Sărbătorirea Vinerii Mari la Ierusalim în mijlocul războiului din Gaza

FOTO: Procesiunea din Vinerea Mare dimineața, la Via Dolorosa din Orașul Vechi din Ierusalim, 29 martie 2024. (Foto: captură de ecran)

În mijlocul tumultului războiului actual din Fâșia Gaza, o tradiție pătrunzătoare și atemporală se desfășoară pe străzile vechi ale Orașului Vechi al Ierusalimului: respectarea umilă a Vinerii Mari de către pelerinii catolici creștini și membrii clerului continuă chiar și în tragicul an 2024.


Mii de oameni traversează solemn Via Dolorosa spre Biserica Sfântului Mormânt, unii purtând cruci de lemn, printre cântece și imnuri răsunătoare, comemorând suferințele lui Hristos, într-un ritual aliniat calendarului catolic.


Via Dolorosa, un traseu religios din orașul vechi al Ierusalimului, marchează calea lui Isus către cruce după judecata lui Pilat din Pont. În timp ce autenticitatea locației sale istorice este dezbătută, semnificația sa ca tradiție antică rămâne incontestabilă.


Conform calendarului catolic, Săptămâna Mare a început anul acesta în Duminica Floriilor, 24 martie 2024 și se încheie în Duminica Paștelui, 31 martie, Vinerea Mare fiind sărbătorită astăzi. Biserica Ortodoxă, folosind vechiul calendar iulian, sărbătorește Vinerea Mare (Vinerea Mare) 3 mai, Paștele căzând duminică, 5 mai 2024.


În acest an, Vinerea Mare creștină și sărbătoarea evreiască a Paștelui (Pesah) nu coincid, așa cum se întâmplă uneori, datorită "anului de tranziție" sau "Ibbur Shana" introdus în calendarul evreiesc pentru a-l menține consecvent.


În legea evreiască, acesta este un an bisect în care se adaugă o a doua lună de Adar. Calendarul ebraic se bazează pe ciclul lunii, iar tranziția anului este concepută pentru a-l adapta anotimpurilor care depind de ciclul soarelui. Paștele evreiesc din acest an va fi pe 22-29 aprilie 2024.


Pelerinajul din Vinerea Mare servește ca o întruchipare tangibilă a devoțiunii și a amintirii. Semnificația acestei zile este amplificată pe fundalul conflictului, deoarece rugăciunile sunt oferite pentru pace în mijlocul războiului în curs de desfășurare dintre Israel și organizația teroristă Hamas. În mijlocul tumultului din jur, momente de rugăciune și reflecție punctează procesiunea.


De-a lungul traseului Via Dolorosa din orașul vechi al Ierusalimului, pelerinii se opresc la fiecare dintre cele 14 stații, angajându-se în ritualuri care comemorează evenimentele primelor suferințe ale lui Hristos și răstignirea sa.


Procesiunea din Vinerea Mare dimineața, la Via Dolorosa din Orașul Vechi din Ierusalim, 29 martie 2024. (Foto: captură de ecran)


De la limitele sumbre ale Complexului Flagelării, unde Isus a înfruntat condamnarea, până la întâlnirile dureroase cu Maria, Veronica și Cireneea, pelerinajul se desfășoară ca un tablou pătrunzător de credință și rezistență.


În cele din urmă, călătoria culminează la venerata Biserică a Sfântului Mormânt, unde catolicii și creștinii ortodocși (și chiar unii protestanți) cred că Iisus a fost înmormântat înainte de învierea sa în Duminica Paștelui.


Aici, în incinta sfântă a vechii bazilici, Calea Crucii se încheie cu o binecuvântare dăruită de Custosul Țării Sfinte, o amintire pătrunzătoare a semnificației durabile a acestui pelerinaj.


La amurg, o liturghie specială în bazilică reconstituie procesiunea funerară a lui Isus, păstrând vechile obiceiuri de înmormântare – acesta este un preludiu solemn al Vigiliei pascale bucuroase și al promisiunii învierii.


Vinerea Mare din Ierusalim este programată astfel: celebrarea Patimilor lui Cristos pe Calvar în Bazilica Sfântului Mormânt începe la ora 7:15. Procesiunea Căii Crucii de pe Via Dolorosa cu Părinții Franciscani începe la ora 12:15. "Cortegiul funerar" în Bazilica Sfântului Mormânt la ora 20:10.


În cele din urmă, există un serviciu meditativ în Vinerea Mare (în limba engleză) la Mormântul din grădină pentru protestanți și alte biserici și confesiuni reformate.


Material apărut în site-ul All Israel News (de unde a fost preluat) pe 29 martie 2024. Tradus și folosit cu permisiunea în scris din partea allisrael.com.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.