Partea pozitivă a gândirii negative

O tipă gânditoare - foto de Brooke Cagle - unsplash.com

Nu te îngrijora… fii fericit. Bărbia sus. Uită-te la partea luminoasă. Fluxurile de pe rețelele sociale și conversațiile zilnice sunt inundate de fraze ca acestea. Nu trebuie să te uiți prea departe pentru a vedea cât de mult favorizăm pozitivitatea.


O atitudine mentală pozitivă poate fi un instrument puternic pentru a vă ajuta să treceți peste provocările vieții și luptele zilnice. Dar pozitivitatea neîncetată poate deveni toxică.


Forțându-vă să priviți întotdeauna pe partea luminoasă poate deveni epuizant, iar optimismul ne poate determina să ignorăm gândurile și sentimentele care se întâmplă la un nivel mai profund.


Helen Dillon, antrenor de viață și de cariere, precum și fondatoare a Your Path Coaching, este de acord cu ideea că prea multă pozitivitate nu este neapărat un lucru bun. Ea recunoaște faptul că gândirea negativă, atunci când este folosită corect, poate fi un instrument puternic pentru introspecție și un motivator pentru schimbare.


A fi pozitiv tot timpul înseamnă că nu are loc nici o analiză critică, sau să se ia (măcar) în considerare situația actuală a unei persoane”, spune Dillon.

Viața nu este niciodată cu direct înainte; de multe ori ne aruncă în întorsături, cum ar fi pierderea locului de muncă sau suferirea unei perioade de sănătate proastă ... Pozitivitatea este o mentalitate bună de avut, dar îmbrățișarea momentelor negative din viața noastră este ceea ce ne menține reali."


Gillian Fagan, terapeut, antrenor și consilier la Terapia Acora, este de acord cu Dillion. Fagan observă, de asemenea, că, din punct de vedere biologic, oamenii au o tendință de negativitate, ceea ce înseamnă că suntem de fapt proiectați să ne concentrăm asupra părților negative.


Creierul nostru este conectat la negativitate, deoarece ființele umane sunt conectate pentru a supraviețui”, explică ea.

Este mai natural pentru noi să ne așteptăm la ce-i mai rău, să catastrofăm, să fim precauți și să ne schimbăm lent. Dacă poziția implicită este aceea de a supraviețui, aceasta înseamnă să vă faceți griji cu privire la ce-ar fi dacă...”


Potrivit lui Fagan, prea multă pozitivitate poate întări sentimentele de eșec personal atunci când viața nu merge așa cum ne dorim. În aceste scenarii ne este necesară negativitatea pentru a putea crește.


Pentru mine, privitul cu atenție la emoțiile negative care înconjurau o problemă de la locul de muncă m-au ajutat să merg mai departe.


Când m-am trezit că mă tem să merg să lucrez dimineața, să-mi spun să mă uit pur și simplu la partea luminoasă, nu se cupla nimic la mine.


În schimb, am acceptat emoțiile negative pe care le simțeam și mi-am oferit spațiul pentru a le investiga.


Am aruncat o privire la ce se întâmpla cu adevărat. Mi-am permis să-mi vărs oful cu prietenii când, în mod normal, aș putea forța un zâmbet. În loc să concep o stare de recunoștință, am ținut un jurnal de nemulțumiri pentru a-mi pune pe hârtie toate grijile și preocupările mele.


Ceea ce am descoperit a fost un amestec de sentimente de inadecvare la locul de muncă și anxietate, care decurg din cerințele postului. Înarmat cu aceste cunoștințe, am reușit să implementez câteva schimbări.


Am lucrat la consolidarea încrederii mele, am învățat să vorbesc atunci când volumul de muncă a devenit prea solicitant, și am acceptat că slujba nu era perfectă. Aceasta a fost o ușurare în sine.


Negativitatea a fost calea mea spre a ajunge într-un loc mai fericit. Dacă nu mi-aș fi permis să mă concentrez asupra negativelor, nu aș fi mers mai departe.


Deci, cum poți valorifica puterea gândirii negative în viața ta?


În primul rând, este să ne recunoaștem că suntem nefericiți sau nemulțumiți de poziția în care ne aflăm”, explică Dillon.


Aceasta poate fi o dificultate enormă, mai ales dacă este să admitem că ceva ce am ales să facem nu a funcționat corect.”


Odată ce ne-am acordat spațiul pentru această reflecție, suntem capabili să găsim o soluție. Emoțiile negative rezultate sunt motivatori care ne determină să ne schimbăm, spune Dillon.


Folosirea acestor perioade de negativitate este de fapt modul în care învățăm să ne îmbunătățim. Este modul în care ne putem înțelege mai bine punctele forte atunci când ne confruntăm cu provocări care ne fac să ne adâncim în noi înșine, pentru a depăși acele dificultăți”, spune ea.


Gândirea negativă are de fapt beneficii care ne pot ajuta să mergem mai departe în viață.


Acceptarea tuturor emoțiilor ne permite să ne experimentăm viața mai pe deplin. Nu trebuie să ne simțim vinovați sau ofensați atunci când apar emoții negative. Le putem accepta ca fiind o parte a vieții. De asemenea, ne permit să apreciem mai pe deplin aspectele pozitive ale vieții.


Reușim pentru că învățăm și creștem din eșecurile noastre. Ne conectăm și simțim dragoste pentru că suntem vulnerabili și ne asumăm riscuri. Evitarea durerii este, într-un fel, o formă de durere, deoarece înseamnă a trăi în negare”, spune Fagan.

Nimeni nu este capabil să fie total pozitiv tot timpul. Suntem prea multidimensionali pentru asta.


Când emitem doar pozitivitate, punem prea multă presiune pe noi înșine pentru a fi altceva decât o ființă umană autentică. Orice sentimente negative sunt doar împinse în jos și trimise spre negare”, spune Fagan.

Este cu adevărat OK să nu fii OK! Când ne onorăm toate sentimentele, ne onorăm pe noi înșine. Cel mai pozitiv lucru pe care îl poți face este să fii adevărat pentru tine.


Presiunea de a fi pozitiv tot timpul poate duce la creșterea stresului, precum și la sentimente de izolare. Vă poate duce să vă îmbogățiți sentimentele și să nu împărtășiți când lucrurile sunt dificile.


A privi la o problemă și la acceptarea faptului că ceva din viața ta nu funcționează este primul pas în a face o schimbare.


Una dintre cele mai mari motivații ale schimbării este să ne simțim incomod cu privire la sentimentele noastre reale”, notează Fagan. ”Nimeni nu vrea să se simtă fricos sau trist. Gândurile negative sunt de obicei cele care îi motivează pe oameni să caute terapie și să obțină o înțelegere reală a ceea ce se întâmplă pentru ei și de ce simt ceea ce simt.

Fără de sentimentele negative, s-ar putea să rămânem în situații mai puțin ideale decât atunci când, în adâncul nostru, avem nevoie de ceva diferit.


Succesul nu vine fără eșec, subliniază Fagan.


Dacă știi cum se simte eșecul, felicitări!” spune Fagan. ”Eșecul înseamnă că ai încercat. Ai riscat și ai încercat ceva. Arată-mi o persoană de succes care nu a experimentat niciodată eșecul. Eu chiar cred că ar trebui să sărbătorim eșecul, deoarece ne învață atât de multe; cum să ne îmbunătățim, să ne dezvoltăm, să învățăm și să creștem.

Dacă eșuezi, dar continui să încerci, îți construiești rezistența și ești mai capabil să faci față la urcușurile și coborâșurile vieții.


A nu fi sincer cu tine însuți sau cu ceilalți, cu privire la modul în care te simți, are consecințe reale asupra sănătății.


Studiile psihologice și fiziologice arată că negarea și pretinderea că sunt OK măresc stresul intern. Ascunderea sentimentelor de furie și tristețe pot provoca depresie, anxietate și chiar boli fizice”, spune Fagan.

S-a demonstrat că represiunea emoțională scade funcția imunitară și te plasează într-un risc mai mare pentru alte boli.


O serie de emoții ne ajută să ne reglăm răspunsul la stres, ceea ce înseamnă de fapt un sistem imunitar mai sănătos. Acceptarea emoțiilor negative, mai degrabă decât respingerea lor, este mai bine pentru tine pe termen lung”, spune Fagan.

Acceptarea emoțiilor tale negative îți poate îmbunătăți și relațiile. Fiind sincer cu privire la ceea ce experimentați, creșteți oportunitățile de intimitate cu partenerul de viață. Intimitatea în sine are multiple beneficii pentru sănătate.


Instinctul tău poate fi acela de a juca rolul de ”cel puternic”, doar că vulnerabilitatea este necesară pentru conexiuni profunde.


În cele din urmă, este vorba de echilibru. Atât gândirea pozitivă, cât și gândirea negativă pot fi valoroase pentru noi în moduri diferite.


Efortul de a fi pozitiv într-o situație dificilă poate fi mentalitatea care ne menține în mișcare atunci când mersul devine greu. Gândirea negativă poate fi instrumentul care ne permite să evaluăm cu atenție o situație și să decidem să facem o schimbare.

O perspectivă sănătoasă are loc pentru ambele.


Materialul de mai sus este un articol scris de Victoria Stokes pe 8 septembrie 2020, cu citatele de rigoare din link-uri verificate faptic de Jennifer Chesak, în site-ul HealthLine, de unde a fost preluat. Victoria Stokes este o scriitoare din Regatul Unit. Când nu scrie despre subiectele ei preferate, despre dezvoltarea personală și bunăstare, de obicei are nasul înfipt într-o carte bună. Victoria enumeră cafeaua, cocktailurile și culoarea roz printre unele dintre lucrurile ei preferate. O puteți urmări pe Instagram. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să păstrați toate link-urile din el și să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.