4 lucruri de știut despre filmul ”The Hill”, filmul de baseball bazat pe credință cu Dennis Quaid în rolul principal

Ricky Hill în mașina familiei - imagine preluată dintr-o captură youtube

Zilele trecute am reușit să urmăresc un film pe care trebuie să vi-l recomand și pe care sunt convins că îl veți îndrăgi dacă iubiți filmele bune, mai ales acelea făcute din povestiri reale. Numele filmului, deși se traduce cu ”dealul” (The Hill), este de fapt numele unui copil crescut în sărăcie într-un orășel din Texas, tânărul Rickey Hill, care dă dovadă de o abilitate extraordinară de a lovi mingea de baseball, în ciuda faptului că este împovărat de proteze la picioare din cauza unei boli degenerative a coloanei vertebrale. Tatăl său sever și pastor al unei bisericii de țară (DENNIS QUAID) îl descurajează pe Rickey să joace baseball pentru a-l proteja de accidentări și pentru ca acesta să-i calce pe urme și să devină predicator.  În tinerețe, Rickey (COLIN FORD) devine un fenomen în baseball.  Dorința sa de a participa la o probă pentru o preselecție legendară din liga majoră divizează familia și amenință visul lui Rickey de a juca baseball profesionist.


Bazat pe o poveste adevărată, filmul THE HILL este regizat de Jeff Celentano și îi are în distribuție și pe JOELLE CARTER, cântărețul și compozitorul de muzică country RANDY HOUSER, BONNIE BEDELIA, nominalizată la Globul de Aur, și SCOTT GLENN.


Rickey este un tânăr băiat cu o perspectivă optimistă, o credință puternică și o abilitate extraordinară de a lovi o minge de baseball din parc.


Este, de asemenea, un băiat cu o boală degenerativă a coloanei vertebrale și cu proteze pentru picioare.


Chiar și așa, Rickey visează să joace baseball profesionist într-o zi alături de cei mai mari jucători de diamant ai zilei, inclusiv jucătorul său preferat, Mickey Mantle. La urma urmei, Rickey poate lovi o piatră - o piatră! - la vreo 90 de metri folosind doar un băț.


Familia și prietenii săi, însă, nu sunt atât de optimiști în privința viselor sale. Copiii din cartier îl agresează. Tatăl său - un pastor baptist - refuză să îl lase să se înscrie în Liga Mică.


"Nu poți juca baseball", i se spune. "Nu poți nici măcar să alergi".


Visul lui Rickey pare să moară. Asta până când câțiva eroi din viața lui intervin pentru a face diferența.


Noul film bazat pe credință, The Hill (PG), spune povestea lui Rickey Hill, un băiat care a crescut pe câmpurile uscate ca osul din Texasul rural și a învins multe șanse pentru a încerca să joace în liga mare.


Iată patru lucruri pe care ar trebui să le știți despre acest film:


1. Este bazat pe o poveste adevărată
Povestea lui Hill este una dintre cele mai remarcabile și mai inspirate povești reale pe care le-ați auzit vreodată. În film, el crește sub privirea atentă a tatălui său, care îl învață să-și iubească dușmanii - inclusiv pe bețivul certăreț al orașului - și să își asume responsabilitatea pentru acțiunile sale. (Într-o scenă emoționantă, Rickey sparge din greșeală geamul unui camion și își recunoaște rapid fapta în loc să fugă). Rickey reușește cu ușurință să lovească mingile de acasă (un termen de marcaj din acest joc) în meciurile de baseball din curtea din spate, dar este împiedicat să joace baseball organizat din cauza opoziției tatălui său, care consideră baseball-ul "monden" și este îngrijorat că Rickey va paraliza. (În ciuda încăpățânării sale, tatăl lui Hill își iubește copiii necondiționat și îi tratează cu bunătate pe toți cei din jurul său).


Pe fundalul visului lui Rickey în materie de baseball se află slujirea dificilă a tatălui său ca pastor. O biserică îl concediază pentru că se opune tutunului în cadrul slujbelor religioase (v-ar mira dacă vă spun că în cadrul bisericii, în timpul slujbei divine un individ fuma o țigară nestingherit, în timp ce o femeie mesteca tutun și scuipa frecvent într-o cutie de conservă goală pe podea, toate acestea în timp ce pastorul încerca să își ducă la capăt predicarea – probabil că o astfel de scenă v-ar crea mai multă emoție de furie decât de ură față de acest incident care nu făcea altceva decât să creeze o stare de ”cocină” în Casa Domnului, cam cum o descrie în film pastorul). Următoarea biserică îl primește cu brațele deschise - dar se chinuie să îi plătească un salariu decent.


Prima jumătate a filmului se concentrează pe copilăria lui Rickey. Cea de-a doua jumătate a filmului pune în evidență celebritatea sa în liceu și la facultate.


2. Scenaristul lui Rudy și Hoosiers a fost implicat
Quaid (Blue Miracle, 2021, I Can Only Imagine, 2018– alte filme bune care le recomand să le vedeți, în special ”I Can Only Imagine”) nu este singurul nume mare din film. Colin Ford (Walker, 2021, A Thousand Tomorrows, 2023) interpretează un Rickey Hill mai în vârstă, în timp ce Scott Glenn (The Bourne Legacy, 2012, The Silence of the Lambs, 1991) joacă rolul unui scouter de baseball. Toți trei sunt excelenți.


Apoi, mai este Angelo Pizzo, cunoscut mai ales pentru că a scris Rudy (1993) și Hoosiers (1986) și a scris scenariul împreună cu Scott Marshall Smith (care a scris filmul Men of Honor din 2000). Rudy și Hoosiers sunt considerate două dintre cele mai bune filme sportive din toate timpurile.


Regizorul Jeff Celentano a declarat pentru Crosswalk că Pizzo a intrat în proiect datorită unui prieten comun.


"[Prietenul meu] m-a întrebat: "Cine este scenaristul tău de vis pentru acest film?", iar eu i-am spus: ’Ei bine, nu vreau să-ți spun asta, pentru că nu se va întâmpla niciodată’."


Scenaristul de vis al lui Celentano a fost Pizzo, care s-a alăturat în curând echipei datorită legăturii reciproce.


3. Este plin de credință și inspirație
The Hill nu se ferește de credință. Îl vedem pe tatăl lui Rickey predicând de trei ori - fiecare predică este o parte importantă a intrigii. (Într-o scenă, el se căiește de atitudinea încăpățânată față de fiul său.) Auzim familia citând Scriptura și îl vedem pe tatăl său citind Biblia. Vedem, de asemenea, cum familia își pune credința în practică în timpul multiplelor încercări, fie că sunt în pană pe marginea drumului în mijlocul unei furtuni sau la un restaurant fără suficienți bani pentru mâncare. (De fiecare dată, Dumnezeu a purtat de grijă.)


Dennis Quaid la amvon în cadrul filmului The Hill - captură de ecran din YouTube

Spre deosebire de mai multe filme recente despre credință în care Quaid a portretizat un cârcotaș cu inima rece (îmi vin în minte I Can Only Imagine și Blue Miracle), The Hill îi permite să joace rolul unui tată care practică roadele Duhului și se pocăiește de greșelile sale.


"Credința mea în Isus a fost întotdeauna pe primul loc", a declarat adevăratul Rickey Hill pentru Crosswalk. "Familia [era] pe locul doi, iar baseball-ul pe locul trei. Și dacă nu ar fi fost pentru credința mea, nu aș fi continuat".


4. Este un film de familie cu un mesaj solid
The Hill oferă o raritate în cinematografia secolului 21: o dramă live-action clasificată PG (detalii mai jos). Are doar câteva obstacole pentru părinți, inclusiv un limbaj ușor (mai multe despre asta mai jos), fumatul țigărilor și o scurtă bătaie. Este mult mai prietenos pentru familie decât majoritatea filmelor sportive.


Mama și tatăl lui Ricky Hill la doctor - imagine captură youtube

De asemenea, este plin de lecții de viață despre perseverență (Rickey nu renunță niciodată), creșterea răbdării (tatăl lui Rickey învață să tolereze membrii bisericii cu voință puternică), încrederea în Dumnezeu (întreaga familie face asta), ajutorarea altora (orașul strânge bani pentru operația lui Rickey) și căutarea iertării (tatăl lui Rickey face asta).


Celentano a declarat pentru Crosswalk că a vrut să facă un "film frumos" pe care oamenii să-l vadă din nou și din nou, precum Field of Dreams și The Natural. O persoană care a asistat la o proiecție, a spus Celentano, i-a spus după aceea: "Am avut cea mai proastă săptămână din viața mea și filmul tău m-a schimbat complet".


The Hill îți amintește de filmele hollywoodiene de altădată: inspiraționale și potrivite pentru familie. Avem nevoie de mai multe filme ca acesta.


The Hill este clasificat PG pentru conținut tematic, limbaj și fumat pe tot parcursul filmului. Detalii de limbaj: bada-- (1), d--n (1), d---dest (1), OMG (1 - spus poate ca o rugăciune) și poate două singure utilizări greșite ale lui "Dumnezeu" într-un acces de furie. Un copil aproape că spune "s--t", dar se oprește. (Rating-ul PG înseamnă "Parental Guidance" (Îndrumare părintească). Este o clasificare a filmelor care sugerează că este necesară îndrumarea părintească pentru copii. Filmele cu rating PG pot conține anumite materiale care nu ar putea fi potrivite pentru toți copiii, iar părinții sunt îndemnați să ofere îndrumare atunci când urmăresc aceste filme împreună cu copiii lor. Așadar, rating-ul PG indică faptul că filmul poate conține conținut care necesită discreție parentală.)


Întrebări pentru discuții: A greșit Rickey că nu și-a ascultat tatăl? A greșit tatăl său când s-a opus carierei de baseball a lui Rickey? Din punct de vedere biblic, cum știi când ar trebui să-ți "urmezi visul"? Poate deveni o obsesie nesănătoasă?


Rating de divertisment: 4 din 5 stele.

Rating pentru familii: 4 din 5 stele.


Acest review a fost preluat și adaptat dintr-o postare scrisă de Michael Foust pe 25 august 2023 în site-ul CrossWalk.com. El a acoperit intersecția dintre credință și știri timp de 20 de ani. Reportajele sale au apărut în Baptist Press, Christianity Today, The Christian Post, Leaf-Chronicle, Toronto Star și Knoxville News-Sentinel.


Vă las mai jos un trailer al filmului pentru cei care ați devenit curioși să-l urmăriți. Vi-l recomand din toată inima.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.