5 motive pentru care Dumnezeu îți îngăduie să experimentezi anotimpuri mizerabile în viață

5 motive pentru care Dumnezeu îți îngăduie să experimentezi anotimpuri mizerabile în viață

În viața noastră, Dumnezeu îngăduie adesea să trecem prin anotimpuri mizerabile, iar aceasta poate părea paradoxal. Totuși, există câteva motive profunde pentru această îngăduință divină.


Prin încercări și dificultăți, realizăm că suntem vulnerabili și limitați. Aceste momente ne determină să ne lepădăm de încrederea în sine egoistă și să ne încredințăm cu smerenie în Dumnezeu. Anotimpurile neplăcute din viața noastră ne provoacă să așteptăm cu răbdare și să ne întărim credința.


Dumnezeu, ca un doctor înțelept, respinge adesea dorințele noastre și îngăduie suferințe pentru a ne îndemna să căutăm Împărăția Cerurilor și să ne depărtăm de adorarea lucrurilor materiale trecătoare. Așadar, chiar și în anotimpurile mizerabile, să ne încredințăm în dragostea și înțelepciunea lui Dumnezeu, căci El lucrează în mod misterios în mijlocul suferinței noastre, pregătindu-ne pentru bucuriile veșnice. Mai jos vă redau o listă cu 5 motive pentru care Dumnezeu îngăduie să trecem prin momente neplăcute în viață, adaptate după o postare de Sophia Bricker din site-ul Christianity.com.


1. Pentru a ne apropia mai mult de El însuși
În cartea sa, “ The Problem of Pain” (Problema durerii), C. S. Lewis a scris: “Durerea insistă să fie luată în considerare. Dumnezeu ne șoptește în plăcerile noastre, ne vorbește în conștiința noastră, dar strigă în durerile noastre. Este megafonul său pentru a trezi o lume surdă.” Aceste cuvinte nu au fost scrise de un om care a trăit o viață lipsită de suferință. Lewis cunoștea îndeaproape durerea și pierderea. Putem ști că atunci când a scris că Dumnezeu ne atrage cel mai bine atenția prin durere, a scris dintr-un loc al experienței. Acest citat corespunde cu ceea ce găsim în Scriptură. Persoane precum David și Ezechia s-au întors la Dumnezeu în necazuri sau în timp ce sufereau o suferință (1 Samuel 23; 2 Împărați 20:1-3). Mai târziu, ei L-au lăudat pe Domnul pentru că le-a folosit greutățile pentru gloria Sa (2 Samuel 22; Psalmul 119:75; Isaia 38:17-20).


Anotimpurile dificile ne scutură din tiparele de confort și mulțumire, îndreptându-ne atenția către Domnul. Atunci suntem mai predispuși să ascultăm și să ne întoarcem la El. Fără astfel de experiențe, nu ne-am fi întors cu ușurință la Dumnezeu.


Data viitoare când ne aflăm într-un anotimp nefericit, ar trebui să ne oprim și să reflectăm. Poate că Dumnezeu se folosește de situații și evenimente pentru a ne atrage atenția. S-ar putea ca El să se folosească de sezonul de durere pentru a ne face mai conștienți de El Însuși sau de un anumit adevăr biblic. Sau poate că El încearcă să ne redirecționeze. Suntem înțelepți să ascultăm atunci când El ne caută atenția prin megafonul durerii.


2. Pentru a ne maturiza credința
Domnul poate permite ca anotimpurile nefericite din viața noastră să ne crească credința. Vremurile de suferință ne pot împinge mai aproape de Domnul, astfel încât să Îi acordăm mai multă atenție. Ca urmare a întoarcerii la Dumnezeu, creștem în credința noastră. Învățăm să ne încredem mai mult în Domnul prin intermediul sezonului de durere.


Biblia discută despre acest proces de creștere în mai multe locuri. În scrisoarea lui Pavel către biserica din Roma, el explică de ce creștinii se pot lăuda în suferințele lor. El a scris: “Nu numai atât, dar ne și lăudăm în suferințele noastre, pentru că știm că suferința produce perseverență, perseverența, caracter, iar caracterul, speranță” (Romani 5:3-4). Vremurile dificile pot produce în noi o creștere spirituală din ce în ce mai mare.


Iacov a scris, de asemenea, despre modul în care perioadele de greutăți ne pot maturiza credința. El a descris modul în care încercările ne pot testa credința și pot produce perseverență, care duce la maturitate și desăvârșire (Iacov 1:2-4). Deși a spus că ar trebui să considerăm că este o bucurie atunci când ne confruntăm cu încercări, el nu a vrut să spună că ne bucurăm de suferință. Cu toate acestea, putem găsi bucurie în mijlocul greutăților, știind că Dumnezeu lucrează pentru a ne crește.


În timpul anotimpurilor de suferință și durere, ar trebui să rămânem atenți la modul în care Dumnezeu ne crește. Ne vom maturiza și ne vom dezvolta caracterul și speranța pe măsură ce perseverăm în credință. Principalul lucru este să ne ținem ochii ațintiți asupra lui Hristos și să ne sprijinim în El. Pe măsură ce facem acest lucru, ne vom încrede mai mult în El în momentele de suferință, chiar și atunci când nimic altceva nu pare să aibă sens.


3. Pentru a experimenta puterea Lui
Dumnezeu se poate folosi de un sezon dificil pentru a-Și demonstra puterea Sa. Situațiile care aduc suferință înlătură adesea orice sentiment de autosuficiență. Rămânem cu o conștientizare a slăbiciunii noastre umane. A te baza pe tine însuți nu mai este o opțiune. Cu toate acestea, în acele momente de fragilitate și chiar de frângere, ne aflăm în poziția perfectă pentru a vedea tăria lui Dumnezeu. Când apostolul Pavel a primit un spin în carne și s-a rugat pentru îndepărtarea lui, Domnul i-a respins cererea (2 Corinteni 12:7-8). Isus i-a spus: “Harul Meu îți este de ajuns, căci puterea Mea se desăvârșește în slăbiciune” (2 Corinteni 12:9).


Pavel se putea lăuda cu slăbiciunile sale, cu persecuțiile și cu alte dificultăți pentru că știa că puterea lui Hristos era demonstrată prin el. El trebuia să se bazeze pe puterea Domnului și nu pe a lui. Prin urmare, în slăbiciunea lui, el era puternic (2 Corinteni 12:10). Anotimpurile mizerabile pot face același lucru pentru noi. Ajungem la capătul capacităților noastre și al puterii naturale de a continua. În harul Său, Dumnezeu folosește aceste momente pentru a ne arăta că trebuie să depindem de El. El este mai mult decât capabil să ne facă să trecem prin dificultăți și lupte.


Probabil că nu vom trece prin aceleași greutăți pe care le-a avut apostolul Pavel, dar suferim din cauza diferitelor evenimente și încercări din viață. În aceste momente, credincioșii își recunosc nevoia de a depinde de Mântuitorul lor și de a găsi putere în El. Harul Său este suficient.


4. Să învățăm din disciplină
Suferim adesea pentru că trăim într-o lume afectată de păcat. Printre exemplele de acest lucru se numără pierderea celor dragi, bolile, luptele cu bolile mintale, dezastrele naturale, nedreptatea și sărăcia. Acțiunile păcătoase ale altora pot provoca, de asemenea, suferință, cum ar fi atunci când o persoană alege să ucidă, să abuzeze sau să îi asuprească pe alții.


Cu toate acestea, unele lucruri care ne provoacă anotimpuri mizerabile vin ca o disciplină din partea Domnului. El se poate folosi de perioadele de greutăți și durere pentru a ne redirecționa. Aceste anotimpuri nu sunt plăcute, dar sunt în beneficiul nostru (vezi Evrei 12:4-11). Prin intermediul lor, suntem făcuți conștienți de acțiuni sau mentalități păcătoase cu care trebuie să ne confruntăm.


În Scriptură, putem citi poveștile unor persoane care au fost supuse disciplinei lui Dumnezeu. De exemplu, când Iona nu a ascultat de porunca Domnului de a merge la Ninive și a fugit de misiunea sa, urcându-se pe o corabie cu destinația Tarsis, Dumnezeu a trimis o furtună și un pește mare. Niciunul dintre aceste evenimente nu a fost plăcut pentru profet. El a trebuit să îndure o furtună intensă, să fie aruncat în mare și să fie înghițit de un pește (vezi Iona 1:1-17). Cu toate acestea, Domnul i-a atras atenția. Iona și-a recunoscut răzvrătirea, s-a pocăit și și-a încheiat misiunea de a le predica celor din Ninive (Iona 2:1-10; 3:1-3).


Deși nu ar trebui să privim toate anotimpurile nefericite ca pe o disciplină din partea lui Dumnezeu, deoarece multe dintre ele vin ca urmare a faptului că trăim într-o lume distrusă, trebuie să recunoaștem că Domnul se poate folosi de greutăți pentru a ne reorienta. Disciplina este inconfortabilă, dar ne putem încrede în caracterul Domnului. El ne disciplinează cu dragoste pentru beneficiul și creșterea noastră.


5. Să cultivăm o inimă empatică
Cei care au experimentat durerea și suferința pot înțelege mai bine și se pot raporta mai bine la suferința altora. Într-o întorsătură ciudată, dar frumoasă a evenimentelor, un anotimp nefericit devine o sursă de ajutor și speranță pentru alții. Cu mângâierea pe care o primim de la Dumnezeu în vremuri de necaz, îi putem mângâia pe alții atunci când trec prin necazuri și suferințe (2 Corinteni 1:3-4). În acest fel, darul de mângâiere al Domnului se înmulțește și îi binecuvântează pe alții. După ce am trecut prin dificultăți, suntem, de asemenea, mai predispuși să dorim să împărtășim dragostea și mângâierea lui Dumnezeu cu alții. Capacitatea noastră de empatie crește. Știm că numeroși oameni suferă și dorim să facem ceva pentru a-i ajuta.


Viețile creștinilor de-a lungul istoriei atestă acest adevăr. Joni Eareckson Tada a experimentat multă suferință în viața ei, inclusiv faptul că a fost paralizată și că se confruntă cu dureri cronice din cauza rănilor suferite. Cu toate acestea, Dumnezeu a lucrat prin ea pentru a ajuta mulți oameni suferinzi prin intermediul slujbei și al cărților sale. Același lucru este valabil și pentru Charles Spurgeon. El a fost mai bine echipat pentru a-i sluji pe cei din congregația sa pentru că s-a luptat cu depresia. Sau gândiți-vă la Elisabeth Elliot. Ea a fost capabilă să vorbească în viețile altora despre suferință pentru că a suferit și a experimentat credincioșia lui Dumnezeu prin toate acestea.


Anotimpurile mizerabile nu sunt plăcute sau binevenite. Nimic din Biblie nu ne lasă impresia că ele sunt “bune”. Cu toate acestea, prin aceste perioade de greutăți și suferință, Dumnezeu poate lucra în viața noastră pentru a ne atrage atenția, pentru a ne maturiza credința, pentru a depinde de puterea Sa, pentru a învăța din disciplină și pentru a deveni mai bine pregătiți pentru a-i sluji pe alții. El poate folosi anotimpurile nefericite pentru gloria Sa și pentru binele nostru (Romani 8:28).


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.