10 lucruri pe care le pot face pastorii pentru a-și salva sănătatea mintală
În lumea solicitantă a slujirii pastorale, menținerea bunăstării mentale și emoționale este crucială. În cadrul acestui articol dorim să explorăm câteva strategii practice pe care pastorii le pot pune în aplicare pentru a-și păstra sănătatea mintală în mijlocul provocărilor vocației lor. De la respectarea ritmului până la prioritizarea timpului petrecut cu familia, aceste sfaturi au scopul de a-i ajuta pe pastori să își mențină pasiunea și eficiența în chemarea lor. Trebuie să vă avertizez că această listă este așa cum mi se pare mie și nu este nici definitivă, nici exhaustivă. Vă veți gândi probabil și la altele.
1. Păstrează-ți ritmul
Ești în lucrarea Domnului pentru o perioadă lungă de timp, nu doar până duminică. Slujirea este un maraton, nu un sprint. Printre altele, acest lucru înseamnă că nu trebuie să stai prea mult la birou, nu trebuie să stai prea mult departe de casă și nu trebuie să devii excesiv de justițiar.
Ce spui? Linia „excesiv de justițiar” provine din Eclesiastul, despre care se spune că Martin Luther o considera una dintre preferatele sale. „Nu fi prea drept și nu te arăta nici prea înțelept! De ce să te distrugi singur?” (7:16). Eu interpretez acest lucru că ar însemna următoarele: „Nu exagera, pastore. Păstrează-ți picioarele pe pământ și umanitatea intactă”. Este posibil să fii atât de religios încât să devii un singuratic, atât de devotat încât să ajungi să disprețuiești oamenii inferiori și atât de drept încât să devii o teroare la amvon. Rămâi cu picioarele pe pământ, prietene.
2. Onorează-ți zilele libere cu soția
Cere ajutorul personalului sau al conducerii tale cheie pentru a te ajuta să păstrezi o zi pe săptămână ca timp cu soția. Apoi, străduiește-te să păstrezi acest lucru la fel de sacru ca și duminicile.
Dacă nu îți poți permite să ignori un telefon care sună, închide-l. Dacă nu poți face asta, lăsă-ți telefonul altcuiva. Blochează-ți din minte tot ceea ce te așteaptă la birou, drama care se petrece în cadrul comitetului financiar sau al diaconilor și problema cu membrii conflictuali ai personalului. Încearcă să acorzi atenția soției timp de 24 de ore. Te vei întoarce la biserică întărit și împrospătat.
3. Simplifică-ți viața
Acordă atenție la ceea ce în rutina ta zilnică te obosește și te secătuiește de putere și energie. Dacă acestea sunt mereu prezente și continue, încearcă să faci schimbări. Chiar dacă nu poți elimina cu totul acele lucruri, poate că poți găsi o modalitate de a le diminua impactul. Ai putea lua în considerare să împarți sarcina cu un membru al personalului, să aduci câțiva lideri care să te ajute sau să reprogramezi cele mai dificile evenimente.
4. Află care sunt lucrurile care te relaxează și cele care nu
Observă care sunt activitățile de petrecere a timpului liber care nu te ajută cu adevărat și elimină-le. Înlocuiește-le cu ceva care va funcționa.
5. Pierde-ți iluziile
Încetează să te mai aștepți ca poporul lui Dumnezeu să fie sfânt în viața personală, pur în cuvinte și gânduri, consecvent în comportament și entuziast față de tine, pastorul. Ei sunt la fel de umani ca și tine. Citește Carta lucrătorului creștin din Matei 10:16-42 până când fiecare cuvânt îți rămâne întipărit în minte. Nu pierde niciodată din vedere Psalmul 103:14, „El Însuși cunoaște structura noastră; El își aduce aminte că nu suntem decât țărână”. Dumnezeu nu-și face iluzii cu privire la noi și am face bine să urmăm exemplul Său.
Unii vor protesta că îți sugerez să nu te mai aștepți ca oamenii să răspundă, să aibă credință și să trăiască pentru Isus. Ceea ce sugerez este că, chiar și după ce fac aceste lucruri, ei tot vor ezita din când în când. Chiar și cei mai buni dintre noi vor greși de multe ori.
6. Începe un program de exerciții fizice
Mergi pe jos cel puțin trei kilometri de mai multe ori pe săptămână. Fă-o singur, într-un loc sigur (unde nu trebuie să te uiți după mașini sau câini care latră și să te poți concentra să vorbești cu Domnul și să-L asculți). Chiar dacă mai te plimbi uneori cu soția, ai nevoie de acest timp singur.
Fă-ți controale medicale regulate. Ia vitaminele și suplimentele recomandate de medicul tău. Fă alegeri înțelepte.
7. Adună în jurul tău doi sau trei prieteni buni
Cei mai buni prieteni în acest caz sunt și ei în slujbă (într-un fel sau altul) și locuiesc în orașe apropiate, dar nu în cartierul tău. Tu și soția ta poți socializa cu ei poate trimestrial. Poți vorbi despre slujire sau despre copii sau despre Domnul și ei o să te înțeleagă.
8. Acordă atenție familiei tale
Viața ta de acasă. Fără un cuib dulce la care să te întorci în fiecare zi – unul pe care îl aștepți cu nerăbdare – te vei trezi căutând scuze pentru a petrece mai mult timp departe. După aceea, totul duce la vale și veștile sunt toate rele. Fă din casa ta un loc al iubirii și al râsului, al rugăciunii și al închinării, al păcii și al încurajării.
9. Planifică-ți munca
Uită-te bine la modul în care îți petreci săptămâna de lucru. Dacă nu ai un plan, vei juca mereu la recuperare, vei rămâne în urmă și îți vei pierde calmul. Vei constata că săptămâna rămâne fără timp pentru pregătirea predicii, munca administrativă se acumulează și slujirea pastorală nu este îndeplinită. Nu am răspunsuri simple despre cum să îți planifici munca și nimeni din slujire nu își poate organiza zilele cu mult timp înainte din cauza a însăși naturii lucrului cu oamenii. Dar, în linii mari, se poate face. Numărul 10 este de asemenea important...
10. Așteaptă-te la întreruperi
Vor fi săptămâni de coșmar: două înmormântări, una la 250 de kilometrii depărtare, două nunți, trei predici, un membru al personalului care demisionează și lasă un program viitor suspendat, iar fiul tău adolescent are probleme la școală. Nu intra în panică. Respiră adânc. Poți trece peste asta. Cheamă prezența și puterea Domnului și mergi mai departe. Vor exista momente în care predica ta nu va fi gata atunci când va veni momentul predicării; acceptă acest lucru și încearcă să treci peste asta. Dar dacă îți planifici bine predicarea, asta nu ar trebui să se întâmple prea des.
11. (Una pe care să o dezvolți!): Râzi în mijlocul încercărilor, conflictelor și stresului
„Să priviți ca o mare bucurie”, spune Iacov, „când treceți prin felurile încercări, știind că...” Ei bine, știind că Dumnezeu este încă în mijlocul acestor lucruri cu tine, că Dumnezeu folosește stresul pentru a construi mușchi și că fiecare miracol a început cu o problemă.
Apoi, din când în când, când ești cu un pastor veteran care pare să fi făcut totul bine, întreabă-l ce a învățat și cum și-a păstrat inteligența, precum și credința. Așteaptă-te ca la început să râdă de întrebarea ta, dar insistă. Spune-i că este o întrebare serioasă și că vrei să termini cu bine la un moment dat.
Dumnezeu să te binecuvânteze, tovarășe luptător.
Acest material a fost scris de Joe McKeever pe 1 noiembrie 2024 în site-ul CrossWalk.com (de unde a fost preluat și adaptat). El este ucenic al lui Isus Hristos de mai bine de 65 de ani, predică Evanghelia de mai bine de 55 de ani și scrie și desenează pentru publicații creștine de mai bine de 45 de ani. El scrie pe blog la www.joemckeever.com.
Niciun comentariu:
Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "implicit" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)