Black Adam nu are nimic de a face cu Adam din Biblie... dar merită menționat

Scenă din filmul Black Adam, 2022 - imagine preluată de pe christiananswers.net - Copyright, Warner Bros. Pictures, a Warner Bros. Entertainment Company
Scenă din filmul Black Adam, 2022 - Copyright, Warner Bros. Pictures, a Warner Bros. Entertainment Company

În luna noiembrie a acestui an - 2022 - am fost inundați de tot felul de ”chestii negre”, de la ”Black Friday”, la ”Black Week”, la ”Black Month”, toate fiind tehnici de marketing pentru a transforma luna în... super-vânzări. Așa că am dat de filmul ”Black Adam”, și am decis să-l urmăresc... crezând că ar face vreo aluzie la ”primul Adam”, cel descris în cartea Geneza din Sfânta Scriptură. Numai că după vizionarea filmului am înțeles de fapt că nu era nimic cu privire la acel ”Adam”. Ceea ce urmează în continuare este o recenzie de film preluată și adaptată din site-ul Christian Answers, scris de Raphael Vera pe 26 octombrie 2022, de unde am preluat și o parte din fotografiile din această postare.

Povestea noastră începe în Orientul Mijlociu, în ținutul mitic Kandaq, în anul 2600 î.Hr. Regele Ahk-Ton, însetat de putere, își obligă sclavii să adune piatra prețioasă rară eternium, pentru a putea modela o coroană care va chema pe Pământ șase lorzi demonici. Consiliul de vrăjitori, introdus în filmul "Shazam!" din 2019, îi conferă unui tânăr sclav puterile lui Shazam pentru a pune capăt domniei regelui nebun. Legenda spune că atunci când Kandaq are nevoie urgentă de un erou, acesta se va întoarce.


În zilele noastre, Kandaq (situat în Iranul de astăzi) este condus de o bandă de mercenari care asupresc oamenii la fel ca exploratorii de sclavi din vechime. Adrianna (Sarah Shahi) și strămoșii ei au fost însărcinați să se asigure că nimeni nu va găsi vreodată coroana de eternium, așa că ea și fratele ei călătoresc într-o peșteră ascunsă în deșert pentru a o recupera. Ea reușește cu greu, doar pentru a fi imediat înconjurată de mercenari. Pe punctul de a fi executată, ea se uită în jos și citește inscripția antică sculptată în podea, iar Tet-Adam/Black Adam (interpretat de Dwayne Johnson) este eliberat din somnul său lung.


Afișul filmului - poză preluată din site-ul ChristianAnswers.net - Copyright, Warner Bros. Pictures, a Warner Bros. Entertainment CompanyBlack Adam (tradus în română cu ”Adam Întunecatul”, deși eu am crezut că ar fi ”Adam cel Negru”, deși filmul nu este interpretat de un personaj ”de culoare”, așa că nu știu la ce ar face referire, în afară de ceea ce purta pe el... care era un fel de piele neagră cu un simbol de fulger pe piept) este pe cât de nemilos, pe atât de neoprit, în timp ce face o treabă scurtă și macabră cu mercenarii, electrocutându-l pe unul în strânsoarea sa și prăjindu-i pe mulți alții până la coji carbonizate. Ei nu se pot lupta cu el deoarece este incapabil să fie rănit. Din fericire, o recunoaște pe femeia care l-a eliberat și devine, cu reticență, protector atât al ei, cât și al fiului ei. El este uimit de cât de mult s-au schimbat lucrurile în 5.000 de ani, însă iluzia lui este curând întreruptă de sosirea ”echipei” Societății Dreptății.


Hawkman (Aldis Hodge), Doctor Fate (Pierce Brosnan) și doi tineri super-eroi zboară spre Kandaq pentru a-l reține și captura pe Black Adam. Urmează o "bătălie regală", iar în momentul în care se încheie această luptă inutilă și prea trasă de păr între "băieții buni"... s-ar putea să fi presupus că așa trebuie să fie atunci când citești o carte de benzi desenate din zilele noastre, și ai fi destul de aproape de adevăr.


Între bătăliile deja menționate se află un inamic care caută coroana pentru a readuce orașul Kandaq în prim-planul lumii și pentru a instaura un "iad pe pământ" la propriu. Pot Black Adam și Societatea Dreptății să înceteze lupta suficient de mult timp pentru a opri adevărata amenințare sau Adam va fi cucerit și scos din scenă exact la timp pentru ca adevărata amenințare să apară?


"Black Adam" este o ridicare aproape literală a imaginilor, ca să nu mai vorbim de povestire, din pagina de benzi desenate pe ecran. Filmul joacă la fel de mult și se bazează pe atracția atât a actorului său principal, "the Rock" (Johnson), cât și pe fascinația de zeci de ani a cinefililor pentru super-eroi. Dispunând de un scenariu axat în proporție covârșitoare pe scenele de luptă, acesta conține multe materiale care să ne îngrijoreze.


Conținut criticabil
LIMBAJ: Greu. Numele sfânt al lui Dumnezeu este repetat cam de două ori într-un mod foarte dezinvolt ("putere de zeu", "semi-zeu") și o dată în mod blasfemic: "Am renăscut ca un dumnezeu". Black Adam este, de asemenea, comparat în mod sacrilegiu cu un potențial "salvator" al lumii, dar mai multe despre asta mai târziu. Deși cuvântul cu "F" nu a fost rostit, alte înjurături au abundat, și utilizări ale cuvântului ”Dumnezeu”. Nu este un film pentru copii din acest punct de vedere, violența depășește nivelul limbajului.


"Să nu existe nici obscenitate, nici vorbire nesăbuită sau glume murdare, care nu sunt potrivite, ci mai degrabă mulțumire." - Efeseni 5:4, NTR


VIOLENȚĂ: Grea. Începând cu capul, un răufăcător este rupt în două în mod grafic. Un gardian ucide un sclav înjunghiindu-l, apoi îl aruncă pe bătrân în josul unei stânci scurte și se arată sângele. Un palat explodează, ucigându-i probabil pe toți cei dinăuntru. O rachetă anihilează un om, lăsându-i doar partea inferioară a picioarelor. Un bărbat rănit este executat prin împușcare. O persoană este împușcată în abdomen, iar pistoalele sunt ținute la capetele oamenilor. O soție este ucisă cu o lamă. Un fiu este spintecat cu o săgeată. Personajele sunt trase în țeapă. Mercenarii înjunghie și, la fel, împușcă și ucid mulți, dar cel mai mare număr de cadavre aparține anti-eroului, Black Adam. "Eroul" își electrocutează, carbonizează, reduce în cenușă, învinețește, îngroapă și își aruncă în aer dușmanii - unul dintre ei punându-și grenada mercenarului înapoi în propria gură, explozia rezultată fiind implicită, dar nevăzută. Un personaj este arătat dizolvându-se în neant, iar altul este tras în țeapă cu propria armă. Violența din jocurile video de nivelul "Call of Duty", care ar trebui să fie clasificată "R" într-un film care, de altfel, este PG-13, ne amintește că nu trebuie să avem încredere în sistemul de clasificare al industriei cinematografice actuale. Nu aduceți copii la acest film.


"Domnul îl cercetează pe cel drept, dar sufletul Lui îi urăște pe cel rău și pe cel ce iubește violența." - Psalmul 11:5, NTR


OCULT: Greu. Imaginile oculte abundă, începând cu cicatrizarea fizică a unei pentagrame pe pieptul regelui antic, precum și a omologului său din zilele noastre, pentru a-și onora "stăpânii demonilor". Există o vizită în iad, unde vedem demonii care își așteaptă intrarea în lumea noastră. Sunt arătați "aducând înapoi din morți" pe servitorul lor care ia o formă demonică atunci când reapare pe pământ pentru a se lupta cu eroii noștri.


SEX/NUDITATE: Minor. În film nu este prezentat sex sau nuditate, dar în timpul prologului toți sclavii masculi sunt arătați fără cămașă. Costumul eroinei (aka Cyclone) este strâmt, dar nu este riscant.


ELEMENTE DE RĂZBOI: Cyclone stăpânește vântul, precum și un intelect la nivel de geniu, în timp ce tânărul personaj masculin alb (Atom-Smasher) este numai mușchi și mai degrabă simplist, la limita prostiei. Inteligența, fără a pune la socoteală răufăcătorii, ar trebui să fie asociată doar cu personaje care nu sunt albe, conform "woke-Hollywood".


Misiunea Societății Dreptății de a 'proteja stabilitatea internațională', este probabil un semn de bun simț către ONU, Forumul Economic Mondial (WEF) și alte organizații politice care 'știu ce este mai bine' pentru populația generală, indiferent de ceea ce crede poporul.


În cele din urmă, casca Dr. Fate ar fi veche de milioane de ani, în contradicție directă cu ceea ce știința continuă să dezvăluie chiar și astăzi despre tinerețea Pământului și a universului nostru.


Lecții
În afară de scenele ample de luptă, filmul are un accent aproape singular pe moarte. Există mai multe exemple bune care ar trebui explorate, printre care frica de moarte, finalitatea morții și victoria asupra morții.


FRICA DE MOARTE. Doctorul Fate își avertizează aliatul în legătură cu un posibil viitor în care el moare, iar Hawkman îi răspunde, pe bună dreptate, că nu se teme de moarte. Niciunul dintre noi, care suntem urmași regenerați ai lui Hristos, nu ar trebui să ne temem de moarte: "dacă mărturisești cu gura ta că Isus este Domn și crezi în inima ta că Dumnezeu L-a înviat dintre cei morți, vei fi mântuit" (Romani 10:9, NTR). Însuși Isus Hristos ne învață unde să ne punem frica în mod corespunzător și nu de scurta noastră viață, ci de veșnicia care ne așteaptă pe toți.


"Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, dar care nu pot ucide sufletul. Ci temeți-vă, mai degrabă, de Cel Ce poate să distrugă și sufletul și trupul în Gheenă." - Matei 10:28, NTR


FINALITATEA MORȚII FIZICE. Ishmael crede că, dacă ar muri cu coroana, ar putea să se întoarcă cu puterea stăpânilor demonilor și, prin urmare, să învingă moartea. De asemenea, Adam cel Negru pare să fi murit doar pentru a reveni la nevoie. Nu vreau să mă exprim prea fin, dar moartea ne va atinge pe fiecare dintre noi, însă - pentru cei care aparțin Domnului nostru - ea a fost înfrântă în cele din urmă. Și aceasta este cea mai mare alinare dintre toate, nu-i așa?


"Și după cum le este dat oamenilor să moară o singură dată, iar după aceea urmează judecata... " - Evrei 9:27, NTR


"El va înghiți moartea pentru totdeauna. Stăpânul Domn va șterge lacrimile de pe toate fețele și va îndepărta de pe tot pământul disprețul poporului Său, căci Domnul a vorbit." - Isaia 25:8, NTR


VICTORIE ASUPRA MORȚII. În încercarea de a-l convinge pe Adam cel Negru să urmeze o cale mai tradițional eroică, i se spune: "Ai puterea de a fi distrugătorul acestei lumi, dar poți fi și salvatorul ei". Poate că un film cu super-eroi simte că poate folosi aceste cuvinte cu ușurință, dar noi, în calitate de creștini, nu ar trebui să acceptăm acest lucru. Adevărata victorie aparține Domnului nostru și numai Domnului nostru.


"… dar care a fost descoperit acum prin venirea Mântuitorului nostru, Isus Cristos, Care a desființat moartea și a adus la lumină viața și nemurirea, prin Evanghelie." - 2 Timotei 1:10, NTR


Iar la sfârșitul istoriei omenirii există un singur rezultat pentru noi, cei care ne punem credința și încrederea în Isus Hristos.


"El va șterge orice lacrimă din ochii lor și moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici jale, nici strigăt, nici durere, pentru că lucrurile dintâi s-au dus." - Apocalipsa 21:4, NTR


Gânduri finale
"Black Adam" este poate cel mai asemănător film cu o carte de benzi desenate pe care îl veți vedea vreodată. Povestea din spatele lui Adam este mai emoționantă decât te-ar face să crezi prima jumătate a filmului, dar acest lucru nu scuză alegerea unei narațiuni pline de acțiune în detrimentul unei povestiri solide. Filmul este o avalanșă de secvențe de bătălie înșirate unele peste altele, legate între ele prin expuneri minime, cu ceva umor în genul filmelor Marvel mai vechi (Fazele 1 - 3).


Adolescenții și cei care apreciază stilul în detrimentul substanței nu vor fi dezamăgiți, însă, luat în ansamblu, filmul are defecte. Acest lucru, pe lângă limbajul și violența, îl face nepotrivit ca film de familie și, de asemenea, nepotrivit pentru creștini.

Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim și să păstrați toate link-urile din el. Mulțumesc.

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.