STUDIU: Aproape o treime dintre evanghelici nu au donat pentru biserică și caritate în ultimul an
Ponderea evanghelicilor care au donat bisericii lor a scăzut în ultimii ani, aproape o treime spunând că nu au donat unei biserici sau unei organizații caritabile în ultimele 12 luni, potrivit unui sondaj.
Infinity Concepts, împreună cu Grey Matter Research, a lansat raportul “The Giving Gap: Changes in Evangelical Generosity” (Decalajul de dăruire: schimbări în generozitatea evanghelică), cu date bazate pe răspunsurile colectate de la 1.039 de protestanți evanghelici la începutul anului 2024.
Sondajul a constatat că 61% dintre respondenți au donat unei biserici în cele 12 luni anterioare sondajului. Această cifră a constituit o scădere față de 74% dintre evanghelici care au donat unei biserici în 2021.
Scăderea donațiilor caritabile în rândul evanghelicilor se extinde dincolo de donațiile către biserică. În timp ce jumătate (50%) dintre evanghelici au donat bani unei organizații caritabile în ultimul an, ponderea evanghelicilor care au donat unei organizații caritabile în 2021 a fost măsurată la 58%.
În 2021, 19% dintre evanghelicii intervievați nu au donat bisericii și/sau vreunei organizații caritabile. Trei ani mai târziu, aproape o treime dintre respondenți (31%) se încadrează în această categorie.
“Dăruirea este în scădere pentru fiecare segment al populației evanghelice pe care am analizat-o”, au scris cercetătorii în raport.
“Proporția celor care au donat fie pentru biserică, fie pentru caritate, a scăzut cu 24% în rândul evanghelicilor cu cele mai mici venituri, dar și cu 7% în rândul celor care câștigă 100.000 de dolari sau mai mult. A scăzut cu 21% în rândul persoanelor care participă rar sau niciodată la serviciile de închinare la biserică, dar și cu 10% în rândul celor care participă cel puțin o dată pe lună. A scăzut cu 19% în rândul celor mai tineri evanghelici, dar și cu 6% în rândul celor mai în vârstă credincioși. Fiecare grup a arătat o scădere a proporției celor care donează fie pentru biserică, fie pentru caritate.”
Pe măsură ce procentul de evanghelici care au donat fie bisericii, fie vreunei organizații caritabile a scăzut din 2021 până în 2024, suma medie oferită ambelor tipuri de organizații de către donatori a scăzut și ea.
În 2021, donația totală medie în rândul donatorilor evanghelici a fost măsurată la 3.572 USD. Trei ani mai târziu, suma medie donată a scăzut la 3.053 de dolari.
Media donată de donatorii evanghelici bisericilor lor a scăzut de la 2.953 de dolari în 2021 la 2.503 de dolari în 2024. Când vine vorba de donații în scopuri caritabile, media donată de donatorii evanghelici în 2021 a fost de 1,210 USD. Această cifră a scăzut la 1.151 USD în 2024.
Când examinăm suma donată bisericilor și asociațiilor de caritate de către toți evanghelicii, nu doar de cei care spun că au donat, suma medie de bani donată ambelor tipuri de organizații a scăzut de la 2.887 de dolari în 2021 la 2.119 de dolari în 2024. În timp ce evanghelicii în ansamblu au donat în medie 1.538 de dolari bisericilor lor în 2024, ei au donat 2.181 de dolari lăcașurilor lor de cult cu trei ani mai devreme. Între timp, media acordată carității în rândul tuturor evanghelicilor s-a redus de la 706 dolari în 2021 la 581 de dolari în 2024.
Declinul donațiilor caritabile în rândul evanghelicilor s-a extins la toate nivelurile de venit.
Dintre cei care câștigă mai mult de 100.000 de dolari pe an, 90% au donat în scopuri caritabile în 2021, comparativ cu doar 83% în 2024. Procentul de evanghelici care câștigă între 60.000 și 100.000 de dolari care au donat în scopuri caritabile și/sau bisericești a scăzut de la 88% în 2021 la 75% în 2024.
Cele două treimi dintre respondenții evanghelici cu salarii cuprinse între 30.000 și 59.999 de dolari care au făcut unele donații constituie o scădere față de rata de donație de 81% în rândul acestui grup de evanghelici în 2021.
Mai puțin de jumătate (49%) dintre evanghelicii care câștigă mai puțin de 30.000 de dolari pe an au donat în scopuri caritabile și/sau bisericii lor în 2024. În 2021, aproape două treimi dintre ei au făcut o donație.
“Scăderea dăruirii nu este unică pentru protestanții evanghelici. Potrivit Giving USA de la Lilly Family School of Philanthropy, donațiile ajustate la inflație ale persoanelor fizice din SUA au scăzut cu 2,4% în 2023 și sunt în prezent sub nivelurile record înregistrate în 2021”, se arată în raport. “Deci, donațiile evanghelice sunt doar o parte a unui model de scădere a dăruirii pe care îl vedem la nivel național”.
Scăderea donațiilor caritabile ar putea să nu constituie o tendință pe termen lung, afirmă raportul.
“Conceptele de materie cenușie și infinit au început să măsoare generozitatea în acest mod, printre protestanții evanghelici definiți în acest fel, abia acum trei ani. Două momente în timp nu formează o tendință”, notează raportul. “După cum subliniază Giving USA, 2021 a înregistrat donații record, deoarece oamenii au încercat să reacționeze la toate nevoile care au apărut în urma pandemiei.”
Scăderea donațiilor către biserici ar putea face parte din secularizarea crescândă din SUA, subliniază raportul.
“Practic, fiecare măsură religioasă în rândul americanilor a scăzut semnificativ în ultimele decenii: credința în Dumnezeu, participarea la închinare, identificarea cu creștinismul etc.”, avertizează cercetătorii. După cum estimează Pew Research Center, dacă tendințele actuale continuă, până în 2070 creștinii vor reprezenta doar 46% dintre adulții americani”.
Acest material a fost scris de Ryan Foley pe 2 ianuarie 2025 în cadrul publicației Christian Post (de unde a fost preluat și adaptat).
Niciun comentariu:
Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "implicit" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)