Cum ar trebui să trateze creștinii oamenii din alte sisteme de credințe?

grupuri diferite de oameni - foto de  Mario Purisic - unsplash.comCând vine vorba despre oamenii care fac parte din alte sisteme de credințe, noi creștinii ne luptăm cu felul corect în care ar trebui să-i abordăm și mai ales modul cum să-i tratăm. În America, spre exemplu, oamenilor li se oferă libertatea de a practica orice religie aleg ei, atâta timp cât ei nu rănesc pe ceilalți din jur în cadrul acestui proces. Este chiar menționat în cadrul Constituției faptul că Congresul nu va emite nici o lege care să aibă de a face cu respectarea instituției vreunei religii.

În calitate de creștini cred că uităm acest aspect pentru că noi vrem ca lucrurile să se îndoaie în direcția crezurilor noastre. Așadar, care este o modalitate bună prin care un creștin se poate angaja în discuții cu oameni de diferite credințe? Și există moduri adecvate de a împărtășii evanghelia cu ei? Vreau să împărtășesc cu voi în cadrul acestui articol patru lucruri importante de care să ne amintim atunci când intri într-o discuție cu oameni din alte sisteme de credință.

1. Respectă decizia lor de a crede.
Libertatea de a alege este un dar oferit de Dumnezeu. Dumnezeu oferă tuturor dreptul de a alege direcția în care vor să pășească. Chiar și dacă aceasta înseamnă să se depărteze de El sau să meargă într-o direcție diferită față de cea pe care ar fi dorit-o El pentru ei. În cele din urmă este decizia proprie a fiecăruia. Trebuie să respecți decizia oamenilor de a crede ceea ce au ales să creadă.

Aceasta nu înseamnă că tu nu vei încerca să-i atingi cu evanghelia, ci înseamnă că tu trebuie să respecți dacă ei aleg să meargă pe partea cealaltă. Prin a le arăta respectul care se cuvinte, chiar dacă nu ești de acord, tu ești capabil să demonstrezi ce înseamnă să-ți iubești aproapele.

Adesea noi vrem ca oameni să accepte ceea ce credem și noi. Dacă aceasta e ceea ce ne dorim.. atunci aceasta e și ceea ce ar trebui să fim voitori să oferim.

2. Înțelege unde se află ei înainte să le spui unde să meargă.
În zelul de a câștiga pe cineva pentru Hristos, noi vom trece adesea cu vederea situația unei persoane înainte de a se întâlni cu evanghelia. În cele din urmă... trebuie să spun la toată lumea despre Isus, nu?

Deși urgența și încântarea cu privire la acest aspect sunt minunate (mai ales dacă sunt canalizate în mod corespunzător) există ceva care trebuie luat în considerare: tu trebuie să înțelegi întotdeauna unde se află o persoană înainte să-i spui ceea ce ar trebui ei să facă sau de ce trebuie să vină ei la Hristos.

Cel mai bun mod de a face acest lucru este prin a pune întrebări. Iată două care funcționează bine:

De ce ai ales să alegi această cale sau religie? Apropo, există anumite persoane în cadrul bisericilor creștine care nu pot răspunde la această întrebare.

Ai găsit împlinire sau simți că există ceva care îți lipsește?

Este înțelept să recunoaștem că dacă o persoană e satisfăcută cu locul unde se află, de foarte puține ori ei vor simți nevoia de a mai schima ceva din ceea ce fac ei. Dacă găsești o persoană în această situație, nu încerca să o convingi cu privire la motivul pentru care ei nu văd lucrurile în mod corect. Aceasta funcționează foarte rar. Pur și simplu roagă-te pentru ei și cere-i lui Dumnezeu să le deschidă inima lor față de adevăr.

De prea multe ori noi vrem să-i lovim pe oameni peste cap cu evanghelia și apoi ne minunăm de ce nu funcționează lucrurile.

A înțelege locul unde se află o persoană va necesita din partea ta abilitatea de a învăța despre sistemul lor religios, sau despre crezurile lor. Din nou, scopul nu este ca tu să formezi o strategie, ci ca tu să dezvolți o empatie și compasiune pentru locul unde se află persoana respectivă.

Adesea vei descoperi în multe alte religii că de fapt nu există o relație personală cu Dumnezeu. S-ar putea să existe o dificultate în a te relaționa față de Dumnezeu ca un tată iubitor. S-ar putea să mai descoperi și faptul că asigurarea mântuirii și speranța cerului sunt în mod general absente.

Iată o perspectivă asupra a trei religii diferite:

ISLAM: Ei au o părere monoteistă față de Dumnezeu, ceea ce înseamnă că Dumnezeu este unul, nu unul Dumnezeu revelat în trei persoane. Deși ei se apropie de Dumnezeu în rugăciune, aceasta nu este dintr-o perspectivă de a zidi o relație. Ei vor să facă tot ce pot mai bine pentru a încerca să-i facă pe plac lui Dumnezeu. De asemenea, la finalul vieții ei cred că bărbații sunt judecați prin balanță și atunci se va determina dacă vor merge în rai sau un iad. Ei nu știu niciodată dacă au făcut destul în viața aceasta ca să intre în rai.

HINDUISM: Hindușii cred în suflet, sau în adevăratul sine. Aceasta este o religie panteistică în care se crede în mulți zei. În Hinduism sufletul nu moare niciodată, ci trece printr-o reîncarnare continuă. Acesta este un ciclu de renaștere a sufletului într-un trup nou după moarte. Renașterea unei persoane este afectată de acumularea de fapte bune sau rele din această viață, care este cunoscut și sub numele de karma.

Conceptul de păcat este ceva străin în cadrul Hinduismului. Faptele tale bune au impact asupra vieții tale viitoare în mod favorabil și faptele rele pot duce la suferință în viața ta următoare. Datorită legii karma nu există spațiu pentru iertare pentru că rezultatul a ceea ce faci, bine sau rău, va fi reflectat în viața viitoare.

MARTORII LUI IEHOVA: Martorii lui Iehova nu cred în Trinitate și nu îl văd pe Isus ca fiind Dumnezeu pe deplin. El nu este văzut ca ființă divină. Ei cred că Isus a venit și că a murit – dar pe o prăjină, nu pe o cruce. În cadrul acestei credințe, mântuirea poate veni prin a crede în Isus... dar nu Isus ca Dumnezeu. Trebuie să te încrezi în versiunea inferioară a lui Isus. În plus, trebuie să faci fapte bune altfel mântuirea ta nu va fi completă. Acesta e unul din motivele pentru care ei petrec așa de mult timp în a mărturisii.

Dă-mi voie să te întreb, a cunoaște aceste mici simple adevăruri îți oferă o idee mai bună despre locul de unde provine o anumită persoană dintr-o altă religie? Sper că da. Prin a înțelege ceea ce este învățat o persoană în cadrul credinței lor tu de fapt dobândești însemnătate în ceea ce determină comportamentul lor.

Vei începe totodată să înțelegi de ce gândesc în felul cum gândesc. A cunoaște aceste lucruri te poate ajuta să te relaționezi mai bine față de ei. Dacă ai vreodată oportunitatea să împărtășești evanghelia cu ei, cel puțin vei știi de unde provin ei.

3. Amintește-ți că tu nu încerci să câștigi un argument – tu încerci să câștigi un suflet.
Să presupunem că ai făcut un pas înainte și ai decis să împărtășești evanghelia cu prietenul, vecinul sau cu o rudă de-a ta care este dintr-un sistem diferit de credință.

Dă-mi voie să-ți amintesc de un singur lucru: tu nu încerci să câștigi un argument. De fapt, te încurajez să te oprești să vezi pe oamenii din alte credințe drept marcaje de verificare. Amintește-ți că ei sunt oameni înainte de toate, care sunt iubiți de Dumnezeu. Ei au scopuri, vise și ambiții. Ei își iubesc familiile lor și vor multe din aceleași lucruri pe care le dorești și tu.

Atunci când locuiam în New York City, obișnuiam să mă implic în discuții cu Martorii lui Iehova. Îi invitam la mine acasă și stăteam jos și aveam conversații. Scopul meu de atunci era să le arăt eroarea căilor lor și speram să-i câștig cumva pentru Hristos. După multe conversații am fost foarte plin de nereușită. Ulterior ei au pus casa mea pe lista lor neagră și s-au oprit din a mai suna la ușa mea.

Pe măsură ce am reflectat la acele vremuri, am realizat că, deși motivele mele erau bune, tacticile mele erau toate greșite. Eram așa de concentrat în a-mi dovedi punctul meu încât am uitat de ei în acest proces. Recunosc acum zelul meu (și poate și ego-ul meu, de parcă ziceam ”Eu sunt corect și vor sunteți greșiți și am să vă arăt eu”) îmi stătea în cale.

Nu cred că i-am întrebat vreodată de familia lor, țelurile lor, visele sau orice altceva pentru a ajunge oarecum să-i cunosc... pentru că eu eram determinat doar să-mi dovedesc punctul meu. Nu-i de mirare că nu a funcționat. Eu trebuia să urmez modelul lui Isus, care și-a făcut timp să ia masa sau să se implice cu cineva. Isus punea întrebări care îi făcea pe oameni să se gândească cu privire la situația și la condiția lor. Și tu trebuie să faci la fel. De aceea cele două întrebări pe care le-am împărtășit cu voi mai devreme sunt așa de importante.

Înainte de a avea o conversație despre schimbare, trebuie să te asiguri că ei sunt deschiși față de aceasta, sau că privesc la ea, altfel conversația nu are nici un sens. S-ar putea să nu înțelegi acest lucru dacă vrei să câștigi un argument... însă vei înțelege dacă încerci să câștigi un suflet.

Oamenii nu se schimbă până ce ei nu realizează că au nevoie de schimbare. De aceea avem nevoie de Duhul Sfânt să-i conștientizeze de condiția lor și să le deschidă ochii față de adevărul evangheliei. Fără ca El să lucreze la inima lor, tu nu faci altceva decât să cauți să câștigi un argument – dar nu vei câștiga un suflet.

Dacă ei nu vor să se schimbe, cel puțin tu nu ai ruinat o relație în cadrul acestui proces. Și cine știe ce valoare are acea ușă deschisă ulterior în viață.

4. Nu e vorba de înlăturarea sau discreditarea credinței, ci de transferul credinței.
Unul din lucrurile pe care trebuie să le realizezi este că oamenii din alte credințe au de fapt credință. Ei cred în ceva. S-ar putea să fie diferit de ceea ce crezi tu, dar ei cred.

Atunci când ești angajat în discuție cu ei, mai ales dacă ai de gând să le împărtășești evanghelia, slujba ta nu este să-i faci să-și piardă credința lor, tu vrei ca ei să-și transfere credința lor. Tu vrei ca ei să se mute de la ceea ce cred ei cu adevărat și să se transfere către Acel Unic și adevărat Dumnezeu viu.

Pentru ca acest lucru să aibă loc, tu trebuie să fi voitor să stai toată durata acestui proces, nu doar să-i lovești cu evanghelia și apoi repede să fugi, sperând că totul va funcționa. Trebuie să înțelegi că este un mare pas pentru cineva să-și schimbe sistemul lor de crezuri. Imaginează-ți procesul prin care ai trece tu ca să schimbi ceea ce crezi și apoi să-ți pui speranța în altceva. Nu e ceva ușor, deși aceasta e ceea ce le cerem lor să facă.

Dacă acest lucru se va întâmpla, acea persoană va avea nevoie de cineva care să meargă alături de ei în tot acest proces. Au nevoie de cineva care să le răspundă la întrebări, să le asculte preocupările lor, și să-i ajute să știe că ei pot într-adevăr să se încreadă în acest Isus. Aceasta este realitatea acestei munci. Și e acel tip de muncă ce necesită ajutorul cuiva pentru ca cineva să-și poată transfera credința lor. Nu este ușor, dar dacă iubești și respecți pe cineva atunci acest lucru ar trebui să funcționeze, dacă ești binevoitori să parcurgi acești pași.

Ca o încurajare finală: iubește-i pe oameni.
În timp ce te angajezi în discuții cu oameni din alte credințe, amintește-ți mai mult decât orice altceva că și ei sunt oameni. Tu ai o responsabilitate să-i iubești, să încerci să-i înțelegi și – când va fi momentul oportun – să îl împărtășești pe Isus cu ei.

Totuși, trebuie să realizezi că nu vei putea niciodată să-l împărtășești pe Isus dacă nu îi respecți și să te întâlnești cu ei exact acolo unde se află ei. În cele din urmă, nu la fel a făcut și Isus? Să urmăm așadar modelul Său și să îi abordăm pe oameni la fel cum ar fi făcut El.

Cred că vom vedea rezultate mult mai bune în acest proces.

Clarence L. Haynes Jr.NOTĂ: Materialul de mai sus a fost scris de Clarence L. Haynes Jr. (foto alăturat) pe 25 iunie 2020 în site-ul CrossWalk.com, de unde a fost preluat. El este vorbitor, învățător, autor și co-fondator al The Bible Study Club (Clubul de Studiu al Bibliei). A slujit mai mult de 30 de ani în cadrul trupului lui Hristos în diferite capacități și a publicat recent cartea The Pursuit of Purpose (Urmarea Scopului, disponibilă în limba engleză). Dacă te lupți să găsești voia lui Dumnezeu, această carte te va ajuta să descoperi diferite căi prin care Dumnezeu te conduce în voia Sa perfectă. Pentru mai multe detalii vizitați clarencehaynes.com.

Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc. [no-sidebar]



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.