8 mistere nerezolvate din Biblie

O Biblie deschisă pe o masă - foto de Vidal Balielo Jr. - pexels.com

Studierea Scripturilor este ca și cum ai învăța orice materie în școală. Practica este perfectă. Dar, înainte de a practica, trebuie să înveți și... tot ce înveți începe cu o întrebare.

Ce se întâmplă atunci când nu există un răspuns?


În calitate de creștin, adresarea întrebărilor nu numai că trebuie permisă, ci și încurajată.


Are Biblia un răspuns la fiecare întrebare la care s-ar putea gândi un credincios? Petreceți suficient timp chiar și cu cel mai dur creștin și veți descoperi în curând că nici ei nu au răspuns la toate. A nu avea răspuns este de fapt în regulă.

Credința nu se bazează pe un răspuns, așa spune Scriptura: Căci umblăm prin credință, nu prin vedere. - 2 Corinteni 5:7

Mersul prin vedere înseamnă să te bazezi exclusiv pe răspunsuri pentru a deschide calea. Prin urmare, credința permite interogarea.

Credința creștină nu se bazează pe răspunsuri la fiecare întrebare. Credința în Dumnezeu înseamnă acceptarea faptului de a nu cunoaște totul, dar totuși a crede că El este totul.

La urma urmei, Biblia îl descrie pe Dumnezeu drept misterios (Iov 11:7).

Cuvântul Său oferă informații despre o mulțime de întrebări, doar că nu la toate. Cea mai importantă parte a Bibliei - relatarea despre Isus - evidențiază dragostea față de Dumnezeu și față de alții ca fiind cele mai importante porunci din Biblie.

Cu toate acestea, adresarea de întrebări despre alte subiecte poate fi, de asemenea, perspicace.

Rezolvarea unui mister bun se pare a fi precum o sarcină utilă, dar unele mistere vor rămâne pentru totdeauna nerezolvate. Indiferent de modul în care alegeți să interpretați Scriptura, următoarele întrebări nu au răspunsuri directe.

Dar a nu avea răspunsuri este în regulă. Creștinii umblă prin credință, nu prin vedere.

Iată opt lucruri din Biblie care rămân un mister:

1. Unde a fost Edenul?
Viața pentru Adam și Eva a început într-un mod atât de minunat. Au avut o relație cu Dumnezeu, un cămin cu Dumnezeu și și-au ruinat binecuvântarea. Acțiunile lor au introdus lumea în păcat.

Unde era căminul glorios din care au fost alungați ei?

Un râu ieșea din Eden ca să ude grădina, iar de acolo se despărțea în patru brațe. Numele celui dintâi este Pișon. El înconjura toată țara Havila, unde este aur. Aurul acelei țări este bun. Acolo se găsesc și bedelium și piatră de onix. Numele celui de-al doilea râu este Ghihon. El înconjura toată țara Cuș. Numele celui de-al treilea râu este Hiddekel. El curge la răsăritul Așurului. Al patrulea râu este Eufratul.
(Geneza 2:10-14, NTR)

Nimeni nu știe direct ce au experimentat ei în Eden. Dar nu numai asta, dar nimeni nu știe cu precizie unde era amplasată grădina.

Cele patru râuri menționate sunt Pișon, Ghihon, Tigru și Eufrat. Ultimele două râuri sunt încă în jur astăzi, dar nu și Pișon și Ghihon.

Grădina Edenului trebuie să fi fost în Orientul Mijlociu, bazată pe Tigru și Eufrat, dar unde anume... nu este clar.

2. Au existat dinozauri?
Știința modernă a dovedit că dinozaurii au existat odată, dar Biblia nu vorbește despre dinozauri în modul în care ne învață educația.

Există două creaturi menționate în Biblie care par nu numai ca dimensiuni monstruoase, dar au caracteristici aproape supranaturale în comparație cu animalele de astăzi.

Uită-te la behemot, pe care l-am făcut ca să fie cu tine; mănâncă iarbă ca un bou. Tăria lui stă în coapsele lui și puterea în mușchii pântecului său. Își îndoaie coada tare ca un cedru; tendoanele coapselor sale sunt întrețesute, oasele îi sunt țevi de bronz, mădularele lui sunt ca niște drugi de fier. El este cel dintâi între lucrările lui Dumnezeu. Să-Și aducă aproape sabia Cel Ce l-a făcut! (Iov 40:15-19, NTR)

Pasajul descrie creatura în mare detaliu. Această fiară trebuia să fie respectată și temută, mai ales având în vedere că numai sabia lui Dumnezeu putea dăuna creaturii. Este această creatură un dinozaur, un elefant sau altceva?

Dacă acesta ar fi fost un dinozaur, de ce a existat doar una singură? Unde sunt ceilalți dinozauri?

Tu, cu puterea Ta, ai despărțit marea, ai zdrobit capetele monștrilor din ape. Tu ai sfărâmat capetele Leviatanului și l-ai dat de mâncare poporului din pustietăți.
(Psalmii 74:13-14, NTR)

Această referință a unei alte fiare nu este la fel de amenințătoare ca Behemotul. Totuși, această creatură este descrisă ca fiind cu mai multe capete. A descris David monștrii marini actuali sau ceva ce știința modernă a numit de atunci?

Astăzi, știința explică faptul că sunt descoperite noi specii de animale, în timp ce altele sunt pe cale de dispariție sau chiar au dispărut. Aceste creaturi din Biblie par să aibă origini din altă lume... dar, din nou, Pământul a avut niște animale destul de ciudate, cum ar fi tigrul tasmanian, Okapi și omul portughez de război.

3. Ce s-a întâmplat cu uriașii?
Giganții au fost într-adevăr menționați în Biblie, deși nu în detaliu.

Uriașii (sau Nefilimii, cum apare în alte traduceri) erau pe pământ în zilele acelea, și chiar și după aceea, când fiii lui Dumnezeu au intrat la fiicele oamenilor și ele le-au născut copii. Aceștia au fost vitejii din vechime, oameni cu renume. (Geneza 6:4, NTR)

De ce oamenii nu devin giganți acum? A fost aceasta o rasă specifică de oameni?

Alte interpretări despre Nefilimi îi descriu drept urmași ai îngerilor căzuți. Ele apar în Scriptură de foarte puține ori.

4. Unde este evoluția?
Biblia nu vorbește direct despre ideea de evoluție. În timp ce Dumnezeu a creat toată viața de la om și la animal deopotrivă, nu există o descriere directă a procesului evolutiv.

Evoluția nu este în nici un caz conceptul principal al scripturii - o poveste a răscumpărării - și, prin urmare, rămâne un mister biblic.

5. Ce părere există despre atomi?
În mod similar cu evoluția, nu există nici o mențiune directă a atomilor în Biblie. Știința spune că atomii sunt elementele de bază ale materiei.

Biblia nu oferă nici o definiție și a lăsat descoperirea atomilor pe seama științei moderne.

6. Există viață în spațiu?
Vreau să cred”, a spus deseori agentul Mulder în popularul serial The X-Files. El era obsedat de viaÈ›a extraterestră, spre deosebire de colega sa creÈ™tină, agentul Dana Scully, care avea îndoieli substanÈ›iale.

Există o serie de lucruri care par a fi OZN-uri în picturile renascentiste. Aceste imagini au reprezentat adesea oameni sfinți sau decoruri, inclusiv pe Maria și Isus.

Biblia nu oferă răspunsuri despre viața extraterestră de pe alte planete. Deși, dacă există viață în altă parte, Dumnezeu a creat-o și pe aceasta.

7. Cum erau întâlnirile romantice în vremurile biblice?
Tinerii creștini care își dau întâlniri unii cu alții astăzi se uită la Biblie pentru îndrumare. Există o mulțime de sfaturi utile pe care oamenii trebuie să le discearnă, cum ar fi iubirea altora, exprimarea iertării și fuga de tentația sexuală.

Cu toate acestea, Biblia nu se concentrează pe întâlniri, așa cum o face societatea modernă. Oamenii din Biblie nu s-au întâlnit ani de zile înainte de a se căsători. Cultura vechiului Israel părea să consiste din cel puțin niște căsătorii prestabilite.

Oamenii din Biblie s-au căsătorit și ei de tineri. Bărbații aveau adesea mai multe soții. Fecioria a fost prețuită.

Biblia nu oferă nici o Scriptură clară cu privire la faptul dacă căsătoriile aranjate sunt sau nu corecte sau greșite, dar există o mulțime de Scripturi care să ghideze cuplurile în procesul de întâlnire, chiar dacă cei din Biblie nu și-au dat întâlniri romantice.

8. De ce au trăit oamenii atât de mult în Biblie?
Tehnologia modernă a permis multor oameni să trăiască peste 80-90 de ani și puțini trăiesc pentru a vedea 100 sau mai mulți ani de viață. Acest lucru nu ține cont de oamenii din Biblie, precum Adam, care au trăit și mai mult.

La vârsta de o sută treizeci de ani, lui Adam i s-a născut un fiu după asemănarea sa, după chipul său, iar el i-a pus numele Set. (Geneza 5:3, NTR)

Desigur, oamenii au calculat timpul diferit înainte de era modernă. Anii din acel moment probabil nu s-au echivalat cu ceea ce societatea consideră acum un an.

Ce înseamnă tot acest mister?

A avea o întrebare fără răspuns înseamnă că Dumnezeu a ales să păstreze un mister oarecare legat de cunoaștere. Amintiți-vă că Adam și Eva au mâncat din arborele cunoașterii binelui și răului. Au învățat informații pe care nu trebuiau să le cunoască niciodată.

Poate că cunoașterea tuturor complexităților universului ar fi prea mult pentru mintea noastră umană. Ne luptăm deja cu păcatul.

Poate că Dumnezeu vrea ca noi să petrecem mai mult timp iubindu-l pe El, pe ceilalți și pe noi înșine, spre deosebire de încercarea de a rezolva toate misterele vieții.

Întrebările nu înseamnă că ar trebui să renunți la credința ta. Dacă am putea găsi pur și simplu răspunsuri la tot ceea ce am întrebat, nu ar fi nevoie de Dumnezeu.

Ignoranța, sau neștiința, ne determină să ne bazăm pe El și voia Lui. Unde nu știm, să ne apropiem fiecare de El pentru îndrumare și înțelegere.

Uneori El va dezvălui. Uneori nu o va face.

Oricum ar fi, credința noastră va crește și nu va fi zguduită.


Aaron BrownMaterialul de mai sus este o adaptare după o postare din 17 septembrie 2020 a lui Aaron Brown (foto alăturat) pe site-ul CrossWalk, de unde a fost preluat. El este scriitor independent, profesor de dans și artist vizual. În prezent, contribuie cu articole la GodUpdates, GodTube, iBelieve și Crosswalk. Aaron sprijină, de asemenea, clienții prin intermediul platformei independente Upwork. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să păstrați toate link-urile din el și să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.