Bananele de 6,2 milioane de dolari și adevăratul cost al recunoștinței
Cu toții am trăit cu inflația alimentelor, dar asta este altceva: antreprenorul de criptomonede Justin Sun tocmai a cheltuit 6,2 milioane de dolari pe o banană lipită de un perete. El a numit achiziția sa “nu doar o operă de artă”, susținând că “reprezintă un fenomen cultural care face legătura între lumea artei, a meme-urilor și a comunității criptomonedelor”.
Acum plănuiește să-și mănânce investiția de mai multe milioane de dolari, dar nu se știe dacă va face parte din cina sa de Ziua Recunoștinței.
Beneficiile recunoștinței
Potrivit Centrului de Cercetare Pew, 91% dintre americani vor sărbători Ziua Recunoștinței săptămâna aceasta. Acest lucru vine într-un moment în care riscurile globale, cum ar fi AI, impactul asteroizilor și cometelor, schimbările climatice, războiul nuclear, pandemiile severe, supervulcanii și spectrul în creștere al războiului mondial continuă să domine știrile.
Poate că prima este o modalitate benefică de a răspunde la cea de-a doua: nu mai puțin decât o autoritate precum Harvard Medical School ne asigură că recunoștința aduce beneficii pozitive pentru sănătate. Cercetările asociază recunoștința cu bunăstarea socială, emoțională și psihologică.
Dar iată întrebarea mea: Recunoștința nu necesită în mod logic o persoană (sau o persoană) căreia îi suntem recunoscători?
Recunoștința poate fi un sentiment generalizat, ceea ce poate explica faptul că aproape două treimi dintre americani vor spune o rugăciune sau vor pronunța o binecuvântare la masa lor de Ziua Recunoștinței, în timp ce mai puțin de jumătate dintre noi sunt suficient de religioși pentru a fi membri ai unei biserici, sinagogi sau moschei. Cu toate acestea, sentimentele vin și pleacă în funcție de circumstanțele momentului.
Pentru ca Ziua Recunoștinței să fie un stil de viață transformator, trebuie să fie direcționat către o sursă transformatoare. Una este să fii recunoscător pentru beneficiile electricității, de exemplu, dar alta este să te conectezi la o priză de perete care ne aduce aceste beneficii personal.
În același mod, Dumnezeu ne asigură că atunci când “intrăm pe porțile Sale cu mulțumire” (Psalmul 100:4), recunoștința noastră față de El ne poziționează să experimentăm “iubirea statornică” pe care ne-o oferă (v. 5). Acest principiu este atât de puternic încât îl vom discuta în această săptămână de Ziua Recunoștinței.
“Iată-l pe Dumnezeu, nu este monarh.”
Fratele James Koester de la Societatea Sf. Ioan Evanghelistul din Boston notează:
De fapt, lumea nu a văzut niciodată, cu excepția unei singure date, genul de împărat la care ne referim când vorbim despre Hristos Regele. În loc de tron, regele nostru domnește de pe cruce și domnește în genunchi. Coroana Lui este de spini, globul și sceptrul Său, un lighean și un prosop. Legea Sa este iubirea.
Scriitorul britanic W. H. Vanstone a exprimat liric misterul Întrupării Sale:
Epuizată este iubirea în a face plină,
Obligați să-i eliberăm pe alții,
Sărac în a îmbogăți pe mulți,
Slab în a da putere să fie.
De aceea Cel ce ne arată pe Dumnezeu
Neajutorat atârnă de lemn;
Și cuiele și coroana de spini
Spun care trebuie să fie dragostea lui Dumnezeu.
Iată-l pe Dumnezeu, nu este monarh,
Întronat în stare ușoară de domn;
Iată-l pe Dumnezeu, ale cărui brațe de iubire,
Dureros, epuizat, lumea susține.
Și totuși, tocmai acest sacrificiu ne-a dat darul pentru care ar trebui să fim cei mai recunoscători.
Dintre toate nevoile noastre, a fi mântuiți de păcatele noastre și de iadul în care ne-au trimis pe bună dreptate este cea mai mare. Păcatul uman este cel care provoacă cel mai mult depravările și crizele vieților noastre decăzute. Și iadul veșnic este cel mai îngrozitor pericol al nostru.
Pentru ca un Dumnezeu sfânt să ne ierte păcatele cere ca pedeapsa lor dreaptă să fie plătită de cineva care nu a avut păcate proprii. Cineva a cărui moarte în locul nostru ne-ar putea cumpăra mântuirea. Cineva a cărui înviere din mormânt ar putea prevesti și garanta învierea noastră.
Pe scurt, cineva care a făcut exact ceea ce a făcut Isus și face ceea ce face Isus.
“Pace capului meu, lumină inimii mele”
Când luăm mântuirea noastră de la sine înțeleasă, întristăm inima Tatălui care L-a văzut pe Fiul Său suferind o moarte chinuită și purtând păcatele noastre asupra sufletului Său fără păcat. Și minimizăm urgența mântuirii pentru alții, subminând angajamentul nostru față de evanghelizare și misiuni.
Deci, pe măsură ce începe săptămâna de Ziua Recunoștinței, să începem cu cel mai mare motiv de mulțumire din tot universul. Dacă nu ați acceptat încă acest dar, permiteți-mi să vă îndemn să faceți acest lucru astăzi. Dacă ai făcut-o, ia-ți un moment chiar acum pentru a-I mulțumi lui Isus pentru mântuirea ta și costul ei pentru sufletul său fără păcat. Și hotărăște-te să-ți faci recunoștința tangibilă săptămâna aceasta, împărtășind Evanghelia Sa altora.
Acest material a fost publicat pe 25 noiembrie 2024 în site-ul CrossWalk.com (de unde a fost preluat și adaptat) și a fost scris de Jim Denison. Jim Denison, PhD, este un teolog cultural și fondatorul și directorul executiv al Denison Ministries.
Niciun comentariu:
Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "implicit" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)