Vor reveni oamenii la biserică după ce se va termina Covid-19?

Fotografie din cadrul unui serviciu de închinare de la o biserică - foto de Greyson Joralemon - unsplash.comUn studiu recent relata faptul că majoritatea bisericilor din America înregistrează un număr mai ridicat în ceea ce privește ”frecvența” la slujbele lor online, din timpul zilelor de distanțare socială impuse de Covid-19, față de cum aveau pe vremea când se țineau întâlnirile regulate. Folosirea răspândită a tehnologiilor bazate pe internet, via platforme precum Facebook Live și Zoom, a permis multor biserici să-și transmită predicile lor, uneori chiar și lucrarea lor muzicală, la o audiență mai largă decât ceea ce aveau de obicei în cadrul clădirilor lor în zilele de duminică. Unii se pare că nu au dorit să se folosească de ele...

Nivelul relativ ușor de folosire a transmisiilor live și a înregistrărilor video au oferit bisericilor de orice mărime oportunitatea de a se extinde, destul de eficient, în cadrul comunităților lor, ba chiar la o audiență mai largă.

În plus, folosirea destul de largă a rețelelor de socializare, precum Instagram și Facebook, a oferit multor oameni, din diferite grupe de vârstă, șansa de a sta acasă duminică dimineața, să doarmă mai mult și totuși să ”frecventeze” serviciile de biserică. De fapt, câțiva cercetători raporteazămulți creștini urmăresc mai mult de o slujbă de biserică online în fiecare duminică dimineața.

Unul din rezultatele situației pandemiei curente s-ar putea să fie o audiență de biserică mai largă, dar participarea este mai puțin activă. Oamenii urmăresc slujbele de biserică pe internet însă sunt mai puțin implicați în statistici față de cum erau înainte (de ex. câte persoane participă la slujbe într-o lună, spre a se forma a coordona mai bine slujbele, voluntarii, programele, etc.). Dărnicia financiară are o tendință semnificativ de scăzută, și nu puține sunt bisericile care au fost suspendate (sau poate chiar închise de tot).

De exemplu, deși anumite biserici oferă program online pentru copii și tineri, există o nevoie mai mică în ceea ce privește voluntarii adulți care să slujească în aceste capacități, din moment ce nu mai există întâlniri programate în weekend. În majoritatea bisericilor, această slujire virtuală permite lucrătorilor să stea pur și simplu acasă.

Slujirea în timpul distanțării sociale
Pastorii și alți lideri de biserică, ajunși să se confrunte cu ocazia prezentă, s-au folosit de inițiativa și de creativitatea lor spre a se extinde către comunitățile lor și să slujească oamenilor în timpul zilelor de carantină, când cele mai multe biserici nu se întâlneau în persoană. Membrii clerului trebuie lăudați pentru ingeniozitatea și bunăvoința de a învăța lucruri noi cu această tehnologie a transmisiilor online în încercarea de a câștiga un număr mai mare de oameni în fiecare weekend.

Iată câteva date: Bisericile au lansat modalități noi de a se conecta cu oamenii, în timp ce membrii bisericii se bucură de noile orare de duminică. Conveniența închinării de acasă, stând în fața unui computer, a unei tablete sau a unui televizor, a devenit ceea ce mulți numesc acum drept ”noua normalitate” a vieții de biserică. Aceste lucruri îi determină mulți lideri de biserică să se gândească cu privire la posibilele răspunsuri la o întrebare specifică: ”Vor reveni oamenii la o frecvență activă, în persoană, la biserică, după criza Covid-19?

Slujirea după distanțarea socială
Un răspuns specific la această întrebare este probabil nesigur acum, mai ales că sunt pastori care continuă să slujească în cadrul realităților curente ale acestei pandemii. În plus, o organizație națională de știri a raportat în SUA faptul că ”Departamentul de Securitate Națională solicită bisericilor... să plănuiască (încă de acum) pentru viața de după coronavirus, când închinătorii vor putea fi din nou împreună”.

E greu de spus cum vor arăta slujbele de biserică după ce se va ridica practica de acum cu distanțarea socială. Evidența anecdotică pare să indice spre două căi: există unii care spun că noul obicei de a urmări slujbele de biserică de acasă va continua după ce vor fi ridicare ordinele de stat în casă; alții cred că la mulți creștini le va fi dor de părtășia cu alți credincioși și vor tânji să fie cu ei în persoană (adică să îi vadă față către față, fizic).

De ce s-ar putea ca oamenii să nu mai revină la biserică
Există câteva motive pentru care mulți oameni s-ar putea să nu mai revină la rutina lor de frecventare regulată a bisericii.

1. Oamenii se bucură de închinarea de acasă. Atmosfera relaxată de a fi acasă cu familiile lor s-ar putea să aibă un apel pe termen lung pentru mulți dintre cei ce frecventau biserica din obicei. Nu este o exagerare să spunem că filozofia curentă de ”stat în casă” se prea poate să fi permis unora să urmărească slujbele de închinare din pijamale! Unii cred că un număr semnificativ de membrii ce participau regulat la biserică vor vrea să continue această practică ocazională chiar și după ce se va termina pandemia Covid-19.

2. Oamenii nu se mai simt în siguranță în locurile publice. Media a făcut o slujbă enormă de a convinge pe oameni să le fie frică de locurile publice cu mulțimi de oameni. Rezidenților li s-a spus să poarte măști în public, să aibă cel puțin 2 metri distanță între ei, să folosească dezinfectant de mâini sau șervețele dezinfectante frecvent, să își spele mâinile mai des. Generațiile mai tinere se luptă deja cu anxietatea și cu criza curentă de sănătate care s-ar putea să-i facă pe oameni destul de circumspecți în ceea ce privește mersul la întâlniri publice în viitorul apropiat.

3. Oamenilor le place libertatea de a urmări slujbele în orarul lor propriu. O altă practică devenită comună de acum în Statele Unite (probabil valabilă și în multe alte țări), chiar și înainte de pandemie, era practica de a participa în alte activități sau funcții din timpul weekend-ului în locul dedicării de a participa în mod regulat la slujbele de biserică.

Deși există și alte activități ce sunt limitate acum, oamenilor li se pare propice că au mai mult timp la dispoziție în weekend-uri pentru alte scopuri de recreere. A avea slujba de biserică postată pe site și pe aplicațiile de rețelele de socializare va permite oamenilor să urmărească slujbele de biserică oricând este convenabil cu orarul personal al lor sau al familiei.

De ce vor vrea oamenii să revină la biserică
Există de asemenea și câteva motive cheie pentru care credincioșii și vizitatorii vor vrea să revină la biserică după ce se vor relaxa restricțiile cu coronavirusul.

1. Oamenilor le va fi dor de conexiunea cu alți credincioși. Izolarea curentă față de alți oameni va cauza în mod probabil pe unii să tânjească după legături interpersonale cu alții. Timpul extins de distanțare socială poate permite dezvoltarea singurătății în unii, așa că este probabil că urmașii lui Hristos vor dori să fie prezenți în clădirile de biserică din nou, spre a reînnoi momentele de părtășie și interacțiune cu alți credincioși. Acest lucru este în special valabil pentru generațiile mai tinere, unde conexiunile puternice cu semenii sunt foarte importante.

2. Oamenii vor răspunde pozitiv la conexiunile legate în timpul situației de coronavirus. Mulți pastori și alți lideri de biserică au lucrat din greu în timpul isteriei Covid-19 pentru a comunica evanghelia și dragostea lui Hristos cu cel mai mare număr posibil de oameni. Bisericile de toate mărimile au utilizat în mod eficient tehnologia, în special platformele de rețele sociale, spre a sluji membrilor de biserică și a câștiga pe cei nemântuiți (sau care nu au fost niciodată la biserică) din comunitățile lor.

Unele biserici au dezvoltat totodată și moduri creative (spre exemplu, distribuirea de alimente către nevoiași și opțiunea de a face cumpărături sau de a aduce medicamente pentru cei care erau închiși în case) pentru a demonstra asentimentul de a sluji vecinilor lor. Aceste metode, în special în timpul unei perioade dificile de timp din istoria acestei națiuni, va produce - fără doar și poate - anumite rezultate evanghelistice pentru biserică. Destinatarii acestor acțiuni vor alege pe bune să viziteze acele biserici imediat ce vor apărea directivele de relaxare și ieșirea din casă.

3. Oamenii vor avea un sens mai crescut de dedicare datorită trecerii printr-o criză. Anumiți lideri de biserică cred că epidemia de coronavirus poate, în fond, să fie bună pentru biserică. Bisericile au trebuit să găsească modalități de împlinire a misiunii lor fără oportunitatea de a se aduna în grupuri mari. Accentul pus pe un nivel în creștere al adevăratei comunități în cadrul grupurilor mici - în locul adunărilor mari - poate continua să fie o prioritate semnificativă în viitorul bisericii.

În plus, răspândirea crescută în ceea ce privește folosirea tehnologiei spre a comunica Cuvântul lui Dumnezeu din prezent va continua cu certitudine și atunci când se va termina epidemia. Probabil că un spirit reînnoit de dedicare va apărea, lucru care va duce la o nouă realitate pentru biserică. Oamenii lui Dumnezeu au trebuit să fie inovativi și plini de ingeniozitate în timpul epidemiei, și se presupune că acest nivel de dedicare se prea poate să continue odată ce bisericile revin înapoi în clădirile lor.

Biserica este lucrarea lui Dumnezeu
Nimeni nu știe cum va arăta biserica odată ce se va termina practica prezentă a distanțării sociale. Unii prezic că urmează vremuri dificile pentru biserici. Alții spun că biserica va reveni mai puternică decât oricând.

Lucrul important de care trebuie să ne amintim este că biserica este ideea lui Dumnezeu și că ea este lucrarea Sa în lumea de astăzi (”... Îmi voi zidi Biserica, iar porțile Locuinței Morților n-o vor birui”, Matei 16:18, NTR)

NOTĂ: Materialul de mai sus este adaptarea unui articol scris de Mel Walker (foto alăturat) în site-ul CrossWalk, apărut pe 30 aprilie 2020. Mel Walker este președintele organizației Vision For Youth, Inc. (Viziune pentru Tineri), o rețea internațională dedicată slujirii generației de tineri, și este totodată și pastor de tineret la biserica Wyoming Valley Church din Wilkles-Barre, PA., SUA. Mel a fost în mod activ implicat în diferite aspecte de slujire printre tineri pentru 40 de ani. El este autor, vorbitor și consultant pentru biserici. Pentru mai multe detalii, accesați site-ul www.GoingOnForGod.com. Mel a scris 12 cărți pe diferite teme din cadrul lucrării de tineret, în plus ține discursuri la sute de adolescenți și părinți în fiecare an. Este căsătorit cu Peggy și au 3 copii adulți - fiecare dintre ei activ implicați în slujire vocațională. Poate fi urmărit pe Twitter la @vfyouth.

Dacă folosiți sau citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării lui, adică acest blog. Mulțumesc.[no-sidebar]



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.