Creștinii latino-americani sunt pasionați de Israel arată un nou studiu

Demonstranții de la marșul pentru Israel din Washington, D.C. sunt înveliți în steaguri israeliene pe 14 noiembrie 2023. | The Christian Post/Nicole Alcindor

Relațiile SUA-Israel au ajuns la un punct de inflexiune. În timp ce Israelul își continuă războiul împotriva Hamas în Gaza, iar în nord se prefigurează o criză cu Hezbollah, mulți americani se întreabă dacă Statele Unite își vor menține angajamentul față de aliatul lor cel mai apropiat, Israelul.


La doar câteva luni de la alegerile controversate, cetățenii americani analizează din ce în ce mai atent pozițiile candidaților lor în materie de politică externă. Mulți doresc să se asigure că Statele Unite își vor menține sprijinul de lungă durată pentru Israel, recunoscând imperativele strategice și morale ale acestei alianțe cruciale.


Pe fondul tensiunilor globale în creștere și al diviziunilor politice interne, sprijinul ferm al creștinilor latino-americani se poate dovedi crucial în modelarea traiectoriei politicii externe a națiunii. Devotamentul nezdruncinat al acestei comunități față de Israel subliniază un angajament mai larg față de justiție, securitate și valori comune, influențând discursul american mai larg în aceste vremuri tulburi.


Chiar zilele aceasta, un grup de lideri creștini s-a întâlnit cu prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, în timpul vizitei sale la Washington DC. Printre cei prezenți s-au numărat patru grupuri reprezentând hispano-americanii. Prezența lor a subliniat rolul vital pe care această comunitate îl joacă în asigurarea faptului că Statele Unite rămân un aliat ferm al Israelului.


Mulți latino-americani sunt pasionați de Israel. Într-un sondaj comandat de Christian Post în cadrul Proiectului Philos, am ajuns să descoperim că o majoritate covârșitoare a creștinilor latino-americani din șase state cheie care se schimbă simt o legătură biblică cu Țara lui Israel. Ei cred că înființarea Israelului ca națiune este o împlinire a legământului lui Dumnezeu cu poporul evreu. Deși comunitatea latino-americană se află la mare distanță de Israel, ei sunt cu inima în Ierusalim.


Creștinii latino-americani sunt, de asemenea, profund îngrijorați de creșterea extremismului islamic. Fiind o comunitate orientată spre familie, ei sunt îngrijorați de amenințările pe care extremismul islamic le reprezintă nu numai pentru stabilitatea globală, ci și pentru siguranța și securitatea propriilor familii, atât în Statele Unite, cât și în America Latină.


Ideologiile violente propagate de grupări extremiste precum Hezbollah contrastează puternic cu valorile păcii, comunității și credinței care sunt esențiale pentru cultura latino-americană. Această comunitate înfloritoare este hotărâtă să promoveze o lume în care pacea și credința triumfă asupra răului.


Există multe de învățat de la și despre această comunitate în creștere rapidă și înfloritoare.


Studiul s-a axat pe șase state cheie (Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania și Wisconsin) și a chestionat peste 1.000 de persoane cu privire la opiniile lor despre Israel, antisemitism, războiul din Gaza și multe altele. Constatările acestui studiu servesc drept puncte de orientare în eforturile noastre de a aprofunda și îmbunătăți angajamentul nostru față de comunitatea creștină latino-americană.


Latino-americanilor le pasă de Israel. Jumătate dintre respondenți consideră că implicarea Statelor Unite în Israel este corectă și văd Israelul într-o lumină mai pozitivă decât Palestina, indiferent dacă această comparație se referă la națiune/stat, guvern sau popor. În ceea ce privește conflictul actual din Gaza, o majoritate clară, 63%, acuză Hamas de inițierea conflictului, în timp ce o parte mai mică, 19%, acuză Israelul.


Teologia creștină influențează puternic opiniile creștinilor latino-americani. După cum s-a menționat mai sus, un număr substanțial (65%) cred că crearea Israelului modern este împlinirea legământului lui Dumnezeu cu poporul evreu. Această credință este deosebit de puternică în rândul celor care sunt mai implicați religios. Dintre cei care simpatizează cu Israelul, 38% invocă motive religioase, cum ar fi credința că evreii sunt poporul ales al lui Dumnezeu, iar Israelul este țara lui Dumnezeu. Această susținere religioasă subliniază importanța credinței în modelarea opiniilor politice în cadrul acestei comunități.


Din păcate, însă, sondajul acesta a scos la iveală opinii negative față de evreii americani în spațiul public, o atitudine împărtășită, poate fără să vrea, de alte grupuri - inclusiv de cei care se opun imigrației din motive etno-raciale. Patru din zece latini cred că evreii au prea multă influență în SUA. Această percepție este mai răspândită în rândul celor născuți în afara SUA, care, de asemenea, tind să fie mai înțelegători cu palestinienii. Aceste opinii evidențiază provocarea persistentă a antisemitismului și nevoia de mai multă educație și dialog în cadrul comunității pentru a aborda aceste prejudecăți.


Ce trebuie să facem de acum încolo? Cum ne putem implica mai bine în comunitatea creștină latino? Există câteva căi importante.


În primul rând, trebuie să ne implicăm în comunitate la un nivel bazat pe credință. Mulți latino-americani au doar o relație culturală cu Creștinismul și nu au o relație intimă cu Isus Hristos. Studiul a arătat că, deși mulți dintre cei intervievați se identifică cu credința lor creștină, puțini o practică în mod activ; șase din zece creștini latino-americani au un angajament spiritual scăzut sau zero, măsurat prin frecvența cu care citesc și studiază Biblia, participă la slujbe sau se roagă.


Acesta este motivul pentru care s-a ajuns la inițiativa creării Bibliei de studiu cronologic în limba spaniolă, care oferă latino-americanilor instrumentele de care au nevoie pentru a înțelege și a se raporta mai bine la Biblie și pentru a vedea relevanța acesteia pentru zilele noastre.


În plus, deoarece relația noastră cu Israelul și cu poporul evreu se bazează pe Biblie, o mai mare expunere la Scriptură va ajuta cu siguranță la corectarea opiniilor greșite promulgate de actorii răi din mass-media. În cadrul Proiectului Philos, creăm un certificat în științe biblice pentru a ajuta pastorii și laicii să abordeze Biblia în mod corespunzător și să culeagă înțelepciunea sa atemporală. Aceasta este o nevoie vitală și importantă pentru această comunitate.


În al doilea rând, este imperativ să acoperim golul educațional din comunitate. Șaizeci și unu la sută dintre respondenți au declarat că nu urmăresc foarte îndeaproape știrile locale, naționale sau internaționale.  Mulți membri ai comunității latino-americane sunt pur și simplu neinstruiți cu privire la chestiuni legate de Israel și poporul evreu; 42% dintre respondenți, de exemplu, au auzit puțin sau nimic despre protestele pro-palestiniene care au cuprins campusurile universitare. Trebuie să umplem acest gol cu conținut educațional, în special cu conținut în limba spaniolă, care oferă reportaje și comentarii clare și veridice. Comunitatea tânjește după cunoaștere.


În al treilea rând, trebuie să facilităm și să intermediem relațiile dintre creștinii și evreii latino-americani. Puține lucruri pot fi la fel de revelatoare și memorabile precum o cină de Shabbat, în care latino-americanii văd că au mult mai multe în comun cu vecinii lor evrei decât diferențe. Mulți latino-americani și evrei americani împărtășesc poveștile imigranților și sunt incredibil de orientați spre familie; facilitarea terenului comun dintre aceste două comunități este menită să producă o cultură mai tolerantă și mai filosemită.


Latino-americanii sunt un mozaic complex de susținere și scepticism față de Israel și poporul evreu, influențat atât de convingerile lor spirituale, cât și de consumul de media.


Acest studiu relevă oportunitățile de a ne consolida angajamentul prin educația bazată pe credință, prin reducerea divergențelor cu informații corecte și prin promovarea relațiilor dintre creștinii și evreii latino-americani. Prin abordarea acestor domenii, putem promova un viitor al unității și al respectului, în care tapițeria bogată a acestei comunități să devină o lumină călăuzitoare pentru înțelegerea și cooperarea socială mai largă.


Acest articol a fost publicat inițial pe 4 august 2024 în Christian Post (de unde a fost preluat) și a fost scris de Luke Moon, care este director executiv al Philos Project, o organizație care se angajează să promoveze angajamentul creștin pozitiv în Orientul Apropiat.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.