6 rădăcini ale îngrijorării tale și cum să scapi de ele

Un tip care stă pe marginea unei prăpăstii - foto de Rik Buiting - unsplash.comÎntr-o lume plină de atâtea incertitudini, oricare dintre noi se poate găsi adesea într-o stare de panică sau îngrijorare. Ca oameni, ne găsim tot mai frecvent într-o rutină de îngrijorare din diferite motive. Cu toate acestea, în calitate de credincioși în Dumnezeul cel viu, nu numai că îngrijorarea este un păcat, ci este și inutilă. Când ne îngrijorăm, ne îndoim de Dumnezeu și de capacitatea Sa de a ne îngriji de nevoile noastre. Dar întrebarea este de ce ne îngrijorăm atât de mult?


Aruncați o privire la lista de mai jos cu câteva motive pentru care ne îngrijorăm și de ce nu ar trebui să stagnăm în această stare.


1. Dorința după control total
Vrem un control total asupra fiecărei circumstanțe din viața noastră. De ce? Pentru că ne temem de necunoscut. Credem că, dacă știm ce urmează, putem modifica rezultatul în beneficiul nostru. Dacă putem modifica rezultatele, putem evita finalurile dureroase sau lecțiile dificile pe care am prefera să nu le învățăm.


Un alt motiv pentru care dorim controlul total este că nu vrem să fim sub puterea altcuiva, de teamă că ne pot limita acțiunile. În calitate de creștini, mersul pe calea uceniciei înseamnă că înțelegem că Dumnezeu este în control.


Ieremia 29:11 ne amintește că Dumnezeu știe planurile pe care le are pentru noi. Toate planurile sunt concepute pentru ca noi să reușim conform voinței Sale pentru viața noastră. Înțelegerea faptului că Dumnezeu controlează înseamnă că avem încredere în El. În calitate de copii ai Săi, este datoria noastră să ne bazăm complet pe El, deoarece El controlează toate lucrurile.


2. Teama de eșec
Ne temem de eșec. Eșecul provoacă sentimente de dezamăgire și rușine profundă. Sentimentele de rușine profundă te fac să adopți următoarele ipostaze:


1. Îți faci griji cu privire la ce cred alții despre tine.
2. Îți faci griji că urmărești obiective și nu le atingi.
3. Eșecul te face să-ți faci griji cu privire la dezamăgirea persoanelor a căror opinie o apreciezi.


Aceste ipostaze aduc adesea un sentiment de nevrednicie și îndoială. Cu toate acestea, în calitatea de copiii ai lui Dumnezeu trebuie să ne amintim cine suntem și ai cui suntem.


Deși este posibil să nu atingem un anumit scop la un moment stabilit, sau poate părerea cuiva despre noi se poate schimba, trebuie să ne amintim că suntem aici pentru a-i face plăcere lui Dumnezeu și nu trebuie să ne temem de eșec. De fapt, este înțelept să îmbrățișezi această abordare. Poți învăța multe din ea dacă îți permiți acest lucru, desigur.


3. Concentrarea asupra eșecurilor din trecut
Pe măsură ce Dumnezeu continuă să ne binecuvânteze și să ne avanseze, ne amintim adesea de trecutul nostru. Deși nu este nimic în neregulă cu a privi înapoi, pentru a vedea de unde ne-a adus Dumnezeu, trebuie să fim atenți să nu ne întoarcem înapoi în acel spațiu. Adesea, ne simțim vinovați pentru trecutul nostru, pentru lucrurile pe care le-am făcut, care le-am spus sau nu le-am făcut și ne chinuim pe noi înșine. Trebuie să învățăm să recunoaștem sau să trecem dincolo de greșeli cu iertare și să trecem dincolo de ele. Pe măsură ce privim spre trecut, privim printr-o lentilă de recunoștință față de Dumnezeu pentru că ne-a îndepărtat de acesta, și știm - cu deplină încredere - că Dumnezeu poate folosi toate lucrurile spre binele celor care îl iubesc pe El! (Romani 8:28).


4. O vedere negativă asupra viitorului tău
A merge înainte și a naviga în lucruri necunoscute poate fi ceva intimidant. De fapt, poate fi de-a dreptul înfricoșător. Avem tendința de a avea o viziune negativă asupra viitorului deoarece acesta aduce schimbări. Schimbarea ne scoate din zonele noastre de confort. A fi în afara zonelor noastre de confort aduce lecții, eșec și creștere, care necesită mai mult efort din partea noastră. Dacă nu dăm mai mult din noi înșine spre ceva nou, atunci vom repeta greșelile din trecut.


Acest lucru ne poate reține de la viitorul nostru strălucitor. Dumnezeu are un plan minunat pentru viețile noastre și trebuie să avem încredere că tot ceea ce are El pentru noi este pentru binele nostru.


Dacă te gândești că ai gânduri negative sau îndoieli cu privire la ceea ce urmează, ia-ți un moment să te oprești, să te rogi, să respiri și să fii recunoscător că ai ceva nou spre care să privești.


5. Prea mult social media
Rețelele de socializare sunt  o binecuvântare și un blestem. Sunt bune pentru a ne ține la curent cu ceea ce se întâmplă în întreaga lume și pentru a ne ajuta să păstrăm legătura cu familia și prietenii. Cu toate acestea, rețelele de socializare sunt pline de imagini distorsionate, minciuni și mesaje pline de frică.


Dacă te afli scufundat în momente de depresie și disperare, deconectează-te de pe rețelele sociale și pătrunde în Cuvântul Sfânt al lui Dumnezeu pentru a citi mesaje de speranță și restaurare. 


Tu de fapt vrei să te asiguri că îți umpli mintea și îți uzi spiritul cu lucruri pe care vrei să le crești pentru a te face o persoană mai bună și a te îngrijora mai puțin.


Prea mult din orice este rău pentru sănătatea ta. Prea mult din lucrurile greșite poate fi dăunător sufletului tău. Odată ce începi să te detașezi de social media, vei vedea cum se va schimba viața ta.


6. În cele din urmă, o lipsă de încredere în Dumnezeu
De ce ne lipsește încrederea în Dumnezeu? Pentru că relația noastră cu El fluctuează de la o zi la alta. Avem tendința să ne bazăm pe noi înșine pentru a ne rezolva problemele sau pentru a răspunde la întrebări.


Tindem să judecăm cine este Dumnezeu după sentimentele noastre și după circumstanțele noastre. Deși uneori putem simți că este departe, ignorându-ne sau chiar împotriva noastră, dacă susținem aceste atitudini față de Scriptură, ele sunt total false!


Cu toate acestea, în calitate de oameni, operăm cu o cunoaștere finită a lucrurilor. Nu știm totul. De fapt, lucrurile despre care avem cunoștință se datorează faptului că Dumnezeu ne-a permis să le cunoaștem. Este vital pentru noi să ne bazăm pe Dumnezeu pentru îndrumare de-a lungul vieții noastre de zi cu zi.


Cum construiești o încredere solidă în Dumnezeu?


- Citește și studiază zilnic adevărul Cuvântului Său. Dacă nu citești în profunzime Cuvântul Sfânt al lui Dumnezeu în fiecare zi a vieții tale, atunci nu vei ști cine este El, ce a făcut El sau ce poate face pentru tine.


- Comunică cu Dumnezeu prin rugăciune. Înainte de a începe fiecare zi, ia-ți un moment pentru a te ruga cu sinceritate lui Dumnezeu. Pune toate poverile tale asupra Lui, cere-i îndrumare pentru ziua respectivă și cum îl poți onora. Pentru a face lucrurile cu un pas mai departe, stabilește un timp de rugăciune ca parte a rutinei tale de dimineață, astfel încât să devină un obicei.


- Înțelege cine este Dumnezeu pentru tine. De multe ori suntem atât de concentrați asupra a cine este Dumnezeu în calitatea de Creator al tuturor lucrurilor, dar rareori ne luăm timp pentru a înțelege pe deplin cine este El pentru noi, personal. Ia-ți ceva timp pentru a reflecta asupra modului în care Dumnezeu te-a adus prin vremurile trecute, a modului în care El te ține în prezent și începe să ai încredere în El pentru viitorul tău.


Poți să îți scrii reflecțiile într-un jurnal, să meditezi sau pur și simplu să îți iei un “timp liber” pentru a-ți aduna gândurile. Orice ai decide să faci, asigură-te că aduce o mai bună înțelegere a ceea ce știi tu că este Dumnezeu.


- Fii intenționat în a crea o relație reală cu El. Fă-ți timp în fiecare zi pentru a construi în mod deliberat o relație profundă cu Dumnezeu. Parcurge pașii menționați mai sus împreună cu ascultarea Cuvântului propovăduit, participă la studii biblice sau meditează la bunătatea Lui pentru a te ajuta să îți dezvolți relația cu El.


Alege să întreprinzi acțiuni zilnice pentru a te aduce mai aproape de Dumnezeu și urmărește modul cum se schimbă mersul tău cu El. Același mod în care depui energie și efort în construirea de relații pământești ar trebui să fie același mod în care depui energie în relația ta cu Dumnezeu. 


În timp ce mulți dintre noi sunt deseori afectați de îngrijorare, trebuie să ne amintim că, pentru a atenua această emoție, trebuie să ne încredem în totalitate în Dumnezeu.


Dacă te-ai întrebat vreodată de ce încrederea în Dumnezeu este cel mai bun lucru pentru viața ta, aruncă o privire mai jos pe lista scurtă a motivelor pentru care Dumnezeu merită toată încrederea noastră.


3 mari motive pentru care Dumnezeu merită încrederea ta


1. Emoțiile umane sunt instabile. Când circumstanțele nu reușesc să meargă în direcția respectivă, anticipăm gândurile noastre și acțiunile se schimbă. Îndoiala începe să crească. Panica se instaurează și devenim confuzi. Nu putem depinde de noi înșine așa cum putem depinde de Dumnezeu pentru că suntem creaturi conduse emoțional.


Când oamenii sunt conduși de emoțiile lor, aceștia reacționează irațional și lucrurile se pot agrava. Dumnezeu nu se mișcă în emoții. Dumnezeu este Omniscient. El știe totul. El folosește înțelepciunea Sa infinită pentru a ne ghida în viața noastră de zi cu zi. În timp ce El înțelege emoțiile noastre și știe cum vom răspunde la lucruri, El știe și rezultatul tuturor. De aceea este vital să avem încredere deplină în El.


2. Ochii omului nu pot vedea întreaga imagine. Dumnezeu este Omniprezent. El este peste tot în același timp. El vede viitorul înainte de tine. El este alături de noi la fiecare pas pentru a ne conduce și a ne ghida în direcția cea bună. Depinde de noi să-L urmăm și să ne bazăm pe El.


3. Dumnezeu este omnipotent. El poate face orice dincolo de ceea ce știm. Nu pot înțelege niciodată de ce este atât de dificil pentru noi să avem deplină credință și încredere în Dumnezeu. El este același Dumnezeu care a despărțit Marea Roșie pentru ca ai Săi copii să meargă ca pe uscat spre libertate, El este același Dumnezeu care și-a trimis Fiul Său să moară pentru păcătoși și El este același Dumnezeu care nu se schimbă niciodată.


Cred că încrederea în Dumnezeu poate fi greu de realizat datorită relației slabe pe care o avem cu El. El se așteaptă ca noi să apelăm la El și să umblăm zilnic cu El. Mersul cu Dumnezeu este primul pas către încrederea în El.


Dacă te simți copleșit de diferite probleme ale inimii, ia-ți un moment să te rogi și să vorbești cu sinceritate cu Dumnezeu despre asta. Îngrijorarea este un răspuns uman la circumstanțele pe care nu le putem controla sau teama de necunoscut. 


Deși este firesc pentru noi să ne îngrijorăm, este o reacție inutilă la situații pe care nu le putem controla, mai ales atunci când noi, creștinii, știm cine controlează totul.


Este ca și cum spune cântecul: “... Oh, ce pace pierdem adesea, oh ce durere inutilă purtăm; totul pentru că nu ducem toate la Dumnezeu în rugăciune”.



NOTĂ: Materialul de mai sus a fost scris de Liz Lampkin pe 10 martie 2021 în site-ul CrossWalk.com, de unde a fost preluat și adaptat. Liz este o experimentată scriitoare, profesoară și vorbitoare. Ea este o susținătoare a persoanelor singure pe care le încurajează să trăiască cea mai bună viață pe calea lui Dumnezeu. Urmăriți-o pe Instagram @Liz_Lampkin. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să specificați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim și să păstrați toate link-urile din el. Mulțumesc.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.