STUDIU: Majoritatea creștinilor cred că bisericile ar trebui să ofere consiliere și îngrijire, doar că majoritatea pastorilor nu sunt de acord
În timp ce mai mult de jumătate dintre creștini și aproape 50% din populația generală cred că bisericile ar trebui să ofere îngrijire și consiliere comunităților lor, majoritatea pastorilor nu sunt de acord - potrivit unui studiu recent al Barna Group.
Într-o analiză a datelor colectate în 2015, 2020 și 2022, cercetătorii Barna au măsurat modul în care pastorii, creștinii, necreștinii și populația adultă generală din SUA văd rolul bisericii în societatea de astăzi.
În timp ce doar 31% dintre pastori, 38% dintre necreștini și 48% dintre adulții din SUA, în general, cred că bisericile ar trebui să ofere consiliere și îngrijire în comunitățile lor, mai mult de jumătate dintre creștini (52%) cred că bisericile ar trebui să ofere aceste servicii comunităților lor, sugerează sondajul.
Cercetarea despre pastori a fost colectată din 585 de interviuri online cu pastori protestanți seniori din SUA, în perioada 6-16 septembrie 2022.
Majoritatea pastorilor cred că principalele lor roluri în comunitate sunt de a le vorbi altora despre Isus (84%), de a ajuta creștinii să crească (75%), de a-i ajuta în mod practic pe cei aflați în nevoie (64%), de a oferi ajutor practic persoanelor aflate în nevoie (57%), de a învăța sau de a sluji copiii (55%) și de a avea grijă de bătrâni și văduve (52%).
În câteva din punctele acestor date, inclusiv dacă bisericile ar trebui să ofere consiliere și îngrijire comunităților lor, au existat discrepanțe clare între modul în care pastorii, creștinii, necreștinii și populația adultă generală din SUA își văd rolul în societate.
În comparație cu pastorii, creștinii acordă o prioritate mai mare bisericilor care oferă consiliere și îngrijire decât celor care se ocupă de bătrâni și văduve (38%), de învățarea sau slujirea copiilor (46%) și de asistența practică a celor aflați în nevoie (46%).
"În mod clar, acest lucru depășește ceea ce pastorii doresc pentru congregațiile lor, ceea ce congregații doresc de la pastorii lor și ceea ce vecinii doresc de la bisericile lor locale. 'Biserica' este un concept larg pentru mulți și, deși ar fi imposibil să răspundem tuturor așteptărilor pe care aceasta le presupune, liderii ar trebui să fie atenți la distincțiile notabile dintre ceea ce oamenii își doresc de la biserici și ceea ce pastorii cred că ar trebui să ofere", au notat cercetătorii într-un extras din seria Pastorul rezilient efectuat de Grupul Barna.
Aceste serii explorează modul în care pastorii, creștinii și necreștinii spun că o biserică ar trebui să fie prezentă în comunitatea sa.
"Există modalități prin care pastorii și comunitățile pot ajunge pe aceeași lungime de undă (sau cel puțin la același capitol) cu privire la rolul bisericii în comunitățile lor - dar va fi nevoie de umilință, introspecție și, cel mai important, de o comunicare deschisă pentru a ajunge acolo."
Aceste descoperiri vin ca urmare a unor studii anterioare raportate de The Christian Post care arată cât de prost echipate sunt multe biserici în slujirea membrilor comunității lor care se luptă cu sănătatea lor mintală.
La apogeul pandemiei, Barna și partenerul său de cercetare, Centrul Boone pentru Familie de la Universitatea Pepperdine, au descoperit că 58% dintre adulții americani și 54% dintre creștinii practicanți au raportat că au cel puțin o problemă relațională, emoțională sau de sănătate mintală care afectează cele mai importante relații ale lor. Această constatare a fost evidențiată în raportul "Restaurarea relațiilor: Cum pot bisericile să ajute oamenii să se vindece și să dezvolte conexiuni sănătoase".
"Întotdeauna am crezut că Biserica este o resursă excelentă pentru ca oamenii să primească ajutor pentru lucruri precum anxietatea și depresia. Cu toate că, în ultimii ani, a existat o anumită separare [în modul în care ne ocupăm de oameni] - profesioniștii se ocupă de problemele de sănătate mintală, iar oamenii bisericii se ocupă de problemele spirituale - și cred că am pierdut volume de oportunități aici", a declarat Sharon Hargrave, directorul executiv al Boone Center, într-un interviu acordat președintelui Barna, David Kinnaman.
"Cred că Biserica este foarte potrivită pentru a ajuta în probleme de relații și de sănătate mintală, iar programele noastre de la Centrul Boone pentru Familie sunt concepute special pentru a împleti teologia și psihologia în așa fel încât biserica și lucrătorii din domeniul sănătății mintale să poată lucra împreună."
Cercetătorii de la Barna au descoperit că, în timp ce treceau prin pandemia COVID-19, doar trei din 10 pastori (30%) au declarat că se simt "foarte bine pregătiți" pentru a-și ajuta credincioșii să treacă peste problemele lor mentale și emoționale.
În 2021, de exemplu, un sondaj al pastorilor PC(USA) cu privire la problemele de sănătate mintală a constatat că 44% dintre cei 4.507 pastori chestionați au declarat că "nu au fost instruiți să recunoască problemele de sănătate mintală sau cum să slujească acelor persoane și familii care se confruntă cu ele".
Mulți pastori se luptă chiar ei înșiși cu sănătatea lor mintală și uneori devin atât de izolați încât au recurs la sinucidere.
Reacționând în 2018 la sinuciderile foarte mediatizate ale prezentatorului CNN Anthony Bourdain și ale iconicei creatoare de modă Kate Spade, apostolul Bryan Meadows, supraviețuitor al sinuciderii, care conduce Embassy Church International din Atlanta, și-a avertizat adepții că ar trebui să ia măsuri pentru a avea grijă de propria sănătate mintală și să nu-și trateze pastorii ca pe niște terapeuți.
"Creativii au nevoie de PASTORI și TERAPIȘTI!!! Pastorul tău NU este terapeutul tău, iar terapeutul tău NU este pastorul tău. Deși toată lumea ar trebui să utilizeze aceste resurse în viața lor, pentru cei CREATIVI este absolut necesar", a scris Meadows. "Atunci când viața ta este petrecută procesând stimuli, emoții și experiențe intense, trebuie să abordezi constipația emoțională și psihologică. Atunci când trăiești în mod constant pentru a-i face pe alții fericiți și inspirați, trebuie să înțelegi cum acest lucru îți afectează sănătatea emoțională și mentală."
Datele citate de Health.com arată că bolile mintale au crescut în Statele Unite "din cauza creșterii numărului de rețele sociale, a pandemiei COVID-19 și a tendințelor sociale care au dus la unități familiale mai mici și la o mai mică implicare în comunitate". Aproximativ 20% din populație se pare că se confruntă cu o formă de boală mintală, echivalentul a peste 50 de milioane de persoane.
Mental Health in America notează că aproximativ 54,7% dintre adulții cu boli mintale nu beneficiază de tratament.
În martie 2023, pastorul A.R. Bernard, liderul Centrului Cultural Creștin din New York, care numără 40.000 de membri și care are o experiență de 45 de ani de slujire, a împărtășit câteva dintre cele mai bune practici pentru o sănătate mintală optimă în timpul unei întâlniri interconfesionale pe această temă. El a sugerat că motivul pentru care unii oameni ar putea căuta încă să apeleze la biserică sau la liderii religioși pentru consiliere și îngrijire ar putea fi stigmatul care înconjoară sănătatea mintală în societate.
"Când a avut loc incidentul din 11 septembrie 2001, am primit un apel pentru o adunare a clerului. Pentru că ceea ce au descoperit a fost că primii respondenți care erau traumatizați de ceea ce aveau de înfruntat, zilnic, era atât de intens. Ei nu voiau să se întâlnească cu ... un profesionist din domeniul sănătății medicale sau mentale", și-a amintit Bernard.
"Au vrut să se întâlnească cu imamul lor, cu pastorul lor, cu preotul lor, cu un rabin. Asta se întâmpla acum aproape 22 de ani, s-au schimbat multe. Unul dintre motivele pentru care au vrut să se întâlnească cu clericul lor este din cauza stigmatului asociat cu sănătatea mintală și cu căutarea de îngrijiri de sănătate mintală", a explicat el. "Mulțumesc pentru mileniali, pentru că au eliminat stigmatul. Așa că acum poți să spui: ’Mă duc la terapeutul meu’ sau, de exemplu, ’terapeutul meu mi-a spus zilele trecute’, fără ca oamenii să se uite ciudat la tine. Am parcurs un drum lung."
NOTĂ: Materialul de mai sus a apărut pe 1 iunie 2023 în Christian Post (de unde a fost preluat și adaptat) și a fost scris de Leonardo Blair, reporter senior în cadrul Christian Post. El poate fi urmărit pe Twitter: @leoblair sau pe Facebook: LeoBlairChristianPost. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.
Niciun comentariu:
Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "implicit" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)