De ce se bucură creștinii în fanteziile răzbunării?

“Pe bune?” A întrebat prietenul meu. “Eu o aplaudam pe Cruella tot timpul...”
Acest principiu karmic a ceea ce se întâmplă în jur... s-a strecurat în cercurile creștine. Mai jos vom analiza de ce se întâmplă astfel de lucruri și de ce trebuie să sărbătorim în schimb povești sau relatări despre iertare.
De ce unii creștini se bucură de fantezii de răzbunare?
Înainte de a răspunde la această întrebare, trebuie să adaug o avertizare. Nu toți creștinii se bucură de ideea răzbunării. De fapt, mulți dintre noi urăsc ideea unui om care slujește în calitatea de vigilent pentru a ne asigura că oricine le-a greșit “primește ce merită”. Dar nu putem nega faptul că chiar și mici cazuri de răzbunare, de meschinărie, s-au strecurat în cercurile creștine. De la aclamările de Ziua Recunoștinței la comentariile de pe Facebook, creștinii par să se bucure de răzbunare. Și nu este ceva diferit atunci când vine vorba de mass-media noastră. Așadar, să analizăm câteva argumente potențiale legate de ideea de ce ne-ar plăcea această răzbunare, chiar dacă aceasta este contrară Scripturii.
Nu ne place coordonarea lui Dumnezeu
Am urmărit durerea celor care au trăit o viață cu cicatricile celor care le-au greșit. Undeva se pare că cei răi prosperă (Ieremia 12). Și ne întrebăm de ce Dumnezeu nu a intervenit încă pentru a se asigura că inamicul știe cine este șeful. Așa că ne bucurăm de povești de răzbunare pentru că vedem oameni care operează în timpul lor, în momentul nostru. Trăim în mod indirect poveștile lor și ne imaginăm cum ar fi să trimitem textul acela nimicitor cuiva, să facem o farsă acelui șef rău, etc.
Ne amestecăm ideile de dreptate și răzbunare
Biblia ne cheamă să facem dreptate (Mica 6:8), dar nu ne cheamă să ne răzbunăm.
Să explorăm diferența dintre acestea două.
Dreptatea, potrivit Crosswalk, este atunci “Când Dumnezeu enumeră acțiunile unui om drept în Ezechiel 18:5-9, El ne spune că o astfel de persoană nu asuprește pe nimeni și nu caută să profite de ele pentru a obține un profit. Un om drept judecă corect, respectă legile lui Dumnezeu și oferă hrană și îmbrăcăminte celor care au nevoie“.
Cu alte cuvinte, justiția/dreptatea încearcă să facă binele; poartă de grijă celor care sunt mai puțin prielnici; se supune legilor lui Dumnezeu și îi obligă pe alții să facă la fel.
Acum să ne uităm la răzbunare.
Răzbunarea, cu alte cuvinte, este răsplătirea răufăcătorului care ți-a greșit. Este alegerea de a ne răzbuna cu mâinile proprii, mai degrabă decât să lăsăm pe Dumnezeu să se ocupe de situație.
Am căzut pradă minciunilor culturii noastre
Cultura ne spune că iertarea și bunătatea sunt puncte slabe (sau ”o slăbiciune”). Și că, dacă întoarcem celălalt obraz, lăsăm inamicul să câștige. Cultura ne spune să fim categorici, să ne afirmăm dominanța și să ne asigurăm că nimeni nu ne calcă în picioare.
Deși Biblia nu ne cheamă să fim preșuri, ea ne cere să acționăm contrar cerințelor culturii noastre. Ne rugăm pentru dușmanii noștri în loc să căutăm răzbunarea asupra lor. Îi permitem lui Dumnezeu să se miște, chiar și atunci când vrem să facem prima mișcare.
Ce spune Biblia despre răzbunare?
1 Petru 3:9: “Să nu răsplătiți cu rău pentru rău sau cu insultă pentru insultă, ci dimpotrivă, să binecuvântați, pentru că la aceasta ați fost chemați, ca să moșteniți binecuvântarea.” (NTR)
În calitate de creștini, știm că lumea ne privește într-un mod diferit. Vor să alunecăm, să ne bucurăm de rău. Nu ne putem permite să facem asta. În schimb, să surprindem lumea și să răsplătim răul cu o binecuvântare.
Deuteronom 32:35: “A Mea este răzbunarea! Eu voi răsplăti! Vine vremea când le vor aluneca picioarele, căci ziua distrugerii lor este aproape, și lucrurile pregătite pentru ei își vor grăbi împlinirea.” (NTR)
Dumnezeu nu acționează niciodată prea târziu și niciodată nu acționează prea curând. Dumnezeu nu va permite răului să prospere pentru totdeauna. Ai încredere în El și în timpul Său.
Levitic 19:18: “Să nu te răzbuni și să nu ții dușmănie pe fiii poporului tău, ci să-l iubești pe semenul tău ca pe tine însuți. Eu sunt Domnul.” (NTR)
Dumnezeu ne cheamă să ne iubim aproapele. Este a doua cea mai mare poruncă, după iubirea lui Dumnezeu. Ar trebui să ne amintim de exemplul lui Isus, care a refuzat să se răzbune pe cei care i-au greșit; în schimb, a murit pentru ei, astfel încât ei să poată petrece o veșnicie cu El. Fie ca noi să-i iubim pe ceilalți chiar și cu o uncie din acea dragoste incredibilă!
Marcu 11:25: “Și când stați în picioare rugându-vă, să iertați dacă aveți ceva împotriva cuiva, pentru ca și Tatăl vostru Care este în ceruri să vă ierte vouă nelegiuirile.” (NTR)
Iertăm pentru că Dumnezeu ne-a iertat mai întâi. El a plătit o datorie enormă pentru noi, cum să nu-i uităm pe cei care au datorii mai mici împotriva noastră?
Cum ne oprim din a ne bucura de fanteziile răzbunării?
Este greu să lupți împotriva minciunilor culturii și a naturii umane, dar cred că totul se rezumă doar la a privi exemplul lui Isus. El a fost bătut, pălmuit, scuipat și avea tot dreptul să coboare de pe acea cruce și să-i anihileze pe toți cei de pe Golgota care L-au batjocorit. Dar, în schimb, a acceptat voia lui Dumnezeu. El și-a iubit dușmanii și s-a rugat pentru ei, chiar și pe cruce.
Ne oprim să ne
bucurăm de răzbunare când vedem exemplul lui Isus și ne cufundăm pe deplin în
chemarea noastră de a ne iubi aproapele. Prieteni, suntem chemați să fim
diferiți. Într-o lume care anulează, care trimite mesaje meschine, care aclamă
ticălosul, care ucide literalmente câinii pentru a face haine de blană, să ne
iertăm. Să ne încredem în coordonarea Domnului și să știm că, în cele din urmă,
greșelile vor fi îndreptate și că Dumnezeu nu se bucură de rău.
Materialul de mai
sus a fost scris pe 14 iunie 2021 de Hope
Bolinger (foto alăturat) în site-ul CrossWalk.com,
de unde a fost preluat. Ea este editor la Salem, un romancier multi-publicat și
absolvent al programului de scriere profesională al Universității Taylor. Peste
1.100 din lucrările sale au fost prezentate în diferite publicații, de la Writer's Digest la Keys for Kids. A lucrat pentru diferite companii de editare,
reviste, ziare și agenții literare și a editat lucrările unor autori precum
Jerry B. Jenkins și Michelle Medlock Adams. Trilogia ei modernă a cărții Daniel
a lansat primele două episoade cu
studioul IlluminateYA, iar ultima, Vision,
a fost lansată în august 2021. Ea este, de asemenea, co-autoare a duo-logiei Dear Hero, care a fost
publicată de Intense Publications. Iar povestea ei inspirată pentru adulți Picture Imperfect apare în noiembrie
2021. Aflați mai multe despre ea pe
site-ul ei. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog
să păstrați toate link-urile din el și să menționați că a fost preluat din
Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.