru a include sesiuni de instruire online, studii Biblice ”virtuale”, și instruirea pentru slujire/lucrare. Este posibil să ne adunăm laolaltă prin intermediul tehnologiei și este posibil să comunicăm eficient într-o varietate de feluri cu ucenicii de astăzi.

3. A face ucenici implică învățare. Hristos a petrecut o cantitate suficientă de timp în a da învățătură, în timpul slujirii Lui cu ucenicii Săi. Predica de pe Munte este un astfel de exemplu în pasajul Matei 5-7. Acest pasaj începe astfel, ”... S-a suit pe munte; și după ce a șezut jos, ucenicii Lui s-au apropiat de El. Apoi a început să vorbească și să-i învețe...” (Matei 5:1-2). Există multe alte exemple împletite în cadrul evangheliilor care vorbesc despre lucrarea de învățare a lui Isus cu urmașii Săi.

Acesta este probabil cel mai ușor aspect al ucenicizării digitale de astăzi. Recentele progrese tehnologice oferă o multitudine de căi de a învăța și de a prezenta adevărul Scripturii online. Internetul permite accesul la o lume de opțiuni ultra-creative pe care liderii și învățătorii le pot folosi spre a instrui pe studenți într-un mod ce permite atât prezentarea cât și interacțiunea. Lucrul important de aici este de a face din acest ingredient al ucenicizării o prioritate în orarele lor personale.

4. Ucenicizarea necesită instruirea și experiența în slujire. Lucrarea lui Hristos cu ucenicii Săi a fost de asemenea foarte caracterizată de instruire în slujire. Luca 9 oferă relatarea modului cum Isus i-a adunat pe ucenicii Săi și ”i-a trimis să predice...” (Luca 9:2). Acest capitol înregistrează instrucțiunile Sale specifice cu privire la modul cum să arate slujirea lor. Versetul 10 descrie interacțiunea lui Hristos după revenirea lor.

Și acest lucru este posibil prin utilizarea tehnologiei. Rețelele de socializare sunt pline de moduri inovative prin care bisericile locale au răspuns la Covid-19. Oamenii lui Dumnezeu au răspuns la situația curentă cu vigoare, entuziasm și energie. Există o mulțime de feluri prin care liderii pot provoca și motiva pe oamenii lor să se implice în mod activ în lucrare și slujirea în afară, chiar și în aceste vremuri de distanțare socială. Cheia este de a face din aceasta un ingredient semnificativ al ucenicizării. Asta a făcut și Hristos.

5. A face ucenici necesită o dedicare. Luca 14:25-33 este un pasaj important despre lucrarea de ucenicizare a lui Hristos. Acesta conține declarația Lui cu privire la ce se cere de la un ucenic. Limbajul este îndrăzneț și este scris într-o manieră fără nici o restricție. ”Și oricine nu-și poartă crucea și nu vine după Mine, nu poate fi ucenicul Meu” (Luca 14:27). Este evident faptul că adevărata ucenicie necesită o dedicare.

Aceasta este probabil cea mai puțin discutată fațetă a inițiativei de ucenicizare de astăzi. Cultura strigă să ne păstrăm opiniile deschise și să ne implicăm doar după ce am luat în considerare toate celelalte oportunități. Prea mulți dintre oamenii lui Dumnezeu vor, totuși, să facă o dedicare față de sport sau alte activități, dar nu să se dedice față de programul lui Dumnezeu, biserica. Așa trebuie să stea lucrurile. Un adevărat urmaș al lui Hristos trebuie să fie voitor să dedice timp și energie spre a fi un ucenic. Liderii și învățătorii trebuie să cheme pe ucenici și spre dedicare astăzi.

De ce contează toate acestea?
Este important să înțelegem faptul că virusul Covid-19 nu a contracarat mandatul lui Hristos pentru biserica Sa. Chiar și în timpul zilelor de distanțare socială, și izolare fizică față de alții, este posibil să ucenicizăm pe oameni spre a fi asemenea lui Hristos - chiar prin a folosi metode de ucenicizare digitale.

NOTĂ: Materialul de mai sus este adaptarea unui articol scris de Mel Walker (foto alăturat) în site-ul Cristianity.com, apărut pe 22 aprilie 2020. Mel Walker este președintele organizației Vision For Youth, Inc. (Viziune pentru Tineri), o rețea internațională dedicată slujirii generației de tineri, și este totodată și pastor de tineret la biserica Wyoming Valley Church din Wilkles-Barre, PA., SUA. Mel a fost în mod activ implicat în diferite aspecte de slujire printre tineri pentru 40 de ani. El este autor, vorbitor și consultant pentru biserici. Pentru mai multe detalii, accesați site-ul www.GoingOnForGod.com. Mel a scris 12 cărți pe diferite teme din cadrul lucrării de tineret, în plus ține discursuri la sute de adolescenți și părinți în fiecare an. Este căsătorit cu Peggy și au 3 copii adulți - fiecare dintre ei activ implicați în slujire vocațională. Poate fi urmărit pe Twitter la @vfyouth.

Dacă folosiți sau citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării lui, adică acest blog. Mulțumesc.[no-sidebar]



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.